Categories
My Links
Генерална

« Политика - Међу нама - Да ли ће ћирилица постати изборни предмет ? | Политика -+ Међу нама - Maђаризација Старих Моравица, Одговор на чланак "Закључивање на даљину" »

Политика - Међу нама - Maђаризација Старих Моравица !
jovansolajic | 07 Април, 2010 10:59

ЗА РУБРИКУ МЕЂУ НАМА

МОЛИМ ДА У ВАШЕМ ЦЕЊЕНОМ ЛИСТУ ОБЈАВИТЕ СЛЕДЕЋЕ.

 

МАЂАРИЗАЦИЈА СТАРИХ МОРАВИЦА .

У ДАНАШЊЕМ БРОЈУ ВАШЕГ ЛИСТА ЧИТАМ О МАЂАРИЗАЦИЈИ СТАРИХ МОРАВИЦА. ЗАР ЈЕ МОГУЋЕ, ДА СЕ ГРАЂАНИН, КОЈИ ПРИПАДА ВЕЋИНСКОМ НАРОДУ У СВОЈОЈ ДРЖАВИ, ОСЕЋА КАО ДА ЖИВИ У НЕКОЈ ДРУГОЈ ДРЖАВИ!

У НАШЕМ УСТАВУ ПИШЕ ДА ЈЕ У ДРЖАВИ СРБИЈИ У ЈАВНОЈ УПОТРЕБИ СРПСКИ ЈЕЗИК И ПИСМО ЋИРИЛИЦА, А ДА СЕ ЗАКОНОМ- КОЈИ ДОНОСИ СКУПШТИНА СРБИЈЕ, МОЖЕ ПРОПИСАТИ И УПОТРЕБА ДРУГИХ ЈЕЗИКА И ПИСАМА, КАО ДРУГИХ ПО РЕДУ.

КАКО ЈЕ МОГУЋЕ И КО ЈЕ ДОЗВОЛИО ДА СЕ НА ЈАВНИМ МЕСТИМА-НА ТАБЛАМА НАЗИВА УЛИЦА, ПИШЕ САМО НА МАЂАРСКОМ ЈЕЗИКУ? ЗАШТО ЈЕ КОД НАС ТОЛИКО НЕПОШТОВАЊЕ УСТАВА И ЗАКОНА И ТО ОД СТРАНЕ ДРЖАВНИХ ОРГАНА. ШТА ПРЕДУЗИМА ВЛАДА И ЊЕНИ ОРГАНИ НА СПРОВОЂЕЊУ УСТАВА И ЗАКОНА, БАР У СВОМЕ ДЕЛОКРУГУ. ТОЛИКО ПУТА ЈЕ ПИСАНО У ВАШЕМ ЛИСТУ О КРШЕЊУ УСТАВА У ПРИМЕНИ ЈЕЗИКА И ПИСМА ОД СТРАНЕ ДРЖАВНИХ ОРГАНА . МЕЂУТИМ, НИКО ЗА ТО И НЕ ХАЈЕ, НЕ ПРИМЕЋУЈЕ СЕ ДА ЈЕ НЕШТО УРАЂЕНО.

ДРУГО ПИТАЊЕ? ЗАР ЈЕ НОРМАЛНО, ДА ДЕЦА ВЕЋИНСКОГ НАРОДА НЕ МОГУ ДА ИДУ У ШКОЛУ У СВОМ МЕСТУ, ЈЕР СЕ НЕ ДРЖИ НАСТАВА НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ. И , КАКВО ЈЕ ТО ШКОЛСТВО, ДА ДЕЦА МАЂАРСКЕ НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ, НЕ УЧЕ СРПСКИ ЈЕЗИК, ОДРАСТУ А НЕ ЗНАЈУ ЈЕЗИК ДРЖАВЕ У КОЈОЈ ЖИВЕ. ЗАР ВЛАСТИ И РОДИТЕЉИ ДОБРО МИСЛЕ ТОЈ ДЕЦИ. ГДЕ ОНИ СУТРА ТРЕБА ДА ЖИВЕ И РАДЕ?

ТРЕЋЕ. ДА ЛИ НАША ДРЖАВА ВОДИ РАЧУНА О РЕЦИПРОЦИТЕТУ. ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ ДА СРБИН У МАЂАРСКОЈ МОЖЕ ДА ЖИВИ И ДА РАДИ А ДА НЕ ЗНА МАЂАРСКИ ЈЕЗИК? НАРАВНО НИЈЕ МОГУЋЕ. А ЗАШТО ТО КОД НАС МОЖЕ? ПРЕ НЕКИ ДАН ЧИТАЛИ СМО У НОВИНАМА ДА СЕ У РУМУНИЈИ ВРШИ МАСОВНА РУМУНИЗАЦИЈА СРПСКИХ ИМЕНА И ПРЕЗИМЕНА И ДА ЈЕ ТАМО СРБА СВЕ МАЊЕ. НИСАМ ЧУО ДА ЈЕ ДРЖАВА НЕШТО ПРЕДУЗЕЛА, КАДА ЈЕ НА ЛЕЂИМА ЈЕДНОГ СРБИНА ФУДБАЛЕРА У РУМУНСКОЈ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈИ ЊЕГОВО ПРЕЗИМЕ РУМУНИЗИРАНО.

ИСПАДА, ДА СЕ НАМА СВАШТА ДОГАЂА. МИ СВЕ ДОЗВОЉАВАМО, ПА СЕ ОНДА ЧУДИМО ШТА ТО БИ, МИ У СТВАРИ САМИ СЕБЕ НЕ ПОШТУЈЕМО. РАДНИЦИ СРБИЈЕ СУ 1963 ГОДИНЕ , ПОСЛЕ ЗЕМЉОТРЕСА У СКОПЉУ, ДВЕ ГОДИНЕ ОД ПЛАТА ДАВАЛИ ЗА ОБНОВУ И ИЗГРАДЊУ НОВОГА СКОПЉА. А, ИСТОВРЕМЕНО У ШКОЛСКИМ УЏБЕНИЦИМА У МАКЕДОНИЈИ, ДЕЦА СУ УЧИЛА ДА ЈЕ СРПСКИ ЦАР ДУШАН БИО ОКУПАТОР ЊИХОВЕ ДРЖАВЕ И НИЗ ДРУГИХ ГЛУПОСТИ.

САМО СЕ ПИТАМ ДОКЛЕ ЋЕ ОВО ТРАЈАТИ. ДА ЛИ ЋЕ СЕ СКУПШТИНА И ВЛАДА ПОЧЕТИ БАВИТИ ЖИВОТУ И РАДУ ГРАЂАНА, ИЛИ ЋЕ СЕ БАВИТИ САМИ СОБОМ.

КРАЈЊЕ ЈЕ ВРЕМЕ ДА НАРОД ПОЧНЕ ДИРЕКТНО ДА БИРА СВОЈЕ ПРЕДСТАВНИКЕ У ВЛАСТИ, А НЕ ДА БИРАМО СТРАНКЕ.

TЕКСТ МОЖЕТЕ ДА РЕДИГУЈЕТЕ,БЕЗ ПРОМЕНЕ СУШТИНЕ.

ХВАЛА УНАПРЕД.

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК

Текст писан 19. новембра 2008. год.

Чланак објавила Поилтика, 20.новембра 2008. год.

 #
Add Comment
Додај коментар

Запамти ме