Categories
My Links
Генерална
МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА. ЗА МИНИСТРА . Зашто Институт за трансфузију крви Србије пише латиницом.ц
jovansolajic | 02 Август, 2012 12:22
ЗА МИНИСТРА ЗДРАВЉА - ЛИЧНО
 
Поштована г - ђо СЛАВИЦЕ,
 
Као прво, од свег срца вам честитам , на избору за новог министра здравља.
Али, и да вам се пожалим.
У данашњој Политици изашао је оглас ваше установе - Института за трансфузију крви Србије, написан латиничним писмом.
Па, зар и после 6 година ваше установе не знају шта пише у Уставу државе у којој се хлебом хране. У чл. 10 Устава је прописано да је у држави Србији у службеној употреби српски језик и писмо ћирилица.. Шта обичан човек да помисли о тако важној области државне управе и њених установа, ако се не придржавајучак ни Устава.
Зађите мало по било којој установи, видећете да је скоро све исписано латиницом. Зашто је то тако.
Није ни чудо што не можемо да се изборимо са корупцијом у здравству, што лекари заказују хируршке интервенције за 10 година, итд. када већ могу наочиглед безобразно да на све стране крше Устав - светињу сваке државе у свету. Зар ни после 6. година се Устав не примењује. Како ли нам тек изгледа спровођење у пракси стотине закона које скупштина доноси. Не дај боже и да знамо о томе. Вероватно је стање катастрофално.
Једном речју, проверите зашто ваше установе широм земље пишу латиницом а не ћиилицом. Или ради ко како хоће. Али, онда да се и чудимо разно - разним јавашлуцима у здравству.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак.
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 #
ЖЕЛЕЗНИЦЕ СРБИЈЕ. Зашто пишете латиницом ?
jovansolajic | 01 Август, 2012 10:59
ЗА ЂОРЂА БАБИЋА И ЗА ГЕН. ДИРЕКТОРА " ЖЕЛЕЗНИЦА СРБИЈЕ"
 
Поштовани,
 
У данашњем броју Политике изашао је ваш оглас написан латиничним писмом. Зашто ?
По чл. 10 нашег Устава у Републици Србији је у службеној употреби српски језик и писмо ћирилица. Ваше предузеће је јавно предузеће и у обавези је да поштујете Устав своје државе.
Нови Устав је донет пре 6. година и ви још не нађосте за обавезу да га поштујете. Држава, односно овај гурави народ је у обавези да вас сваке године дотира из буџета, а ви ту државу и народ не поштујете. Није у реду.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо објевио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИН.
 #
РТС - Тијанић Београд. Зашто опет латиница на РТС 2 ?
jovansolajic | 23 Мај, 2012 13:45
ЗА ГЕНЕРАЛНОГ ДИРЕКТОРА РТС - ЛИЧНО
 
Поштовани г - не Тијанићу,
 
Обраћам вам се по ко зна који пут. Опет латиница на вашој ТВ. Синоћ, на РТС 2, у 22,36 часова, давана је емисија " ЗНАКОВИ ВРЕМЕНА". Текст је написан на латиници. Зашто, ако побогу знате. Ви сте национална установа, обавезни сте да пишете ћирилицом. Ако и ваша установа буде сатирала наше писмо ћирилицу - нема нам спаса. Питам се само - зар је код нас толики јавашлук - да ни Устав не поштујемо !
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 #
СТОЈИЉКОВИЋ ДЕЈАН, ПИСАЦ. Роман " ДУГЕ НОЋИ И ЦРНЕ ЗАСТАВЕ" - Зашто латиницом?
jovansolajic | 09 Мај, 2012 12:05
Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4

ОТВОРЕНО ПИСМО ДЕЈАНУ СТОЈИЉКОВИЋУ, ПИСЦУ.

 

 

РОМАН  " ДУГЕ НОЋИ И ЦРНЕ ЗАСТАВЕ".

У интервјуу ИЛУСТРОВАНОЈ ПОЛИТИЦИ кажете да ми Срби имамо два писма. Није тачно. Срби говоре српским језиком, а српски језик званично познаје само своју азбуку и своје писмо ћирилицу / српску/. Српска ћирилица код нас је државно писмо и у службеној је употреби по важећем Уставу. Према томе, књигу сте штампали на хрватској абецеди.

