Categories
My Links
Генерална
Вешање Симе Сараге, столарског радника у Чачку 1942. године
jovansolajic | 07 Јун, 2010 12:46

ВЕШАЊЕ СИМЕ САРАГЕ, СТОЛАРСКОГ РАДНИКА, У ЧАЧКУ, 1942. ГОДИНЕ

У пролеће 1942. године, на ондашњем Вашаришту, у центру Чачка, Немци су обесили Сима Сарагу, столарског радника /СССР, како се подписивао/.

Немци су направили огромну бину и на њој вешала, са широким степеништем, јер је бина по прилично високо била подигнута изнад тла, у делу Вашаришта близу Љујића магацина.

Поврх Вашаришта, била је и Зелена пијаца, вероватно је био петак, пијачни дан у Чачку, а на пијацу много грађана. Вероватно да су Немци и одабрали овај дан да би обезбедили што веће присуство грађана. И ја сам био један од њих. Вероватно да сам нешто на пијаци продавао од зелениша, што сам у ратно време често чинио.

Све су нас са пушкама на готовс потерали ка направљеним вешалима. Направили смо полукруг око бине на удаљености одприлике око 50. метара. А са унутрашње стране полукруга у нас уперене пушке на готовс војника Немаца и наше полиције у зеленим униформама, звали смо их Недићевцима, у два реда.

У том из улице Ломине, ишла је упарађена колона на челу са Симом Сарагом. Он иде напред са ланцима на ногама и рукама, качкет на глави , црн у лицу, усправан, достојанствен, а прати га четири колоне војника, две колоне Немаца и две колоне војника у зеленим униформама.

На бини много Немаца официра, било их је и са вишим чиновима. Сима Сарага се сам пење на бину и стаје испод вешала. Поред њега егзекутор, један Чачанин, заборавио сам му име. Испред бине, многи филмски сниматељи и фоторепортери Немци снимају цео церемонијал. Само су Немци снимали .

Немачки официр је читао пресуду неког Немачког војног суда из Краљева, а преводилац је у пасусима преводио на српски језик.Сима Сарага се осуђује на смрт вешањем, зато што је као партизан ратовао против Немачке војне силе, управо у том смислу.

Када је џелат пришао и почео да ставља омчу око врата Сими Сараги, овај је дижући руке у вис колико их је могао дићи, почео да говори јако што га је грло носило: да он није усташа, да је Србин, да живи Совјетски Савез, да живи Црвена Армија и ту му је глас пресечен / колико ми је познато Сима Сарага, је био избеглица/

Немачка прецизност и невиђена достојанственост Симе Сараге су на мене оставеле снажан утисак, тако нешто сам видео само у Руским ратним филмовима.

У Чачку једна улица носи име Симе Сараге, а до скоро и једно столарско предузеће, које је интеграцијом са Слободом изгубило име.

Забележио по сећању, дана 7. јуна 2010. године.

Јован Шолајић, Чачак.

 #
Стипе Месића стриц, у борбама за Чачак 1944. године.
jovansolajic | 07 Јун, 2010 12:40

СТИПЕ МЕСИЋА СТРИЦ ,У БОРБАМА ЗАЧАЧАК 1944. ГОДИНЕ

У дворишту наше куће у селу Кулиновцима покрај Чачка, удаљеној свега 200 метара од старог пута Чачак - Краљево, можда је био месец новембар 1944. године, био се сместио некакав штаб неке нама непознате војске. Ту су радио станице, телефони, курири, ужурбаност.

А, Немци, Група армија Е, поменутим путем одступају из Грчке већ пуна два месеца дан и ноћ. Кућа нам је на малој узвишици, доминира, а и у дворишту је било доста разно- разних објеката, између осталих и 3. куће. Због тога су ваљда и избрали да се ту сместе, не марећи што немачка колона пролази на домак.

Војска је била обучена у униформе предратне Југословенске војске, официри су на шајкачама имали кокарде и еполете на нараменицама. Ми смо их гледали са подозрењем, а они нама деци кажу не бојте се нисмо ми четници. Сутра ми идемо да заузмемо Чачак, напашћемо Немце.

