Categories
My Links
Генерална
ЈП ГРАДАЦ ЧАЧАК, НАТАША СТРУГАРЕВИЋ, Одговор на писмо у вези дет.рег плана "Атеница Кулиновци"
jovansolajic | 25 Август, 2014 11:35
ЈП ГРАДАЦ ЧАЧАК
ЗА НАТАШУ СТРУГАРЕВИЋ, ЛИЧНО
 
Много вам хвала, што сте били љубазни и одговорилли ми на моје примедбе на Нацрт Плана детаљне регулације "АТЕНИЦА - КУЛИНОВЦИ".
Стар сам 85 година, па нисам у стању да поступим како ви кажете. Зар вам није довољно, ако вас упутим на неке нетачности и противзаконите дефиниције. Зар ви не можете да проверите да ли се Кулиновачко поље налази у Атеници или у Чачку. Да ли знате , да у насељу од Градске болнице до леве обале Атеничке реке, на уличним таблама, пише "АТЕНИЦА - Микро насеље.". Како може да се зове Атеница, када су то били Кулиновци, а од Рата је град Чачак. Да ли знате, да се у телефонском именику М.З "СВЕТИ САВА", која покрива апсолутно цело Кулиновачко поље, не налази у Чачку, већ у месту које се зове Атеница. Како може да се насеље Кулиновачко поље града Чачка налази у Атеници. Јелда - немогуће.
Ко је крив и које то дозволио да директор Обданишта за обданиште код Болнице каже да је то сеоско обданиште у Атеници, или када директор Поште у Чачку Пошту бр. 4 у Чачку сврстава у сеоске поште јер се налази у Атеници, а она се налази усред Кулиновачког поља К.О.ЧАЧАК.
У Катастру пише да се територија градског атара града Чачка простире целом територијом Кулиновачког поља, а ви га називате Атеница.
Да би сте променили топоним прописана је законска регулатива. Не можете нечијом вољом или хтењем да мењате топониме. Или код нас, дао БОГ све може. На табли М.К. за Атеницу и Кулиновце, која се налази у спортској хали Младост пише место Атеница. А канцеларија се налази на територији К.О.Чачак, а ради се ближе о насељу Кулиновци или Кулиновачко поље.
На крају, још једном да вам кажем да ми није јасно због чега бих ја морао да доставим вама званичну примедбу на поменути нацрт. Битна је у свему суштина проблема. Ако вам ја кажем да у нечему грешите и ви уместо правог одговора тражите да дођем и да вам званично доставим примедбу. Или можда да вас пустим - погрешите. А, ја сам већ поставио ово питање Заштитнику грађана. Чекам да видим да ли ће се градске власти смиловати и поступити по налогу Заштитника грађана.
Не рекох, мој отац, деда и прадеда били су житељи села Кулиноваца, општина Чачак.
Но, да не дужим. Не можете топоним Кулиновци мењати у Атеница. То је тако, ако смо законита држава.
Унапред вам се захваљујем.
С поштоваем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА:к
 #
ГРАД ЧАЧАК-УПРАВА ЗА УРБ.У Плану ген. рег. "АТЕНИЦА - КУЛИНОВЦИ". Зашто Атеница а не Кулиновци?
jovansolajic | 02 Август, 2014 11:43
ГРАДСКОЈ УПРАВИ ЗА УРБАНИЗАМ ГРАДА ЧАЧКА - На личност начелнику.
Поштовани Милоше,
У Нацрту Плана генералне регулације "АТЕНИЦА - КУЛИНОВЦИ" установио сам једну велику грешку:
У Тексту плана на страни 27 пише: "План детаљне регулације
 "АТЕНИЦА".А, центар тог насеља је смештен у центар насеља које се зове КУЛИНОВЦИ, и то од памтивека.Територија од Лозничке реке до Атеничке реке припада насељу које се зове Кулиновци, а ради се о делу тог насеља које се зове КУЛИНОВАЧКО ПОЉЕ-тако пише у Катастру. Треба да знате да се обе касарне, Градска болница, О.Ш."Свети Сава", обе спортске хале, Обданиште налазе у насељу које се зове Кулиновци, а пројектант плана га назива Атеница и то именом суседног насеља.
Упозоравам вас да не можете потезом некога који није добро погледао ни катастарску карту да мењате топониме. Зато постоји законска регулатива.
Тај део града - од ЦЕР - а и ТРЗ- а до Атеничке реке, то јест цело Кулиновачко поље припојено је граду у време око Другог светског рата и припада градском атару.
Баш ме чуди и интересује како је предлагач могао да насеље назове Атеница а у Катастру лепо пише  да се цела та територија или центар тог насеља зове Кулиновци.
Не знам што се некима не допада име Кулиновци.Ако је тако нека се зова насеље "СВЕТИ САВА" - како се зове Месна заједница која покрива целу територију Кулиновачког поља. Али, не може да се зове Атеница, јер то име већ носи суседно насеље које се простире од Атеничке до Трнавске реке.
С поштовањем.
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Разтмишљања једног ЧАЧАНИНА.  #
ЈП ГРАДАЦ ЧАЧАК. ПРИМЕДБА на Нацрт Плана генералне регулације "АТЕНИЦА - КУЛИНОВЦИ"
jovansolajic | 28 Јул, 2014 12:44
Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4

