Categories
My Links
Генерална

« Политика - Међу нама - Писмо на таблама дипл. представништава /латиница / | Политика - Међу нама - Maђаризација Старих Моравица ! »

Политика - Међу нама - Да ли ће ћирилица постати изборни предмет ?
jovansolajic | 06 Април, 2010 13:34

ЗА РУБРУКУ МЕЂУ НАМА

ПОШТОВАНИ УРЕДНИЧЕ,

МОЛИМ ВАС ДА У ВАШОЈ РУБРИЦИ ОБЈАВИТЕ СЛЕДЕЋЕ:

У УСТАВУ СРБИЈЕ ПИШЕ ДА ЈЕ У ЈАВНОЈ УПОТРЕБИ У СРБИЈИ СРПСКИ ЈЕЗИК И ПИСМО ЋИРИЛИЦА. ТО ЗНАЧИ, ДА СУ ДРЖАВНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ, СКУПШТИНА, ВЛАДА , МИНИСТАРСТВА, ДРЖАВНИ КОМИТЕТИ И УСТАНОВЕ-СВЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ КОЈЕ СЕ ФИНАНСИРАЈУ ИЗ БУЏЕТА, ЈАВНА ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ, ДУЖНИ ДА У СВИМ ОБЛИЦИМА ПРИМЕЊУЈУ ПИСМО ЋИРИЛИЦУ.

МЕЂУТИМ, НИЈЕ ТАКО. НА СВАКОМ КОРАКУ ВИДИМО И ЧИТАМО ИСПИСАНЕ РАЗНЕ ТЕКСТОВЕ ЛАТИНИЦОМ И ТО САМО ЛАТИНИЦОМ.

КАО ПРВО, И У САЛИ ПРЕДСЕДНИШТВА ВЛАДЕ, ТЕКСТ " ВЛАДА " ЈЕ НАПИСАН ЛАТИНИЦОМ. У УСТАНОВАМА СВИХ МИНИСТАРСТАВА СКОРО СВЕ ЈЕ НАПИСАНО ЛАТИНИЦОМ. ТАБЛА НА АРЕНИ, ТАБЛА НА ДРЖАВНОМ УНИВЕРЗИТЕТУ У НОВОМ ПАЗАРУ, У ДРЖАВНОЈ ЛУТРИЈИ СРБИЈЕ СВЕ ЈЕ НАПИСАНО ЛАТИНИЦОМ, ИТД.ИТД.

ОНДА, АКО СЕ ДРЖАВА И ЊЕНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ НЕ ПРИДРЖАВАЈУ УСТАВА, ОНДА НЕ ТРЕБА ДА НАС ЧУДИ ШТО ЈЕ ЛАТИНИЦА ПОТПУНМО ИСТИСНУЛА НАШЕ ПИСМО. ТЕЛЕНОР ЈЕ НА НАШОЈ МОБИЛНОЈ ТЕЛЕФОНИЈИ ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК УПОТРЕБИО ЛАТИНИЧНО ПИСМО, А ЋИРИЛИЦУ ЗА МАКЕДОНИЈУ И БУГАРСКУ . КО ТРЕБА ДА ИХ ОПОМЕНЕ ДА СЕ НЕ ПРИДРЖАВАЈУ УСТАВА.ОВАКВИХ ПРИМЕРА ЈЕ МНОГО.ТАБЛЕ СТРАНИХ АМБАСАДА И УСТАНОВА ИСПИСАНЕ СУ ЛАТИНИЧНИМ ПИСМОМ. ВЕРОВАТНО ДА СУ И ТАБЛЕ НАШИХ АМБАСАДА И ДРЖАВНИХ ИНСТИТУЦИЈА У ИНОСТРАНСТВУ, ОСИМ НА ЈЕЗИКУ ДОТИЧНЕ ДРЖАВЕ НАПИСАНЕ ЛАТИНИЧНИМ ПИСМОМ. ДА ЛИ ЈЕ ТО ПО УСТАВУ? АКО НЕКО МИСЛИ ДА СУ ОВО СИТНИЦЕ ГРДНО СЕ ВАРА. МНОГО СИТНИЦА У ЖИВОТУ СТВАРАЈУ ВЕЛИКЕ ПРОБЛЕМЕ.ЧОВЕК ПАДА НА СИТНИЦАМА. АКО ДРЖАВА ПРОПИСУЈЕ ЗАКОН, ЊЕНА СНАГА СЕ САМО МЕРИ ПО ДОСЛЕДНОЈ И БРЗОЈ ЊЕГОВОЈ ПРИМЕНИ. У ПРОТИВНОМ, НАМА ГРАЂАНИМА ДАЈЕ ЛОШ ПРИМЕР.

МОЛИМ ВАС ОДРЕДИТЕ САМИ НАСЛОВ И ИМАТЕ ПРАВО ДА ИЗВРШИТЕ ПОТРЕБНУ РЕДАКЦИЈУ ТЕКСТА, АЛИ БЕЗ ПРАВА ПРОМЕНЕ СУШТИНЕ.

МНОГО ВАМ ХВАЛА.

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК

Текст је написан 21. октобра 2008. год.

 Политика овај текст никад није објавила.

 #
Add Comment
Додај коментар

Запамти ме