Сутра дан стварно се чула борба у Чачку. То је ова јединица напала Немце из правца Чачанског гробља, стигла до центра града - до Главне поште. Међутим, Немци у контра нападу, ову јединицу потисну и истерају из града, уз огромне губитке исте.

Пошто је јединица била десеткована, буде расформирана, а остатак људства уђе у састав више бригада које су ратовале на овом простору.

О чему се ради. Ова јединица је формирана у СССР - у , звала се Југословенска бригада. Била је формирана од заробљеника усташких јединица које су ратовале код Стаљинграда против Црвене Армије. Јединицом је командовао ппуковник Марко Месић, стриц Стипе Месића, бившег Председника Хрватске.

Много година касније о овоме сам прочитао у штампи- да се радило о тој војсци, а и испричао ми је лично и Ђорђевић, мој познаник са студија Економије у Београду, ондашњи командант IV црногорске пролетерске бригаде, која је ратовала тада на овом простору.

Забележио по сећању , дана 7. јуна 2010. године.

Јован Шолајић, Чачак

 #
Шесторица рођене браће вратила се из Првог светског рата жива и здрава
jovansolajic | 07 Јун, 2010 12:32

ШЕСТОРИЦА РОЂЕНЕ БРАЋЕ ВРАТИЛА СЕ ИЗ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА ЖИВА И ЗДРАВА

Из фамилије Чакаревића , из Котраже у Драгачеву, из једне куће, у Први светски рат отишли су да бране Отаџбину, шсторица рођене браће . Мајка, удовица испратила је свих 6. синова у рат како доликује.

Све време трајања рата , мајка се у свакој прилици молила Богу и говорила да њени синови не могу да погину и да морају да се врате живи и здрави кући. Говорила је и певала о томе на сеоским прелима, на копањима. Не смеју да погину и не смеју.

Заврши се рат. Преживели- демобилисани враћају се кућама, појединачно и у групама. Како који стигне, чује се кукњава у појединим кућама. То саопштавају неким породицама о погибији њихових војника. А мајка Чакаревића, иде и говори како њени синови сви морају да се врате. И почеше да се враћају појединачно, један за другим и свих шесторица се врате живи и здрави кући.

Ова мајка је успела да молитвама сачува свих 6, синова - ратника, што многим мајкама није успело.

Ово ми је испричао Петар Ивановић, дипл.ек. из Чачка, за случај својих ујака Чакаревића.

Забележио по сећању, дана 7. јуна 2010. године.

Јован Шолајић, Чачак

 #
Министарство финансија - Новац од одузете имовине од " тајкуна " за социјалне сврхе
jovansolajic | 03 Јун, 2010 13:42
ЗА МИНИСТРА ФИНАНСИЈА ЛИЧНО,
Поштована г- ђо Дијана,
Ових дана читам у новинама и на ТВ кажу, да је Држава до сада приходовала од одузете имовине " Тајкунима " око 100 милиона динара и да ће та средства бити употребљена за " СОЦИЈАЛНЕ СВРХЕ ".
Немам ништа против да се средства државе употребе за социјалне сврхе.
Али, није у реду тако рећи и тако формално поступити.
Познато ми је да сваки правни субјект може имати само ЈЕДНЕ укупне ПРИХОДЕ и РАСХОДЕ, па и ДРЖАВА преко БУЏЕТА.  Сви државни ПРИХОДИ, па и приходи о којима је реч морају да се билансирају у БУЏЕТУ и из буџета се могу определити и утрошити како одлучи Народна скупштина, кроз Закон о буџету за дотичну годину.
Можда министарство финансија и води строго рачуна да сви државни приходи се нађу на једном месту у једној каси и да се одатле троше како је утврђено о Закону о буџету, али је онда нама саопштено мало другачије.
Боље је било рећи, да је се у буџет већ слило толико и толико новца и да ће Народна скупштина на предлог Владе донети Закон по коме ће се тај новац трошити за неке социјалне намене. 
Ако грешим, извињавам се.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
 #
Народна банка Србије Београд - Зашто пишете латиницом ?
jovansolajic | 03 Јун, 2010 12:47

ЗА ГУВЕРНЕРА НАРОДНЕ БАНКЕ СРБИЈЕ

Поштовани г- не гувернеру, У данашњој "ПОЛИТИЦИ " објавили сте Обавештење о правним лицима која су обуставила плаћања са стањем на дан 31. 5. 2010.

