Categories
My Links
Генерална

« ПОШТА СРБИЈЕ. ДИРЕКТОР КРКОБАБИЋ. Зашто пишете латиницом? | ПОЛИТИКА- МЕЂУ НАМА. Смањујемо каматне стопе на штедне улоге грађана, а тражимо зајам од ММФ. »

ПОЛИТИКА-МЕЂУ НАМА. Да ли пензије смањивати, поготову диференцирано?
jovansolajic | 22 Септембар, 2014 12:09
ЗА УРЕДНИКА РУБРИКЕ " МЕЂУ НАМА"
 
Поштовани уредниче, молим вас, да у вашој рубрици, објавите следеће.
 
ДА ЛИ СЕ ПРЕДЛОЖЕНИМ СМАЊЕЊЕМ ПЕНЗИЈА, ПОГОТОВУ ДИФЕРЕНЦИИРАНО, КРШЕ УСТАВНА ПРАВА ПЕНЗИОНЕРА?
ПРВО - Плате и пензије не могу се сврставати у исту категорију. Разлика је међу њима огромна. Пензије су категорија зарађеног новца, а плате се исплаћују тек по извршавању текућих послова за рачун државе.
Што се тиче плата у јавном сектору, једино је исправно, да се све плате које износе преко плате председника Републике, да се смање испод тог износа. Нелогично је да било који државни службеник или радник у јавном сектору да има већу плату од председника државе. Још боље решење је за јавну управу да се уведу платни разреди. Сви за једнак посао да примају исту зараду.
А, што се тиче пензија, не може Скупштина или било који други орган да одесеком без икакве статистичке рачунице да смањује или повећава пензије, поготову не диференцирано. Сваки пензионер има решење, у којем му је на бази позитивних прописа утврђена висина пензије /године стажа, уплаћени доприноси,итд/ и износ те може се мењати на више или ниже са јединственим процентом за све, зависно од тога колико, је порасла или пала продуктивност рада, трошкови живота,итд - управо како је то прописано. Диференцирано смањење пензија од 0 - 15 или 20%, направиће такав поремећај у односима међу уплатиоцима доприноса, што се никада неће моћи исправити , и што је најгоре крши се основно право пред Уставом - да грађани добијају не оно што су зарадили и уплатили у пензиони фонд већ неки други износ по одлуци неког органа.
Боље би било, да држава предузме оштрије мере да наплаћује порезе, доприносе, да смањи продају без издавања фискалних рачуна, да натера послодавце да пријаве раднике који сада раде на црно, да кажњава изградњу објеката без грађевинских дозвола, итд,итд.
Интересанто је, да предлагачи смањења пензија помињу када су исте једне године повећане за 10%, а не помињу да 2 године пензије нису после тога усклађиване и да већ колико година повећавају се полугодишње за 0,5%, одсеком без икакве рачунице. Даље, нико не помиње категорије пензионера којима се пензије утврђују не на бази уплаћених доприноса у пензиони фонд, већ на бази неких посебних бенефиција, да их не набрајам који су то. Добили су националне пензије и они за које никада нисмо чули да постоје и они који имају куле и градове - који већ не знају шта ће и са оним што већ имају.
С поштовањем.
Јован Шолајић, Чачак.
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 #
Add Comment
Додај коментар

Запамти ме