Categories
My Links
Генерална
Преминуо је власник и писац овога блога Јован Иванков Шолајић
jovansolajic | 17 Октобар, 2015 11:46

У петак, 16.10.2015. године преминуо је Јован Иванков Шолајић, у 87. години.

Од данас ће блог наставити да води његов син Михаило Јованов Шолајић.

Отац се није вратио из болнице. Вратило се само његово одело.

Отац је отишао да посети сва места у којима је био, да још једном види све људе са којима је био.

 

 

 #
ПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ. Молим вас избаците латиницу из државне управе.
jovansolajic | 30 Јул, 2015 12:10
 
 
УРЕДНИКУ РУБРИКЕ МЕЂУ НАМА
 
 
Молим вас  да објавите ово писмо. Дозвољавам мала дотеривања.
Унапред захвалан
Јован Шолајић, Чачак.

ПРЕДСЕДНИКУ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Г-НУ АЛЕКСАНДРУ ВУЧИЋУ - ЛИЧНО

 

 

Поштовани председниче Владе,

 

Директно вас питам да ли сте у стању да избаците латиницу у државним институцијама. Ако сте у стању, онда ћу да вам верујем и овај народ може да очекује бољитак. Ако не, нема нам спаса.

Девет година је прошло од како је донет најновији Устав, у коме у чл. 10 пише  " у Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћирилично писмо", а латиница у држави све више потискује ћирилицу. Прети нам опасност да тај најзначаајнији српски идентитет нестане , и ми са тим као народ- вероватно.

Невероватно је: да на згради Универзитета у Новом Пазару  стоји табла на којој пише латиницом Државни унивезитет, да у Војводини називи места и путокази су исписани на мађарском језику, па се има  утисак да се налазите у туђој држави, у Источној Србији табле на школама исписане латиницом, Државна лутрија Србије, још се зове државна све је исписано латиницом, изузев што су корпе за отпатке написане на ћирилици, Пошта штампа поштанске марке латиницом,, НБС штампа новчанице латиницом, Мин.унутрашњих послова прави саобраћајне табле  на латиници и чак са словима која не постоје у нашем језику, у здравственим установама катастрофа, државне награде добијајудела написана латиницом, и ако се зна да на Западу дела са наших простора штампана латиницом сврставају се у хрватску баптину, међународне манифестације оглашавају се на енглеском језику и на латиници.

Наше предстоница Београд затрпана је латиницом и енглеским језиком, па кад странци дођу не могу да дођу себи - где су то они дошли - па то не личи на Србију. Београд би законом требало заштити од латинице.

Све што се штампа ћирилицом требало би ослободити ПДВ - а , или га бар преполовити

ТВ које пишу ћирилицом требало би ослободити неких порезе.

Питам - да ли су табле наших представништава у иностранству исписане ћирилицом и да лио су табле страних представништава у нашој земљи написане и на српском језику ћирилицом. А, морале би.

Лакрдија је то. Да грађанин бошљак из Санџака тражи преводиоца са српског језика. Па, Срби  и Бошњаци у Санџаку говоре истим језиком, чак истом варијантом. Ако Срби говоре српским језиком како то да бошњаци не говоре тим језиком. Зато, дајте задатак, Академији наука нека испита цео случај и нека изађе у јавност. Онај који не зна српски језик не може да буде запослен у државној служби. Тако је у свим нормалним земљама. А, код нас децу уче да не знају српски језик - па где треба сутра да раде. Срби и Бошљаци у Санџаку говоре апслутно истим језиком. Зашто је то за Србина српски језик а за бошњака .бошњачки: Бошњак живи у држави Србији говори српским језиком, али ми га терамо да говори језиком који се тако зове у страној држави..

Србија је држава са дугом традицијом и зар српски народ бије заслужио да има свој језик и своје писмо.

Ако избаците латиницу из службене употребе у држави Србији и заштитите је од даљег потискивања ући ће те у ИСТОРИЈУ.

Волео бих да знам дали сте ово писмо прочитали Замолио бих ваше сараднике да вам то омогуће. Да ли као грађанин имам право да знам да ли је ово писмо прочитао мој председник Владе или не. Да ли могу да добијем такво обавештење: Хвала унапред, од једног грађанина старог 86 година.г

С поштовањем,

Јован Шолајић Чачак

Ово писмо послао сам  Политици да објави.

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА..

