Categories
My Links
Генерална
Политика - Међу нама - Да ли ће ћирилица постати изборни предмет ?
jovansolajic | 06 Април, 2010 13:34

ЗА РУБРУКУ МЕЂУ НАМА

ПОШТОВАНИ УРЕДНИЧЕ,

МОЛИМ ВАС ДА У ВАШОЈ РУБРИЦИ ОБЈАВИТЕ СЛЕДЕЋЕ:

У УСТАВУ СРБИЈЕ ПИШЕ ДА ЈЕ У ЈАВНОЈ УПОТРЕБИ У СРБИЈИ СРПСКИ ЈЕЗИК И ПИСМО ЋИРИЛИЦА. ТО ЗНАЧИ, ДА СУ ДРЖАВНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ, СКУПШТИНА, ВЛАДА , МИНИСТАРСТВА, ДРЖАВНИ КОМИТЕТИ И УСТАНОВЕ-СВЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ КОЈЕ СЕ ФИНАНСИРАЈУ ИЗ БУЏЕТА, ЈАВНА ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ, ДУЖНИ ДА У СВИМ ОБЛИЦИМА ПРИМЕЊУЈУ ПИСМО ЋИРИЛИЦУ.

МЕЂУТИМ, НИЈЕ ТАКО. НА СВАКОМ КОРАКУ ВИДИМО И ЧИТАМО ИСПИСАНЕ РАЗНЕ ТЕКСТОВЕ ЛАТИНИЦОМ И ТО САМО ЛАТИНИЦОМ.

КАО ПРВО, И У САЛИ ПРЕДСЕДНИШТВА ВЛАДЕ, ТЕКСТ " ВЛАДА " ЈЕ НАПИСАН ЛАТИНИЦОМ. У УСТАНОВАМА СВИХ МИНИСТАРСТАВА СКОРО СВЕ ЈЕ НАПИСАНО ЛАТИНИЦОМ. ТАБЛА НА АРЕНИ, ТАБЛА НА ДРЖАВНОМ УНИВЕРЗИТЕТУ У НОВОМ ПАЗАРУ, У ДРЖАВНОЈ ЛУТРИЈИ СРБИЈЕ СВЕ ЈЕ НАПИСАНО ЛАТИНИЦОМ, ИТД.ИТД.

ОНДА, АКО СЕ ДРЖАВА И ЊЕНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ НЕ ПРИДРЖАВАЈУ УСТАВА, ОНДА НЕ ТРЕБА ДА НАС ЧУДИ ШТО ЈЕ ЛАТИНИЦА ПОТПУНМО ИСТИСНУЛА НАШЕ ПИСМО. ТЕЛЕНОР ЈЕ НА НАШОЈ МОБИЛНОЈ ТЕЛЕФОНИЈИ ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК УПОТРЕБИО ЛАТИНИЧНО ПИСМО, А ЋИРИЛИЦУ ЗА МАКЕДОНИЈУ И БУГАРСКУ . КО ТРЕБА ДА ИХ ОПОМЕНЕ ДА СЕ НЕ ПРИДРЖАВАЈУ УСТАВА.ОВАКВИХ ПРИМЕРА ЈЕ МНОГО.ТАБЛЕ СТРАНИХ АМБАСАДА И УСТАНОВА ИСПИСАНЕ СУ ЛАТИНИЧНИМ ПИСМОМ. ВЕРОВАТНО ДА СУ И ТАБЛЕ НАШИХ АМБАСАДА И ДРЖАВНИХ ИНСТИТУЦИЈА У ИНОСТРАНСТВУ, ОСИМ НА ЈЕЗИКУ ДОТИЧНЕ ДРЖАВЕ НАПИСАНЕ ЛАТИНИЧНИМ ПИСМОМ. ДА ЛИ ЈЕ ТО ПО УСТАВУ? АКО НЕКО МИСЛИ ДА СУ ОВО СИТНИЦЕ ГРДНО СЕ ВАРА. МНОГО СИТНИЦА У ЖИВОТУ СТВАРАЈУ ВЕЛИКЕ ПРОБЛЕМЕ.ЧОВЕК ПАДА НА СИТНИЦАМА. АКО ДРЖАВА ПРОПИСУЈЕ ЗАКОН, ЊЕНА СНАГА СЕ САМО МЕРИ ПО ДОСЛЕДНОЈ И БРЗОЈ ЊЕГОВОЈ ПРИМЕНИ. У ПРОТИВНОМ, НАМА ГРАЂАНИМА ДАЈЕ ЛОШ ПРИМЕР.

МОЛИМ ВАС ОДРЕДИТЕ САМИ НАСЛОВ И ИМАТЕ ПРАВО ДА ИЗВРШИТЕ ПОТРЕБНУ РЕДАКЦИЈУ ТЕКСТА, АЛИ БЕЗ ПРАВА ПРОМЕНЕ СУШТИНЕ.