Зар вам неће сметати што ће ову вашу књигу у САД, Енглеској, управо на Западу, сврстати у хрватску културну баштину, јер они тамо - ако је нешто одштампано на Југо језицима ћирилицом сврставају у српску, а латиницом у хрватску литературу / ако ова ваша књига допре до њих/.

Ви сте очигледно млад човек - али , ипак, тешко да вам можемо опростити што у роману описујете доба јуначке историје српскога народа, а не штампате традиционалним српским писмом. Пишете о традицији српскога народа а то не штампате на традициолном писму. Дајете себи право да прекрајате историју овога народа, па још нађосте да су неки новчићи ковани латиницом.

И Хрвати и Бошњаци, Босанци, Муслимани и други, некада су писали ћирилицом, па зашто се њихови писци сада у овом времену не преваре и да штампају на српској ћирилици. Па, ћирилица је код њих мрска. Они су све књиге и публикације штампане на ћирилици спалили у последњем рату, а таку су чинили и у   Првом и Другом светском рату.

Тачно је, да данашња Централна Србија није била под Турском окупацијом 500 година, већ око 350 година. Али, заборављате да су делови српскога народа: Македонија, Босна и Херцеговина, ипак били под Турцима близу 500 година. И, што је најгоре, приказујете Турску власт у финој форми. Које су то цивилизацијске тековине Турци код нас оставили. Набијали су нас на колац. Код нас није било зидане куће од цигле, док су Енглези и Французи играли валцер у мермерним палатама. Наша властела, пре доласка Турака, живела је на нивоу властеле западних земаља. А, Карађорђе и Кнез Милош / наша властела из 19. века/, живели су у кровињарама. Свет није запамтио веће мрачњаштво од владавине Турака над Србима кроз 350 или 500 година окупације. Много је бити под окупацијом и 4. године, а ви налазите да нам је било лепо под Турцима 500 година. Свашта.

 

И даље да не набрајам. Једном речју, не дирајте у традиционалне вредности Српскога народа, не пипајте у врлине, поготову митских српских јунака. Када нам је било најтеже, наши хероји су се надахњивали врлинама и херојством наших епских јунака из далеке и ближе прошлости. Дирате у нешто свето. Сипате со на отворене ране.

Ако сте били у дилеми на  коме писму да штампате - како да изабрасте латиницу, када сте књигу наменили Србима првенствено, јер други и не маре много за нашу историју. Мада наши непријатељи једва чекају да нешто негативно сазнају о нама, да би нас још више опакњкавали у свету. Мало ли нам је опште сатанизације света од последњих ратних сукоба на Балкану, односно бившој СФРЈ.

И не заборавите - латиница на којој сте штампали ову вашу књигу је хрватско писмо - хрватска абецеда, а не српско писмо како ви наводите.

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ- у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 

 #
ТЕЛЕКОМ СРБИЈА. Зашто , и даље, пишете латинчним писмом?
jovansolajic | 10 Април, 2012 12:00
ЗА ГЕНЕРАЛНОГ ДИРЕКТОРА ТЕЛЕКОМ - а СРБИЈА
 
Поштовани ген. директоре, г - не Бранко Радујко,
 
Јуче сам у вашој пословници у Чачку заменио стари за нови апарат мобилне телефоније. Изненадио сам се. И даље у апарату и на упутству латинично писмо за српски језик. Интересантно, за бугарски и македонски језик ћирилица, а за српски латиница. За њих по њиховим уставима, а за нашу државу не може по Уставу. За први апарат, који сам од вас преузео пре 5. година било ми је разумљиво. Али, и после 6. година од доношења новог Устава, код вас и даље латиница.
Питам вас, ако у Уставу пише, у чл. 10, да је у Србији у службеној употреби српски језик и ћирилично писмо, како је ваш извозник, односно увозник могао да измисли неко друго писмо - којега нема у Уставу. Које је то инструкције, и од кога, ваш увозник добио да се текстови пишу латиницом уместо ћирилицом. Да ли је нормално, да једна тако реномирана државна фирма не пише службеним писмом. Како је могуће, и ко вам то дозвољава, да као државна фирма не пишете државним писмом. Језик и писмо су основне карактеристике нашег идентитета, запамтите то.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА. 
 #
РТС БЕОГРАД - Тијанић и пред.упр.одбора. Зашто латиница у емисији на РТС 2?
jovansolajic | 06 Април, 2012 11:29
ЗА ГЕН.ДИРЕКТОРА РТС и ПРЕДСЕДНИКА УПРАВНОГ ОДБОРА РТС - ЛИЧНО
 