ГРАДАЦ ЧАЧАК

ПРИМЕДБА НА НАЦРТ ПЛАНА ГЕНЕРАЛНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ "АТЕНИЦА - КУЛИНОВЦИ"

 

Поштовани стручњаци за поменути план:

 

Поздрављам доношење Нацрта Плана генералне регулације "АТЕНИЦА - КУЛИНОВЦИ", али имам једну велику примедбу.

У Тексту плана, на страни 27 пише:  "План детаљне регулације " АТЕНИЦА". А, највећим делом ово насеље и центар тог будућег насеља се налази на територији насеља које се зове КУЛИНОВЦИ и то од памтивека.. Поље од Лозничке реке до Атеничке реке се зове Кулиновачко поље. У катастру пише Кулиновци.

Питам се  да ли је могуће да овај план нисте радили на бази катастарских карти, јер како можете назвати насеље Атеница када се ради о насељу Кулиновци.

Насељу Кулиновци  припада улица Др Драгише Мишовића скоро целом својом дужином, селу у којем је рођен поменути лекар и хуманиста, затим обе касарне ,градска болница, О.Ш. "Свети Сава" ТС ЧАЧАК I  110/35 KV, обе гимнастичке хале, итд.

ДА би сте променили име насеља постоји законска процедура. Не можете ви произвољно центру будућег насеља променити име и дати му име суседног насеља.. Ако је центар насеља  и већи део површине на територији која се званично зове Кулиновци не можете  да дате име Атеница.

С поштовањем.

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ- у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
ТВ ПРВА БЕОГРАД.ДИРЕКТОР. Зашто су тон и слика тако лоши у емисији "Самац у браку".
jovansolajic | 06 Мај, 2014 12:02
Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4

ТВ ПРВА БЕОГРАД

 

ЗА ДИРЕКТОРА - ЛИЧНО

 

Емисија "САМАЦ У БРАКУ" може да буде одлична. Међутим, слика вам је тамна а тон никакав. Ништа не може да се разуме. Да нисам читао роман ништа не бих сватао. Зато вас молим појачајте тон или титлујте текстове - говор. Питам се , да ли неко контролише шта се емитује, управо да ли је у реду слика и тон.

Не можете да будете ПРВА са оваквом сликом и тоном.

