Categories
My Links
Генерална
Министарство за инфраструктуру - Какве су нам табле места и путокази на нашим путевима
jovansolajic | 15 Јун, 2010 12:53

ЗА МИНИСТРА ЗА ИНФРАСТРУКТУРУ, Г- НА МРКОЊИЋА, ЛИЧНО

Поштовани г- не министре,

У вези наших табли назива места на нашим путевима.

1. Табле места морају бити написане ћириличним писмом и под 2. и латиничним писмом ако је то законом прописано. Међутим, није тако. У новинама и на ТВ, често видимо, да су табле написане и то само латиницом.

2. Зашто се табле не унифицирају, да се пропише облик, боја и сл. То важи и за путоказе. Давно сам путовао кроз Мађарску. Како су они то лепо регулисали. Боја, величина табле места или путоказа , затим удаљеност, говори кроз које место пролазите- да ли је у питању село, засеок, градић и сл.

Снага једнога друштва и државе мери се колико РЕДА има у њој. Напротив, код нас је у овој области велики- велики јавашлук.

Можемо да будемо лепи, да себи и другима остављамо леп утисак, па и ако смо сиромашнији од других.

Опростите, г- не министре, што вам узимам драгоцено време, рачунам да ово неће бити узалуд..

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Овај текст је објављен на моме БЛОГ- У- РАЗМИШЉАЊА ЈЕДНОГ ЧАЧАНИНА.

 #
Министарство за инфраструктуру - Примена писма на Железници Србије и Устав
jovansolajic | 15 Јун, 2010 12:01

За господина Мркоњића, мин. за инфраструктуру, лично

Поштовани министре Мркоњићу,

У данашњој " Политици " , видим слику наше локомотиве, на којој је " ЖЕЛЕЗНИЦЕ СРБИЈЕ " , написано латиничним писмом.

Мислим, г - не министре, да су Железнице Србије у обавези, по члану 10. важећег Устава, да пишу ћириличним писмом. Да Железнице пишу ћирилицом је обавеза, а може се применити и друго писмо / под 2 /, ако је то Законом прописано, а на основу Устава / став 2 /

Има скоро 4. године како је донет наш нови Устав, а наше Железнице још нису реаговале. Ми тежимо да нас приме у ЕЗ. Како да нас приме, када се не придржавамо ни сопственог Устава. Озбиљна држава се тако не понаша. Како да спречимо тотално потискивање нашег традиционалног писма, ако се тог писма не придржавају ни државне институције, које су у Уставној обавези, као што су наше Железнице.

Опростите што сам вам узео мало времена. Надам се да ово моје обраћање неће бити узалуд.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Овај текст је објављен на моме БЛОГ-у - РАЗМИШЉАЊА ЈЕДНОГ ЧАЧАНИНА.

 

OДГОВОР ИЗ МИНИСТАРСТВА:

Поштовани господине Шолајићу,

обавештавамо вас да ћемо Вашу представку која се односи на примену ћириличног писма проследити Јавном предузећу Железнице Србије на разматрање.

Срдачан поздрав,

Весна Крстић, дипл. правник у Сектору за железнице.

Овај Одговор ми је послат 2. јула 2010. године.

НИСАМ ЗАДОВОЉАН !

1. Обратио сам се министру лично, а добијам одговор од обичног чиновника. Нема чак ни назнаке да је министар упознат са мојом примедбом.

2. Значи, да Министарство за инфраструктуру не зна којим писмом треба да пише њено јавно предузеће, јер препуштају предузећу Железнице...  , да они моју примедбу размотре.

3. Одговор сам добио писан латиницом. То је сарказам. Ја им пишем о кршењу Устава у  примени писма у њиховом јавном предузећу, а они пишу одговор не ћирилицом него латиницом. То значи , ни они у самом Министарству се не придржавају Устава. Јаој, јадна нам мајка. Докле смо стигли. Шта ће од нас бити.

У Чачку, дана 8. јула 2010.год.

Јован Шолајић, Чачак

 #
Народна банка Србије Београд - Зашто пишете латиницом ?
jovansolajic | 03 Јун, 2010 12:47

ЗА ГУВЕРНЕРА НАРОДНЕ БАНКЕ СРБИЈЕ

Поштовани г- не гувернеру, У данашњој "ПОЛИТИЦИ " објавили сте Обавештење о правним лицима која су обуставила плаћања са стањем на дан 31. 5. 2010.