 

 

 #
РТС БЕОГРАД - ЗА ГЕН. ДИРЕКТОРА. Молба за титловање реприза наших старих добрих ТВ серија.
jovansolajic | 18 Јун, 2015 11:11
РТС БЕОГРАД
 
ГЕНЕРАЛНОМ ДИРЕКТОРУ РТС
 
Поштовани директоре,
 
Обраћам вам се са великом молбом. И ја и супруга најако већ трошимо девету деценију живота. За нас старије особе ваши програми нам највише одговарају и једино и њих гледамо. Врло радо гледамо репризирање старих одличних непоновљивих ТВ серија.
Међутим, имамо један велики проблем. Слух нам је толико ослабио, а и ваши тонови због протека времена  онејачали да не можемо да разумемо шта се прича на ТВ. Зато вас молимо да наше ТВ серије ТИТЛУЈЕТЕ и то по могућству да се контрастом боја омогући  лако читање. Требало би да титлујете и све наше говорне емисије, које су од значаја за народ и државу, Верујте, те емисије радо гледамо ми старији - нас интересује шта ће коначно бити од грандиозних дела која смо ми годинама и на сувој проји стварали / пруге, путеве, фабрике, болнице, школе, итд./ и како ће наша поколења сутра живети.
И још једно. Чувајте  наше писмо као зеницу ока свог. Срби ће постајати док буду имали своју Православну веру и цркву и док буду писали својим писмом - ћирилицом. Немојте дозвољавати да вам се у неким емисијима увлачи латинично писмо. Произвођачу програма који треба да се емитује на вашем РТС треба унапред онемогућити да текстове пише на латиници.
Иначе, уредно сам све године плаћао ТВ претплату и то за три ТВ: за стан, кућу - викендицу и за још једну самохрану мајку.
Хвала вам унапред.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак, ул.Владана Шићевића 19.
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 #
ПОЛИТИКА - МЕЂУ НАМА. ДА СЕ УКИНЕ ПДВ на све публик. штампане на српском језику ћирилицом:
jovansolajic | 17 Јун, 2015 16:35
ЗА РУБРИКУ "МЕЂУ НАМА"
 
Поштовани уредниче,
 
Молим вас да објавите ово моје писмо: СВЕ ШТО СЕ ШТАМПА И ПИШЕ НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ И НА СРПСКОЈ ЋИРИЛИЦИ ТРЕБА ДА БУДЕ ОСЛОБОЂЕНО ПЛАЋАЊА ПДВ.
Пре 9. година донет је нови Устав, у коме је у члану 10 прописано да је у држави Србији у службеној употреби српски језик и писмо ћирилица. Међутим, ништа од рачунице. Ситуација је све гора и гора.Све више пишемо латиницом. Ваш новинар, или шта ли је, Ј. Каваја ,у данашњој Политици на страни 8 пише  да су по Уставу и ћирилоица и латиница српска писма. С којим правом овај човек пише о писму за Србе а не зна шта о томе пише у Уставу. Свашта! И написа још низ глупости - да их не цитирам.
Поставља се основно питање: да ли је српско ћирилично писмо угрожено и да ли би га требало заштитити. Свакако да је угрожено. Само два разлога: прво - ако на ЗАПАДУ све публикације штампане на Би Х, Српском, Хрватском, Црногорском језику и на латиници сврставају их у Хрватску баштину, а  на ћирилици у Српску и што се књижевне награде у Србији додељују за издања на српском језику у преко 90% случајева штампана на латиничном  писму, а паре се углавном добијају из буџета. Заштита ћирилице је неопходна јер и све државне институције  се не придржавају прописаног писма:имамо примера колико хоћете: Државна лутрија, ем државна ем пише латиницом, Пошта Србије штампа поштанске марке латибницом, називи места на туђем језику исписана, али не и на српском.,итд,итд.
Зато предлажем:
1.Да  се укине ПДВ на све штампане публикације, штампане на српском језику  и на ћириличном српском писму и ТВ,
2.Да се књижевне и друге награде за све врсте културних публикација, уколико се директно или индиректно додељују из свих нивоа буџета, ослободе ПДВ или дргих пореских дажбина - ако су штампане на српском језику  и на српској ћирилици.
3. За прекомерну употрбу страних речи и израза у средствима јавног информисања увести казне за сваку употребљену реч или како горе рекох бар за прекомерну употребу. Добијен новац да се употребљава за организовање учења српског језика  за децу наших раднике који раде у иностранству. И да се повећа фонд часова српског језика у свим нивоима школовања наше деце.Пре Другог св.рата српски језик је био први и главни предмет. Не положиш писмени из српског језика одбијаш се на годину дана и ако  наредне године понови не положош писмени из српског језика, губиш право на даље школовање.Остајеш несвршни ђак средње школе.
На крају. Ако је Устав закон над законима, питам се како је могуће да се на примењује од стране ДРЖАВЕ нешто што је изнад свих закона па и изнад Владе, Скупштине, Председника Републике.
Још нешто - да се зна.  Ми смо све време Другог св.рата учили основну школу и гуимназију и друге средње школе по предратним законима , писали ћирилицом. Имао сам прилику да прочитам немачку Објаву којом се један мој земљак отпушта из заробљеништва 1943 године, због болести, писане на српском језику и ћирилицом и на немачком језику - и штампани део и попуњени део,  Немци су у Немачкој држави штампали и све обрасце на српском језику и ћирилицом.
Најгоре од свега је то - што сваки државни службеник би морао да од првог дана примењује све одфедбе Устава, а каква је сутуација, изгледа  да Устав нису прочитали ни највиши руководиоци ове земље,
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак, ул. Владана Шићевића бр 19.
Ово писмо објаавио сам на моме БЛОГ - у Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 #
ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ. Пријава против ЈКП за Грејање "ЧАЧАК" ЧАЧАК,За прав.фа.
jovansolajic | 02 Јун, 2015 11:16
ЗАШТИТНИКУ ГРАЂАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ БЕОГРАД
 
