Categories
My Links
Генерална

« Како нисам стигао на Сремски фронт 1945. гидине | Митраљирање Немачке колоне Групе армија "Е" при одступању из Грчке 1944. године »

Бомбардовање Чачка 1941. године
jovansolajic | 13 Мај, 2010 12:31

БОМБАРДОВАЊЕ ЧАЧКА 1941. ГОДИНЕ

Првог октобра 1941. године, Чачак су , од немачких окупаторских снага, ослободили удружени партизани и четници.

Одмах по ослобођењу, Чачак је бомбардован са 9. немачких авиона зв. " штука". Авиони су један за другим правили широке кругове и пикирали из правца Овчара и Каблара, засипајући строги центар Чачка са сноповима везаних малих бомби. Било је и већих бомби, али мени су остале у дубоком сећању везане бомбе по неколико њих у вези.

Авиони су се спуштали веома ниско. Сваки авион имао је сирену. Уз заглушујућу буку мотора 9. авиона, један за другим и сирене су пиштале продорно да је мозак једва то подносио. Када су поизбацили све бомбе, наставили су са митраљирањем из тешких авионских митраљеза.

У време бомбардовања случајно сам се налазио код нашег бунара, одаљеног од куће око 50 метара. Поред бунара једна велика трешња, а ја све време облећем око дебла трешње. Имао сам утисак као да ће да избаце бомбе право мени на главу. А, велика је била страоба поготову када су тукли митраљезима Сваког пилота сам видео у кабини.

У центру Чачка тада је срушено доста зграда а погинуло је доста народа.

Забележио по сећању, дана 13. маја 2010. године.

Јован Шолајић, Чачак

 

 #
Add Comment
Додај коментар

Запамти ме