Обавештење је објавњено на латиници, а по Уставу, ви као државна институција сте у обавези да пишете на ћириличном писму.

Агенција за привредне регистре, која је под вашом ингеренцијом, у актима о оснивању фирми, називе привредних субјеката пишу латиницом. Када сам им ставио примедбу зашто су назив моје фирме написали латиницом, ако сам њој доставио акта исписана ћирилицом, одговорили су ми да им је тако програмирано.

Наопако је г- не гувернеру, да се Устав крши од стране програмера- програмер јачи од Устава.

Не треба да нас чуди што су нам табле фирми тако исписане, да не можете ни по чему да закључите у којој сте држави.

Опростите што сам вам узео мало времена.

Поздрав, Јован Шолајић, Чачак .

 #
Министарство здравља - Зашто и даље писмо латиница у вашим установама ?
jovansolajic | 02 Јун, 2010 13:08

ЗА МИНИСТРА ЗДРАВЉА, Г- НА МИЛОСАВЉЕВИЋА, ЛИЧНО

Поштовани г - не министре,

Опростите, г- не министре. Постављам питање, због чега ваше установе : болнице, домови здравља, итд., и даље, после доношења новог Устава 2006. године, пишу углавном латиничним писмом. У обавези су да пишу ћирилицом, по чл. 10 Устава.

Некако може да се разуме, за оно што је написано пре доношења новог Устава, али није у реду да ваше установе и дан - данас пишу латиницом. Латинично писмо видимо на сваком кораку: на амбулантним колима, на таблама назива фирми, на обрасцима, на разним обавештењима, на рецептима, итд. итд.

Примера ради: јуче сам добио рецепте за лекове у Дому здравља у Чачку, који су компјутеризовани, али уз примену латинице. У ходницима обавештења за грађане исписана су латиницом. Има се утисак као да примена писма није обавезујућа за ваше установе., можда оне и не знају за уставну обавезу, јер код толиких послова ко ће још да чита и Устав, а можда им није ни наређено од вашег министарства шта им је чинити.

По Уставу све што ваше установе пишу морају написати ћирилицом и то за целу територију Републике, а и латиницом ако је то Законом прописано на основу Устава.

Верујте г - не министре, мада су за некога ово ситнице, ако нешто може и овако и онако, а УСТАВ је у питању, не дозволите да те и ситнице кваре утисак код грађана о ИНСТИТУЦИЈИ.

Хвала вам што сте ме саслушали.

Много поздрава, С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

 Ово писмо сам објавио на моме Блог-у - РАЗМИШЉАЊА ЈЕДНОГ ЧАЧАНИНА - jovansolajic.blog.rs / blog / jovansolajic

 #
РТС Београд - Зашто писмо латиница на државној ТВ ?
jovansolajic | 21 Мај, 2010 13:12

ЗА ДИРЕКТОРА РТС Г-НА ТИЈАНИЋА,

Поштовани г - не директоре,

Синоћ, на РТС 2, у 20 часова, Шпица емисије Политичко гробље - пролазност, исписана је латиничним писмом.

Уз дужно поштовање, стављам примедбу. Како је могуће да се државна ТВ не придржава Устава.

Није ово једини пример непоштовања Устава на вашој ТВ. Нпр. понедељком у емисији извлачења БИНГА, исто тако пишете латиницом. Интересантно је да сте и Ви и Државна лутрија Србије јавне установе , а тако нешто радите.

Узгред, у неким емисијама, нарочито репризама ТВ серија, тон вам је никакав. Или побољшајте тон, или титлујте. Да ли неко контролише шта иде у етар.

С поштовањем. Јован Шолајић, Чачак.

Овај текст је објављен на моме БЛОГ-у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА

 #
Електросрбија Краљево - Зашто пишете рачуне латиницом ?
jovansolajic | 20 Мај, 2010 12:20

ЗА ГЕНЕРАЛНОГ ДИРЕКТОРА, ЛИЧНО

Поштовани ген. директоре,

Рачуне за утрошену ел. енергију добијамо написане латиничним писмом. У чл. 10 Устава пише: " У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћирилично писмо".

Поште сте јавно предузеће, у обавези сте да пишете ћирилицом, у противном кршите Устав. Нови Устав је донет 2006. године.

С поштовањем.

