Categories
My Links
Генерална

« Технички ремонтни завод Чачак, Монографија 1925 - 2006, "Боба МилетиЋ", Претеча | "ПОБЕДА" Ужице, Недељник, Моји први кораци у новинарству »

Технички ремонтни завод Чачак, Монографија 1925 - 2006, Учење заната
jovansolajic | 23 Јун, 2010 14:32

ТЕХНИЧКИ РЕМОНТНИ ЗАВОД ЧАЧАК, МОНОГРАФИЈА 1925 - 2006, УЧЕЊЕ ЗАНАТА

Милутин Шолајић / 1925 - 1998 /, почео је да учи занат - за бравара или машим - бравара, пред Други светски рат у тадашњем Војно техничком заводу у Чачку.

Ученици заната- шегрти сваки дан , свих 6. радних дана у недељи, ишли су у Завод на посао, радећи пуно радно време уз свога додељеног мајстора. Ученик је радио оно што му мајстор нареди. Додавао алатке, морао је да зна шта мајстор хоће, па било погледом, било говором руку. Само ли ученик направи неки погрешан потез, следовала је шамарчина. Наравно, бистре, вредне и сналажљиве ученике, шамари су мимоилазили.

Ученици- шегрти су примали и ученичку плату. Милутин је у првој години заната примао 10.- динара дневно, односно од 250 - 270.- динара месечно. Била је то добра пара. Десетица је била од сребра. Поређења ради копачка надница, истина са храном, била је 8.- динара, а косачка 12.- динара. Мада је наша породица са 9- ро чељади била средњег имовног стања , према званичној статистици, Милутинових 250.- динара долазило је у кућу као спас. Пшеница је била 1.- динар за кгр, литар шљивовице 1.- динар.

Ишло се у школу у вечерњим часовима три пута недељно.

Милутин је почињао да изучава трговачки занат код Јована Стојиљковића у Чачку. Није му се свидео тај посао. Тата је некако успео да Милутина убаци у ВТЗ. Истина, морао је да жртвује једно јагње, не сећам се да ли је заједнички поједено или је морао га отера лицу које је завршило посао.

 Милутин Шолајић је мој старији рођени брат.

Забележио по причању Милутина и по сећању, дана 23. јуна 2010. године.

Јован Шолајић, Чачак

 #
Add Comment
Додај коментар

Запамти ме