МНОГО ВАМ ХВАЛА.

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК

Текст је написан 21. октобра 2008. год.

 Политика овај текст никад није објавила.

 #
Политика - Међу нама - Писмо на таблама дипл. представништава /латиница /
jovansolajic | 06 Април, 2010 13:10

ЗА РУБРИКУ " МЕЂУ НАМА "

ПОШТОВАНИ УРЕДНИЧЕ,

МОЛИМ ДА У ВАШОЈ РУБРИЦИ ОБЈАВИТЕ СЛЕДЕЋЕ:

ПИСМО НА ТАБЛАМА СТРАНИХ ДИПЛОМАТСКИХ ПРЕДСТАВНИШТАВА И У УПОТРЕБИ У ЈАВНИМ УСТАНОВАМА.

НОВИМ УСТАВОМ ЈЕ ПРОПИСАНО ДА ЈЕ У ДРЖАВИ СРБИЈИ СЛУЖБЕНИ ЈЕЗИК СРПСКИ И ПИСМО ЋИРИЛИЦА. МЕЂУТИМ, И ПОСЛЕ ТОЛИКО ВРЕМЕНА ОД ДОНОШЕЊА НОВОГ УСТАВА, НА ТАБЛАМА СТРАНИХ ДИПЛОМАТСКИХ ПРЕДСТАВНИШТАВА НАЗИВИ СУ ИСПИСАНИ ЛАТИНИЦОМ. МЕЂУТИМ, НИШТА БОЉА СИТУАЦИЈА НИЈЕ НИ У НАШИМ ИНСТИТУЦИЈАМА. И ДАЉЕ, У ДРЖАВНИМ И ЈАВНИМ УСТАНОВАМА И ЈАВНИМ ПРЕДУЗЕЋИМА, МАЊЕ-ВИШЕ ПИШУ ЛАТИНИЦОМ, У ПОНЕКИМА И ТО САМО ЛАТИНИЦОМ.

КОЛИКО НАШОЈ БИРОКРАТИЈИ ТРЕБА ВРЕМЕНА ДА ПРИМЕНИ УСТАВ? ИЛИ ЗА ТО НИКО И НЕ ХАЈЕ. ИМА НА ПРИМЕР И УСТАНОВА КОЈЕ У СВОМ НАЗИВУ ИМАЈУ И " ДРЖАВНИ ", КАО ШТО ЈЕ ДРЖАВНА ЛУТРИЈА ИЛИ ДРЖАВНИ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ ПАЗАРУ, А СВЕ ПИШУ ЛАТИНИЦОМ . ЗАШТО ОДГОВОРНИ НОСИОЦИ ДРЖАВНИХ И ЈАВНИХ ФУНКЦИЈА НИСУ , ОДМАХ ПО ДОНОШЕЊУ НОВОГ УСТАВА, ПРЕДУЗЕЛИ ОДГОВАРАЈУЋЕ МЕРЕ ЗА ПРИМЕНУ ЗАКОНСКИХ ОДРЕДБИ У ПРИМЕНИ ОБАВЕЗУЈУЋЕГ ПИСМА.

УЧИНИМО БАР ТОЛИКО, ДА ПИСМО ЋИРИЛИЦУ ПРИМЕЊУЈУ БАР ОНИ КОЈИ ПО УСТАВУ ТО МОРАЈУ. А, АКО ТИ МИСЛЕ ДА НЕ МОРАЈУ, ОНДА НЕКА О ТОМЕ ИЗВЕСТЕ НАРОДНУ СКУПШТИНУ И ВЛАДУ, ПА НЕКА ОНИ ВИДЕ ШТА ЋЕ СА ТАКВИМА ДА РАДЕ.

ГРАД БЕОГРАД ТРЕБАО БИ ДА ДА ПРИМЕР. НОВИ ГРАДОНАЧЕЛНИК, Г-ИН ЂИЛАС, МОГАО БИ ДА ИЗМЕНИ ИЗГЛЕД ГРАДА БЕОГРАДА- ДА ИЗМЕНИ СТАЊЕ ПРЕКОМЕРНЕ УПОТРЕБЕ ЛАТИНИЦЕ И ДА ДА ПРИМЕР И СВИМ ОСТАЛИМА У УНУТРАШЊОСТИ СРБИЈЕ

ДОЗВОЉАВАМ ДА ИЗВРШИТЕ РЕДАКЦИЈУ, С ТИМ ДА НЕ МЕЊАТЕ СУШТИНУ ТЕКСТА.

ХВАЛА УНАПРЕД.

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК.

 

 

Текст написан 30. септембра 2008. год

ПОЛИТИКА НИЈЕ ШТАМПАЛА ОВАЈ ТЕКСТ.