Јован Шолајић, Чачак

 #
Министарство културе-Небојша Брадић- Зашто су плакати "НОЋИ МУЗЕЈА" написани латиницом ?
jovansolajic | 16 Мај, 2010 12:57

ЗА МИНИСТРА КУЛТУРЕ,

Поштовани г- не министе,

Питам само, због чега су плакати културне манифестације " НОЋИ МУЗЕЈА" написани латиницом, јер је то противуставно.

Исто тако, како је могуће да исписана фирма Позоришта на Црвеном крсту, или се ради о неком другом позоришту у Београду, написана латиницом.Позоришта код нас су још јавне установе, па се морају придржавати Устава.

Вероватно је, да има и других културних установа у Држави, које уместо ћирилице пишу латиницом, што не сме бити, јер је то противуставно.

С поштовањем, Јован Шолајић, Чачак

 #
Министарство за држ. управу и самоуправу - Примена писма у Сталној конф. градова и општина
jovansolajic | 10 Мај, 2010 13:35

За г-на министра,

Поштовани г-не министре.

У данашњој Политици, у чланку " Градови траже од владе паре",одшампан је и Амблем Сталне конференције градова и општина. Амблем има словну скраћеницу исписану латиницом.

Г-не министре. Зар је могуће, да и после 3,5 године од доношења новог Устава, а да јавне установе из вашег ресора, се не придржавају уставних одредби о примени писма у јавној употреби. Управо, морали би да пишу ћирилицом а не латиницом. Да не набрајам, овај случај је само један од небројених, у којима се не поштује Устав.

Само се питам, како је могуће, да се државне и јавне институције, не придржавају основног закона- УСТАВА. Ко је за то одговоран у овој Држави. Да ли тај треба да сноси некакве последице ?

С поштовањем.

Јован Шолајић, Чачак

 #
Министарство финансија - Писмо у Државној лутрији Србије- Моли за одговор на писмо од 17. марта т.г.
jovansolajic | 10 Мај, 2010 13:30

За министра финансија, лично

Поштована госпођо,

Писао сам вам 17. марта т.г., о кршењу Устава од стране Државне лутрије Србије, у примени писма у јавној употреби. Том приликом сам вас замолио да ми одговорите да ли сам у праву или не. Државна су институција, чак у имену им пише да су " Државна", а пишу искључиво латиничним писмом.

Хвала вам унапред.

С поштовањем.

Јован Шолајић, Чачак

 #
ТВ Б-92 Београд - Зашто на вашој ТВ нема ћирилице ?
jovansolajic | 25 Април, 2010 11:34

ЗА ДИРЕКТОРА ТВ Б - 92 БЕОГРАД

Поштовани директоре,

Редован сам гледалац ваше ТВ.

Шта није у реду код ваше ТВ ?

Није на свом месту да пишете латиницом и то искључиво.

По свим правилима ,напротив , треба да пишете искључиво ћирилицом. Јер сте , пре свега српска ТВ. Међутим, у вашој ТВ ћирилица није ни равноправна, она је 100% потцењена и маргинализована.

Апсурдно је да Срби у својој Србији желе да виде своје традиционално писмо. Или, ви можда сматрате народ полуписменим, који на зна оба писма. Да знате, само полуписмени и скоројевићи пишу латиницом. Писмен Србин радо пише ћирилицом. За странце је свеједно писали хрватском латиницом или српском ћирилицом. Ни једно ни друго не могу да разумеју, управо да читају. За њих пишите и на енглеском језику, а за наш народ пишите ћирилицом.

И још једно. Мада нисте јавна установа, ипак кршите наш Устав. Ако је у чл. 10 Устава прописано да је у нашој држави у јавној употреби српски језик и писмо ћирилица, а ви то писмо апсолутно игнориште, онда то није у реду. Ви напротив, друго писмо апсолутно фаворизујете. Ви дух Устава игноришете. Морате признати да то није у реду.

Потрудите се да што мање употребљавате стране речи. Не заборавите да свој језик и писмо морамо да штитимо од других језика, јер ћемо упротивном као народ нестати са земаљске сцене.

Надам се да ће ово моје писмо уродити плодом.

Хвала што сте ме саслушали. Јован Шолајић. Чачак

 #
ИЛУСТРОВАНА ПОЛИТИКА Београд. Ко је крив што је ћирилица потиснута ?
jovansolajic | 25 Април, 2010 11:21

Зa  ИЛУСТРОВАНУ ПОЛИТИКУ

Поштовани уредниче,

Молим да у вашем цењеном недељнику објавите следеће:

Ко је крив што је ЋИРИЛИЦА у Србији потиснута ?

