Categories
My Links
Генерална
Вешање Симе Сараге, столарског радника у Чачку 1942. године
jovansolajic | 07 Јун, 2010 12:46

ВЕШАЊЕ СИМЕ САРАГЕ, СТОЛАРСКОГ РАДНИКА, У ЧАЧКУ, 1942. ГОДИНЕ

У пролеће 1942. године, на ондашњем Вашаришту, у центру Чачка, Немци су обесили Сима Сарагу, столарског радника /СССР, како се подписивао/.

Немци су направили огромну бину и на њој вешала, са широким степеништем, јер је бина по прилично високо била подигнута изнад тла, у делу Вашаришта близу Љујића магацина.

Поврх Вашаришта, била је и Зелена пијаца, вероватно је био петак, пијачни дан у Чачку, а на пијацу много грађана. Вероватно да су Немци и одабрали овај дан да би обезбедили што веће присуство грађана. И ја сам био један од њих. Вероватно да сам нешто на пијаци продавао од зелениша, што сам у ратно време често чинио.

Све су нас са пушкама на готовс потерали ка направљеним вешалима. Направили смо полукруг око бине на удаљености одприлике око 50. метара. А са унутрашње стране полукруга у нас уперене пушке на готовс војника Немаца и наше полиције у зеленим униформама, звали смо их Недићевцима, у два реда.

У том из улице Ломине, ишла је упарађена колона на челу са Симом Сарагом. Он иде напред са ланцима на ногама и рукама, качкет на глави , црн у лицу, усправан, достојанствен, а прати га четири колоне војника, две колоне Немаца и две колоне војника у зеленим униформама.

На бини много Немаца официра, било их је и са вишим чиновима. Сима Сарага се сам пење на бину и стаје испод вешала. Поред њега егзекутор, један Чачанин, заборавио сам му име. Испред бине, многи филмски сниматељи и фоторепортери Немци снимају цео церемонијал. Само су Немци снимали .

Немачки официр је читао пресуду неког Немачког војног суда из Краљева, а преводилац је у пасусима преводио на српски језик.Сима Сарага се осуђује на смрт вешањем, зато што је као партизан ратовао против Немачке војне силе, управо у том смислу.

Када је џелат пришао и почео да ставља омчу око врата Сими Сараги, овај је дижући руке у вис колико их је могао дићи, почео да говори јако што га је грло носило: да он није усташа, да је Србин, да живи Совјетски Савез, да живи Црвена Армија и ту му је глас пресечен / колико ми је познато Сима Сарага, је био избеглица/

Немачка прецизност и невиђена достојанственост Симе Сараге су на мене оставеле снажан утисак, тако нешто сам видео само у Руским ратним филмовима.

У Чачку једна улица носи име Симе Сараге, а до скоро и једно столарско предузеће, које је интеграцијом са Слободом изгубило име.

Забележио по сећању, дана 7. јуна 2010. године.

Јован Шолајић, Чачак.

 #
Стипе Месића стриц, у борбама за Чачак 1944. године.
jovansolajic | 07 Јун, 2010 12:40

СТИПЕ МЕСИЋА СТРИЦ ,У БОРБАМА ЗАЧАЧАК 1944. ГОДИНЕ

У дворишту наше куће у селу Кулиновцима покрај Чачка, удаљеној свега 200 метара од старог пута Чачак - Краљево, можда је био месец новембар 1944. године, био се сместио некакав штаб неке нама непознате војске. Ту су радио станице, телефони, курири, ужурбаност.

А, Немци, Група армија Е, поменутим путем одступају из Грчке већ пуна два месеца дан и ноћ. Кућа нам је на малој узвишици, доминира, а и у дворишту је било доста разно- разних објеката, између осталих и 3. куће. Због тога су ваљда и избрали да се ту сместе, не марећи што немачка колона пролази на домак.

Војска је била обучена у униформе предратне Југословенске војске, официри су на шајкачама имали кокарде и еполете на нараменицама. Ми смо их гледали са подозрењем, а они нама деци кажу не бојте се нисмо ми четници. Сутра ми идемо да заузмемо Чачак, напашћемо Немце.

Сутра дан стварно се чула борба у Чачку. То је ова јединица напала Немце из правца Чачанског гробља, стигла до центра града - до Главне поште. Међутим, Немци у контра нападу, ову јединицу потисну и истерају из града, уз огромне губитке исте.

Пошто је јединица била десеткована, буде расформирана, а остатак људства уђе у састав више бригада које су ратовале на овом простору.

О чему се ради. Ова јединица је формирана у СССР - у , звала се Југословенска бригада. Била је формирана од заробљеника усташких јединица које су ратовале код Стаљинграда против Црвене Армије. Јединицом је командовао ппуковник Марко Месић, стриц Стипе Месића, бившег Председника Хрватске.

Много година касније о овоме сам прочитао у штампи- да се радило о тој војсци, а и испричао ми је лично и Ђорђевић, мој познаник са студија Економије у Београду, ондашњи командант IV црногорске пролетерске бригаде, која је ратовала тада на овом простору.

Забележио по сећању , дана 7. јуна 2010. године.

Јован Шолајић, Чачак

 #
Шесторица рођене браће вратила се из Првог светског рата жива и здрава
jovansolajic | 07 Јун, 2010 12:32

ШЕСТОРИЦА РОЂЕНЕ БРАЋЕ ВРАТИЛА СЕ ИЗ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА ЖИВА И ЗДРАВА

Из фамилије Чакаревића , из Котраже у Драгачеву, из једне куће, у Први светски рат отишли су да бране Отаџбину, шсторица рођене браће . Мајка, удовица испратила је свих 6. синова у рат како доликује.

Све време трајања рата , мајка се у свакој прилици молила Богу и говорила да њени синови не могу да погину и да морају да се врате живи и здрави кући. Говорила је и певала о томе на сеоским прелима, на копањима. Не смеју да погину и не смеју.

Заврши се рат. Преживели- демобилисани враћају се кућама, појединачно и у групама. Како који стигне, чује се кукњава у појединим кућама. То саопштавају неким породицама о погибији њихових војника. А мајка Чакаревића, иде и говори како њени синови сви морају да се врате. И почеше да се враћају појединачно, један за другим и свих шесторица се врате живи и здрави кући.

Ова мајка је успела да молитвама сачува свих 6, синова - ратника, што многим мајкама није успело.

Ово ми је испричао Петар Ивановић, дипл.ек. из Чачка, за случај својих ујака Чакаревића.

Забележио по сећању, дана 7. јуна 2010. године.

Јован Шолајић, Чачак

 #