Categories
My Links
Генерална

« Политика - Међу нама - Jeзик, писмо и мобилна телефонија ? | Политика -+ Међу нама - Зашто хеклери за војску из увоза ? »

Oдговор на писање Телекома од 18.03.2009., у вези примене писма.
jovansolajic | 07 Април, 2010 13:37

ЗА РУБРИКУ " МЕЂУ НАМА"

МОЛИМ ДА У ВАШОЈ РУБРИЦИ ОБЈАВИТЕ СЛЕДЕЋЕ.

НА МОЈЕ ПИСМО У ВАШОЈ РУБРИЦИ ОД 16-ОГ О. М.,СЕКТОР ЗА ПИ-АР ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА", ДАНА 18.03.09., ОДГОВАРА ПОД НАСЛОВОМ "УСКОРО ТЕЛЕФОНСКИ РАЧУНИ ЋИРИЛИЦОМ"- ДА ЋЕ СЕ РАЧУНИ УБУДУЋЕ ШТАМПАТИ И ЋИРИЛИЦОМ И ДА УСТАВ ЊИХ НЕ ОБАВАЗУЈЕ ДА ПРИМЕЊУЈУ ПИСМО ЋИРИЛИЦУ.

 

УКОЛИКО ЈЕ " ТЕЛЕКОМ" ЈАВНО ПРЕДУЗЕЋЕ ЊЕГА ЧЛАН 10 УСТАВА ОБАВЕЗУЈЕ ДА ПРИМЕЊУЈЕ ПИСМО ЋИРИЛИЦУ. ЧЛАН 10 УСТАВА ОБАВЕЗУЈЕ: ДРЖАВНЕ ОРГАНЕ И УСТАНОВЕ, ЈАВНЕ УСТАНОВЕ И ЈАВНА ПРЕДУЗЕЋА ДА ПРИМЕЊУЈУ ПИСМО ЋИРИЛИЦУ. МЕЂУТИМ, УКОЛИКО "ТЕЛЕКОМ" НИЈЕ ЈАВНО ПРЕДУЗЕЋЕ, ПОСТАВЉАМ ПОНОВО ПИТАЊЕ ПО КОЈЕМ ПРОПИСУ СУ ШТАМПАНИ ТЕЛ. ИМЕНИЦИ ХРВАТСКОМ АБЕЦЕДОМ И ПО КОЈЕМ ПРОПИСУ У МЕНИЈУ МОБИЛНЕ ТЕЛЕФОНИЈЕ ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК , ОДНОСНО ЗА ДРЖАВУ СРБИЈУ, ЈЕ ПРИМЕЊЕНА "ОШИШАНА" ХРВАТСКА ЛАТИНИЦА, А ЗА БУГАРСКУ И МАКЕДОНИЈУ ЊИХОВИ ЈЕЗИЦИ И ПИСМО ЋИРИЛИЦА. АКО У УСТАВУ ПИШЕ ДА ЈЕ У ДРЖАВИ СРБИЈИ ЗВАНИЧНИ СРПСКИ ЈЕЗИК И ПИСМО ЋИРИЛИЦА, ЗАР НИЈЕ КРШЕЊЕ УСТАВА, КАДА НАШ ТЕЛЕКОМ УВЕЗЕ ТЕЛЕФОНЕ У КОЈИМА ЈЕ ЗА СРБИЈУ ПРИМЕЊЕНА "ОШИШАНА" ХРВАТСКА АБЕЦЕДА. ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ, ДА У НАШОЈ ДРЖАВИ ЈЕДНА ТАКВА ИНСТИТУЦИЈА, ПРЕ ИЗАБЕРЕ ХРВАТСКУ " "ОШИШАНУ" АБЕЦЕДУ, УМЕСТО НАШЕ ЋИРИЛИЦЕ, ПА И УКОЛИКО НИСУ У ОБАВЕЗИ НА ЧЛ.10 УСТАВА

ЗАМОЛИО БИХ ОДГОВОРНО ЛИЦЕ У "ТЕЛЕКОМУ" ДА ЗА ЈАВНОСТ ПРЕЦИЗНО ОДГОВОРИ НА ПОСТАВЉЕНА ПИТАЊА

ИМАТЕ ПРАВО ДА РЕДИГУЈЕТЕ ТЕКСТ, БЕЗ ПРАВА ПРОМЕНЕ СУШТИНЕ. ХВАЛА УНАПРЕД. ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК

Текст је писан 18. марта 2009. год.