У чл. 10 Устава Републике Србије пише: " У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћирилично писмо. Службена употреба других језика и писама уређује се законом на основу Устава.".

Према томе, обавезна употреба српског језика и ћирилице је прописана Уставом и аутоматски је обавезујућа, а употреба других језика и писама може се прописати законима на основу Устава.

Поставља се питање ко је крив што се Устав не поштује и што је ћирилица апсолутно маргинализована ?

Сматрам да је , пре свих, крива Влада и њена министарства. Влада није поступила по Уставу- у државној комуникацији и даље има много латинице. Латинице има доста у здравственим установама, нарочито у Војводини; у Полицији - на аутомобилима и службеним оделима ; у просвети - у Источној Србији табле школа су написане латиницом, у Новом Пазару табла државног универзитета написана је латиницом; железница, ватрогасна возила, возила хитне помоћи, у Војводини табле имена места са већинским становништвом мањина написане су само на језику мањине, називи културних институција написана су латиницом, чак и у сали Владе писмо латиница,итд, итд.

Јавна предузећа углавном пишу латиницом :електропривреда, Телеком, Аеродром у Београду пише на енглеском, а српски латиницом , Државна лутрија Србије, ем се још зове државна, све пише латиницом. Истина, у једном њиховом објекту, на канти за смеће пише ћирилицом. Не бих да коментаришем !, итд.итд.

Tелеком је у телефонима мобилне телефоније , за српски језик применио латиницу, а за македонски и бугарски језик ћирилицу ?

Tабле на страним представнишвима написане су за српски језик латиницом.Предпостављам и да су наше табле у иностранству на српском језику написане латиницом ?

Држава изгради АРЕНУ у Београду, а на табли објекта пише латиницом?.

Све што се увози- етикете и упутства за српски језик су написана латиницом а за македонски и бугарски ћирилицом ? И домаћи произвођачи на исти начин поступају ?

Држава организује, управо финансира разне манифестације, из области: науке, култтуре, просвете, привреде, итд, а све што је написано на латиници је ? Једне године је и велики транспарент Вуковог сабора у Тршићу био исписан латиницом !!!

Ко је крив што је табла фирме Мекдоналcа у Москви написана ћирилицом а у Београду латиницом ?

Познато је да на западу све што је на нашем простору одштампано латиницом сврставају у хрватску баштину, а само на ћирилици у српску. Да ли је Министарство културе предузело неке мере да се у томе нека поправка изврши и да ли је на ту околност упозорило ауторе и издаваче. Поставља се и питање да ли држава треба да фаворизује штампање публикација ћириличним писмом, обзиром на све околности и обзиром на угроженост традиционалног српског писма.

На крају, мишљења сам, да све што припада држави и народу и све што представља јавно добро и све што се делимично или употпуности финансира или организује преко државних институција и локалних самоуправних заједница и сл. мора бити написано на српском језику и на ћирилици и по потреби и на другим језицима и писмима, а да Влада контролише да се то поштује неопозиво.

Много поздрава. 

С поштовањем : Јован Шолајић, Чачак

П.С. Можете да извршите редакцију, али без права да мењате суштину написа.

Овај текст ИЛУСТРОВАНА није објавила. Не знам због чега ? Волео бих да ми објасне. 

 #
Градоначелнику града Београда - Зашто на табли улице ТРЕЋИ БУЛЕВАР латиница ?
jovansolajic | 19 Април, 2010 13:08

За градоначелника града Београда, г-на Ђиласа,

Поштовани градоначелниче,

Табла улице Трећи булевар на Новом Београду написана је латиницом. Сматрам да није у реду, управо није у складу са Уставом наше државе.

Много поздрава. Јован Шолајић, Чачак

 #
ЈКП ГРАДАЦ Чачак - Зашто пишете латиницом, а јавно сте предузеће ?
jovansolajic | 16 Април, 2010 13:21

ДИРЕКТОРУ ПРЕДУЗЕЋА " ГРАДАЦ " ЧАЧАК

ПОШТОВАНИ ДИРЕКТОРЕ,

ПРИМЕТИО САМ ДА СВЕ , ИЛИ СКОРО СВЕ ПИШЕТЕ, ЛАТИНИЦОМ. КАО ЈАВНО ПРЕДУЗЕЋЕ СТЕ У ОБАВЕЗИ, ПО НОВОМ У С Т А В У РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, ДА ПРИМЕЊУЈЕТЕ ИСКЉУЧИВО ПИСМО ЋИРИЛИЦУ. А ВИ , СКРОЗ ПРОТИВНО УСТАВУ, ПИШЕТЕ САМО ЛАТИНИЧНИМ ПИСМОМ.