ПОШТОВАНИ ГОСПОДИНЕ,
 
Од ЈКП за грејање "Чачак" Чачак, добио сам рачуне за грејање за месеце  10,11 и 12 /2014 и за 1,2,3 и 4 месец 2015 године за грејање мога стана у ул. Веселина Миликића бр 15, потр.бр.9549 у Чачку. На испостављене рачуне ставио сам приговор, уствари тражио објашњење како су утврдили фактурисане КВЧ утрошене енергије, када у моме стану нису уграђени мерачи на радијаторима, на основу које одлуке Скупштине града Чачка и сл. Сумња ми је пала отуда што када сам питао службеника који ми је послао рачун - истина телефоном - рекао ми је да је то просто: од очитаног стања бројила на моме улазу - на бр. 15 одбије се фактурисана количина за 9 станова у којима су уграђени мерачи на радијаторима а цео остатак се фактурише на терет мога стана. И ако сам лаик за ову врсту посла, поставио сам себи и њима питање - да ли то значи да на терет мога стана се фактуришу сви губици енергије у цевима од улаза у зграду до врха за свих 10 станова  до сваког радијатора/ само мој стан нема уграђене мераче на радијаторима/. Одговор је био - тако ти је то.
Упутио сам приговор поменутом предузећу и добио сам широко објашњење да је све урађено по овом и оном закону, а не кажу како су дошли до количина фактурисане енергије.
Потом сам се жалио Тржишној инспекцији Моравичког округа у Чачку и од њих добијем одговор да је све по закону, а ако ми се то не свиђа могу да се обратим суду.
Затим сам се обратио Тржишном инспекторату Министарства трговине - два .- три пута, и од њих, са потписом г -на Ивана Кадовића, добијам одговоре да је све по закону урађено и да би могао да се обратим Министарству за енергетику.
Замислите - ја их питам како су утврдили количине утрошене топлотне енергије на основу којих ми је испостављен рачун, и где је та методологија  у прописаном акту предвиђена, а они ми одговарају да је све урађено по закону и да могу да се обратим суду па и министарству за ебергетику.
Ја вас молим да натерате поменуте институције да ми дају мериторан одговор на моје примедбе и да ми поменуто предузеће испостави нове рачуне онако како је предвиђено Статутом или другим актом Скупштине града Чачка.
Узгред вас питам - да ли ви контролишете да ли се ваше констатације од стране државних органа извршавају или  не и да ли ви предузимате неке мере.
Примера ради,  ја сам се вама жалио пре неку годину: да у насељу које се у катастру зове Кулиновци стоје уличне табле на којима пише Атеница - назив суседног насеља. Ви сте поступили - тражили сте од Председника Скупштине града да поступи по закону.Писао сам Председнику Скупштине, Начеллнику з а урбанизам, итд. и ништа од свега тога.Могу ли ови да сносе некакве конзеквенце, или ради и даље како је коме воља. Ама баш нико да ме позове и пита - грађанине објасните нам о чему се то ради, или било шта. Ко хаје за то.
Молим ва с још једном да  проверите да ли су ми количине фактурисане топлотне енергије правилно фактурисане и да ЈКП "ЧАЧАК" ЧАЧАК изврши ново префактурисање и натерате Тржишну инспекцију да буде ревноснија, да  штите интересе грађана.
Хвала унапред.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак, ул. Владана Шићевића 19, тел. 032/ 367 - 322.
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишњљања једног ЧАЧАНИНА.
 #
РЕПУБЛИЧКИ ГЕОДЕТСКИ ЗАВОД БЕОГРАД. Зашто пишете латиничним писмом ?
jovansolajic | 13 Мај, 2015 10:45
ДИРЕКТОРУ РЕПУБЛИЧКОГ ГЕОДЕТСКОГ ЗАВОДА - ЛИЧНО
 