 #
Политика - Међу нама - На који начин су нестале слике из амбасада Југославије ?
jovansolajic | 06 Април, 2010 11:00

ЗА РУБРИКУ МЕЂУ НАМА

ПОШТОВАНИ УРЕДНИЧЕ, МОЛИМ ДА У ВАШОЈ РУБРИЦИ ОБЈАВИТЕ СЛЕДЕЋЕ.

НА КОЈИ НАЧИН СУ НЕСТАЛЕ СЛИКЕ ИЗ АМБАСАДА ЈУГОСЛАВИЈЕ

У ЈУЧЕРАШЊОМ БРОЈУ ВАШИХ НОВИНА ОБЈАВИЛИ СТЕ ИНТЕРВЈУ СА Г-НОМ НИКОЛОМ КУСОВЦЕМ, КУСТОСОМ НАРОДНОГ МУЗЕЈА У БЕОГРАДУ. НА ПИТАЊE: НА КОЈИ НАЧИН СУ НЕСТАЛЕ СЛИКЕ ИЗ АМБАСАДА ЈУГОСЛАВИЈЕ; ОДГОВОРИО ЈЕ У СМИСЛУ ДА СУ СВЕ СЛИКЕ И УМЕТНИЧКЕ ВРЕДНОСТИ У АМБАСАДИ У РИМУ НЕСТАЛЕ, И ДА ЈЕ ТАДА АМБАСАДАР БИО СРБИН ИЗ БОСНЕ.

ПИТАМ МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА СРБИЈЕ, ШТА ЈЕ ПРЕДУЗЕЛО ОНДАШЊЕ МИНИСТАРСТВО ДА СЕ СЛИКЕ И ДРУГО ВРАТЕ НА СВОЈЕ МЕСТО, ОДНОСНО КОЈЕ СУ МЕРЕ ПРЕДУЗЕТЕ ПРОТИВ АМБАСАДОРА, ОДНОСНО ОДГОВОРНОГ ЛИЦА У АМБАСАДИ У РИМУ ТЕ 1991 ГОДИНЕ. АМБАСАДЕ И СВЕ ШТО ЈЕ У ЊИМА СУ ВЛАСНИШТВО ДРЖАВЕ И ДРЖАВНА СУ СВОЈИНА. ЗА ИМОВИНУ У АМБАСАДАМА ПОСТОЈЕ ИНВЕНТАРИ И ПО ПОЗИТИВНИМ ПРОПИСИМА ИНВЕНТАРИСАЊЕ СЕ МОРА ОБАВИТИ БАР ЈЕДНОМ ГОДИШЊЕ.

ШТА БИВА КАДА СЕ ИНВЕНТАРОМ УТВРДЕ МАЊКОВИ ИМОВИНЕ?

ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ ДА МОГУ ДА НЕСТАНУ ПРЕДМЕТИ ОГРОМНЕ ВРЕДНОСТИ, А ДА НИКО НЕ ОДГОВАРА ЗА ТО И ДА СЕ ДРЖАВИ НЕ НАДОКНАДИ УКРАДЕНА ИМОВИНА. КАДА ЗНАМО ДА СУ ПРОПИСИ ЗА УТВРЂЕНЕ МАЊКОВЕ ИМОВИНЕ ВЕОМА РИГОРОЗНИ И ДА СЕ РАЧУНОПОЛАГАЧИ ПОЗИВАЈУ НА ОДГОВОРНОСТ И ЗА НАЈМАЊЕ ВРЕДНОСТИ МАЊКОВА.

МИ ГРАЂАНИ ЋЕМО ДА СТЕКНЕМО ВРЛО ЛОШЕ МИШЉЕЊЕ О ДРЖАВНОЈ УПРАВИ.

МАЛО-МАЛО ПА ПРОЧИТАМО У НОВИНАМА ДА У НЕКОМ МУЗЕЈУ ИЛИ У НЕКОМ ДВОРУ НЕДОСТАЈУ НЕКИ ПРЕДМЕТИ, ДА НЕКИ МИНИСТАР НИЈЕ ВРАТИО СТАН,ИТД.ИТД. ВЛАДА ВАЉДА КОНТРОЛИШЕ РАД СВИХ ДРЖАВНИХ ОРГАНА, СПРОВОЂЕЊЕ УСТАВА И ЗАКОНА ПА БИ ОНА ТРЕБАЛА ДА ДАЈЕ ОДГОВОРЕ НА ОВА И СЛИЧНА ПИТАЊА. ДОЗВОЉАВАМ ДА ИЗВРШТЕ РЕДАКЦИЈУ ТЕКСТА, А ДА МУ НЕ МЕЊАТЕ СМИСАО.

ХВАЛА УНАПРЕД.

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ,

ЧАЧАК

Текст је писан 15.септембра 2008. год.

Политика је објавила овај чланак.

 #