Categories
My Links
Генерална
Oдговор на писање Телекома од 18.03.2009., у вези примене писма.
jovansolajic | 07 Април, 2010 13:37

ЗА РУБРИКУ " МЕЂУ НАМА"

МОЛИМ ДА У ВАШОЈ РУБРИЦИ ОБЈАВИТЕ СЛЕДЕЋЕ.

НА МОЈЕ ПИСМО У ВАШОЈ РУБРИЦИ ОД 16-ОГ О. М.,СЕКТОР ЗА ПИ-АР ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА", ДАНА 18.03.09., ОДГОВАРА ПОД НАСЛОВОМ "УСКОРО ТЕЛЕФОНСКИ РАЧУНИ ЋИРИЛИЦОМ"- ДА ЋЕ СЕ РАЧУНИ УБУДУЋЕ ШТАМПАТИ И ЋИРИЛИЦОМ И ДА УСТАВ ЊИХ НЕ ОБАВАЗУЈЕ ДА ПРИМЕЊУЈУ ПИСМО ЋИРИЛИЦУ.

 

УКОЛИКО ЈЕ " ТЕЛЕКОМ" ЈАВНО ПРЕДУЗЕЋЕ ЊЕГА ЧЛАН 10 УСТАВА ОБАВЕЗУЈЕ ДА ПРИМЕЊУЈЕ ПИСМО ЋИРИЛИЦУ. ЧЛАН 10 УСТАВА ОБАВЕЗУЈЕ: ДРЖАВНЕ ОРГАНЕ И УСТАНОВЕ, ЈАВНЕ УСТАНОВЕ И ЈАВНА ПРЕДУЗЕЋА ДА ПРИМЕЊУЈУ ПИСМО ЋИРИЛИЦУ. МЕЂУТИМ, УКОЛИКО "ТЕЛЕКОМ" НИЈЕ ЈАВНО ПРЕДУЗЕЋЕ, ПОСТАВЉАМ ПОНОВО ПИТАЊЕ ПО КОЈЕМ ПРОПИСУ СУ ШТАМПАНИ ТЕЛ. ИМЕНИЦИ ХРВАТСКОМ АБЕЦЕДОМ И ПО КОЈЕМ ПРОПИСУ У МЕНИЈУ МОБИЛНЕ ТЕЛЕФОНИЈЕ ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК , ОДНОСНО ЗА ДРЖАВУ СРБИЈУ, ЈЕ ПРИМЕЊЕНА "ОШИШАНА" ХРВАТСКА ЛАТИНИЦА, А ЗА БУГАРСКУ И МАКЕДОНИЈУ ЊИХОВИ ЈЕЗИЦИ И ПИСМО ЋИРИЛИЦА. АКО У УСТАВУ ПИШЕ ДА ЈЕ У ДРЖАВИ СРБИЈИ ЗВАНИЧНИ СРПСКИ ЈЕЗИК И ПИСМО ЋИРИЛИЦА, ЗАР НИЈЕ КРШЕЊЕ УСТАВА, КАДА НАШ ТЕЛЕКОМ УВЕЗЕ ТЕЛЕФОНЕ У КОЈИМА ЈЕ ЗА СРБИЈУ ПРИМЕЊЕНА "ОШИШАНА" ХРВАТСКА АБЕЦЕДА. ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ, ДА У НАШОЈ ДРЖАВИ ЈЕДНА ТАКВА ИНСТИТУЦИЈА, ПРЕ ИЗАБЕРЕ ХРВАТСКУ " "ОШИШАНУ" АБЕЦЕДУ, УМЕСТО НАШЕ ЋИРИЛИЦЕ, ПА И УКОЛИКО НИСУ У ОБАВЕЗИ НА ЧЛ.10 УСТАВА

ЗАМОЛИО БИХ ОДГОВОРНО ЛИЦЕ У "ТЕЛЕКОМУ" ДА ЗА ЈАВНОСТ ПРЕЦИЗНО ОДГОВОРИ НА ПОСТАВЉЕНА ПИТАЊА

ИМАТЕ ПРАВО ДА РЕДИГУЈЕТЕ ТЕКСТ, БЕЗ ПРАВА ПРОМЕНЕ СУШТИНЕ. ХВАЛА УНАПРЕД. ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК

Текст је писан 18. марта 2009. год.

