Categories
My Links
Генерална
Привредна комора Краљево - Писмо у њиховој установи
jovansolajic | 18 Јун, 2010 13:15

ЗА ПРЕДСЕДНИКА ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ КРАЉЕВО

Г- не председниче.

Све што сам видео и прочитао од ваше установе написано је латиницом. По чл. 10 Устава, уколико сте јавна установа, у обавези сте да пишете ћирилицом и то искључиво. И да нисте јавна установа требали би сте да будете пример вашим чланицама, да пишете српским писмом. Како да заштитомо наше и државно писмо, ако нам и такве установе, као што су коморе то пренебрегавају.

Не знам, како ће да нас приме у ЕУ, ако немамо скоро ишта дефинисано за појам државе. Немамо регулисане границе, хајде то и можемо да разумемо, на дају нам. Али, писмо смо прописали Уставом, али га се не придржавамо. Нико нам у томе не смета. Значи, да смо неодгорни и то неодгорни са стране државних институција, једном речју ми смо тоталне јавашлије. Ради ко шта хоће. Замислите, питате јавно предузеће: електродистрибуцију, установу за грађевинско земљиште, Пред. за паркирање и да не набрајам, што не пишу ћирилицом , на шта су обавезни по Уставу, а они вам кажу тако је у програму на рачунару.

Значи, испада да је програмер старији од Устава.

Каква смо то држава.? Урадите нешто, да нам писанија на улицама оличавају земљу Србију. Урадите нешто да нам табле фирми не буду исписане тако, да не можете да закључите где се то налазите.

За време окупације у Другом светском рату све је било исписано ћирилицом. Знате ли да су Објаве за отпуст заробљемика из ропства из Немачке за време рата биле написане и штампан део и писани део, осим на немачком језику и српским језиком ћирилицом. Немац је штампао обрасце ћирилицом и то у време Рата.

Европска унија је примила Бугарску у своје редове, са свим националним обележјима,па и са ћирилицом бугарском. Они пишу ЕВРО за европску валуту и то ћирилицом, а како ми треба да пишемо, вероватно неки сматрају и латиницом и ЕУРО- и тако чујемо од појединаца. Па неће моћи, ако је у Уставу државно писмо ћирилица, онда ће морати и у Европској унији да буде примењена ћирилица и мора писати ЕВРО. За свет све може бити написано и на енглеском језику, као под 2, па да нас цео свет разуме.

Како да сачувамо целовитост и јединство државе, ако нам ништа није свето. Чим зађете у територије државе, које имају живаљ и других народности, осим српске, написано је латиничним писмом и оно што не би ни у ком случају могло. Држава оснује Државни универзитет у Новом Пазару и табла је написана латиницом. Табле основних школа у таквим срединама мање-више исто тако. У Војводини и на југу и истоку Србије табле места написане латиницом и то чак на мађарском језику и др. језицима, а наравно нема испред назив написам ћирилицом, на шта обавезује Устав. Не знате онда, у којој сте то држави. А, сепаратизам тих мешовитих крајева стално нам виси као омча о врату, па се стално чудимо откуд то ?.

Опростите, што сам вам узео мало времена.

С поштовањем.

Јован Шолајић, Чачак

Овај текст сам објавио на моме БЛОГ- у.-РАЗМИШЉАЊА ЈЕДНОГ ЧАЧАНИНА.

 #