Поштовани господине,
 
У јучерашњој Политици објавили сте оглас написан латиничним писмом. Питам вас - да ли сте ви државна институција и да ли сте ви у обавези, по чл.10 Устава, да пишете ћириличним писмом.
Наравно да сте у обавези, па вас питам ко ће бити конкретно кажњен  и са колико, поготову што је прекршио први у рангу закон наше државе - УСТАВ.
Јер, грађанин - да кажем обичан, може да буде кажњен и ако прекрши неки пропис локалне самоуправе, питам колика ће да буде казна за службеника који прекрши најјачи закон државе - УСТАВ. И да знате, Устав и сви закони и прописи доносе се  ради примене за све грађане,  пре свега за службенике државне управе - које овај народ плаћа.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
 
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 #
РТС БЕОГРАД. Г-МИРКОВ. Зашто су текстови у ТВ серији " Бранио сам Младу Босну" исписани латиницом?
jovansolajic | 26 Јануар, 2015 11:27
 
ПРЕДСЕДНИКУ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ - ЛИЧНО
 
Прослеђујем вам писмо које сам упутио РТС Београд. Молим вас  наредите да се државни органи и сви они који примају субвенције од државе да се придржавају Устава и да пишу ћирилицом. Где год погледате само - сама латиница. За време окупације све је било исписано на ћирилици - окупатор је поштовао наше писмо. Фирма у свом акту напише назив фирме ћирилицом, а Агенција за привредне регистре га пише латиницом. Да ли ви можете да заведете ред у овој држави. Не може да ради ко шта хоће и како се коме навије. Државна лутрија Србије, зове се државна а све је исписала латиницом. Истина само на кантама за отпатке пише ћирилицом. Да ,  неко се спрда са нама, Држава постоји ако се закони и Устав поштују.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак. 
----- Original Message -----
From: JOVAN SOLAJIC
To: ??? ???????
Sent: Monday, January 26, 2015 11:21 AM
Subject: Zašto su u TV seriji "Branio sam Mladu Bosnu" ispisani latiničnim pismom?

ЗА В.Д. ДИРЕКТОРА РТС БЕОГРАД, Г-НА МИРКОВА - ЛИЧНО
 
Поштовани г - не Мирков,
 
Директно вас питам зашто су текстови у ТВ серији "Бранио сам Младу Босну" исписани латиничним писмом? То значи, да за вас Устав државе ништа не представља. Можете да радите како вам је воља. Можда, ви и не знате  - да у  Уставу, у чл. 10 пише, да је у нашој држави у службеној употреби српски језик и ћирилично писмо. Па се тако и понашате. Нико није старији од Устава. Ни ви ни ваши кооперанти у прављењу емисија. Да сам ја Председник Владе ја бих вас данас отерао са тог радног места . Држава постоји и поштује се само ако се државне институције придржавају Устава и закона. Упротивном, не можемо се надати бољитку.
За вас је и Јован Мемедовић правио емисије са текстовима на латиници - да човек не поверује. 
Доста нам је латинице на комерцијалним - приватним ТВ. Они могу да раде шта хоће, они не поштују ништа. Али, ви морате, ви не смете да правите такве грешке.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак.
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ- у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
   #
ПОЛИТИКА- МЕЂУ НАМА. Смањујемо каматне стопе на штедне улоге грађана, а тражимо зајам од ММФ.
jovansolajic | 03 Децембар, 2014 12:07
ЗА РУБРИКУ "МЕЂУ НАМА"
 
Поштовани урредниче,
 
Молим вас да у вашој рубрици објавите следеће:
 
ЗАШТО СУ СМАЊЕНЕ КАМАТНЕ СТОПЕ НА ШТЕДНЕ УЛОГЕ ГРАЂАНА, А ТРАЖИМО ЗАЈАМ ОД ММФ - А.
 