Политика никада није објавила овај чланак.

 #
Политика - Међу нама - Jeзик, писмо и мобилна телефонија ?
jovansolajic | 07 Април, 2010 13:06

ЗА РУБРИКУ " МЕЂУ НАМА "

ЈЕЗИК, ПИСМО И МОБИЛНА ТЕЛЕФОНИЈА " СУМРАК ЋИРИЛИЦЕ", 4. 3., 12. 3 .

У АПАРАТИМА МОБИЛНЕ ТЕЛЕФОНИЈЕ, У МЕНИЈУ ЗА ПРИМЕНУ ЈЕЗИКА, ЗА СРБИЈУ ЈЕ ПРЕДВИЂЕНА " ОШИШАНА " ХРВАТСКА ЛАТИНИЦА, А ЗА БУГАРСКУ И МАКЕДОНИЈУ ЊИХОВА ЋИРИЛИЧНА ПИСМА. И ТЕЛЕФОНСКИ ИМЕНИЦИ СУ ОДШТАМПАНИ УЗ ПРИМЕНУ ХРВАТСКЕ АБЕЦЕДЕ. РАЧУНИ ТЕЛЕКОМА ИСПИСАНИ СУ, ИСТО ТАКО, ЛАТИНИЦОМ.

ПИТАМ СЕ, ДА ЛИ ОДГОВОРАН ЧОВЕК У ТЕЛЕКОМУ ЗНА ДА КРШИ УСТАВ СВОЈЕ ДРЖАВЕ. ДА ЛИ ОН ЗНА ДА ЈЕ У ОБАВЕЗИ ДА ПРИМЕЊУЈЕ СРПСКИ ЈЕЗИК И ПИСМО СРПСКЕ ЋИРИЛИЦЕ. АКО ОН ТО НЕ ЗНА, ИЛИ НЕ ЖЕЛИ ДА ЗНА, ЗАР У НАШОЈ ДРЖАВИ НЕ ПОСТОЈИ НАДЛЕЖНИ ОРГАН КОЈИ ТРЕБА ДА ГА ОПОМЕНЕ И ДА ГА НАТЕРА ДА СЕ ПРИДРЖАВА УСТАВА.

АЛИ, НИСУ ОНИ ЈЕДИНИ. НИ ЈЕДНО МИНИСТАРСТВО, ЈАВНА УСТАНОВА И ЈАВНО ПРЕДУЗЕЋЕ СЕ НЕ ПРИДРЖАВАЈУ СЛОВА УСТАВА У ПРИМЕНИ ПИСМА. АКО СЕ ВЛАДА НЕ ПРИДРЖАВА УСТАВА, ОНДА НИЈЕ НИ ЧУДО ШТО СЕ УСТАВА НЕ ПРИДРЖАВАЈУ ПОДРЕЂЕНЕ УСТАНОВЕ И ЈАВНА ПРЕДУЗЕЋА.

С ПОШТОВАЊЕМ.

ИМАТЕ ПРАВО ДА РЕДИГУЈЕТЕ ТЕКСТ, АЛИ ДА МУ НЕ МЕЊАТЕ СУШТИНУ.

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК.

Текст је писан 13. марта 2009. год.

ПОЛИТИКА НИКАДА НИЈЕ ОБЈАВИЛА ЧЛАНАК.

 #
Политика - Међу нама - Да ли већа аутономија Војводини ?
jovansolajic | 07 Април, 2010 12:43

ЗА РУБРИКУ МЕЂУ НАМА

ПОШТОВАНИ УРЕДНИЧЕ,

МОЛИМ ВАС ДА У ВАШОЈ РУБРИЦИ ОБЈАВИТЕ СЛЕДЕЋЕ: ВОЈВОДИНА И АУТОНОМИЈА. ПОСТАВЉАМ ПИТАЊЕ СВИМ ГРАЂАНИМА И РУКОВОДСТВУ НАШЕ ДРЖАВЕ, ПРЕ СВЕГА НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ.