С поштовањем,

Јован Шолајић, ЧАЧАК

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ-у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
ТВ ХЕПИ БЕОГРАД. ЗА ДИРЕКТОРА. У емисијама "Ћирилица" тон ја слаб, појачајте га на неки начин.
jovansolajic | 06 Мај, 2014 11:17
Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4

ТВ HAPPY БЕОГРАД

ЗА ДИРЕКТОРА - ЛИЧНО

 

Емисија "ЋИРИЛИЦА",  коју изузетно води Миломир Марић, изузетно је интересантна и гледам је са великим интересовањем. Међутим, тон вам је углавном слабашан, па нисам у стању да добро чујем и разумем разговор који се води, /имам 85 година/.

Зато вас много молим да  ваши техничари воде више рачуна о тону - да га појачају. Ако не, најбоље би било да титлујете текст разгивора. Можда и да учесници разговора имају пред собом на правилном одсзојању  микрофоне.

Урадите нешто, уз моју велику захвалност,

С поштовањем,

Јован Шолајић, ЧАЧАК

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГУ. Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 

 #
МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА - МИНИСТАР - ЛИЧНО. Зашто не средите плате у јавном сектору?
jovansolajic | 15 Фебруар, 2014 10:01
 МИНИСТРУ ФИНАНСИЈА - ЛИЧНО
 
Поштовани г - не министре,
 
Зашто не средите плате у јавном сектору ? Зар је нормално - да гувернер Народне банке Србије има  нето плату по одбитку додатног пореза  535.000.- динара и да просек свих запослених  у НБС износи око 90.000.- динара. Дозволили сте да они који имају пресудну улогу у креирању стандарда становништва узму себи колико им се хоће а ви народе и гладујте ако тако мора,
Предлажем вам да све плате у јавном сектору разврстате у платне разреде. Председник државе, председник владе и тако редом морају бити на врху са платама - затим сви остали.
Држава је заступајући народне интересе оформила разне државне институције - да раде за потребе народа и самим тим држава у име тог народа мора овима прописати ред и рад. Држава је основала за потребе грађана Србије Државну лутрију Србије, а они самостално одређује себи плате - чија је директорска плата 4 до 5 пута већа од плате Министра финансија. А министар финансија ја директни предпостављени тој Државној лутрији. Лутрија се још и дрзнула да све пише латиницом - флагрантно кршећи Устав своје земље,
Еконмија нам је очајна. И немојте да се позивате на то да ће вам из државне управе побећи најбољи кадрови. И треба да оду - нека дођу нови људи - можда ће ти покренути  привреду и друштво у целини.
Једном речју - господине министре средите плате у јавном сектору. Ово како је не вреди ни луле дувана. Без строге дисциплине и реда у државним финансијама нема напретка.
с поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 #
ПРАВНА УПРВАВА МИН.ОДБРАНЕ БГД. - Предлог за измену Закона о народној одбрани.
jovansolajic | 07 Фебруар, 2014 11:48
Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4

 

 

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ - ПРАВНА УПРАВА

 

 

ПОШТОВАНИ,

 

У вези Јавне расправе о изменама Закона о  одбрани, слободан сам да вам предложим следеће:

 

1. Униформе, нарочито официрске, треба да личе на униформе српске војске, и

 

2. Војска Србије треба да се зове Српска војска,  а не Војска Србије. /Или онако како се зову војске бивших Југословенских република сада засебних држава/, и

 

3. Да се поново уведе обавезан војни рок - бар од 3 месеца. Ко ће сутра да нас брани од непријатеља, ако се ми сами не будемо знали бранити.

 С поштовањем.

Јован Шолајић ,Чачак

 

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГУ - Размишљања једног  ЧАЧАНИНА,

 

 #
СОЊА БИСЕРКО.Ко је она.
jovansolajic | 22 Јануар, 2013 12:04

  СОЊА БИСЕРКО.Ко је она

 


Имам утисак да је ова особа србомрзац. Како уста отвори - ружно говори о Србима и Србији. Волео бих да се варам, али и да имам некакву сумњу - дилему.

Зато ме интересује - које је националности Соња, управо које су јој националности отац и мајка и одакле потичу - где су рођени.

