Categories
My Links
Генерална

« Усред рата и у глуво доба ноћи на гробљу по крстачу да покаже храброст | Сахрана деде Благоја, а хоће да певају »

Дрекавци у Чачку у зиму 1944 / 45. године
jovansolajic | 09 Јун, 2010 12:07

ДРЕКАВЦИ У ЧАЧКУ У ЗИМУ 1944 / 45 ГОДИНЕ.

Страоба је то била. Сваке ноћи обично око пола ноћи, у пределу Војно-техничког завода у Чачку, у зиму 1944 / 45. године, чула се продорна и језива дрека, ДРЕКАВАЦА, тако смо их звали. Глува ноћ, цича зима, снег, а толико ти дрекавци дрече да ти се ледила крв у жилама. Пролазника на улицама није било, да ли због дрекаваца или је био полицијки час, јер ратно је време, не знам.

У то време био сам борац / добровољац, имао сам 15. година / у Трећем батаљону Четврте српске бригаде КНОЈ -а у Чачку.

Једно време моја десетина је држала стражу у првом објекту до улаза у круг Артиљеријске касарне, преко пута Чачанске болнице. У том објекту смештени су рањеници са фронтова, објекат је био пун као око, вероватно да је већ Болница била пуна. Падне мени у део да стражарчим од 00 до 2 часа после пола ноћи, у време када је "мртва стража". Пуца се у пролазника без опомене.Командир оделења ме доводи на место страже, уз неке још напомене каже ми : " ако се појаве дрекавци, прекрсти се три пута и пуцај непрекидно, а ми ћемо онда доћи да ти помогнемо и да ојачамо стражу".Сећам се добро, време је било силовото, снег веје сув са ветром, прст пред оком се не види, и наједанпут дрека дрекаваца. Прекрстим се три пута и почнем да пуцам из пушке непрекидно. После извесног времена видим кроз измаглицу колона бораца , на челу са командиром оделења, трчи са пушкама поред тела према мени. Командир је ојачао моје стражарско место са још двојицом бораца и би ми много лакше.

Све време појаве дрекаваца, народ се рано склањао у куће, добро затварајући прозоре и врата. Страже у ВТЗ- у и у Пешадиској касарни биле су удвостручене, са по једним пошкомитраљезом. Касније је откривено да су неки лопови и пробисвети крали из магацина со, шећер и још неке артикле, којих је било несташица. Они су дречањем имитирали дрекавце, а за то време део банде је оперисао по магацинима.

Забележио по сећању, дана 9. јуна 2010. године.

Јован Шолајић, Чачак

 #
Add Comment
Додај коментар

Запамти ме