ПРВО, ДА ЛИ РАДИ РАВНОПРАВНОСТИ ГРАЂАНА, СВИ У ОВОЈ ДРЖАВИ ТРЕБА ДА УЖИВАЈУ НЕКА ПОСЕБНА ПРАВА НА НИВОУ АУТОНОМИЈЕ ИЛИ ТО ПРАВО ТРЕБА ДА ИМАЈУ САМО НЕКИ ГРАЂАНИ, У ОВОМ СЛУЧАЈУ ГРАЂАНИ ВОЈВОДИНЕ. ВОЈВОДИНА, ИМА НЕКЕ СПЕЦИФИЧНОСТИ У ОДНОСУ НА ОСТАЛИ ДЕО СРБИЈЕ. АЛИ, ЗАР И ТАЈ ОСТАЛИ ДЕО СРБИЈЕ, АУТОМАТСКИ, НЕМА НЕКЕ СПЕЦИФИЧНОСТИ У ОДНОСУ НА ВОЈВОДИНУ? ЗНАЧИ, И НАМА ОСТАЛИМА ТРЕБА ОБЕЗБЕДИТИ И ТАЈ НИВО ВЛАСТИ- ДА МИ НЕ БИ БИЛИ У НЕРАВНОПРАВНОМ ПОЛОЖАЈУ СА ГРАЂАНИМА ВОЈВОДИНЕ. ЗНАЧИ, ПО ТОМ КРИТЕРИЈУМУ, ТРЕБАЛИ БИ ОВУ НАШУ ДРЖАВУ ДА ИСЦЕПКАМО НА ДОСТА НЕКАКВИХ ПОКРАЈИНА: БЕОГРАД, ЗАПАДНУ СРБИЈУ, ШУМАДИЈУ, РАШКУ, ИСТОЧНУ СРБИЈУ, ИТД. ЗАР СУ СЕ ВОЈВОЂАНИ ТОЛИКО ГОДИНА БОРИЛИ ДА СЕ УЈЕДИНЕ СА МАТИЦОМ СРБИЈОМ- ШТО СУ И УРАДИЛИ 1918 ГОДИНЕ, А НЕКИ САДА ПОШТО-ПОТО ХОЋЕ ДА ТО ПОНИШТЕ. КОЛИКО БИ НАС ТО ТЕК КОШТАЛО. МАЛО НАМ ЈЕ НА ПЛАТНОМ СПИСКУ ОКО 30000 ЧИНОВНИКА У РЕПУБЛИЧКИМ ОРГАНИМА

ДРУГО. ПОСТАВЉА СЕ ПИТАЊЕ РАВНОПРАВНОСТИ ТРОШЕЊА СРЕДСТАВА, УПРАВО БУЏЕТА ДРЖАВЕ СРБИЈЕ? АКО ГРАЂАНИ ВОЈВОДИНЕ ДОБИЈАЈУ ИЗ БУЏЕТА РЕПУБЛИКЕ СРЕДСТВА У СВОЈ БУЏЕТ( 7%), ПОСТАВЉА СЕ ПИТАЊЕ ЗБОГ ЧЕГА ОСТАЛИ ГРАЂАНИ НЕ ОСТВАРУЈУ ТА ПРАВА. ТО ЗНАЧИ , ДА СУ ГРАЂАНИ ЦЕНТРАЛНЕ СРБИЈЕ У НЕРАВНОПРАВНОМ ПОЛОЖАЈУ У ОДНОСУ НА ГРАЂАНЕ ВОЈВОДИНЕ ДРЖАВНО РУКУОВОДСТВО ЈЕ НАПРАВИЛО ПРЕСЕДАН. УЧИНИЛИ СУ, РАДИ МИРА У КУЋИ, УСТУПАК, И У БУЏЕТ СУ УНЕЛИ ОВИХ 7%.ЧИМ ПОПУСТИШ ЈЕДНОМ, ЗАХТЕВИМА НЕМА КРАЈА.

ТРЕЋЕ. АУТОНОМИЈА НЕ МОЖЕ И НЕ СМЕ ДОБИТИ НИ ЈЕДАН АТРИБУТ ДРЖАВНОСТИ.