Јован Шолајић, Чачак

Ово питање објавио сам на моме БЛОГУ - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
КУМАНОВСКА БИТКА И ПР. БАЛК.РАТ. МИ ПРОСЛ.100 ГОДИШЊИЦУ, ДА ЛИ ПР. И У КОСОВУ И МАКЕДОНИЈИ.
jovansolajic | 26 Октобар, 2012 13:19
Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4

СРБИЈА ОВИХ ДАНА ПРОСЛАВЉА 100 ГОДИНА ПОБЕДЕ У КУМАНОВСКОЈ БИТЦИ И ОСЛОБОЂЕЊЕ СВОЈЕ БРАЋЕ ОД ВЕКОВНОГ РОПСТВА ПОД ТУРЦИМА. НИЈЕ МИ ПОЗНАТО КАКО ОВАЈ ИСТОРИЈСКИ ДОГОЂАЈ ПРОСЛАВЉАЈУ НА КОСОВУ И У МАКЕДОНИЈИ?

 

Срија је 1912. године мобилисала око 360000 војника и официра и поднела главни терет ослобођења наших крајева - Косова, Метохије, Санџака и Македоније од вишевековног ропства под Турцима, извојевавши сјајне победе у Кумановској битци и на освајању Једрена. Српски народ се сећа са пијететом великих победа и показаног јунаштва знаних и незнаних српских јунака тих великих битака.

Интересује ме, као грађанина Србије и припадника Српског народа, какво обележје и какве су прославе приређене у поменутим братским крајевима, поводом 100 - годишњице коначног ослобођења од вековног ропства под Турцима.Чуо сам, али не могу да верујем, да деца у Македонији уче у њиховом предмету Историје да је Српска војска окупирала Македонију 1912. године - а не ослободила! Ако је то тачно, нека им служи на част. Брука и срамота. Да, и да је цар Душан био окупатор Македоније, и да се камени мост у Скопљу, који се вековима звао мост цара Душана, сада зове именом неког својатаног туђег великана.

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
"УТИСАК НЕДЕЉЕ" ТВ Б - 92. ТЕОФИЛ ПАНЧИЋ - РЕЧЕ ДА ЈЕ ПРЕДСЕДНИК ДРЖАВЕ РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ.
jovansolajic | 07 Септембар, 2012 10:30

 "УТИСАК НЕДЕЉЕ" ТВ Б - 92. ТЕОФИЛ ПАНЧИЋ - РЕЧЕ ДА ЈЕ ПРЕДСЕДНИК ДРЖАВЕ РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ.

 

У протеклу недељу, у емисији "Утисак недеље" на ТВ Б - 92, коју води Оља Бећковић, Теофил Панчић, изрече да је Томислав Николић, председник Републике, ратни злочинац, као и потпредесдник Владе Александар Вучић. Много тешка квалификација. Зар први човек државе не заслужује ни елементарно поштовање од сваког грађанина - свиђао се он некоме или не. Зачудило ме да нико није реаговао од званичника и да ли се овакви прекршаји могу санкционисти по закону.

Јован Шолајић, Чачак

 #
ВОЈВОДИНА. Графит " Срби напоље " и слични.
jovansolajic | 05 Септембар, 2012 11:08

 ВОЈВОДИНА. ГРАФИТ " СРБИ НАПОЉЕ " И СЛИЧНИ.

Чанак ради, здушно, да одвоји /осамостали/ Војводину од Централне Србије, управо од матице Србије. Али, видите г - не Чанак, неки мисле сасвим другачије - ради су да вас Србе протерају - па они су мислили да ви тражите аутономију - по логици ствари за несрбе - па шта ћете у том случају ви Срби у Војводини.

Да знате аутономије никада доста. Што је више имаш све ти се више тражи. То вам је као код незајажљивих богаташа - Оназис није знао да се заустави па је од грчке државе куповао и острва. Пусти певца на праг - он уђе у кућу.