У недељи Светског дана штедње наша Народна банка је саветовала све наше банке да смање каматне стопе на штедне улоге грађана. Пре свега, мислило се на орочену девизну штедњу грађана. Банке су послушале нашу НВС и смањиле каматне стопе на штедне улоге, примера ради за штедњу на годину дана на ниво од 1,5 до 2% на годишњем нивоу бруто.
Питам се - зар није било паметније - да  су банке повећале каматну стопу од 3% - колика је била предходне године, на 4% за ову годину. Грађани би били далеко заинтересованији за штедњу, извукли би девизе из "сламарица", а и наши грађани који раде у иностранству повећали би дознаке са наменом за штедњу. Ми молимо ММФ за кредит од милијарду долара, а повећаном штедњом грађана , гарантовано, добили би смо и две милијарде.
Још једна велика предност. Ако узмемо зајам од ММФ -а,  морамо да га враћамо у ануитетима, а штедне улоге грађанима не мнорамо. Не морамо, јер законом великих бројева, маса штедње, уколико се води добра политика каматних стопа, може само да расте из године у годину. Само што Народна банка мора да регулише како и на који  начин ће прикупљена штедња грађана ући у државни буџет..  
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ-у . Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 #
ПОЛИТИКА-МЕЂУ НАМА. Да ли пензије смањивати, поготову диференцирано?
jovansolajic | 22 Септембар, 2014 12:09
ЗА УРЕДНИКА РУБРИКЕ " МЕЂУ НАМА"
 
Поштовани уредниче, молим вас, да у вашој рубрици, објавите следеће.
 
ДА ЛИ СЕ ПРЕДЛОЖЕНИМ СМАЊЕЊЕМ ПЕНЗИЈА, ПОГОТОВУ ДИФЕРЕНЦИИРАНО, КРШЕ УСТАВНА ПРАВА ПЕНЗИОНЕРА?
ПРВО - Плате и пензије не могу се сврставати у исту категорију. Разлика је међу њима огромна. Пензије су категорија зарађеног новца, а плате се исплаћују тек по извршавању текућих послова за рачун државе.
Што се тиче плата у јавном сектору, једино је исправно, да се све плате које износе преко плате председника Републике, да се смање испод тог износа. Нелогично је да било који државни службеник или радник у јавном сектору да има већу плату од председника државе. Још боље решење је за јавну управу да се уведу платни разреди. Сви за једнак посао да примају исту зараду.
А, што се тиче пензија, не може Скупштина или било који други орган да одесеком без икакве статистичке рачунице да смањује или повећава пензије, поготову не диференцирано. Сваки пензионер има решење, у којем му је на бази позитивних прописа утврђена висина пензије /године стажа, уплаћени доприноси,итд/ и износ те може се мењати на више или ниже са јединственим процентом за све, зависно од тога колико, је порасла или пала продуктивност рада, трошкови живота,итд - управо како је то прописано. Диференцирано смањење пензија од 0 - 15 или 20%, направиће такав поремећај у односима међу уплатиоцима доприноса, што се никада неће моћи исправити , и што је најгоре крши се основно право пред Уставом - да грађани добијају не оно што су зарадили и уплатили у пензиони фонд већ неки други износ по одлуци неког органа.
Боље би било, да држава предузме оштрије мере да наплаћује порезе, доприносе, да смањи продају без издавања фискалних рачуна, да натера послодавце да пријаве раднике који сада раде на црно, да кажњава изградњу објеката без грађевинских дозвола, итд,итд.
Интересанто је, да предлагачи смањења пензија помињу када су исте једне године повећане за 10%, а не помињу да 2 године пензије нису после тога усклађиване и да већ колико година повећавају се полугодишње за 0,5%, одсеком без икакве рачунице. Даље, нико не помиње категорије пензионера којима се пензије утврђују не на бази уплаћених доприноса у пензиони фонд, већ на бази неких посебних бенефиција, да их не набрајам који су то. Добили су националне пензије и они за које никада нисмо чули да постоје и они који имају куле и градове - који већ не знају шта ће и са оним што већ имају.
С поштовањем.
Јован Шолајић, Чачак.
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 #
ПОШТА СРБИЈЕ. ДИРЕКТОР КРКОБАБИЋ. Зашто пишете латиницом?
jovansolajic | 16 Септембар, 2014 12:26
Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4

