Categories
My Links
Генерална
Манифестације 27. марта 1941. године
jovansolajic | 06 Мај, 2010 12:46

MAНИФЕСТАЦИЈЕ 27. МАРТА 1941. ГОДИНЕ

На дан 27. марта 1941. год. , био сам на настави- пре подне, у I разреду II мешовите чачанске гимназије.

Био је то сунчан, леп и пријатан пролећни дан. Настава је прекинута, одмах по сазнању да је у Београду оборен Тројни пакт и да је формирана нова Влада и да је на престо ступио још непунолетни краљ Петар II Карађорђевић.

Када смо изашли напоље, испред Гимназије већ је била маса народа. На скверу испред Гимназије,трубачи , игра коло. У колу само мушкарци обучени у шарена традиционална одела, у антеријама, а на главама шубаре , са кокардама. Кажу, то су четници . Нисам знао ко су то четници, нити сам нешто слично до тада видео. На улицама маса света, кличе се Краљу и новој Влади. Кафане пуне, пије се и пева. Причају, да кафеџије чашћавају, нико ништа не плаћa.

Oд светине не може да се прође улицама. Идући са масом света улицама, дођем до бербернице у улици, која се сада зове Железничка /та берберница је постојала до пре неку годину/.Берберница је имала радио апарат-тада реткост.Власник је ставио на врата споља и велики звучник, да би окупљени народ чуо шта то радио саопштава. Из прокламације, коју саопштава , разумем да то говори Краљ Петар II. Окупљени народ кличе и бурним аплаузом поздравља говор новога Краља. То је био мој први сусрет са радио-апаратом .и животом у ратним условима.

Забележио по сећању Јован Шолајић, Чачак,

Дана 6. маја 2010. године.

 #