НА КРАЈУ, ЗАР НАМА СРБИМА НИЈЕ БИЛО ДОСТА ШТО СМО БИЛИ ТАОЦИ У КРАЉЕВИНИ СРБА, ХРВАТА И СЛОВЕНАЦА, КРАЉЕВИНИ ЈУГОСЛАВИЈИ, СФРЈ, ТАОЦИ У ДРЖАВИ СРБИЈА И ЦРНА ГОРА, ВЕЋ ДА БУДЕМО И ДАЉЕ ТАОЦИ И ТО ПРЕМА НАШЕМ НАРОДУ У ВОЈВОДИНИ. ТАКВЕ СМО СРЕЋЕ ДА У ВОЈВОДИНИ МОЖДА И НЕЋЕ У БУДУЋНОСТИ ЖИВЕТИ СРБИ ВЕЋ НЕКАКВИ ВОЈВОЂАНИ. НЕКА СЕ НАСТАВИ ПРОЦЕС. И ЦРНА ГОРА ВИШЕ НИЈЕ СРПСКА ДРЖАВА И АКО СУ НЕКЕ ОД СРПСКИХ ПОКРАЈИНА ПОСТАЛЕ ДРЖАВЕ И ТАМО НЕ ЖИВЕ СРБИ ВЕЋ НЕКИ ДРУГИ НАРОДИ.. НАРОД БИ ТРЕБАО ДА СЕ ИЗЈАСНИ У КАКВОЈ ДРЖАВИ ЖЕЛИ ДА ЖИВИ. А НЕ ДА О ТОМЕ ОДЛУЧУЈУ ЉУДИ КОЈИ СУ САМО ЗАСЛЕПЉЕНИ ВЛАШЋУ И СВЕ ВЕЋОМ И ВЕЋОМ ВЛАШЋУ. ДОЗВОЉАВАМ РЕДИГОВАЊЕ, БЕЗ ПРАВА НА ПРОМЕНУ СУШТИНЕ.

ПОЗДРАВ. ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК

Текст је писан 30. јануара 2009. год.

ПОЛИТИКА ОВАЈ ЧЛАНАК НИЈЕ ОБЈАВИЛАПОЛИТИКА ОВАЈ ЧЛАНАК НИЈЕ НИКАДА ОБЈАВИЛА.

 #
Политика -+ Међу нама - Maђаризација Старих Моравица, Одговор на чланак "Закључивање на даљину"
jovansolajic | 07 Април, 2010 12:27

