Categories
My Links
Генерална
Министарство финансија - Новац од одузете имовине од " тајкуна " за социјалне сврхе
jovansolajic | 03 Јун, 2010 13:42
ЗА МИНИСТРА ФИНАНСИЈА ЛИЧНО,
Поштована г- ђо Дијана,
Ових дана читам у новинама и на ТВ кажу, да је Држава до сада приходовала од одузете имовине " Тајкунима " око 100 милиона динара и да ће та средства бити употребљена за " СОЦИЈАЛНЕ СВРХЕ ".
Немам ништа против да се средства државе употребе за социјалне сврхе.
Али, није у реду тако рећи и тако формално поступити.
Познато ми је да сваки правни субјект може имати само ЈЕДНЕ укупне ПРИХОДЕ и РАСХОДЕ, па и ДРЖАВА преко БУЏЕТА.  Сви државни ПРИХОДИ, па и приходи о којима је реч морају да се билансирају у БУЏЕТУ и из буџета се могу определити и утрошити како одлучи Народна скупштина, кроз Закон о буџету за дотичну годину.
Можда министарство финансија и води строго рачуна да сви државни приходи се нађу на једном месту у једној каси и да се одатле троше како је утврђено о Закону о буџету, али је онда нама саопштено мало другачије.
Боље је било рећи, да је се у буџет већ слило толико и толико новца и да ће Народна скупштина на предлог Владе донети Закон по коме ће се тај новац трошити за неке социјалне намене. 
Ако грешим, извињавам се.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
 #
Народна банка Србије Београд - Зашто пишете латиницом ?
jovansolajic | 03 Јун, 2010 12:47

ЗА ГУВЕРНЕРА НАРОДНЕ БАНКЕ СРБИЈЕ

Поштовани г- не гувернеру, У данашњој "ПОЛИТИЦИ " објавили сте Обавештење о правним лицима која су обуставила плаћања са стањем на дан 31. 5. 2010.

Обавештење је објавњено на латиници, а по Уставу, ви као државна институција сте у обавези да пишете на ћириличном писму.

Агенција за привредне регистре, која је под вашом ингеренцијом, у актима о оснивању фирми, називе привредних субјеката пишу латиницом. Када сам им ставио примедбу зашто су назив моје фирме написали латиницом, ако сам њој доставио акта исписана ћирилицом, одговорили су ми да им је тако програмирано.

Наопако је г- не гувернеру, да се Устав крши од стране програмера- програмер јачи од Устава.

Не треба да нас чуди што су нам табле фирми тако исписане, да не можете ни по чему да закључите у којој сте држави.

Опростите што сам вам узео мало времена.

Поздрав, Јован Шолајић, Чачак .

 #
Збиљић Драгољуб Нови Сад- Да ли је исправно " председница"
jovansolajic | 03 Јун, 2010 12:37

Поштовани г-не Збиљићу,

Замолио бих вас , да ми одговорите на следеће питање: Да ли је правилно рећи: председница Народне скупштине, народна посланица, министарка, директорка, итд. Ако у Уставу пише да се на челу Народне скупштине налази председник, ако је Парламент састављен од 250 посланика, ако је на челу Државе председник, исто на челу Владе председник, да Владу чине министри, итд,

Значи, положаји и радна места , у Уставу, су прописана у мушком роду. Ако у дипломама пише: доктор, дипл.маш. инжењер, итд., и овде су звања и занимања прописана у мушком роду. Да ли је онда у реду рећи . Славица Ђукић Дејановић, председница, ако у Уставу пише положај- звање тог лица је председник. Њен положај и звање се читају из акта о оснивању те институције. Ако у акту пише председник, онда је звање председница неадекватно- противно слову Устава. Ако у државним актима стоји Министар , а испод потпис министра женског рода, зашто у новинама пишу министарка.

 На крају, моје је мишљење, да испред или иза имена и презимена државног функционера и у свим другим случајевима треба да пише назив или име функције коју обавља из акта о оснивању те институције, а не да се руководи којег је пола дотична особа.

У ствари најправилније би било рећи: г- ђа Славица Ђукић Дамјановић, председник Народне скупштине, г-ђа Јована Петровић, народни посланик, г- ца Милена Ускоковић, професор српског језика, г- ца Ана Јанковић, полицајац, г- ца Перса Јовановић, поручник Војске Србије, итд.

Треба рећи : има реч или дајем реч г- ђи Јелени Марковић, народном посланику, или г- ђи Олги Мариновић, министру финансија.

Питам се само, због чега се у средствима информисања, особе не титулишу са г-нин, г- ђа, г- ица, ако смо из употребе избацили друг и другарица.

Хоћу да о овоме пишем надлежнима, па сам хтео Ваше мишљење, као стрчњака за српски језик, а ја нисам тај. Не могу више да слушам и читам та пед.......ња.

Много вам хвала унапред.

Поздрав: Јован Шолајић, Чачак

 

 #