Срби / неки / су већински народ у Војводини, а траже поделу Србије на два дела. Мало нам је српских подела кроз историју. Македонци нису више Срби, нису ни Црногорци сасвим изгледно, Муслимани су некада били Срби исламске вероиповести, Срби католичке вере постадоше Хрвати, па како ствари стоје можда ћете успети - не дај боже - да створите и војвођанску нацију.

Нека вам послужи за пример Хрватска. Хрватска нема покрајине - аутономије а састављена је од 4. историјски посебних делова: Славоније, Хрватске, Далмације и Истре.

Ово сам објавио на моме БЛОГ-У - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

Јован Шолајић, Чачак, 5.септембра 2012.г.

 #
Михаjловић Синиша, селектор Фудбалске репрезнт. Србије. Алал ти вера. Честитам ти.
jovansolajic | 29 Мај, 2012 12:29
 

МИХАЈЛОВИЋ СИНИША, СЕЛЕКТОР СРПСКЕ ФУДБАЛСКЕ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ.

 

Поштовани Синиша,

 

Честитам вам. Прво треба завести ред у сваку организацију па и у фудбалску репрезентацију.

У праву сте ! Не може, Адем Љајић, да игра и брани боје фудбалске репрезентације државе Србије, а да му је мрско да пева химну те државе. Сваки грађанин државе Србије, па и репрезентативац - поготову, мора да поштује државна знамења ове државе: грб, заставу и химну, упротивном је кажњиво дело. Може  Љајић у себи да мисли шта хоће, али то не сме јавно и очигледно да испољава.

Уосталом, чуди ме шта је Адем Љајић и тражио у репрезентацији. У државној репрезентацији може да игра само онај грађанин - држављанин државе Србије,  уколико му је име те државе свето  и света су му државна знамења.

Овај младић је побркао лончиће. Он је себе замислио да државној фудбалској репрезентацији он чини част, уместо да му је част што се у њој нашао.

Ово је држава Србија. Наша химна је Боже правде. Другу химну немамо. Па, коју би то химну певао Адем Љајић, волео бих да знам. Млад човек, одрастао у Србији, говори српским језиком / бошњачким или босанским језиком, ако то више одговара/, научио да игра фудбал у овој држави, неће да пева химну те државе и то,очигледно не из моменталног нерасположења изазваног неким националистичким испадом, већ неких само њему знаних принципа.

Црнци - африканци у репезентацији Француске певају Марсељезу са пуно снаге и срца, а можда и да не знају француски језик.

Јављају се велики душебризници из Новог Пазара. Како је ово непријатељски акт против бошњачког народа и томе слично. Свашта. Синиша га је позвао у репрезентацију и ако је имао бољих фудбалера. И то је у реду. А, потом што овај није хтрео да пева химну своје државе то је за њих у реду, али није у реду што  га Синиша избаци из репрезентације. Хвала Богу, када се појави Синиша, научиће он фудбалере како се бране боје државе Србије.

Зато, Синиша, само напред. Реда мора да буде.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 

 

 

У данашњој ПОЛИТИЦИ пише да су се сви  бошњачки политичари из Новог Пазара ујединили у одбрану Адема Љајића, да је Синиша направио националистички испад, да је химна чисто српска, да се у њој не препознају Бошњаци, итд.

Питам вас, господо: какве су химне  других и то најцивилизованијих народа Европе и света. Какви су текстови у химнама: Француске, Велике Британије, Немачке, па и са наших простора: Црне Горе, Хрватске, Словеније, итд. У Словенији живи велика заједница Срба и Бошњака, они су у Европској Унији, па у њиховој химни не могу да се препознају ни Бошњаци  ни Срби.