 
Поштовани,
 
Синоћ, у 20 часова, на вашој РТС 2, приказали сте емисију : " ПОКАЖИ СВИМА ! КОЛИКО СИ ЛУД ЗА НАУКОМ"-. Лепо, честитам.
 
Међутим, имам озбиљну замерку. Зашто су текстови написани на српском језику латиничним писмом. Зар вашу установу, не обавезује чл.10 Устава наше државе - да као јавна установа морате да пишете ћирилицом. И многе друге емисије су на латиници. Ваш Јован Мемедовић снима емисије уз примену , искључиво, латиничног писма за српски језик - примера ради.
 
Ако не можемо да натерамо нити да одобровољимо приватне ТВ станице да пишу службеним традиционалним писмом Срба, зашто вашу кућу опомињати и терати на то, када сте по Уставу у обавези да пишете на српском језику ћириличним писмом, управо српском азбуком.
Имам утисак, да у вашој установи влада непринципијелност, јавашлук и да не употребим још неку тежу квалификацију.
 
Језик и писмо су строге уставне норме и морају бити светиња за једну државну инстиуцију каква је РТС.  Ту не може бити било каквог изговора.
Држава нам је наметнула закон по коме  плаћамо за ваш рад, а питам се, да ли та иста Држава вас контролише шта и како радите. Или вам се може. Да ли ваши радници и сарадници знају да морају да пишу ћирилицом, или они по инерцији и даље пишу како им је воља. Шест година је прошло од доношења новог Устава, а ви још нисте нашли за сходно да га примењујете. Колико година вам је  још потребно, побогу !
 
Јавни сервис сте, како себе називате, а кршите Устав. Лош пример дајете овом народу.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА. 
 #
ТАНЈУГ БГД. Зашто ваша установа не примењује - за српски језик - ћирилично писмо ?
jovansolajic | 04 Април, 2012 10:29
ЗА ДИРЕКТОРА ТАНЈУГ - А - ЛИЧНО
 
Поштовани директоре,
 
Читам у Политици, да вас наша Влада помаже јер сте државно предузеће. У вези предњег, питам вас , директоре:
1. Који је разлог, што ваша установа није променила име агенције, обзиром да сте сада српска агенција, Југославије нема ни старе ни нове,
2. Зашто ваша агенција у називу и у општењу не примњује ћирилично писмо - обзиром да сте јавна установа и да сте, по чл. 10 Устава у обавези да пишете  - када пишете на српском језику - да пишете ћирилицом. У поменутом члану Устава у Србији је у службеној употреби српски језик и писмо ћирилица. А мени је ТАНЈУГ, одувек, деловао  службено.
Строго узевши, можда и нисте стриктно обавезни да пишете на српском језику ћирилицом, међутим пада у очи да сте једина српска телеграфска агенција / можда и нисте ?/, а да нити у називу и у писму не дајете препознатљиву слику да сте српска. Лепо богами. Ваша установа је државна, Влада вас помаже, а ви не поштујете уставну одредбу да пишете на службеном језику и писму. То стварно не верујем да има игде у свету, изузев код нас.
Једном речју, зашто ви нисте Српска телеграфска агенција?
С поштовањем,
Јован Шолајић. Чачак.
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 #
Олимпијски комитет Србије - Владе Дивац. Зашто се не зовете Српски олимп. комитет и зашто латиница ?
jovansolajic | 27 Март, 2012 11:38

ЗА ПРЕДСЕДНИКА ОЛИМПИЈСКОГ КОМИТЕТА СРБИЈЕ - ЛИЧНО

Поштовани г -не Владе Дивац,

Постављам вам два питања:

1. Зашто се Олимпијски комитет Србије, не зове Српски олимпијски комитет. Хвалите се - са правом - да настављате традицију Српског олимпијског клуба, основаног 23. фебруара 1910 године, а у називу суштински сте назив изменили. Зашто сви народи / државе / бивше Југославије и шире имају своје олимпијске комитете, само српски народ нема свој комитет. Зашто, питам вас?

