Categories
My Links
Генерална

« ВИШИ СУД У БЕОГРАДУ. Питам председника суда зашто пишу латиничним писмом? | АГЕНЦИЈА ЗА ПРИВАТИЗАЦИЈУ БЕОГРАД. Зашто пишете латиницом? »

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ. ЗА МИНИСТРА. Да ли деца нац. мањина изучавају српски језик и историју
jovansolajic | 10 Септембар, 2014 13:05
ЗА МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ - ЛИЧНО
Поштовани г - не министре,
Није ми јасно, па вас директно питам:
1. Да ли сва деца држављани Републике Србије у школама изучавају српски језик и ћирилично писмо, обзиром на уставну регулативу да је исти једини језик и писмо у јавној употреби у нашој држави,и
2. Због чега и где је то прописано да деца из мешовитих средина  која припадају националним мањинама а у свакодневном говору скоро се њихов језик не разликује од српског језика - се одвајајају и уче засебно на својим језицима: Бошњаци, буњевци, Хрвати, Црногорци и сл. Поготову, што свет, ЕУ, Суд у Хагу сматра да је то један те исти језик: српски, хрватски, бошњачки, црногорски.
Да ли се Срби и Бошњаци у Пријепољу, или Новом Пазару споразумевају без преводилаца, колико знам говоре апсолутно истим језиком, слично је и са Буњевцима и Хрватима у Војводини. Деца ваљда уче исту математику, физику, музичко, ботанику, итд., а и историју би морали изучавати исту - српску јер живе у држави Србији.
Познато је да је основни принцип да би неко био држављанин неке државе мора да зна језик и историју те државе. Да ли ми нашим школовањем  обезбеђујемо да деца националних мањина / мађари, румуни, словаци, роми, албанци,итд/  науче српски језик и историју наше државе у којој живе. Знање више језика је велико богатство. Мађар већ зна свој мађарски језик, па још ако научи и српски то би му много значило. Такав би лакше долазио до посла и до бољих радних места. Ко је измислио да дете националне мањине похађа наставу од првог разреда основне школе до факултета на матерњем језику тај је направио велику грешку. У принципу су много шири видици особе која зна више језика - паметнији је.
На крају, где смо то ми видели такво раздајање ђака по националностима, који практично говоре истим језиком, као што су код нас: Срби, Бошњаци, Муслимани, Хрвати, Буњевци, па и Роми и други. А што се тиче самих Срба - доста нас је се кроз векове силом или милом одродило - Срби католичке вере постали су Хрвати, Срби исламске вере постали су Муслимани па онда Бошњаци, Срби из Црне Горе нису више  Срби, итд.
Молим вас одговорите ми.
Унапред се захваљујем.
Јован Шолајић, Чачак, дана 9. септембра 2014. год.
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 #
Add Comment
Додај коментар

Запамти ме