Categories
My Links
Генерална

« Немац мтраљира из бункера по мени, туче рафално и непрекидно. | Дрекавци у Чачку у зиму 1944 / 45. године »

Усред рата и у глуво доба ноћи на гробљу по крстачу да покаже храброст
jovansolajic | 08 Јун, 2010 13:52

УСРЕД РАТА И У ГЛУВО ДОБА НОЋИ НА ГРОБЉУ ПО КРСТАЧУ ДА ПОКАЖЕ ХРАБРОСТ

У време Другог светског рата, у нашем крају, у селу Кулиновцима , селу покрај Чачка, бар у једном делу трајања рата, народ се ипак на неки начин забављао. Скоро свако вече у некој од кућа, одржавала су се прела. На прелима се искупе девојке и обично млађе жене . Свака од жескиња је са : вретеном, преслицом са вуном, са иглама за плетење или везење, углавном све су ту да нешто ураде и привреде. А немаштина је била велика, па је на женама пало да ручним радом, колико толико обуку чељад.

На прелима су и мушкарци. Они су ту да нешто послушају, да забављају, да певају и сл. Мушкарци су свирали у усне хармонике, свирале и двоенице, некада је се нашао и виолиниста или хармоникаш. Играла су се и кола. Много се певало. Мушкарци су, наравно ту и због безбедног враћања кући, обично око пола ноћи, а ратно стање је. Светлост је обезбеђивана претежно "карбитушама ", специјалним лампама на карбид.

На прелима су причане разно- разне догодовштине. Много се причало о невероватним догађајима, нарочито о појављивању вампира и сл. Комшија Добривоје, био је велико спадало, иначе отац 6- ро деце. Када он исприча причу о вампирима и сл.,тешко да се ико усудио да крене кући после приче. Онда су једни друге испраћали. Није што је био рат, већ су ратне ноћи биле тмурне и много мрачне, јер нигде сијалице, нити да се види светло у кућама.

И тако једног прела, падне предлог, после тих заштрашујућих прича, у глуво доба ноћи да, ко сме да оде у гробље и да донесе неку крстачу са неког гроба. Мој старији брат Милутин, имао је тада 17. или 18. година оде на гробље у пола ноћи ишчупа једну крстачу са неког гроба и донесе у кућу где је било прело и потом је врати на исто место. На прелу је била изузетно лепа комшинка Гроздана, која је имала око 14 година, у коју се био лудо заљубио. Хтео је да се покаже у њеним очима колико је храбар и одважан и колико се због ње излаже великим опасностима.

Милутин се са Грозданом оженио 1950. године.

Забележио по сећању, дана 8. јуна 2010. године. Јован Шолајић, Чачак

 #
Add Comment
Додај коментар

Запамти ме