И на крају: ваљда и српски народ има право на своју државу, на своју химну, грб и заставу, као и што сви други народи имају. Нисте задовољни што српски народ нема ништа своје, осим ова три знамења. Некада је имао: Српску војску, Српски олимпијкси комитет, итд - сада има Војску србије, Олимпијски комитет Србије, итд., а све због задовољења баш националних мањина - боже мој не може да се зове Српска војска, јер у њој служи и војник друге националности. Моја стрина Катица Шолајић /1883 - 1945/, чистокрвна мађарица из Сегедина, била је добровољна болничарка у Српској војсци, прешла Албанију, Солунски фронт. па јој није сметало што је борац Српске војске и ако је Мађарица.

Какву поруку шаљу угледна господа Расим Љајић и Сулејман Угљанин, актуелни министри у Влади Србије. Ви одобравате и саветујете грађане  Бошњаке да не поштују химну и важећи Устав Србије. Ви сте за промену Устава. Сачекајте док се промени. Али, до тада морате тај Устав поштовати.. Е, моји министри. Зато нам овако и иде. Не извршавају се одредбе Устава и закона. Донесу се Устав и закони, и онда први министри их не поштују, па се само чудимо што нам не иде. Устав и закони морају да буду светиња, па ће онда бити реда и бољитка у држави. Зашто су Немци опет најача нација и држава у Европи. Зато, што су најдисциплинованији од свих..

Ви господо политичари у Новом Пазару кршите Устав у вези писма и језика. Табла Државног универзитета у Новом Пазару исписана је само латиницом, а не и на службеном писму државе Србије - ћирилицом  на српском језику.

Господо политичари из Новог Пазара, кажете да су Бошњаци дискриминисани. У нашој држави нема и не може да буде дискриминације националних мањина. Толико је донето прописа о правима националних мањина, заштићена су им права по највећим светским стандардима, док на другој страни Срби у таквим срединама нико ничим не штити, и ако живе у својој држави Србији - па ником ништа.

Питање је интеграције Бошњака и других националних мањина у српско друштво. Али, докле год Бошњак и Србин у Санџаку говоре потпуно истим језиком и дијалектом, а један каже да говори бошњачким језиком а други српским, од интеграције мршава посла, мада не оспоравам право да се сваки грађанин изјашњава, тако рећи, како хоће. Али, откуда онда да код нас мањкају посебна права националних мањина, о заштити њиховог идентитета.

Шта ћете ви политичари да урадите - да се не понови: када су новопазарчани листом навијали за Турке на једној спортској приредби између репрезенатиција Турске и Србије у Новом Пазару, пре неколико година, или више. или можда мислите да је то у реду.

Јован Шолајић, Чачак, дана 30.маја 2012.године.


 

 #
МАКЕДОНИЈА. Зашто македонска држава прогања монахе СПЦ, а наша држава ћути ?
jovansolajic | 22 Мај, 2012 12:40
Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4

МАКЕДОНИЈА. ЗАШТО МАКЕДОНСКА ДРЖАВА ПРОГАЊА МОНАХЕ СПЦ, А НАША ДРЖАВА ЋУТИ ?

 

Мало - мало па прочитамо у новинама како државни органи БРЈМакедоније

хапсе, малтретирају монахе и великодостојнике Српске православне цркве . Затрли су све што је српско, па хоће да протерају и СПЦ.

Мало им је што су српског цара Душана прогласили за окупатора Македоније. Радије им је да њихова деца уче да је цар Душан био окупатор него ли да се диче да је  њихово Скопље било некада центар и престоница српске средњовековне државе и да је у  њему столовао српски цар Душан - цар Срба, Грка и Арбанаса. У време цара Душана па све до 1948. године на територији данашње Македоније живели су Срби, чији су потомци и данашњи Македонци, а и друге нације.

Српска војска ослободи Македонију 1912. године од Турака, а званична Македонија и то ослобођење прогласи окупацијом Македоније.

Комунисти после Другог светског рата прогласише македонску нацију. Силом или милом Србе прекрстише у Македонце , па им је и то мало - већ прекрајају историју и прогањају све што је српско. Зашто македонска власт ствара атмосферу непријатељства према свему што је српско. Зашто кад су и они до јуче били Срби. Под Турцима су се рађали као Срби по имену и презимену и крсној слави, све до 1948 . године беху Срби а сада су непријатељи - горки својој рођеној браћи- Србима .

