Categories
My Links
Генерална

« Стипе Месића стриц, у борбама за Чачак 1944. године. | Немац мтраљира из бункера по мени, туче рафално и непрекидно. »

Вешање Симе Сараге, столарског радника у Чачку 1942. године
jovansolajic | 07 Јун, 2010 12:46

ВЕШАЊЕ СИМЕ САРАГЕ, СТОЛАРСКОГ РАДНИКА, У ЧАЧКУ, 1942. ГОДИНЕ

У пролеће 1942. године, на ондашњем Вашаришту, у центру Чачка, Немци су обесили Сима Сарагу, столарског радника /СССР, како се подписивао/.

Немци су направили огромну бину и на њој вешала, са широким степеништем, јер је бина по прилично високо била подигнута изнад тла, у делу Вашаришта близу Љујића магацина.

Поврх Вашаришта, била је и Зелена пијаца, вероватно је био петак, пијачни дан у Чачку, а на пијацу много грађана. Вероватно да су Немци и одабрали овај дан да би обезбедили што веће присуство грађана. И ја сам био један од њих. Вероватно да сам нешто на пијаци продавао од зелениша, што сам у ратно време често чинио.

Све су нас са пушкама на готовс потерали ка направљеним вешалима. Направили смо полукруг око бине на удаљености одприлике око 50. метара. А са унутрашње стране полукруга у нас уперене пушке на готовс војника Немаца и наше полиције у зеленим униформама, звали смо их Недићевцима, у два реда.

У том из улице Ломине, ишла је упарађена колона на челу са Симом Сарагом. Он иде напред са ланцима на ногама и рукама, качкет на глави , црн у лицу, усправан, достојанствен, а прати га четири колоне војника, две колоне Немаца и две колоне војника у зеленим униформама.

На бини много Немаца официра, било их је и са вишим чиновима. Сима Сарага се сам пење на бину и стаје испод вешала. Поред њега егзекутор, један Чачанин, заборавио сам му име. Испред бине, многи филмски сниматељи и фоторепортери Немци снимају цео церемонијал. Само су Немци снимали .

Немачки официр је читао пресуду неког Немачког војног суда из Краљева, а преводилац је у пасусима преводио на српски језик.Сима Сарага се осуђује на смрт вешањем, зато што је као партизан ратовао против Немачке војне силе, управо у том смислу.

Када је џелат пришао и почео да ставља омчу око врата Сими Сараги, овај је дижући руке у вис колико их је могао дићи, почео да говори јако што га је грло носило: да он није усташа, да је Србин, да живи Совјетски Савез, да живи Црвена Армија и ту му је глас пресечен / колико ми је познато Сима Сарага, је био избеглица/

Немачка прецизност и невиђена достојанственост Симе Сараге су на мене оставеле снажан утисак, тако нешто сам видео само у Руским ратним филмовима.

У Чачку једна улица носи име Симе Сараге, а до скоро и једно столарско предузеће, које је интеграцијом са Слободом изгубило име.

Забележио по сећању, дана 7. јуна 2010. године.

Јован Шолајић, Чачак.

 #
Add Comment
Додај коментар

Запамти ме