Categories
My Links
Генерална
Државна лутрија Србије - Зашто пишете искључиво латиницом, то је противуставно ?
jovansolajic | 13 Април, 2010 14:06

ПОШТОВАНИ ДИРЕКТОРЕ,

ВАША УСТАНОВА У ЈАВНОМ НАСТУПУ И НА ДОКУМЕНТИМА ПРИМЕЊУЈЕ ИСКЉУЧИВО ПИСМО ЛАТИНИЦУ.

КАО ЈАВНА ИЛИ ДРЖАВНА ИНСТИТУЦИЈА У ОБАВЕЗИ СТЕ, ПРЕМА УСТАВУ НАШЕ ДРЖАВЕ, ДА ПИШЕТЕ ЋИРИЛИЦОМ. А, У НАЈГОРЕМ СЛУЧАЈУ ТРЕБА ДА ПИШЕТЕ И ЋИРИЛИЦОМ ДА БИ ВЕЋИНСКИ НАРОД БИО КОЛИКО- ТОЛИКО РАВНОПРАВАН. 

МИ НЕ МОЖЕМО ДА ТРАЖИМО ОД ПОЈЕДИНИЦА-ВЛАСНИКА ФИРМИ, ОД МНОГИХ ПОЛУПИСМЕНИХ ЉУДИ, ДА ПИШУ НАШИМ ПИСМОМ, АЛИ ОД ИНСТИТУЦИЈА ОД ОПШТЕГ ИНТЕРЕСА-ХОЋУ РЕЋИ ОД ДРЖАВНИХ ИНСТИТУЦИЈА ТО МОЖЕМО.

 ПРИМИТЕ ПУНО ПОЗДРАВА,

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ,32000-ЧАЧАК,ВЛАДАНА ШИЋЕВИЋА 19

Ово писмо је написано 14.децембра 2007. год.

 #
Републички греодетски завод- Писмо латиница у огласу ?
jovansolajic | 13 Април, 2010 13:55

ЗА ДИРЕКТОРА ГЕОДЕТСКОГ ЗАВОДА

ПОШТОВАНИ Г- НЕ ДИРЕКТОРЕ, У ДАНАШЊОЈ "ПОЛИТИЦИ" ОБЈАВИЛИ СТЕ ОГЛАС ПИСАН ЛАТИНИЦОМ.

КАО ДРЖАВНУ УСТАНОВУ УСТАВ ВАС ОБАВЕЗУЈЕ ДА ИСКЉУЧИВО ПИШЕТЕ ЋИРИЛИЦОМ. МОГУ ДА РАЗУМЕМ, ШТО ЈЕ ТАБЛА ФРИЗЕРСКЕ РАДЊЕ У НЕКОМ СЕЛУ НАПИСАНА ЛАТИНИЦОМ, ЈЕР СЕ РАДИ О ПОЛУПИСМЕНИМ ЉУДИМА КОЈИ МОЖДА И НЕ ЗНАЈУ ОБА ПИСМА, АЛИ ЈЕ ЗА ДРЖАВНУ УСТАНОВУ ТО НЕСХВАТЉИВО. МОЖДА ЈЕ У ПИТАЊУ ТРАЉАВОСТ ИЛИ АЉКАВОСТ, ИЛИ НЕШТО ТРЕЋЕ

НИЈЕ ЛЕПО ДА СЕ ДРЖАВНА УСТАНОВА НЕ ПРИДРЖАВА УСТАВА, ДАЈЕТЕ ЛОШ ПРИМЕР. 

ПИШЕМ ВАМ СА ДОБРИМ НАМЕРАМА.

ПОЗДРАВ.

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК, УЛ. ВЛАДАНА ШИЋЕВИЋА 19

Ово писмо је написано 1. априла 2010. год.

 

 #
Државна ревизорска институција- Писмо у амблему институције ?
jovansolajic | 13 Април, 2010 13:44

ЗА РУКОВОДИОЦА ДРЖАВНЕ РЕВИЗОРСКЕ ИНСТИТУЦИЈЕ

ПОШТОВАНИ РУКОВОДИОЧЕ,

У "ПОЛИТИЦИ" ОД 13. МАРТА ОБЈАВИЛИ СТЕ КОНКУРС ЗА ДИЗАЈН ВИЗУЕЛНОГ ИДЕНТИТЕТА (ЛОГОА) ДРЖАВНЕ РЕВИЗОРСКЕ ИНСТИТУЦИЈЕ.

У УСЛОВИМА КОНКУРСА ПИШЕ- ДА УЧЕСНИЦИ КОНКУРСА ТРЕБА ДА УРАДЕ И ВАРИЈАНТУ НА ЛАТИНИЧНОМ ПИСМУ.

АКО У ЧЛАНУ 10 ВАЖЕЋЕГ УСТАВА ДРЖАВЕ СРБИЈЕ ПИШЕ ДА ЈЕ У СЛУЖБЕНОЈ УПОТРЕБИ СРПСКИ ЈЕЗИК И ЋИРИЛИЧНО ПИСМО. КАКО ЈЕ МОГУЋЕ, ДА ВАША УСТАНОВА ТРАЖИ ЛАТИНИЦУ У СВОМ АМБЛЕМУ. А, СЛУЖБЕНА УПОТРЕБА ДРУГИХ ЈЕЗИКА И ПИСАМА УРЕЂУЈЕ СЕ ЗАКОНОМ, НА ОСНОВУ УСТАВА / СТАВ 2 /. УСТАВ ЈЕ ДОНЕТ 2006 ГОДИНЕ, А ЗАКОН НА КОЈИ СЕ ПОЗИВАТЕ ЈЕ ИЗ 2005. ГОДИНЕ. ПРЕМА ТОМЕ, ИЛИ ТРЕБА ДА ПРИМЕНИТЕ ИСКЉУЧИВО ПИСМО ЋИРИЛИЦУ, ИЛИ ДА ПРЕДХОДНО ИЗМЕНИТЕ ЗАКОН, УПРАВО ДА УСКЛАДИТЕ ЗАКОН СА УСТАВОМ. ПОШТО ЈЕ УСТАВ СТАРИЈИ ОД ЗАКОНА, ОНДА МОРАТЕ ПРИМЕЊИВАТИ ИСКЉУЧИВО ПИСМО ЋИРИЛИЦУ. У ПРОТИВНОМ КРШИТЕ УСТАВ. А, ТО НЕ БИ БИЛО ПРИМЕРЕНО ДА СЕ ДРЖАВНА ИНСТИТУЦИЈА НЕ ПРИДРЖАВА УСТАВА. 

ИЗВИЊАВАМ СЕ ШТО САМ ВАМ УЗЕО МАЛО ВРЕМЕНА.

С ПОШТОВАЊЕМ,

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК, УЛ. ВЛАДАНА ШИЋЕВИЋА 19

Ово писмо је написано 15. марта 2010. год.

 #
Градоначелнику града Београда- Враћање ранијих назива улица у Београду
jovansolajic | 13 Април, 2010 13:21

ЗА ГРАДОНАЧЕЛНИКА ГРАДА БЕОГРАДА,

ПОШТОВАНИ Г-НЕ ЂИЛАСУ,

СВИ СУ ИЗГЛЕДИ ДА ЋЕ НАМ У ПОСЕТУ ДОЋИ ПРЕДСЕДНИК РУСИЈЕ Г-ИН МЕДВЕДЕВ, А ПОВОДОМ 65-ТО ГОДИШЊИЦЕ ОСЛОБОЂЕЊА БЕОГРАДА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ- ДАНА 20. ОКТОБРА ОВЕ ГОДИНЕ.

КОЛИКО МИ ЈЕ ПОЗНАТО, УЛИЦЕ КОЈЕ СУ ИМАЛЕ ИМЕНА СОВЈЕТСКИХ ОДНОСНО РУСКИХ МАРШАЛА И ГЕНЕРАЛА, КОЈИ СУ ДАЛИ ДИРЕКТАН ДОПРИНОС ОСЛОБОЂЕЊУ НАШЕ ПРЕСТОНИЦЕ, ПРОМЕНИЛЕ СУ НАЗИВЕ.

АПСУРД ЈЕ ДА ТО ТАКО ОСТАНЕ. ЈА ЧАК И СУМЊАМ ДА ЋЕ ПРЕДСЕДНИК РУСИЈЕ И ХТЕТИ ДА ДОЂЕ КОД НАС.

ЗАТО ВАМ И ПРЕДЛАЖЕМ ДА ОДМАХ ПОКРЕНЕТЕ ПОСТУПАК ДА СЕ СВИМ РУСКИМ ГЕНЕРАЛИМА И МАРШАЛИМА ВРАТЕ УЛИЦЕ КОЈЕ СУ ПОСЛЕ РАТА ИМАЛИ.

МОЖДА НИСАМ У ПРАВУ. АЛИ ЈА МИСЛИМ, ДА ЈЕ И ЗБОГ БРИСАЊА ИМЕНА УЛИЦА КОЈЕ СУ ИМАЛЕ НАЗИВЕ РУСКИХ МАРШАЛА И ГЕНЕРАЛА У БЕОГРАДУ, НАШ ПРЕДСЕДНИК НИЈЕ БИО НА ПРОСЛАВУ ДАНА ПОБЕДЕ 2005 У МОСКВИ, А ДА ЈЕ ПРЕДСЕДИК ХРВАТСКЕ БИО У МОСКВИ И ДА ЈЕ ДОБИО НАЈВИШЕ РУСКО ОДЛИКОВАЊЕ. И ДАН-ДАНАС МИ ЈЕ ГОРКО У УСТИМА ЗБОГ ТОГА. И ЈОШ ЈЕДНО., Г-НЕ ГРАДОНАЧЕЛНИЧЕ. ПИСАО САМ ВАМ 26. МАРТА ОВЕ ГОДИНЕ У ВЕЗИ ПРИМЕЊЕНОГ ПИСМА НА ДРЖАВНИМ ИНСТИТУЦИЈАМА У БЕОГРАДУ- ДА ЈЕ УМЕСТО ЋИРИЛИЦЕ ПРОПИСАНЕ УСТАВОМ УГЛАВНОМ ПРИМЕЊЕНА ЛАТИНИЦА. ПРИМЕЋУЈЕМ ДА НИШТА НИЈЕ ПРОМЕЊЕНО. ПИТАМ СЕ, ДА ЛИ ЈЕ ДО ВАС УОПШТЕ ДОШЛО МОЈЕ ПИСАЊЕ /ПРЕКО ИНТЕРНЕТА/ И ДА ЛИ МОЖДА СМАТРАТЕ ДА ЈЕ ТО НЕВАЖНО ПИТАЊЕ

ВОЛЕО БИХ ДА ЗНАМ КАКВО ЈЕ ВАШЕ МИШЉЕЊЕ ПО ОВИМ ПИТАЊИМА. ИЗВИЊАМАМ ВАМ СЕ ШТО ВАМ УЗИМАМ ДРАГОЦЕНО ВРЕМЕ, АЛИ СМАТРАМ ДА КАО ГРАЂАНИМН ТРЕБА ДА КАЖЕМ ШТА МИСЛИМ О ЈАВНИМ ПОСЛОВИМА ДРЖАВЕ

 

С ПОШТОВАЊЕМ, ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, 32000-ЧАЧАК, УЛ. ВЛАДАНА ШИЋЕВИЋА

Ово писмо са написао 17. августа 2009. год.

Нисам добио никакав одговор.

 #
Политика-Међу нама-Потискивање нашег писма и језика у региону
jovansolajic | 13 Април, 2010 12:44

ЗА РУБРИКУ " МЕЂУ НАМА "

ПОШТОВАНИ УРЕДНИЧЕ,

МОЛИМ ДА У ВАШОЈ РУБРИЦИ ОБЈАВИТЕ СЛЕДЕЋЕ :

ПОТИСКИВАЊЕ НАШЕГ ПИСМА И ЈЕЗИКА У РЕГИОН .

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ БОРИС ТАДИЋ, ИСТАКАО ЈЕ ЈЕ ЈУЧЕ У БЕОГРАДУ, У РАЗГОВОРУ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА НАЦИОНАЛНИХ САВЕЗА СРБА ИЗ РЕГИОНА, " ДА ИМА ДРЖАВА ГДЕ СУ НАШЕ ПИСМО И ЈЕЗИК ПОТИСКИВАНИ" , ДОДАВШИ ДА ЋЕ СЕ СРБИЈА У ОТВОРЕНОМ ДИЈАЛОГУ БОРИТИ ЗА ТА ПРАВА НАШИХ СУНАРОДНИКА.

ЛЕПО ЈЕ ШТО СЕ ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ БОРИС ТАДИЋ И ДРЖАВА СРБИЈА БРИНУ ЗА ПРАВА СРБА НА СВОЈЕ ПИСМО И ЈЕЗИК И ДА ЋЕ У ТОМ ПРАВЦУ ПРЕДУЗИМАТИ ОДГОВАРАЈУЋЕ МЕРЕ. МЕЂУТИМ, ДРЖАВА СРБИЈА, МАТИЦА СВИХ СРБА, ДАЈЕ ЛОШ ПРИМЕР БАШ ПО ПИТАЊУ УСТАВНЕ ОДРЕДБЕ О ПРИМЕНИ ПИСМА И ЈЕЗИКА. У ПРИМЕНИ ПИСМА НЕ ПРИДРЖАВАЈУ СЕ НИ ДРЖАВНИ ОРГАНИ, ДРЖАВНЕ УСТАНОВЕ И ИНСТИТУЦИЈЕ, ЈАВНА ОДНОСНО ДРЖАВНА ПРЕДУЗЕЋА.

НА СВАКОМ КОРАКУ КРШИ СЕ ОДРЕДБА УСТАВА У ПРИМЕНИ ПИСМА ЋИРИЛИЦЕ У ЈАВНОЈ УПОТРЕБИ. НЕМА РЕСОРНОГ МИНИСТАРСТВА И ЊИХОВИХ УСТАНОВА У КОЈИМА СЕ НЕ КРШИ УСТАВНА ОДРЕДБА О ПРИМЕНИ ПИСМА.