ЗА РУБРИКУ " МЕЂУ НАМА ".
ПОШТОВАНИ УРЕДНИЧЕ, МОЛИМ ВАС  ДА ОБЈАВИТЕ СЛЕДЕЋЕ, КАО ОДГОВОР НА ПИСАЊЕ БРУНА ЗГАГА , ПОД НАСЛОВОМ "ЗАКЉУЧИВАЊЕ НА ДАЉИНУ " У РУБРИЦИ " МЕЂУ НАМА" ОД 24.11.2008 ГОД.
ЗАКЉУЧИВАЊЕ НА ДАЉИНУ.
Г-ИН БРУНО ЗГАГА ИЗ БЕЛЕ ЦРКВЕ, У ДАНАШЊОЈ "ПОЛИТИЦИ" , У ОВОЈ РУБРИЦИ, ПОД НАСЛОВОМ " ЗАКЉУЧИВАЊЕ НА ДАЉИНУ " СТАВЉА ПРИМЕДБЕ НА МОЈЕ ПИСАЊЕ ОД 20-ОГ ОВОГ МЕСЕЦА.
ЈА САМ У ПОМЕНУТОМ ЧЛАНКУ ПИСАО О НЕПОШТОВАЊУ УСТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, У ВЕЗИ ПРИМЕНЕ У ЈАВНОЈ УПОТРЕБИ ЈЕЗИКА И ПИСМА У НАШОЈ ДРЖАВИ . ПРОЗВАО САМ ОДГОВОРНЕ ЗАШТО СЕ КРШИ УСТАВ И ЗАКОН. ПОВОД ЈЕ БИО ПИСАЊЕ Г-НА КОПРИВИЦЕ У " ПОЛИТИЦИ" ОД 19-ОГ ОВОГ МЕСЕЦА,  ПОД НАСЛОВОМ " МАЂАРИЗАЦИЈА СТАРИХ МОРАВИЦА". А НЕ  ДА САМ ТО ПРОЧИТАО У НЕКИМ НОВИНАМА- КАКО ПИШЕ Г-ИН ЗГАГО. ПРЕПОРУЧУЈЕМ Г-НУ ЗГАГИ ДА ПРОЧИТА
 ПОМЕНУТО ПИСАЊЕ Г-НА КОПРИВИЦЕ, А НЕ ДА ПРОИЗВОЉНО ПИШЕ, ЧАК И ДА ПОНИЖАВА ДА ЈА НЕ ЗНАМ ДА СУ САОБРАЋАЈНИ ЗНАЦИ ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ.У ПОМЕНУТОМ ЧЛАНКУ ПИШЕ ДА СУ СВИ НАЗИВИ УЛИЦА МАЂАРИЗОВАНИ, И ИСПИСАНИ ЛАТИНИЦОМ, ДА 30 ЂАКА СРПСКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ МОРАЈУ ДА ПУТУЈУ У СУСЕДНО МЕСТО ДА БИ ПОХАЂАЛИ НАСТАВУ НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ, ДА ДЕЦА МАЂАРСКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ НЕ ЗНАЈУ СРПСКИ ЈЕЗИК, ДА И ДЕЦА КОЈА  НИСУ МАЂАРСКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ НЕ ГОВОРЕ СРПСКИ ЈЕЗИК, ИТД.
МОЈ КОМЕНТАР НА ПИСАЊЕ Г-НА КОПРИВИЦЕ ЈЕ - КАКВО ЈЕ ТО НАШЕ ШКОЛСТВО АКО ДЕЦА НЕСРПСКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ НЕ ЗНАЈУ СРПСКИ ЈЕЗИК, КАКО ДА ТА ДЕЦА СУТРА ЖИВЕ И РАДЕ У ДРЖАВИ СРБИЈИ А ДА НЕ ЗНАЈУ ЈЕЗИК ТЕ ДРЖАВЕ И ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ ДА СРБИН У МАЂАРСКОЈ ЖИВИ И РАДИ А ДА НЕ ЗНА МАЂАРСКИ ЈЕЗИК.
У ВЕЗИ МОЈЕГ ПИСАЊА О РУМУНИЗАЦИЈИ СРПСКИХ ИМЕНА У РУМУНИЈИ, ПОВОД ЈЕ БИЛО ЈЕДНО ПИСАЊЕ У " ПОЛИТИЦИ" - ДА СЕ У РУМУНИЈИ СИСТЕМАТСКИ ВРШИ РУМУНИЗАЦИЈА СРПСКИХ ПРЕЗИМЕНА, АЛИ НА ЖАЛОСТ, ТАЈ БРОЈ ЛИСТА САМ САТАРИО, ПА НЕ МОГУ ДА ГА ЦИТИРАМ.
А ШТО СЕ ТИЧЕ ФУДБАЛЕРА- РАДИ СЕ О ЧУВЕНОМ ФУДБАЛЕРУ БЕЛОДЕДИЋУ, СРБИНУ ИЗ РУМУНИЈЕ, И  НЕКАДАШЊЕМ ФУДБАЛЕРУ  ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ, КОМЕ ЈЕ НА ДРЕСУ У ТИМУ РУМУНСКЕ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ ПИСАЛО БЕЛОДЕДИЋИ. ПА ЗАР ОВО НИЈЕ НАСИЛНА РУМУНИЗАЦИЈА. ПОСТАВИО САМ ПИТАЊЕ ДА ЛИ ПОСТОЈИ РЕЦИПРОЦИТЕТ И ШТА НАША ДРЖАВА ПРЕДУЗИМА ДА ОВЕ ПОЈАВЕ СПРЕЧИ.
НА КРАЈУ, Г-НЕ ЗГАГО, ТРЕБА ДА ЗНАТЕ ДА СЕ У НАШОЈ ДРЖАВИ МОРАЈУ ПОШТОВАТИ УСТАВ И ЗАКОНИ, КОЈИ ПРОПИСУЈУ ОБАВЕЗНУ ПРИМЕНУ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И ЋИРИЛИЧНОГ ПИСМА У ЈАВНОЈ УПОТРЕБИ. ПА ТАМАН ДА У ТОМ МЕСТУ ЖИВИ И СВИХ 100% ГРАЂАНА НЕСРПСКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ. И, ТРЕБА ДА РАЗМИСЛИТЕ ДА ЛИ ЈЕ ДОБРО ДА НОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ НЕСРПСКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ НЕ ЗНАЈУ СРПСКИ ЈЕЗИК- ЈЕЗИК ДРЖАВЕ У КОЈОЈ  ТА ДЕЦА ЖИВЕ.
ПОЗДРАВ.
ДОЗВОЉАМА РЕДАКЦИЈУ ТЕКСТА БЕЗ ПРАВА ПРОМЕНЕ СУШТИНЕ.
ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК
Текст је писан 24..новембра 2008. год.
ПОЛИТИКА ЈЕ ОВАЈ ЧЛАНАК ОБЈАВИЛА 26. НОВЕМБРА 2008.ГОД.
 #
Политика - Међу нама - Maђаризација Старих Моравица !
jovansolajic | 07 Април, 2010 10:59

