Categories
My Links
Генерална

« КРКОБАБИЋ МИЛАН, ДИРЕКТОР "ПОШТА СРБИЈЕ": Зашто штампате поштанске марке латиницом? | ЈКП ЗА ГРЕЈАЊЕ "ЧАЧАК" ЧАЧАК.ОБРАД СТЕФАНОВИЋ.директор.Зашто рачуне штампате латиницом? »

НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ -ГУВЕРНЕР- Зашто дозвољавате пљачкање привреде и грађана ос стране банака!
jovansolajic | 26 Април, 2014 13:29
НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ  - ЗА ГУВЕРНЕРА ЛИЧНО
 
 
Поштована Јоргованка,
 
Директно питање: зашто сте дозволили банкама у Србији да на лак начин долазе до новца за своје издржавање и велике плате и профите.
Власници свих отворених рачуна у нашим банкама/ текући, жиро, штедне књижице, итд/ плаћају банци тзв. "одржавање рачуна" преко 100.- динара, у мојој банци у Чачку ја плаћам 120.-динара месечно. У држави у свим банкама има на милионе рачуна, па ова дажбина иде на милијарде динара годишње. У структури прихода банака заузима високи проценат - а ни лук јели - ни лук мирисали.
Истовремено, камате на штедњу "по виђењу" су смешно ниске. Плаћају нам камату у износу од 0,15% годишње, или приближно месечно 0,0125%. Израчунао сам - да бих ја и банка били егал - да ако ја њима платим за 12 месеци 12 пута по 120.- динара - што је укупно 1.440.- динара, требао бих да код њих држим на штедњи незамисливих 960.000.- динара свакога дана. Нема шта - ја њима да дам 960.000.- динара на чување и располагање и тек тада ме неће ништа коштати што држим паре у банци. Пазите ! ради се о коштању а не о користи. Замислите: када бих у банци држао свакога дана 100.000.- динара - ја бих њима свакога месеца плаћао 120.- динара, а они мени око 12.- динара камате. Значи, мене кошта држање пара у банци. Можда је овако у Швајцарској, али у Швајцарској је минимална и редовно исплаћена плата 4.500-.-SFR.
Банкама је овако лагодно. Народе и привредо држите паре у сламарицама нама оне не требају. Ми их пласирамо само са високим каматама а и ризично је давање кредита, зато привреда не мора или не може да ради да се развија, нови и нови незапиослини, мале плате, нема зашта народ да купује добра која производимо, а и без везе увозиме све и сваита. Зато је лакше ударити таксу коју аутоматски наплаћујете у дан кад треба, него ли да се бакћете са пласманом народног новца у привреду , у инвестиције. Можда је ово лаички- али како је ово нормално - да држава препоручи банкама да смање камате на орочену девизну штедњу, а истпвремено подиже кредите у иностранству са веома високим каматама. Још, кредит узет у иностранству мора да се врати извозом роба, а орочене паре грађана на неки начин не морају. Да ли је неко од ваших израчунао каква је разлика између кредита добијеног из иностранства и штедње грађана - новца који се налази у "сламарицама" и код гастарбајтера. Из економске науке ми је познато да се светска привреда финансира из штедње грађана.
Некада су банке плаћале солидну камату на штедњу и нису наплаћивали тзв. одржавање рачуна. Овако како нам је не ваља. Ваше мере морају да оживе привреду, производњу и потрошњу.
Све што се увози мора бити под контролом. Не сме се увозити оно што може да се произведе код нас.
Знате, како се развијала привреда у Словенији. После рата један Словенац је од наше фирме куповао инвестициона добра - све само по комад два. Питао сам га шта то ради: одговорио ми је: наша република чим установи критичну количину увезених производа па и из наших република одмах предузима мере да освоји ту производњу. Нема развоја, на увозу, већ на сопственим снагама.
Наставићу другом приликом.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо објаио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 
 #
Add Comment
Додај коментар

Запамти ме