Обавештење је објавњено на латиници, а по Уставу, ви као државна институција сте у обавези да пишете на ћириличном писму.

Агенција за привредне регистре, која је под вашом ингеренцијом, у актима о оснивању фирми, називе привредних субјеката пишу латиницом. Када сам им ставио примедбу зашто су назив моје фирме написали латиницом, ако сам њој доставио акта исписана ћирилицом, одговорили су ми да им је тако програмирано.

Наопако је г- не гувернеру, да се Устав крши од стране програмера- програмер јачи од Устава.

Не треба да нас чуди што су нам табле фирми тако исписане, да не можете ни по чему да закључите у којој сте држави.

Опростите што сам вам узео мало времена.

Поздрав, Јован Шолајић, Чачак .

 #
Збиљић Драгољуб Нови Сад- Да ли је исправно " председница"
jovansolajic | 03 Јун, 2010 12:37

Поштовани г-не Збиљићу,

Замолио бих вас , да ми одговорите на следеће питање: Да ли је правилно рећи: председница Народне скупштине, народна посланица, министарка, директорка, итд. Ако у Уставу пише да се на челу Народне скупштине налази председник, ако је Парламент састављен од 250 посланика, ако је на челу Државе председник, исто на челу Владе председник, да Владу чине министри, итд,

Значи, положаји и радна места , у Уставу, су прописана у мушком роду. Ако у дипломама пише: доктор, дипл.маш. инжењер, итд., и овде су звања и занимања прописана у мушком роду. Да ли је онда у реду рећи . Славица Ђукић Дејановић, председница, ако у Уставу пише положај- звање тог лица је председник. Њен положај и звање се читају из акта о оснивању те институције. Ако у акту пише председник, онда је звање председница неадекватно- противно слову Устава. Ако у државним актима стоји Министар , а испод потпис министра женског рода, зашто у новинама пишу министарка.

 На крају, моје је мишљење, да испред или иза имена и презимена државног функционера и у свим другим случајевима треба да пише назив или име функције коју обавља из акта о оснивању те институције, а не да се руководи којег је пола дотична особа.

У ствари најправилније би било рећи: г- ђа Славица Ђукић Дамјановић, председник Народне скупштине, г-ђа Јована Петровић, народни посланик, г- ца Милена Ускоковић, професор српског језика, г- ца Ана Јанковић, полицајац, г- ца Перса Јовановић, поручник Војске Србије, итд.

Треба рећи : има реч или дајем реч г- ђи Јелени Марковић, народном посланику, или г- ђи Олги Мариновић, министру финансија.

Питам се само, због чега се у средствима информисања, особе не титулишу са г-нин, г- ђа, г- ица, ако смо из употребе избацили друг и другарица.

Хоћу да о овоме пишем надлежнима, па сам хтео Ваше мишљење, као стрчњака за српски језик, а ја нисам тај. Не могу више да слушам и читам та пед.......ња.

Много вам хвала унапред.

Поздрав: Јован Шолајић, Чачак

 

 #
Министарство здравља - Зашто и даље писмо латиница у вашим установама ?
jovansolajic | 02 Јун, 2010 13:08

ЗА МИНИСТРА ЗДРАВЉА, Г- НА МИЛОСАВЉЕВИЋА, ЛИЧНО

Поштовани г - не министре,

Опростите, г- не министре. Постављам питање, због чега ваше установе : болнице, домови здравља, итд., и даље, после доношења новог Устава 2006. године, пишу углавном латиничним писмом. У обавези су да пишу ћирилицом, по чл. 10 Устава.

Некако може да се разуме, за оно што је написано пре доношења новог Устава, али није у реду да ваше установе и дан - данас пишу латиницом. Латинично писмо видимо на сваком кораку: на амбулантним колима, на таблама назива фирми, на обрасцима, на разним обавештењима, на рецептима, итд. итд.

Примера ради: јуче сам добио рецепте за лекове у Дому здравља у Чачку, који су компјутеризовани, али уз примену латинице. У ходницима обавештења за грађане исписана су латиницом. Има се утисак као да примена писма није обавезујућа за ваше установе., можда оне и не знају за уставну обавезу, јер код толиких послова ко ће још да чита и Устав, а можда им није ни наређено од вашег министарства шта им је чинити.

