Categories
My Links
Генерална
"Електроморава" Овчар Бања - Чачак, "Елдорадо" 1955. године.
jovansolajic | 27 Јун, 2010 14:39

"ЕЛЕКТРОМОРАВА" ОВЧАР БАЊА - ЧАЧАК, "ЕЛДОРАДО " 1955. ГОДИНЕ.

Одмах после Другог светског рата започета је изградња хидроелектрана "ОВЧАР БАЊА" и "МЕЂУВРШЈЕ", на Западној Морави, јужно од Чачка.

За оперативно руковођење изградњом ове две ХЕ формирано је предузеће "ЕЛЕКТРОМОРАВА" са седиштем у Овчар Бањи, која се налази на 16. км Чачка. Инвеститор је био Савезни инвестициони фонд. Значи да су ХЕ биле од великог значаја, обзиром да их је градила Савезна влада из свога буџета.

ХЕ су од по 2 турбине /агрегата/ снаге од по приближно 2,5 + 4,5 * 2 = 14 МW, укупно.

 По препоруци мога директора ПРС у предузећу "ЦЕР" у Чачку- Богдана Вукосављевића , дипл.ек., 1. септембра 1955. године, пређемо у "ЕЛЕКТРОМОРАВУ" у Овчар Бању, супруга Емилија и Ја. Ја на радно место главног финансијског клњиговође, а супруга Емилија за фиинан. књиговођу. Рекло би се да сам прешао са коња на магарца, обзиром да сам у "ЦЕР-у" био Шеф рачуноводства. Међутим, није тако, напротив

У Чачку, супруга и ја, а узели смо се предходне године, живели смо код моје сестре Милене и зета Љуба Симеуновића, у новоизграђеној кући 1953. године, у Македонској улици бр.23.

Један куриозитет: зет Љубо је градио кућу на добијеном плацу од Општине, уз пројектат и све дозволе. Када је тражио да му испројектују и купатило, смејали су му се, шта ти пада на памет, хоћеш у кући клозет. А, он човек био у заробљеништву, радио код неког сељака, видео тамо купатило, па вели зашто не би и он тако нешто имао. Наравно, у Чачку тада није било ни водовода ни канализације, па ни купатила /можда у неким приватним кућама богаташа /. Значи, у Чачку смо становали у условима пољског клозета и пумпе за воду у дворишту и у једној соби.

Од "Електромораве" добијемо усељив комфорни једнособни стан. Оно мало ствари утоварају и истоварају радници новог предузећа са њиховим камионом. Стан окречен, коректан, право усељив. Директор предузећа Радојица Јовановић, дипл.ел.инг., каже: немојте да журите са долажењем на посао, прво се средите у стану, па полако.

Замислите какав је то био стан за оно време. У стану текућа вода, а у купатилу над кадом славина за топлу бањску воду. А вода зелене боје, нема бојлера, не треба. Радојица је у станове увео топлу бањску воду са најбољег изворишта-воду најбољих карактеристика. Купања до миле воље.,

Од узбуђења прве ноћи нисмо ока склопили. Потпун комфор па и бањска топла вода у купатилу. Чак је сваки стан у дворишту колоније имао и дрвену сушару за сушење меса, па и букова дрва за сушење. Ех, какво месо смо јели из те сушаре. Никада, више такво. Жуто, што би рекли као лимун.

Добио сам плату у износу од 19.500.- динара, већу него што сам имао у "ЦЕР-У" на месту шефа рачуноводства. Имали смо и разна додатна примања, премије, и сл. Станари ништа нису плаћали: ни станарину, воду једну и другу, струју, једном речју ништа.Касније смо заводили ред, какав је био другде.

Централе су биле у изградњи већ неколико година, а нису имали књиговодство. У тих неколико година потрошени су милиони динара, а нема књиговодства. Дошла нека инспекција то утврдила, казнила и директор по хитном поступку прими нас двоје са препоруком, да ће мо ми тај посао обавити како треба. До краја те године употпуности смо ажурирали књиговодство. Срећа је што је предходни човек који је био задужен за економски део послова, неки Планојевић, оставио веома уредне приручне евиденције, на основу којих смо могли да реконструишемо књиговодствену евиденцију.

Имали смо у Овчар Бањи и, за оно време, веома богат културно-уметнички живот: предузеће је куповало и приказивало по 2. филма недељно, два пута недељно аутобусом предузећа ишли смо у Чачак, у биоскопе или на друге приредбе.

Али, да се зна, тада нисмо имали: електричне шпорете, фрижидере, радио апарате, аутомобиле, стоне лампе,ТВ апарате, зимске капуте, итд.

Забележио по сећању, дана 27. јуна 2010. године.

Јован Шолајић, Чачак .

 #
Министарство пољопр.,шум.и водопр. За министра лично, Зашто пишу латиницом у огласу
jovansolajic | 27 Јун, 2010 12:32

ЗА МИНИСТРА ПОЉОПРИВРЕДЕ,ШУМАРСТВА И ВОДОПРИВРЕДЕ, ЛИЧНО

Поштовани, г-не министре,

У данашњој "ПОЛИТИЦИ", ваша Управа за аграрна плаћања објавила је оглас о Ранг листи за набавку трактора и .... , написан латиничним писмом.

Постављам директно питање. Зашто ова ваша Управа као државни орган крши одредбу Устава о примени језика и писма у јавној употреби / чл.10 Устава/

Зар је могуће, да одговорни људи вашег министарства, не знају за обавезу да пишу српским језиком и ћирилицом. Скоро ће 4. године како је донет нови Устав, а ви га још не примењујете. Г-не министре жалосно је што је то тако. Да се државне институције не придржавају Устава. Како ли требају да се понашају обични грађани. Лош пример дајете нама грађанима.

Хвала вам што сте ме саслушали.

Извините што сам вам узео мало времена.

С поштовањем, Јован Шолајић, Чачак Овај текст сам објавио на моме БЛОГ-у : Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #