Categories
My Links
Генерална
ТВ Б-92 Београд - Зашто на вашој ТВ нема ћирилице ?
jovansolajic | 25 Април, 2010 11:34

ЗА ДИРЕКТОРА ТВ Б - 92 БЕОГРАД

Поштовани директоре,

Редован сам гледалац ваше ТВ.

Шта није у реду код ваше ТВ ?

Није на свом месту да пишете латиницом и то искључиво.

По свим правилима ,напротив , треба да пишете искључиво ћирилицом. Јер сте , пре свега српска ТВ. Међутим, у вашој ТВ ћирилица није ни равноправна, она је 100% потцењена и маргинализована.

Апсурдно је да Срби у својој Србији желе да виде своје традиционално писмо. Или, ви можда сматрате народ полуписменим, који на зна оба писма. Да знате, само полуписмени и скоројевићи пишу латиницом. Писмен Србин радо пише ћирилицом. За странце је свеједно писали хрватском латиницом или српском ћирилицом. Ни једно ни друго не могу да разумеју, управо да читају. За њих пишите и на енглеском језику, а за наш народ пишите ћирилицом.

И још једно. Мада нисте јавна установа, ипак кршите наш Устав. Ако је у чл. 10 Устава прописано да је у нашој држави у јавној употреби српски језик и писмо ћирилица, а ви то писмо апсолутно игнориште, онда то није у реду. Ви напротив, друго писмо апсолутно фаворизујете. Ви дух Устава игноришете. Морате признати да то није у реду.

Потрудите се да што мање употребљавате стране речи. Не заборавите да свој језик и писмо морамо да штитимо од других језика, јер ћемо упротивном као народ нестати са земаљске сцене.

Надам се да ће ово моје писмо уродити плодом.

Хвала што сте ме саслушали. Јован Шолајић. Чачак

 #
ИЛУСТРОВАНА ПОЛИТИКА Београд. Ко је крив што је ћирилица потиснута ?
jovansolajic | 25 Април, 2010 11:21

Зa  ИЛУСТРОВАНУ ПОЛИТИКУ

Поштовани уредниче,

Молим да у вашем цењеном недељнику објавите следеће:

Ко је крив што је ЋИРИЛИЦА у Србији потиснута ?

У чл. 10 Устава Републике Србије пише: " У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћирилично писмо. Службена употреба других језика и писама уређује се законом на основу Устава.".

Према томе, обавезна употреба српског језика и ћирилице је прописана Уставом и аутоматски је обавезујућа, а употреба других језика и писама може се прописати законима на основу Устава.

Поставља се питање ко је крив што се Устав не поштује и што је ћирилица апсолутно маргинализована ?

Сматрам да је , пре свих, крива Влада и њена министарства. Влада није поступила по Уставу- у државној комуникацији и даље има много латинице. Латинице има доста у здравственим установама, нарочито у Војводини; у Полицији - на аутомобилима и службеним оделима ; у просвети - у Источној Србији табле школа су написане латиницом, у Новом Пазару табла државног универзитета написана је латиницом; железница, ватрогасна возила, возила хитне помоћи, у Војводини табле имена места са већинским становништвом мањина написане су само на језику мањине, називи културних институција написана су латиницом, чак и у сали Владе писмо латиница,итд, итд.

Јавна предузећа углавном пишу латиницом :електропривреда, Телеком, Аеродром у Београду пише на енглеском, а српски латиницом , Државна лутрија Србије, ем се још зове државна, све пише латиницом. Истина, у једном њиховом објекту, на канти за смеће пише ћирилицом. Не бих да коментаришем !, итд.итд.

Tелеком је у телефонима мобилне телефоније , за српски језик применио латиницу, а за македонски и бугарски језик ћирилицу ?

Tабле на страним представнишвима написане су за српски језик латиницом.Предпостављам и да су наше табле у иностранству на српском језику написане латиницом ?

Држава изгради АРЕНУ у Београду, а на табли објекта пише латиницом?.

Све што се увози- етикете и упутства за српски језик су написана латиницом а за македонски и бугарски ћирилицом ? И домаћи произвођачи на исти начин поступају ?

Држава организује, управо финансира разне манифестације, из области: науке, култтуре, просвете, привреде, итд, а све што је написано на латиници је ? Једне године је и велики транспарент Вуковог сабора у Тршићу био исписан латиницом !!!

Ко је крив што је табла фирме Мекдоналcа у Москви написана ћирилицом а у Београду латиницом ?

Познато је да на западу све што је на нашем простору одштампано латиницом сврставају у хрватску баштину, а само на ћирилици у српску. Да ли је Министарство културе предузело неке мере да се у томе нека поправка изврши и да ли је на ту околност упозорило ауторе и издаваче. Поставља се и питање да ли држава треба да фаворизује штампање публикација ћириличним писмом, обзиром на све околности и обзиром на угроженост традиционалног српског писма.

На крају, мишљења сам, да све што припада држави и народу и све што представља јавно добро и све што се делимично или употпуности финансира или организује преко државних институција и локалних самоуправних заједница и сл. мора бити написано на српском језику и на ћирилици и по потреби и на другим језицима и писмима, а да Влада контролише да се то поштује неопозиво.

Много поздрава. 

С поштовањем : Јован Шолајић, Чачак

П.С. Можете да извршите редакцију, али без права да мењате суштину написа.

Овај текст ИЛУСТРОВАНА није објавила. Не знам због чега ? Волео бих да ми објасне. 

 #