По Уставу све што ваше установе пишу морају написати ћирилицом и то за целу територију Републике, а и латиницом ако је то Законом прописано на основу Устава.

Верујте г - не министре, мада су за некога ово ситнице, ако нешто може и овако и онако, а УСТАВ је у питању, не дозволите да те и ситнице кваре утисак код грађана о ИНСТИТУЦИЈИ.

Хвала вам што сте ме саслушали.

Много поздрава, С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

 Ово писмо сам објавио на моме Блог-у - РАЗМИШЉАЊА ЈЕДНОГ ЧАЧАНИНА - jovansolajic.blog.rs / blog / jovansolajic

 #
Политика - Међу нама - Да ли је набавка униформи и шлемова за војску из иностранства у реду ?
jovansolajic | 02 Јун, 2010 12:52

ЗА РУБРИКУ " МЕЂУ НАМА "

Поштовани уредниче, молим да у вашој рубрици објавите следеће :

ДА ЛИ ЈЕ НАБАВКА УНИФОРМИ И ШЛЕМОВА ЗА ВОЈСКУ ИЗ ИНОСТРАНСТВА У РЕДУ ?

Читамо у новинама , пре неки дан, да ће наша војска да увози униформе и шлемове из Хрватске. 

Нисам могао да поверујем својим очима ? Зар је могуће и да се нешто тако да и помислити.

Пре неколико дана, председник Републике Борис Тадић, рече да је првенствени задатак наше памети и привреде, да се отварају нова радна места и да се оживи наша индустрија и привреда у целини. А министарство одбране, контра Председнику, размишља да увози и најобичнију војну опрему.

Вероватно је да смо шили униформе за војску и у 19. веку, а знам да смо шлемове производили пре Другог светског рата у ВТЗ - у у Чачку.

Држава мора превасходно да штити домаћу индустрију, да јој да бар мале привилегије, да може на тржишту да опстане. У свету конкуренција је убитачна. Мали и још неразвијени немају шансе за опстанак ако их држава не помогне. Питамо се само ко је крив што смо скоро уништили сву индустрију. Сиптоматично је што су нам уништене фабрике које су били и добри извозници, значи биле су конкурентне.Циљ развијенијих привреда је остварен. Позатварали су фабрике слабијих и отворили сва врата за извоз својих производа.

Невероватно је господо државни руководиоци, да смо прошле године слушали како је цена пшенице у неким суседним земљама нижа од наше цене, и да наши сељаци не треба да се буне, малте - не ако треба увозићемо и пшеницу. Јелда, да ово нема везе ни са памећу ни са економијом.

Питам се само, да ли наше државно руководство има било какав усаглашен и усвојен план изласка из ове кризе, или се и даље наставља по старом. Министри и Влада и треба да се борбом мишљења изборе за најбоља решења шта им је чинити, али у народ морају изаћи са јединственим ставом. Слушамо и читамо свакога дана - један министар сматра да ћемо одмрзнути плате и пензије, а други каже да их не можемо одмрзавати и слично.

Министри , а то важи и за старије од министра, треба и морају да се боре за своје ставове код доношења одлука од значаја за народ и Државу. А, ако се не уважи њихово гледиште, једина је солуција да такав да оставку.

Има се утисак, господо народни представници и изабраници од народа, да уместо ДРЖАВНЕ ПОЛИТИКЕ водите ПАРТИЈСКЕ ПОЛИТИКЕ.Памет у главу, господо. .

Ако је нешто сувишно, по вама, можете да избаците.

Хвала унапред. Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо сам објавио на моме БЛОГ-у РАЗМИШЉАЊА ЈЕДНОГ ЧАЧАНИНА:jovansolajic.blog.rs / blog / jovansolajic

Ово писмо ПОЛИТИКА није објавила.

У Политици од 8. јуна т. г. објављено је да је министар одбране Шутановац био у посети Хрватској и да га је примио Председник републике Иво Јосиповић. Да није можда био због куповине униформи и шлемова ? Свашта !

 #
«Претходни   1 2 3