ЗА РУБРИКУ МЕЂУ НАМА

МОЛИМ ДА У ВАШЕМ ЦЕЊЕНОМ ЛИСТУ ОБЈАВИТЕ СЛЕДЕЋЕ.

 

МАЂАРИЗАЦИЈА СТАРИХ МОРАВИЦА .

У ДАНАШЊЕМ БРОЈУ ВАШЕГ ЛИСТА ЧИТАМ О МАЂАРИЗАЦИЈИ СТАРИХ МОРАВИЦА. ЗАР ЈЕ МОГУЋЕ, ДА СЕ ГРАЂАНИН, КОЈИ ПРИПАДА ВЕЋИНСКОМ НАРОДУ У СВОЈОЈ ДРЖАВИ, ОСЕЋА КАО ДА ЖИВИ У НЕКОЈ ДРУГОЈ ДРЖАВИ!

У НАШЕМ УСТАВУ ПИШЕ ДА ЈЕ У ДРЖАВИ СРБИЈИ У ЈАВНОЈ УПОТРЕБИ СРПСКИ ЈЕЗИК И ПИСМО ЋИРИЛИЦА, А ДА СЕ ЗАКОНОМ- КОЈИ ДОНОСИ СКУПШТИНА СРБИЈЕ, МОЖЕ ПРОПИСАТИ И УПОТРЕБА ДРУГИХ ЈЕЗИКА И ПИСАМА, КАО ДРУГИХ ПО РЕДУ.

КАКО ЈЕ МОГУЋЕ И КО ЈЕ ДОЗВОЛИО ДА СЕ НА ЈАВНИМ МЕСТИМА-НА ТАБЛАМА НАЗИВА УЛИЦА, ПИШЕ САМО НА МАЂАРСКОМ ЈЕЗИКУ? ЗАШТО ЈЕ КОД НАС ТОЛИКО НЕПОШТОВАЊЕ УСТАВА И ЗАКОНА И ТО ОД СТРАНЕ ДРЖАВНИХ ОРГАНА. ШТА ПРЕДУЗИМА ВЛАДА И ЊЕНИ ОРГАНИ НА СПРОВОЂЕЊУ УСТАВА И ЗАКОНА, БАР У СВОМЕ ДЕЛОКРУГУ. ТОЛИКО ПУТА ЈЕ ПИСАНО У ВАШЕМ ЛИСТУ О КРШЕЊУ УСТАВА У ПРИМЕНИ ЈЕЗИКА И ПИСМА ОД СТРАНЕ ДРЖАВНИХ ОРГАНА . МЕЂУТИМ, НИКО ЗА ТО И НЕ ХАЈЕ, НЕ ПРИМЕЋУЈЕ СЕ ДА ЈЕ НЕШТО УРАЂЕНО.