Најстарији мост на Вардару у Скопљу више се не зове Мост цара Душана. Интерасантни су : диче се туђим и - грчком цару Александру Македонском, а не своме цару Душану. Туђе присвајају, а своје богохулно одбацују.

Млади Македонци погледајте у књиге староставне - како су вам се звали ваши прадедови и које су били нације. Питајте дедове колико је Србија дала новца за обнову Скопља 1963. године, а колико је то у процентима од све пристигле помоћи ондашње Југославије. Питајте вашу власт због чега се не одржавају војничка гробља изгинулих Срба за вашу слободу на територији Македоније: Куманово, Битољ, итд.

Македонска православна црква и македонска држава не могу решити питање аутокефалности - силом.

За све је крива комунистичка власт. Основно гесло кумуниста је било да треба уништити тзв. хегемонизам најјачих и највећих нација, цепајући их на више националности - по географском принципу, Од српске нације, изоптише народе Македоније и Црне Горе, а и БиХ, у Русији - Белорусију,Украјину и друге. За све недаће народа били су криви Српски краљ и Руски цар. Замислите, српски народ су били прогласили екслоататором осталих народа. По економским законима, које је установио филозоф Карл Маркс, није могла неразвијена Србија да експлоатише развијеније Хрватску и Словенију, већ је то морало бити обрнуто. Али, ко те пита, сила бога не моли.

Наша државо - и ако је Црква одвојена од државе, ипак је Српска православна црква велика институција Српскога народа и државе Србије, па бисте требали и ви  дипломатским каналима да направите демарш македонским властима, а све ради гајења и унапређема људских односа двају народа.

Шта ради Српска академија наука и уметности. Наши академици добијају од ове државе и од овог народа, поред зарађених пензија и додатке из буџета по 75.000.- и 85.000.- динара месечно. Не чује те се, као да не постојите. Ви  морате да одрадите паре које добијате од народа. Ваша установа уиопште не реагује - ни на какве изазове и претње српскоме народу.Срамота је, да САНУ, није предузела било какве кораке код међународне заједнице, да Срби прогнани из Хрватске, остваре бар елементарна права на своју имовину. Нико не стаде у заштиту тог прогнаног народа, већ се ови јадници сами боре и преко својих удружења код међунардних институција. Брука за државу и за САНУ

Јован Шолајић, Чачак, дана 22.маја 2012.године..

Ово мишљење објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

Овај чланак објавила је ПОЛИТИКА, у броју од 23.маја т.г., у веома скраћеном обиму.

 #
ПОЛИТИКА - МЕЂУ НАМА. Заштити име " РУСКИ ЦАР"
jovansolajic | 14 Мај, 2012 10:39
Поштовани уредниче,
 
Молим да , у вашој рубрици, објавите следеће.
 
ТРЕБА ДА СЕ ЗАШТИТИ  ИМЕ "РУСКИ ЦАР".
 
Кафана "Руски цар" у строгом центру Београда, као споменик културе, морала би бити заштићена, поред изгледа и у основној делатности, а нарочито у имену објекта. Ово здање променило је много власника, али се у нашем народу, и дан - данас зове првобитним именом " Руски цар". Име му је дао градитељ здања Антонијевић, у славу руског цара Александра II Романова - слободоумног и великог руског цара, са краја 19 века. Српски народ " Руски цар" иговара са пуно пијетета.
С тога прдлажем надлежном органу - Заводу за заштиту споменика културе, да допуни пројектни услов адаптације овога објекта, да се објекат и даље зове " Руски цар". На објекту мора бити табла са именом " Руски цар" - написана ћирилицом, а мање упадљива и табла са називом фирме - новог власника - "Вапијано". Име овога значајног споменика културе мора остати трајно, а власницима нека је дозвољено  и да стављају своје табле на којима би била написана информација о власнику објекта и делатности самога објекта. 
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
Овај чланак објавила је ПОЛИТИКА, у броју од 15.маја т.г.
 #
СТОЈИЉКОВИЋ ДЕЈАН, ПИСАЦ. Зашто сте књигу " ДУГЕ НОЋИ И ЦРНЕ ЗАСТАВЕ" штампали латиницом ?
jovansolajic | 09 Мај, 2012 11:43