Политика никада није објавила овај чланак.

 #
User Comments
1000 година ћирилица [Reply]
Ћирилко | 07 Април, 2010 22:47

Тако је, браво за писмо!

Одговор [Reply]
jovansolajic | 10 Април, 2010 12:48

Захваљујем се.

Ћирилица [Reply]
Милош Томић | 09 Април, 2014 19:38

СРПСКИ ЈЕЗИК ИМА ДВА ПИСМА: ЋИРИЛИЦУ И ЛАТИНИЦУ

Нетачно. Ћирилица јесте матично и једино аутохтоно писмо српскога језика, већ хиљаду година. Светски лингвисти, као и стандарди који се баве језиком, су у периоду од 1918-1992. године, на српски и хрватски језик гледали као јединствен српскохрватски језик који има два писма: ћирилицу и латиницу. Од 1992. године српски и хрватски језик се сматрају посебним језицима. Од тада према стандарду ISO/FDIS 12199 српски језик није уврштен у језике који користе латинично писмо, што значи да српски језик има само једно писмо - ћирилицу, а хрватски језик латиницу. Тако је латиница коју користимо у српском језику, у ствари хрватска латиница.

Хрватска латиница ? [Reply]
Mилош | 09 Април, 2014 19:47

Српска култура у будућности има прилично неизвесну судбину. На жалост, један део Срба не зна следеће ствари:- Светски лингвисти, као и међународни стандарди који се баве језиком, су у периоду од 1918-1992. године, на српски и хрватски језик гледали као на јединствен српскохрватски језик који има два писма: ћирилицу и латиницу. Хрвати су одмах по отцепљењу 1992. год., назив своје варијанте језика преименовали у хрватски језик и из употребе одстранили ћирилицу. Срби су своју варијанту језика преименовали у српски језик. Од 1992. године српски и хрватски језик се сматрају посебним језицима, што је и заведено у одговарајућим међународним институцијама под ознаком ISO/FDIS 12190 . Према другом стандарду, ISO/FDIS 12199, српски језик није уврштен у језике који користе латинично писмо, већ је уз хрватски језик регистрована латиница, а уз српски језик само једно писмо – ћирилица. У међународном разврставању и књижењу, благодарећи одредбама UNESCO-а, оно што је штампано на српском језику а хрватском латиницом, сврстава се у хрватску културну баштину!

Хрватско латинично писмо ? [Reply]
Милош | 09 Април, 2014 19:53

УКОЛИКО ОПШТИНА СТАТУТОМ У СЛУЖБЕНУ УПОТРЕБУ УВЕДЕ „СРПСКОХРВАТСКО” ОДНОСНО ХРВАТСКО ЛАТИНИЧНО ПИСМО БЕЗ ЗАКОНСКЕ ОСНОВЕ, ДА ЛИ ПОСТОЈИ НАЧИН ДА ГРАЂАНИ ОПШТИНЕ УТИЧУ ДА СЕ ОВАКВА ОДЛУКА ПОВУЧЕ?

Постоји. Грађани могу да преко надлежног министарства пред правосудним органима покрену поступак за оцену уставности датог статута од стране Уставног суда Републике Србије. Уколико Уставни суд оцени да наведени статут није у складу са уставом и важећим законима, он има право да га поништи.

Add Comment
Додај коментар

Запамти ме