2. Зашто пишете латиничним писмом ? Зар вас, као јавну институцију, Устав не обавезује, да пишете на српском језику ћирилицом. Уосталом, и да вас Устав не обавезује, зар не осећате потребу да пишете на писму које је уставно службено писмо у Србији? Нормално је да пишете на српском језику ћирилицом са правом првенства и на енглеском језику - обзиром на карактер ваше делатности. Апсурдно је и непотребно да пишете на српском језику латиницом и на енглеском језику.

Најлепше вас молим да ми одговорите на горе постављена питања.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Министарство за државну управу.Нова Варош.Одл. о сл.употреби ћирилице. Како стоји у ост.општинама.
jovansolajic | 06 Март, 2012 13:21

ЗА МИНИСТРА ЗА ДРЖАВНУ УПРАВУ - ЛИЧНО

Поштовани господине министре,

У данашњој ПОЛИТИЦИ читам да је С.О. Нова Варош донела одлуку о службеној употреби ћириличног писма .

Питам вас, да ми одговорите:

1. У Уставу, у чл. 10, прописано је да је у целој држави, значи па и у Рашкој области или у Санџаку, у службеној употреби српски језик и ћирилично писмо. Зашто одлука С.О. и то после 6. година, зар то није аутоматска уставна обавеза, и

2. Како стоје ствари по питању језика и писма у другим општинама у Рашкој области, нпр. у Новом Пазару, Тутину, Сјеници, даље - у Сенти и сл., у којим срединама живе националне мањине. Сумњам, да је ситуација боља - можда је и много гора. Примера ради табла Државног универитета у Новом Пазару, написана је латиницом.

Зашто политичари из средине националних мањина стално потенцирају питање језика и писма. Ово је држава Србија, у њој живи већински српски народ, који говори српским језиком, који има своје препознатљиво писмо ћирилицу. Значи, српски народ има своју државу, свој језик и своје писмо. Ништа туђе. Пожељно би било за припаднике националних мањина да се потпуно интегришу у српско друштво са свим особеностима своје нације : да уче и знају српски језик и да знају да пишу ћирилицом. Није ми јасно, како је могуће - да у Санџаку , Србин из Сјенице говори српским језиком, а његов комшија који се изјашњава као Муслиман или Бошњак, да говори другим језиком - кажу бошњачким. А, говоре истим језиком чак и истим дијалектом. Приватно да, али службено то не би могло.

На крају, да ли је ваше министарство издало наредбу свим државним органима, итд, како морају поступати у вези уставне одредбе о језику и писму у службеној употреби. Истина, државним органима не треба ни наређивати они то треба да знају да раде како треба. Снага државе мери се и по томе колико времена је потребно да се нека државна устројба установи. Да ли је потребан, сат, дан или који дан више. А, нама ни после 6. година од доношења новог Устава, одредба о писму и језику још није спроведена. Шта је држава - на примеру: Европска унија је донела одлуку да се уведу санкције Србији 1. јуна 1992. године. То јутро, још се није ни разданило, словеначки цариници на царинарници заплењују сву робу која је ишла за Србију. Чак , нису чекали ни одлуку њихове Владе.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Галеника и Мин.економије. Зашто кутије лекова и упутства само на латиници и зашто се неки лек.увозе.?
jovansolajic | 06 Март, 2012 12:04

МИНИСТРУ ЕКОНОМИЈЕ,

Поштовани министре,

Шаљем и вама ово писмо. Можда ће оно произвести неки бољитак.

Господине министре,

Питам вас: Када ће у нашој држави да се примени уставна одредба о службеној употреби писма, и зашто ова држава гаси једну по једну производњу, а кука за новим радним местима.