ПОШТА СРБИЈЕ - ЗА ДИРЕКТОРА ЛИЧНО

 

Поштовани гне - КРКОБАБИЋ

,

 

У данашњој ПОЛИТИЦИ изашао је напис о издавању поштанске марке поводом 100. година од рођења пок. патријарха Павла. Питам, зашто су жигови штампани латиничним писмом. Свакако знате да сте у обавези да пишете ћирилицом. У једном члану Устава је , чак, и прописано  да је Устав најстарији у односу на све друге законе , па чак и у односу на  већ створене међународне споразуме и конвенције.

И овом приликом, стављам вам примедбу што поштанске марке штампате и латиничним писмом. Па ви директно кршите Устав. Зашто. питам вас. Одговорите ми молим вас.С поштовањем,

Јован Шолајић. Чачал, дана 16.9-2014- годинр.

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 

 #
АГЕНЦИЈА ЗА ПРИВАТИЗАЦИЈУ БЕОГРАД. Зашто пишете латиницом?
jovansolajic | 16 Септембар, 2014 10:43
АГЕНЦИЈА ЗА ПРИВАТИЗАЦИЈУ БЕОГРАД - ЗА ДИРЕКТОРА ЛИЧНО
 
Поштовани директоре,
 
Дана 15. ов.месеца на РТС 1 у 17 часова гледао сам емисију "Дневник". Шта сам видео? На екрану слику табле / на зиду/ на којој је латиницом исписана ваша институција. Ви сте колико ми је познато државна институција, радите у име и за рачун државе, па би сте требали да пишете ћирилицом - која је Уставом прописана за јавну употребу у нашој држави.
Како да вам верујемо, када на простом примеру кршите - ни мање - ни више него највиши законснски акт државе -Устав.
Очекујем ваш одговор - због чега је то тако како јесте.
С поштовањем.
Јован Шолајић, чачак, дана 16. септембра 2014. године,
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 #
МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ. ЗА МИНИСТРА. Да ли деца нац. мањина изучавају српски језик и историју
jovansolajic | 10 Септембар, 2014 13:05
ЗА МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ - ЛИЧНО
Поштовани г - не министре,
Није ми јасно, па вас директно питам:
1. Да ли сва деца држављани Републике Србије у школама изучавају српски језик и ћирилично писмо, обзиром на уставну регулативу да је исти једини језик и писмо у јавној употреби у нашој држави,и
2. Због чега и где је то прописано да деца из мешовитих средина  која припадају националним мањинама а у свакодневном говору скоро се њихов језик не разликује од српског језика - се одвајајају и уче засебно на својим језицима: Бошњаци, буњевци, Хрвати, Црногорци и сл. Поготову, што свет, ЕУ, Суд у Хагу сматра да је то један те исти језик: српски, хрватски, бошњачки, црногорски.
Да ли се Срби и Бошњаци у Пријепољу, или Новом Пазару споразумевају без преводилаца, колико знам говоре апсолутно истим језиком, слично је и са Буњевцима и Хрватима у Војводини. Деца ваљда уче исту математику, физику, музичко, ботанику, итд., а и историју би морали изучавати исту - српску јер живе у држави Србији.
Познато је да је основни принцип да би неко био држављанин неке државе мора да зна језик и историју те државе. Да ли ми нашим школовањем  обезбеђујемо да деца националних мањина / мађари, румуни, словаци, роми, албанци,итд/  науче српски језик и историју наше државе у којој живе. Знање више језика је велико богатство. Мађар већ зна свој мађарски језик, па још ако научи и српски то би му много значило. Такав би лакше долазио до посла и до бољих радних места. Ко је измислио да дете националне мањине похађа наставу од првог разреда основне школе до факултета на матерњем језику тај је направио велику грешку. У принципу су много шири видици особе која зна више језика - паметнији је.
На крају, где смо то ми видели такво раздајање ђака по националностима, који практично говоре истим језиком, као што су код нас: Срби, Бошњаци, Муслимани, Хрвати, Буњевци, па и Роми и други. А што се тиче самих Срба - доста нас је се кроз векове силом или милом одродило - Срби католичке вере постали су Хрвати, Срби исламске вере постали су Муслимани па онда Бошњаци, Срби из Црне Горе нису више  Срби, итд.
Молим вас одговорите ми.
Унапред се захваљујем.
Јован Шолајић, Чачак, дана 9. септембра 2014. год.
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 #
ВИШИ СУД У БЕОГРАДУ. Питам председника суда зашто пишу латиничним писмом?
jovansolajic | 10 Септембар, 2014 11:18
Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4

