Categories
My Links
Генерална

« Школа резервних пешадијсских официра у Зграбу 1949/50, ИНЦИДЕНТ | Школа резервних пешадијских официра IV класа У Загребу, 1949/50, МАНЕВРИ »

Школа резервних пешадијских официра у Загребу, IV класа ,1949/50, Демобилизација
jovansolajic | 29 Јун, 2010 12:46

ШКОЛА РЕЗЕРВНИХ ПЕШАДИЈСКИХ ОФИЦИРА IV КЛАСА У ЗАГРЕБУ, 1949/50, ДЕМОБИЛИЗАЦИЈА

У месецу октобру 1950. године, завршено је школовање IV класе резервних пешадиских официра у Загребу.

Произведени смо у чин старији водник I класе.Чекамо демобилизацију. Некима су стигла од куће цивилна одела. Питомци, који нису имали бар 6. разреда гимназије, упућени су одмах на стажирање у своје јединице у трајању од 6. месеци..Ми остали нешто чекамо.

Међутим, осећамо да се нешто дешава у Држави. Затегнутост око Трста достигла је врхунац.. Једно јутро, команда Школе постројава остатак батаљона. Чита се Наредба, у којој пише ,да се обустављају сва одсуства и демобилизације, да се јединице стављају у степен приправности. У наредби пише,на која војна лица се иста односи. Набраја, активне и резервне официре и подофицире , војнике, питомце свих школа и академија.

Излежавамо се у кругу касарне, мозгамо шта може нама да се деси и сл. Паде нам идеја да се наредба не односи на наш случај. Ми нисмо питомци, а нисмо ни рочни подофицири, нисмо још ни резервни официри на распореду у трупи, значи ми смо непоменути у Наредби.. Ми више немамо радно место у јединицама ЈНА.

Договоримо се да тражимо од команданта батаљона, да један од нас оде у Штаб XII Армије ЈНА у Загребу, где би му предочио о томе да се поменута наредба не односи на наш случај. Одредимо неког Ђорђевића из См. Паланке, који је иначе био рођени брат народног хероја Гоше Ђорђевића, то му дође као јак аргумент и пропусница. Оде Ђорђевић код команданта Армије и ту растумаче да се Наредба о обустављању одсустава и демобилизаји стварно не односи на нас.

Одмах сутра дан добијемо документа и новац за превоз , да идемо кућама. Скоро сви смо кућама отишли у војничким оделима, само без опасача. Нисмо имали времена да чекамо да нам стигну одела од куће. Демобилизација свршених питомаца осталих школа, извршена је мало касније.

Забележио по сећању, дана 28. јуна 2010. године.

Јован Шолајић, Чачак.

 #
Add Comment
Додај коментар

Запамти ме