Categories
My Links
Генерална

« Технички ремонтни завод Чачак - Монографија 1925 - 2006 - и моја маленкост. | Технички ремонтни завод Чачак, Монографија 1925 - 2006, "Боба МилетиЋ", Претеча »

Технички ремонтни завод Чачак, Монографија 1925 - 2006,и Милутин Шолајић, калионичар
jovansolajic | 23 Јун, 2010 14:08

ТЕХНИЧКИ РЕМОНТНИ ЗАВОД ЧАЧАК, МОНОГРАФИЈА 1925 - 2006 , И МИЛУТИН ШОЛАЈИЋ, КАЛИОНИЧАР

Милутин Шолајић, калионичар / 1925 - 1998 /, радио је у Техничком ремонтном заводу / ТРЗ/ Чачак, од првог дана , т .ј. од 3. маја 1953. године, до одласка у пензију 1980. године.

Занат - за машин - бравара, почео је да изучава пред Други светски рат у Војно техничком заводу у Чачку, претечи ТРЗ - а .

Калионичарски занат учио је у Војном предзећу "Боба Милетић" у Чачку, исто претечи ТРЗ-а, код Клозе Георга, дипл. инг. из Берлина, специјалисте инжењера за термичку обраду. Иначе, у пред. " Боба Милетић" радило је 12. инжењера из Берлина, имали су плате од 12.000.- динара, што је било бар два пута више од наших инжењера. Каква случајност, инг. Клозе Георг, био је у Првом светском рату , као војник- окупатор стациониран у Чачку.

Милутин Шолајић је добро испекао занат код овог инжењера, тако да је био један од најпознатијих , ако не и најпознатији стручњак за термичку обраду у Чачку. Требало га је уписати у поменуту Монографију, из два разлога.

1. На страни 57 Монографије пише да је Завод израдио 55000 комада Осовиница чланка гусенице за тенк Т- 55. Технички ремонтни завод Чачак, за одржавање и ремонт и свих осталих типова тенкова и гусеничара, радио је ове осовинице, зване " палац".

Много је врста челика и технолошких поступака примењено, док Милутин није пронашао право решење у технолошком поступку термичке обраде. Усавршени поступак термичке обраде је технички обрадио уз помоћ инжењера и патентирао га код Савезног завода за патенте у Београду.

2. Више војних фабрика није успевало да термички обради Носач троблонске мине за пушку. Шкарт је био преко 80 %, пуцали су  испаљивању. Милутин је и овај проблем решио и Завод је у свој асортиман унео и овај посао. И овај технолошки поступак, Милутин је патентирао код Савезног завода за патенте. Милутина је ТРЗ наградио оба пута, колико се сећам, са по 15.000.- динара.

Ово ми је познато за то што ми је Милутин рођени старији брат и што сам ја тада у ТРЗ- у био Начелник финансијског сектора.

Забележио по сећању, дана 23. јуна 2010. године.

Јован Шолајић, Чачак

 #
User Comments
Размишљања једног ЧАЧАНИНА [Reply]
Sherri | 14 Фебруар, 2021 10:11

great issues altogether, yoou simply won a nnew reader.
What could you recommend about your put up that you
just made a few days ago? Any sure?
https://clients1.google.cg/url?q=https://kratomwwwtea.com
Theron
Brendan https://clients1.google.cg/url?q=https://kratomwwwtea.com

Add Comment
Додај коментар

Запамти ме