НА ТАБЛАМА АМБАСАДА И ДРУГИХ СТРАНИХ ДРЖАВНИХ ИНСТИТУЦИЈА ПРИМЕЊЕНО ЈЕ ЛАТИНИЧНО ПИСМО. ВЕРОВАТНО ЈЕ И НА НАШИМ ТАБЛАМА АМБАСАДА У ИНОСТРАНСТВУ НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ ПРИМЕЊЕНО ПИСМО ЛАТИНИЦА НА ЕТИКЕТАМА , УПУТСТВИМА И ДРУГОЈ ДОКУМЕНТАЦИЈИ УВЕЗЕНЕ РОБЕ, ЗА СРБИЈУ ПРИМЕЊЕНО ЈЕ ЛАТИНИЧНО ПИСМО, А ПРИМЕРА РАДИ ЗА МАКЕДОНИЈУ И БУГАРСКУ ЋИРИЛИЦА.

ИМА ДРЖАВНИХ ИНСТИТУЦИЈА КОЈЕ ПРИМЕЊУЈУ ИСКЉУЧИВО ЛАТИНИЧНО ПИСМО, КАО НА ПРИМЕР ДРЖАВНА ЛУТРИЈА СРБИЈЕ. ДРЖАВА ДОТИРА РАЗНЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ, ПРЕ СВЕГА КУЛТУРНЕ, А ОРГАНИЗАТОРИ СВЕ ИСПИШУ ЛАТИНИЦОМ АКО ДРЖАВА СТВАРНО ХОЋЕ ДА ЗАШТИТИ И ОЧУВА СРПСКИ ЈЕЗИК И ЋИРИЛИЧНО ПИСМО, МОРА СЕ ПОСТАВИТИ ПИТАЊЕ, ДА ЛИ ДРЖАВА ТРЕБА ДА ПАРТИЦИПИРА ТРОШКОВЕ У ИЗДАВАЊУ СВИХ ПУБЛИКАЦИЈА НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ УЗ ПРИМЕНУ ЛАТИНИЦЕ.

НЕ МОЖЕ ДРЖАВА ДА ЗАШТИТИ СВОЈ ЈЕЗИК И ПИСМО АКО ОСНУЈЕ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ ПАЗАРУ И НА ТАБЛИ ДРЖАВНИ УНИВЕРЗИТЕТ НАПИШЕ ЛАТИНИЦОМ. ДРЖАВА, ОДНОСНО НАРОД, УЛОЖЕ ОГРОМНА СРЕДСТВА У ИЗГРАДЊУ БЕОГРАДСКЕ АРЕНЕ, А ТАБЛА ФИРМЕ ЈЕ НАПИСАНА ЛАТИНИЦОМ. ТЕЛЕКОМ ПРОДАЈЕ ТЕЛЕФОНЕ, У КОЈИМА ЈЕ СВО ПИСАНИЈЕ ЗА СРБИЈУ ИСПИСАНО ЛАТИНИЦОМ, А ЗА МАКЕДОНИЈУ И БУГАРСКУ ЋИРИЛИЦОМ.

НА КРАЈУ, ЗАМОЛИО БИХ ПРЕДСЕДНИКА ДРЖАВЕ БОРИСА ТАДИЋА, ДА НАРЕДИ ВЛАДИ ДА ПРЕДУЗМЕ СВЕ МЕРЕ ДА СЕ У ДРЖАВНИМ ИНСТИТУЦИЈАМА ИСКЉУЧИВО ПРИМЕЊУЈЕ ПИСМО ЋИРИЛИЦА И СРПСКИ ЈЕЗИК, ШТО ЈЕ ОБАВЕЗА ИЗ ЧЛ.10 НАШЕГА УСТАВА. ТО ЋЕ БИТИ ПРИМЕР И ОСЛОНАЦ СВИМА ОСТАЛИМА, ПА СЕ МОЖЕМО НАДАТИ ДА ЋЕ СРБИ У ОКОЛНИМ ДРЖАВАМА ДА СЕ ИЗБОРЕ ЗА ОДРЖАЊЕ СВОГА ИДЕНТИТЕТА ДОЗВОЉАВАМ ДА ИЗВРШИТЕ РЕДАКЦИЈУ ТЕКСТА, БЕЗ ПРАВА ДА МЕЊАТЕ СУШТИНУ. МНОГО ПОЗДРАВА.

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК

Овај текст је писан 25. децембра 2009. год.

Овај чланак Политика није објавилa.

ОВАЈ ЧЛАНАК ЈЕ ПОСЛАТ И ПРЕДСЕДНИКУ РЕПУБЛИКЕ ДАНА 11. ЈАНУАРА 2010. ГОД.

 #