ДРУГО ПИТАЊЕ? ЗАР ЈЕ НОРМАЛНО, ДА ДЕЦА ВЕЋИНСКОГ НАРОДА НЕ МОГУ ДА ИДУ У ШКОЛУ У СВОМ МЕСТУ, ЈЕР СЕ НЕ ДРЖИ НАСТАВА НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ. И , КАКВО ЈЕ ТО ШКОЛСТВО, ДА ДЕЦА МАЂАРСКЕ НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ, НЕ УЧЕ СРПСКИ ЈЕЗИК, ОДРАСТУ А НЕ ЗНАЈУ ЈЕЗИК ДРЖАВЕ У КОЈОЈ ЖИВЕ. ЗАР ВЛАСТИ И РОДИТЕЉИ ДОБРО МИСЛЕ ТОЈ ДЕЦИ. ГДЕ ОНИ СУТРА ТРЕБА ДА ЖИВЕ И РАДЕ?

ТРЕЋЕ. ДА ЛИ НАША ДРЖАВА ВОДИ РАЧУНА О РЕЦИПРОЦИТЕТУ. ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ ДА СРБИН У МАЂАРСКОЈ МОЖЕ ДА ЖИВИ И ДА РАДИ А ДА НЕ ЗНА МАЂАРСКИ ЈЕЗИК? НАРАВНО НИЈЕ МОГУЋЕ. А ЗАШТО ТО КОД НАС МОЖЕ? ПРЕ НЕКИ ДАН ЧИТАЛИ СМО У НОВИНАМА ДА СЕ У РУМУНИЈИ ВРШИ МАСОВНА РУМУНИЗАЦИЈА СРПСКИХ ИМЕНА И ПРЕЗИМЕНА И ДА ЈЕ ТАМО СРБА СВЕ МАЊЕ. НИСАМ ЧУО ДА ЈЕ ДРЖАВА НЕШТО ПРЕДУЗЕЛА, КАДА ЈЕ НА ЛЕЂИМА ЈЕДНОГ СРБИНА ФУДБАЛЕРА У РУМУНСКОЈ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈИ ЊЕГОВО ПРЕЗИМЕ РУМУНИЗИРАНО.

ИСПАДА, ДА СЕ НАМА СВАШТА ДОГАЂА. МИ СВЕ ДОЗВОЉАВАМО, ПА СЕ ОНДА ЧУДИМО ШТА ТО БИ, МИ У СТВАРИ САМИ СЕБЕ НЕ ПОШТУЈЕМО. РАДНИЦИ СРБИЈЕ СУ 1963 ГОДИНЕ , ПОСЛЕ ЗЕМЉОТРЕСА У СКОПЉУ, ДВЕ ГОДИНЕ ОД ПЛАТА ДАВАЛИ ЗА ОБНОВУ И ИЗГРАДЊУ НОВОГА СКОПЉА. А, ИСТОВРЕМЕНО У ШКОЛСКИМ УЏБЕНИЦИМА У МАКЕДОНИЈИ, ДЕЦА СУ УЧИЛА ДА ЈЕ СРПСКИ ЦАР ДУШАН БИО ОКУПАТОР ЊИХОВЕ ДРЖАВЕ И НИЗ ДРУГИХ ГЛУПОСТИ.

САМО СЕ ПИТАМ ДОКЛЕ ЋЕ ОВО ТРАЈАТИ. ДА ЛИ ЋЕ СЕ СКУПШТИНА И ВЛАДА ПОЧЕТИ БАВИТИ ЖИВОТУ И РАДУ ГРАЂАНА, ИЛИ ЋЕ СЕ БАВИТИ САМИ СОБОМ.

КРАЈЊЕ ЈЕ ВРЕМЕ ДА НАРОД ПОЧНЕ ДИРЕКТНО ДА БИРА СВОЈЕ ПРЕДСТАВНИКЕ У ВЛАСТИ, А НЕ ДА БИРАМО СТРАНКЕ.

TЕКСТ МОЖЕТЕ ДА РЕДИГУЈЕТЕ,БЕЗ ПРОМЕНЕ СУШТИНЕ.

ХВАЛА УНАПРЕД.

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК

Текст писан 19. новембра 2008. год.

Чланак објавила Поилтика, 20.новембра 2008. год.

 #