Ако је све исплативије да се купи у иностранству - нама једино прехостаје да се иселимо у друге земље, јер ми нећемо имати шта да радимо овде. Слушали смо и такве глупости од наших државника - да је и пшеница јефтинија у иностранству. Нећемо ваљда и њу увозити.

Али, господине министре: ми морамо нешто производити, морамо од свога рада живети, па и по цену скупље производње, свесни да скоро никада нећемо достићи продуктивност рада у индустријама развијеног запада. Зар ми нисмо у стању да организујемо нашу привреду да у њој ради пристојан број радно способног становништва, па и по цену ниске продуктивности од око 300.- ЕВРА месечне плате. Да ли је могуће, господине министре, да наши производи нису конкурентни и ако је у њих уграђена плата радника од свега 300.- ЕВРА месечно, у односу на плате запада најмање десет пута веће.

Ми немамо шта да радимо, а увозимо све и свашта. Стимулишите производњу добара код нас - добара које увозимо, а у стању смо да их производимо.

Читам, да ће се преиспитати да ли постоји интерес да Фабрика хартије у Чачку може да настави да ради. А, то је још једина фабрика хартије у Србији. Да ли то значи да Србији није потребна хартија. Наравно, потребна је, али ћемо и њу увозити јер је јефтинија у иностранству.

Ако овако наставимо, ми ћемо све и свашта увозити, али вас питам - одакле мислите да плаћате увезену робу, и можда рачунате на исељавање становништва, јер оно неће имати шта да ради у сопственој држави.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак.

From: JOVAN SOLAJIC

To: ???????? ??????? Sent: Tuesday, March 06, 2012 11:25 AM

Subject: Zašto ne proizvodite ENBICIN SPREJ i zašto ne pišete i ćirilicom ?

ЗА ГЕНЕРАЛНОГ ДИРЕКТОРА ГАЛЕНИКЕ - ЛИЧНО

Поштовани директоре,

Замолио бих вас да ми дате два одговора:

1. Купио сам ваш лек: ЕНБИЦИН маст. Кутију лека и упутство нисте удостојили да напишете и ћириличним писмом - на писму, које сте у обавези, по чл. 10 Устава, да првенствено примењујете. Ово је један пример, тако вам стоји и са осталим лековима.

Интересантно је - раније, пре доношења новог Устава, писали сте на кутијама и упутствима на оба писма, а од 2006. године, када је ћирилица прописана као једино службено писмо ви искључиво пишете латиницом. Морате признати, контра свакој логици. Зашто? Па, зар вас Устав не обавезује, или је за вас Устав мртво слово на папиру!

2. Зашто више не производите ЕНБИЦИН СПРЕЈ. Морао сам да купим овај лек словеначке производње, по приближно дуплој цени од ваше. Узгред, зашто ваша фирма није преузела од СРБОЛЕКА производњу НИТРОГЛИЦЕРИНА, већ га увозимо из Словачке, Хрватске, Грчке?

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо шаљем и Министарству економије.

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Кркобабић Милан, зам.град.Бгд - а. Поздрављам вашу борбу за српски језик и ћирилично писмо.
jovansolajic | 22 Фебруар, 2012 12:19
ЗА МИЛАНА КРКОБАБИЋА, ЗАМЕНИКА ГРАДОНАЧЕЛНИКА - ЛИЧНО
Поштовани Милане,
Честитам и поздрављам вашу борбу за очување српског језика и ћирилице. Само тако, и још жешће и практичније, наставите.
Београду вратите аутентичност - да буде препознатљив по својим карактеристика, по основном обележју - јединственом писму - ћирилици, по коме је у свету Србија и српски народ препознатљив.
Има шансе да се српски језик и ћирилица изборе за опстанак и напредак, као прво, ако натерате, све јавне установе и јавна предузећа  да морају у свему да пишу на српском језику и ћирилицом, сходно чл. 10 Устава. Било да су у вашој надлежности или да то тражите, пак, преко надређених државних органа.
Свака институција која добија новац из буџета мора да пише ћирилицом. Свака манифестација, која се финансира из буџета , мора да је исписана на српском језиклу и ћирилицом. Позоришта добијају дотације из буџета и јавне су установе а пишу латиницом.
Зашто табла Београдске  арене само на латиници. Градско саобраћајно предузеће Београд не придржава се Устава. Нови трамваји, итд. Један апсурд - Државна лутрија Србија, зове се још и државна и све што је написано је на латиници. Галеника је, пре доношења новог Устава, етикете и упутства  писала на оба писма, а данас само на латиници. Свашта.
По Уставу наше табле државних институција у иностранству морале би да буду написане на српском језику и ћирилицом и на страном језику дотичне државе, али исто тако, и табле страних представништава у нашој држави по истом принципу. Да ли је то тако. Не верујем.
Зашто Упутства, етикете, итд увезене робе за српски језик су написане латиницом, а за македонски , руски и бугарски ћирилицом - ако је по Уставу у Србији државно писмо ћирилица.
Интерсантно је, да и ако знамо да Запад - све што се издаје публикација  са ових простора латиницом сврстава у хрватску културну баштину, а само оно што се штампа ћирилицом у српску баштину, ми награђујемо  књижевна дела на српском језике штампана латиницом.
А, о чистоти и утирању нашег језика и да не говоримо. Називи фирми и реклама на улицама Београда, као да сте залутали у неки енглески град. На ТВ и средствима информисања, утркују се ко ће да употреби више страних речи - ваљда да се покажу колико су писмени. Треба неко да их званично опомене да то не чине. Још цар Душан је упозоравао да се не сме изгубити ни једна српска реч.
Значи, господине Кркобабићу, прво натерајте све који су по Уставу обавезни .да морају да пишу на српском језику и ћирилицом, а потом и остале. Није логично, да је државно писмо ћирилица, а све што пишемо за јавност, све што увозимо и све што извозимо пишемо на српском језику и непостојећем писму у српском језику - латиницом. Наопако је да неко  - ко мора да пише ћирилицом - напротив пиша латиницом.
Замолио бих вашу надлежну службу да ми потврди да ли је ово писмо вама уручено и да ли сте га прочитали.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 #
Електровојводина / дир.Др. Тихомир Станић/. Зашто не пишете и ћириличним писмом, сходно Уставу.
jovansolajic | 22 Фебруар, 2012 10:23
ЗА Г - НА ПУШКАРА.
 
Поштовани господине,
 
Молим вас, одговорите ми на доле постављена питања, од 14. марта т.г. Јако ме занима, колико се поштује Устав у нашој Војводини - у одредби о службеном језику и писму.
Све што се пише за службену употребу, па и у Војводини, мора бити написано на српском језику и ћирилицом и то са правом првенства, а и на другим језицима. Нема и не сме бити изузетака, па и за места у којима живи већинско становништво националних мањина.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
----- Original Message -----
From: JOVAN SOLAJIC
To: Siniša Puškar
Sent: Wednesday, March 14, 2012 12:16 PM
Subject: Re: Одговор

Поштовани г не Пушкар,
 
Тврдим, да и даље нисте у праву. Лепо вам пише у ставу 1 , члана 4. поменутог Закона -  на који се  и ви позивате - да  назив фирме поред ћириличног може да се напише и латиничним писмом. Значи, ћирилични натпис је обавезан, а латинични према одлуци надлежног органа. Погледајте, шта пише у чл.10 поменутог закона - латиницом се исписује текст после ћириличног, испод или десно од њега.  Проста ствар - уставна одредба о језику и писму је сто посто обавезујућа - не може се никаквим законом скрајнути.
Још једно. Нисте ми конкретно одговорили, примера ради, да ли је у Сенти, у вашим установама, ћирилично писмо обавезујуће и на првоме месту у редоследу писања и истицања, итд.
С поштовањем,
Јован Шолајић. Чачак  
From: Siniša Puškar
To: 'jovanso@open.telekom.rs'
Sent: Friday, March 02, 2012 8:18 AM
Subject: Одговор

 

 

Поштовани господине Шолајићу,

 

 

Поводом Вашег обраћања од 27.02.2012. године, овом приликом Вам указујем следеће:

Важећим Законом о службеној употреби језика и писма у Републици Србији, на који Устав упућује, одредбом члана 4. прописано је:

-       став 1.цит: „Орган, организација и други субјект може свој назив, фирму или други јавни натпис да испише, поред ћириличког, и латичким писмом.“

-       став 2. цит: „У фирми предузећа, установе и другог правног лица односно радње или другог обављања делатности део који се користи као знак може се исписивати само латиничким писмом.“

Сходно наведеном, сматрам  да „Електровојводина“ д.о.о. Нови Сад, не крши одредбе Устава Републике Србије и важећих закона који регулишу предметно питање.

