Categories
My Links
Генерална

« Технички ремонтни завод Чачак, Монографија 1925 - 2006,и Милутин Шолајић, калионичар | Технички ремонтни завод Чачак, Монографија 1925 - 2006, Учење заната »

Технички ремонтни завод Чачак, Монографија 1925 - 2006, "Боба МилетиЋ", Претеча
jovansolajic | 23 Јун, 2010 14:18

ТЕХНИЧКИ РЕМОНТНИ ЗАВОД ЧАЧАК, МОНОГРАФИЈА 1925 - 2006, "БОБА МИЛЕТИЋ ", ПРЕТЕЧА

Радио сам у војном предузећу " БОБА МИЛЕТИЋ" у Чачку, од 25. новембра 1947. са малим прекидом све до 16. маја 1953. године "Боба Милетић" је престао да ради 1. фебруара 1953. године, а ја сам остао до 16. маја, до када сам радио на изради ликвидационог Завршног рачуна.

" Боба Милетић" је оформљен од стране Министарства одбране, у објектима предратног Војно техничког завода Чачак.

Војно технички завод Чачак, производио је сву инжињеријску опрему за војску, затим средства везе, а и шлемове,. што није поменуто у Монографији. Када је парни чекић форматизовао шлем тресло се тло на стотине метара далеко и ударац се чуо до планине Јелице.

У предузеће "Боба Милетић" дотеривана је из Немачке опрема и машине из демонтираних фабрика, на име репарација побеђене Немачке у Другом светском рату. Демонтиране су комплетне фабрике и то неке у свету познатијих. Све је демонтирано и покупљено из тих фабрика: машине, алати , уређаји, телефони, касе, писаћи столови, једном речју све што се нашло у фабрикама. Чак су из Немачке дотериване и некакве цеви и шипке. У орманима и касама, наилазило се и на мањерке са непоједеном убуђалом храном, итд.

Из Немачке данима и месецима су стизале композиције возова. Транаспортна бригада за истова и утовар бројала је око стотинак људи, одлично обучених за тај посао. Истовар и најтежих машина вршен је ручно само помоћу палија и цеви.

"Боба Милетић" је имао задатак да по наруџби Министарства изврши комлетну репарацију машина за потребе војне индустрије, за предратне и послератне нове војне фабрике. Све нове војне фабрике у држави почињале су са радом на машинама које је "Боба Милетић" ремонтовао, других машина није било, да их не набрајам. Машине су детаљно демонтиране, затим дефектиране. Резервних делова није било. Сви делови потребни за монтажу, израђивани су у радионицама " Бобе Милетић". Цртежи за израду делова са технолошким и операцијким поступком писани су на српском језику и ћирилицом, а неко време истовремено је писано и на немачком језику.

У исто време у радионицама и халама предузећа радили су цивилни мајстори, војни мајстори у војничким униформама и Немци заробљеници. Радило је и 12. инжењера Немаца из Берлина, по уговору. Погледате у машинској радионици - хали, поређани у редове стругови, бор- машине, фрез -машине, глодалице, брусилице, итд., а за машинама измешани цивили мајстори, униформисани мајстори и Немци заробљеници мајстори. Сви раде по истим цртежима.

У мензи, у којој смо се хранили и ми државни чиновници / био сам чиновник Министарства одбране /, сви ми једемо исту храну за истим столовима. Касније, Немци су тражили да они сами за себе кувају храну. Да им се да следовање намирница, њихов човек да кува, да се хране у њиховим баракама, јер су сматрали да ће они то боље да ураде, а за осуство њихових кувара са посла, остали њихови људи ће да за толико више да раде, што је управа предузећа прихватила.

Мора се признати, Немци су радили беспрекорно, пребацивали су норме, квалитет њиховог рада је био на врхунцу. Наша Управа са њима је поступала веома коректно, а и они су то заслуживали. Ја се не сећам да је било неких војних стража око њихових барака, а круг предузећа је био уобичајено обезбеђен .

Требало је отворити нове фабрике. Морали смо да на име репарација демонтирамо целокупне њихове фабрике. Нити смо имали времена да чекамо друкчију наплату ратне штете, али и по оној дај шта даш. Нама су ипак те репарације у том времену много значиле.

Али, ми смо Немцима учинили и велику услугу. Немци су, остали без игде ичега, па су били приморани, да уз помоћ Америке и других, обнове своју индустрију, али сада на бази нових технологија. Нове технологије, значиле су далеко већу продуктивност рада. Тако је Немачка , захваљујући индустрији на новим технологијама, за веома кратко време , поново постала једна од најразвијенијих држава света.

"Боба Милетић" је изнедрио хиљаде изврсних мајстора, многи су отишли да раде у војне фабрике по Босни, а од "Бобе Милетић", настала су три гиганта у Чачку : Технички ремонтни завод, ЦЕР и Фабрика резног алата.

Забележио по сећању, дана 23. јуна 2010. године.

Јован Шолајић, Чачак

 #
Add Comment
Додај коментар

Запамти ме