Categories
My Links
Генерална

« Шесторица рођене браће вратила се из Првог светског рата жива и здрава | Вешање Симе Сараге, столарског радника у Чачку 1942. године »

Стипе Месића стриц, у борбама за Чачак 1944. године.
jovansolajic | 07 Јун, 2010 12:40

СТИПЕ МЕСИЋА СТРИЦ ,У БОРБАМА ЗАЧАЧАК 1944. ГОДИНЕ

У дворишту наше куће у селу Кулиновцима покрај Чачка, удаљеној свега 200 метара од старог пута Чачак - Краљево, можда је био месец новембар 1944. године, био се сместио некакав штаб неке нама непознате војске. Ту су радио станице, телефони, курири, ужурбаност.

А, Немци, Група армија Е, поменутим путем одступају из Грчке већ пуна два месеца дан и ноћ. Кућа нам је на малој узвишици, доминира, а и у дворишту је било доста разно- разних објеката, између осталих и 3. куће. Због тога су ваљда и избрали да се ту сместе, не марећи што немачка колона пролази на домак.

Војска је била обучена у униформе предратне Југословенске војске, официри су на шајкачама имали кокарде и еполете на нараменицама. Ми смо их гледали са подозрењем, а они нама деци кажу не бојте се нисмо ми четници. Сутра ми идемо да заузмемо Чачак, напашћемо Немце.

Сутра дан стварно се чула борба у Чачку. То је ова јединица напала Немце из правца Чачанског гробља, стигла до центра града - до Главне поште. Међутим, Немци у контра нападу, ову јединицу потисну и истерају из града, уз огромне губитке исте.

Пошто је јединица била десеткована, буде расформирана, а остатак људства уђе у састав више бригада које су ратовале на овом простору.

О чему се ради. Ова јединица је формирана у СССР - у , звала се Југословенска бригада. Била је формирана од заробљеника усташких јединица које су ратовале код Стаљинграда против Црвене Армије. Јединицом је командовао ппуковник Марко Месић, стриц Стипе Месића, бившег Председника Хрватске.

Много година касније о овоме сам прочитао у штампи- да се радило о тој војсци, а и испричао ми је лично и Ђорђевић, мој познаник са студија Економије у Београду, ондашњи командант IV црногорске пролетерске бригаде, која је ратовала тада на овом простору.

Забележио по сећању , дана 7. јуна 2010. године.

Јован Шолајић, Чачак

 #
Add Comment
Додај коментар

Запамти ме