Још једном подвлачим да Електровојводина, на целом простору АП Војводине које покрива , у потпуности примењује одредбе Устава, закона и других прописа којим се регулише употреба службеног језика и писма.

Поштујући Ваше и моје време,   желим да Вас још једном срдачно поздравим.

 

 

С поштовањем,

 

 

  Синиша Пушкар, дипл. правник

  Директор Дирекције

  за корпоративне послове

  „Електровојводина“ д.о.о. Нови Сад

   Булевар ослобођења 100 

   21000 Нови Сад

  

 За директора Др.Тихомира Станића - лично

 

Поштовани директоре,

У једној од емисија на синоћној ТВ, видео сам вашу управну зграду у Новом Саду, и на њој - на врху, таблу ваше фирме написану латиничним писмом.
Као јавно предузеће, у обавези сте , по чл. 10 Устава Републике Србије, да пишете на српском језику и ћирилицом, а и на другим писмима и језицима ако је то прописано важећим законским актима. С тим, да ћирилица има право првенства  у односу на друге језике. Предпостављам , да  је ћирилица и у свему осталом у вашој фирми незаступљена или је неадекватно постављена.
Питам, зар ни после скоро пуних 6. година од доношења новог Устава, не нађосте за сходно да поступите по њему.
Језик и писмо представљају идентитет једнога народа,
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак.
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 #
Бизнис Дијалог /BISINESS Dialogue/. Зашто Додатак у Политици штампате латиницом?
jovansolajic | 31 Јануар, 2012 12:24

ЗА САШУ МАРИЋА, УРЕДНИКА - ЛИЧНО,

Поштовани г- не Марићу,

Уз данашњу Политику одштампан је и ваш додатак: "BUSINESS DIALOGUE". Лепо.

Међутим, питам се, због чега сте додатак одшампали латиничним писмом, а не на писму које је у службеној употреби у Србији, односно на ћирилици - на писму којем је одштампана Политика.

Зашто се срамите свога писма. Зашто, кварите визуелни изглед наше ПОЛИТИКЕ?

Ако се нисам обратио на праву адресу, молим вас да ово писмо проследите коме треба и да ме о томе обавестите.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам намоме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Машинско - саобраћајна школа Чачак и Министар просвете Бгд.Зашто електронски дневник на латиници?
jovansolajic | 27 Јануар, 2012 13:54
МИНИСТРУ ПРОСВЕТЕ - Г - НУ ОБРАДОВИЋУ - ЛИЧНО
Поштовани министре,
Прослеђујем и вама ово писмо, да бих вас  са истим упознао.
Постављам питање : Да ли школе знају и да ли им је наређено од вашег министарства, како да поступе у примени чл. 10 Устава - у коме је прописано да је у службеној употреби српски језик и ћирилично писмо.
Видео сам на ТВ, да табле назива неких школа , нарочито у Војводини и Источној Србији, написане су само на латиничном писму.
Велику вам замерку упућујем, што је табла Државног универзитета у Новом Пазару написана на латиничном писму. А, како ли тек изгледа ортографија унутар зграде Универзитета - могу да замислим.
Можда неки прижељкују да Нови Пазар буде нека посебна држава -  али док су у држави Србији / надам се да ће бити довека/ морају тамошње просветне власти да поштују Устав државе Србије.
Толико шаренило влада у примени писма у школству - па постављам питање колико треба времена да Министарство просвете примени  поменуту одредбу Устава и једнообразно реши ово питање за све у Републици. 
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
----- Original Message -----
From: JOVAN SOLAJIC
To: ???????? - ??????????? ????? ?????
Sent: Friday, January 27, 2012 1:22 PM
Subject: Zašto elektronski dnevnik na latiničnom pismu ?

