Categories
My Links
Генерална

« ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ. Пријава против ЈКП за Грејање "ЧАЧАК" ЧАЧАК,За прав.фа. | РТС БЕОГРАД - ЗА ГЕН. ДИРЕКТОРА. Молба за титловање реприза наших старих добрих ТВ серија. »

ПОЛИТИКА - МЕЂУ НАМА. ДА СЕ УКИНЕ ПДВ на све публик. штампане на српском језику ћирилицом:
jovansolajic | 17 Јун, 2015 16:35
ЗА РУБРИКУ "МЕЂУ НАМА"
 
Поштовани уредниче,
 
Молим вас да објавите ово моје писмо: СВЕ ШТО СЕ ШТАМПА И ПИШЕ НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ И НА СРПСКОЈ ЋИРИЛИЦИ ТРЕБА ДА БУДЕ ОСЛОБОЂЕНО ПЛАЋАЊА ПДВ.
Пре 9. година донет је нови Устав, у коме је у члану 10 прописано да је у држави Србији у службеној употреби српски језик и писмо ћирилица. Међутим, ништа од рачунице. Ситуација је све гора и гора.Све више пишемо латиницом. Ваш новинар, или шта ли је, Ј. Каваја ,у данашњој Политици на страни 8 пише  да су по Уставу и ћирилоица и латиница српска писма. С којим правом овај човек пише о писму за Србе а не зна шта о томе пише у Уставу. Свашта! И написа још низ глупости - да их не цитирам.
Поставља се основно питање: да ли је српско ћирилично писмо угрожено и да ли би га требало заштитити. Свакако да је угрожено. Само два разлога: прво - ако на ЗАПАДУ све публикације штампане на Би Х, Српском, Хрватском, Црногорском језику и на латиници сврставају их у Хрватску баштину, а  на ћирилици у Српску и што се књижевне награде у Србији додељују за издања на српском језику у преко 90% случајева штампана на латиничном  писму, а паре се углавном добијају из буџета. Заштита ћирилице је неопходна јер и све државне институције  се не придржавају прописаног писма:имамо примера колико хоћете: Државна лутрија, ем државна ем пише латиницом, Пошта Србије штампа поштанске марке латибницом, називи места на туђем језику исписана, али не и на српском.,итд,итд.
Зато предлажем:
1.Да  се укине ПДВ на све штампане публикације, штампане на српском језику  и на ћириличном српском писму и ТВ,
2.Да се књижевне и друге награде за све врсте културних публикација, уколико се директно или индиректно додељују из свих нивоа буџета, ослободе ПДВ или дргих пореских дажбина - ако су штампане на српском језику  и на српској ћирилици.
3. За прекомерну употрбу страних речи и израза у средствима јавног информисања увести казне за сваку употребљену реч или како горе рекох бар за прекомерну употребу. Добијен новац да се употребљава за организовање учења српског језика  за децу наших раднике који раде у иностранству. И да се повећа фонд часова српског језика у свим нивоима школовања наше деце.Пре Другог св.рата српски језик је био први и главни предмет. Не положиш писмени из српског језика одбијаш се на годину дана и ако  наредне године понови не положош писмени из српског језика, губиш право на даље школовање.Остајеш несвршни ђак средње школе.
На крају. Ако је Устав закон над законима, питам се како је могуће да се на примењује од стране ДРЖАВЕ нешто што је изнад свих закона па и изнад Владе, Скупштине, Председника Републике.
Још нешто - да се зна.  Ми смо све време Другог св.рата учили основну школу и гуимназију и друге средње школе по предратним законима , писали ћирилицом. Имао сам прилику да прочитам немачку Објаву којом се један мој земљак отпушта из заробљеништва 1943 године, због болести, писане на српском језику и ћирилицом и на немачком језику - и штампани део и попуњени део,  Немци су у Немачкој држави штампали и све обрасце на српском језику и ћирилицом.
Најгоре од свега је то - што сваки државни службеник би морао да од првог дана примењује све одфедбе Устава, а каква је сутуација, изгледа  да Устав нису прочитали ни највиши руководиоци ове земље,
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак, ул. Владана Шићевића бр 19.
Ово писмо објаавио сам на моме БЛОГ - у Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 #
Add Comment
Додај коментар

Запамти ме