ОТВОРЕНО ПИСМО ДЕЈАНУ СТОЈИЉКОВИЋУ, ПИСЦУ.

РОМАН " ДУГЕ НОЋИ И ЦРНЕ ЗАСТАВЕ".

У интервјуу ИЛУСТРОВАНОЈ ПОЛИТИЦИ кажете да ми Срби имамо два писма. Није тачно. Срби говоре српским језиком, а српски језик званично познаје само своју азбуку и своје писмо ћирилицу / српску/. Српска ћирилица код нас је државно писмо и у службеној је употреби по важећем Уставу. Према томе, књигу сте штампали на хрватској абецеди.

Зар вам неће сметати што ће ову вашу књигу у САД, Енглеској, управо на Западу, сврстати у хрватску културну баштину, јер они тамо - ако је нешто одштампано на Југо језицима ћирилицом сврставају у српску, а латиницом у хрватску литературу / ако ова ваша књига допре до њих/.

Ви сте очигледно млад човек - али , ипак, тешко да вам можемо опростити што у роману описујете доба јуначке историје српскога народа, а не штампате традиционалним српским писмом. Пишете о традицији српскога народа а то не штампате на традициолном писму.

Дајете себи право да прекрајате историју овога народа, па још нађосте да су неки новчићи ковани латиницом. И Хрвати и Бошњаци, Босанци, Муслимани и други, некада су писали ћирилицом, па зашто се њихови писци сада у овом времену не преваре и да штампају на српској ћирилици. Па, ћирилица је код њих мрска. Они су све књиге и публикације штампане на ћирилици спалили у последњем рату, а таку су чинили и у Првом и Другом светском рату.

Тачно је, да данашња Централна Србија није била под Турском окупацијом 500 година, већ око 350 година. Али, заборављате да су делови српскога народа: Македонија, Босна и Херцеговина, ипак били под Турцима близу 500 година. И, што је најгоре, приказујете Турску власт у финој форми. Које су то цивилизацијске тековине Турци код нас оставили. Набијали су нас на колац. Код нас није било зидане куће од цигле, док су Енглези и Французи играли валцер у мермерним палатама. Наша властела, пре доласка Турака, живела је на нивоу властеле западних земаља. А, Карађорђе и Кнез Милош / наша властела из 19. века/, живели су у кровињарама. Свет није запамтио веће мрачњаштво од владавине Турака над Србима кроз 350 или 500 година окупације. Много је бити под окупацијом и 4. године, а ви налазите да нам је било лепо под Турцима 500 година. Свашта.

И даље да не набрајам. Једном речју, не дирајте у традиционалне вредности Српскога народа, не пипајте у врлине, поготову митских српских јунака. Када нам је било најтеже, наши хероји су се надахњивали врлинама и херојством наших епских јунака из далеке и ближе прошлости. Дирате у нешто свето. Сипате со на отворене ране.

Ако сте били у дилеми на коме писму да штампате - како да изабрасте латиницу, када сте књигу наменили Србима првенствено, јер други и не маре много за нашу историју. Мада наши непријатељи једва чекају да нешто негативно сазнају о нама, да би нас још више опакњкавали у свету. Мало ли нам је опште сатанизације света од последњих ратних сукоба на Балкану, односно бившој СФРЈ.

И не заборавите - латиница на којој сте штампали ову вашу књигу је хрватско писмо - хрватска абецеда, а не српско писмо како ви наводите.

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ- у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
1 2 3  Следећи»