ЗА ДИРЕКТОРА МАШИНСКО - САОБРАЋАЈНЕ ШКОЛЕ ЧАЧАК - ЛИЧНО.
Поштовани директоре,
Прочитао сам у данашњем Чачанском гласу да је ваша школа увела Електронски дневник.
Поздрављам и честитам вам - за сваку је похвалу.
Међутим, из приказане слике видим да сте текст исписали латиничним писмом. Зашто ? Зар ваша школа није у обавези да пише на српском језику и ћириличним писмом. По чл. 10 Устава, у Србији је у службеној употреби српски језик и писмо ћирилица. Устав је донет пре пуних 6. година, а ваша школа још није поступила по Уставу.
Лош пример дајете ђацима и њиховим родитељима , а и јавности.
Нема никаквог оправдања. На рачунару можете да пишете и на кинеском језику, можете да пишете на српској ћирилици у најмање тридесетак врста слова.
Све што пишете морате да напишете на српском језику и ћирилицом, а и латиничним писмом - ако је то по закону прописано - али само после исписаног текста на ћирилици.
Г - не директоре , то значи да ви кршите Устав државе Србије.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо послао сам и на адресу министра просвете.
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.ј
 #
НИН Београд. Спаић Небојша, гл. и одг. уредник НИН -а, каже да је у Србији угрожена латиница !
jovansolajic | 26 Јануар, 2012 12:18

ЗА ЈЕЛЕНУ ДРАКУЛИЋ - ПЕТРОВИЋ, ДИРЕКТОРА НИН- А -ЛИЧНО

Поштована г - ђо,

У синоћној емисији " ПИРАМИДА", на Првој ТВ, ваш главни и одговорни уредник, г - ин Небојша Спаић, између осталих непримерености, да не употребим оштрију реч, рече следеће:

1. Шта то тражи ПУПС - Кркобабић - ћирилицу за српски језик за слање МС порука - само ћирилица па ћирилица. Зашто, када је у Србији угрожена латиница. Рече и оста жив. Он, као да је слеп.

Он, значи не зна - да је по нашем Уставу у Србији у службеној употреби српски језик и ћирилично писмо. Значи, да све државне институције. установе , јавна предузећа, морају да све пишу на српском језику и на ћирилици. А, чињенице говоре да није тако - да многе установе пишу искључиво латиницом - напротив. И шта тек рећи, за нашу уличну иконографију, за нашу штампу, издавачку делатност - књиге, ТВ, етикете на трговачкој роби, лековима и да не набрајам. Не можемо да се препознамо - нигде нашег службеног и традиционалног писма - писма - по којем смо у свету препознатљиви - већ само - сама латиница и енглески језик

2. Да нема ништа против да у Србију дође Анђелина Џоли, на промоцију њеног филма . у којем здушно блати Србију и српски народ.

Можда поменути Спаић има право да се придружи блаћењу своје државе и свога народа, али нема смисла да то ради човек на тако одговорном радном месту у тако реномираном недељнику.

3. Слаже се са потписницима јавне петиције који одобравају изјаву књижевника , саветника Кривокапића, који жали што није употребљен експлозив у Бањалуци и да је против смењивања управника Народне библиотеке Србије. Много непромишљено и да не кажем будаласто.

Може Спаић да се бори за слободу говора и може да има нешто против Председника своје државе, али не може да подржава тероризам. Ово је, чак, за кривично гоњење. Подписници петиције и они који их подржавају , побркали су лончиће. Измешали су бабе и жабе.

Јадна је та држава и тај народ у којој се толерише претња тероризмом против Председника државе. Председник државе - док је председник мора бити поштован и уважаван достојанствено од свих грађана. Он не сме бити омоаловажаван, а камо ли да се толерише претња тероризмом.

И све остало што је говорио није било примерено, па није ни чудо што је добио свега 6% гласова гледалаца.

Надам се да ће ово писмо стићи на адресу директора. Надам се да ћу добити некакав одговор.

Очекујем да ће те ово писмо одшампати у вашем недељнику НИН - као писмо читалаца.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак.

Ово писмо објавио сам у моме БЛОГ - у Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 

 #
«Претходни   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14  Следећи»