ПРЕДСЕДНИКУ ВИШЕГ СУДА У БЕОГРАДУ - ЛИЧНО

 

У данашњој Политици објављена је једна пресуда тог суда штампана латиничним писмом.

Питам се, господине председниче - да ли је могуће да ваша државна висока институција не зна, да је у држави Србији у јавној употреби српски језик и писмо ћирилица.. Лош пример дајете народу. Зар се и Виши суд не придржава Устава своје државе. Или, је код нас све могуће. Ради коме како падне на памет.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак, дана 10. септембра 2014. год.

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА. МИН. ВУЈОВИЋ. Да ли можете да натер. Држ.лутр. Срб. да пише ћирил..
jovansolajic | 09 Септембар, 2014 12:39
ЗА МИНИСТРА ФИНАНСИЈА - ЛИЧНО
 
Поштовани министре - г - не Вујовићу
 
У финансијама, поготову државним, поред великог знања и умења, неопходна је велика - строга дисциплина. Оно што је држава прописала државни органи морају дословце да спроводе у пракси.
На жалост, код нас је финансијска дисциплина - да не кажем на нули.
Не бих овом приликом да вам износим цео спектар грубог нарушавања финансијске дисциплине, већ бих за почетак, да вам скренем пажњу на један тако рећи баналан случај недисциплине.
Државна лутрија Србије пише све латиничним писмом, и ако је у обавези по чл. 10 Устава, да пише на српском језику ћирилицом.
Пошто је Државна лутрија Србије у вашем ресору - под вашем је руководством - као грађанин хоћу да видим вашу снагу - хоћу да видим да ли на том простом примеру да ли имате снаге да Државну лутрију Србије натерате да пише ћирилицом. Ето, засад само толико. Ако нисте у стању ово да урадите онда нам се много лоше пише.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак, дана 9.септембра.2014. год.
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 #
ПОЛИТИКА -МЕЂУ НАМА. Николићев поклон Буњевцима за Јосиповића - Провокација. Питам ЗАШТО?
jovansolajic | 09 Септембар, 2014 11:44
ЗА РУБРИКУ " МЕЂУ НАМА"
Поштовани уредниче, молим вас да објавите следеће:
 
НИКОЛИЋЕВ ПОКЛОН БУЊЕВЦИМА ЗА ЈОСИПОВИЋА - ПРОВОКАЦИЈА. ПИТАМ ЗАШТО?
Наш Председник државе поклонио је књиге  написане ћириличним писмом школарцима Буњевцима. За господина Јосиповића је провокативно што су књиге штампане ћирилицом.
У држави Србији је у јавној употреби српски језик и ћирилично писмо. Значи, држављани Србије морају да знају српски језик и ћирилично писмо, што значи и грађани Буњевци. Нико не спори, да деца Буњевци уче на свом језику, али је и њихова обавеза да морају да уче и да науче српски језик и ћирилично писмо. Како ова деца сутра да живе и раде у држави а да не знају језик и писмо те државе. То би им била само мањкавост у равноправностима са већинским народом - Србима.
Предпостављам, мада сумњам, да деца српске националности у Хрватској уче школу на српском језику и да пишу ћириличним писмом. Па, господин Јосиповић, може српској деци у Хрватској да поклони књиге писане латиницом. Или, какво би то било изненађење ако не уче из ћириличних књига да им он подари исте такве књиге какве је даривао председник Николић Буњевачкој деци.
Зашто се плашите ћирилице у нашој држави Србији. Доста вам је што се ње плашите у Хрватској. Плашите се за наше Буњевце да се не преуче - да не науче српско писмо ћирилицу а живе у држави Србији, а шта тек чините у школовању деце Хрвата код нас- могу само да замислим. 
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак, дана 9. септембра 2014. год,
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА. 
 #
1 2 3 ... 39 40 41  Следећи»