НЕ МОЖЕМО НАТЕРАТИ ПОЈЕДИНЦА, ПРИВАТНИКЕ, И СЛИЧНЕ ДА ПОШТУЈУ ТРАДИЦИЈУ НАШЕГ НАРОДА-КОЈИ НАШЕ ПИСМО ИСТИСНУШЕ БАШ НЕПОТРЕБНО. АЛИ ДРЖАВНЕ И ЈАВНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ МОРАЈУ ДА СЕ ПРИДРЖАВАЈУ УСТАВА. У ПРОТИВНОМ, РАДЕ НЕЗАКОНИТО И ДРЕБАЛИ БИ ДА СНОСЕ ПОСЛЕДИЦЕ.

НА КРАЈУ, ЈАВНЕ УСТАНОВЕ И ЈАВНА ПРЕДУЗЕЋА МОГУ ДА ДАЈУ ПРИМЕР И ОВИМА И ДА УСПОСТАВЕ КОЛИКО-ТОЛИКО БАЛАНС НАШЕГ ТРАДИЦИОНАЛНОГ ПИСМА И ЛАТИНИЦЕ. ИМА СЕ УТИСАК, ДА ЈЕ ПРИМЕНА ПИСМА ПРЕПУШТЕНА СТИХИЈИ, ДА ЗАВИСИ ОД ФИРМОПИСЦА ИЛИ ВОЉЕ, ИЛИ НЕ ЗНАМО НЕКИХ ВЕРОВАТНО ИРАЦИОНАЛНИХ РАЗЛОГА НАРУЧИОЦА . А ЗА СТРАНЦЕ, АКО ИХ ИМА И АКО ИХ ТРЕБА ИНФОРМИСАТИ, НАПИШИТЕ ИМ ТО И НА ЕНГЛЕСКОМ, ЈЕР ОНИ И ОНАКО НЕ ЗНАЈУ НАШУ ЛАТИНИЦУ И НАШ ПРАВОПИС.

ВЕРУЈТЕ ДА ВАМ ПИШЕМ СА ДОБРИМ НАМЕРАМА. УЈЕДНО ВАС ПОДСЕЋАМ ДА НИСТЕ НИШТА УРАДИЛИ ДА СКИНЕТЕ ТАБЛЕ-УЛИЧНЕ, У НАСЕЉУ КОД О. Ш. " СВЕТИ САВА", ЈЕР НА ЊИМА ПИШЕ АТЕНИЦА, А У КАТАСТРУ И У ПЛАНУ ГРАДА ЧАЧКА, ПИШЕ ДА СЕ РАДИ О НАСЕЉУ КУЛИНОВЦИ, ОДНОСНО КУЛИНОВАЧКО ПОЉЕ. РАДИ СЕ О КУЛИНОВЦИМА ОД ПАМТИВЕКА.

МНОГО ПОЗДРАВА.

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, 32000-ЧАЧАК, ВЛ. ШИЋЕВИЋА 19

Ово писмо сам послао 7. новембра 2008. год.

 #
Аутопревоз Чачак - Зашто латиница на вашим аутобусима ?
jovansolajic | 16 Април, 2010 12:44

ГЕНЕРАЛНОМ ДИРЕКТОРУ АУТОПРЕВОЗА ЧАЧАК,

ПОШТОВАНИ ДИРЕКТОРЕ,

НА НОВИМ АУТОБУСИМА У ГРАДСКОМ ЈАВНОМ ПРЕВОЗУ, РЕЛАЦИЈЕ СУ ИСПИСАНЕ ПИСМОМ ЛАТИНИЦА. ЗАШТО? ЧАЧАК ЈЕ НАЈСРПСКИЈИ ГРАД У СРБИЈИ, ПА НЕМА ПОТРЕБЕ, А И ПОШТЕНО БИ БИЛО ДА ПИШЕТЕ НАШИМ ТРАДИЦИОНАЛНИМ ПИСМОМ ЋИРИЛИЦОМ. А И НАРОД ЈЕ ДОВОЉНО ПИСМЕН ДА ЗНА И ПИСМО ЋИРИЛИЦУ. НЕ РАЗУМЕМ КОМЕ ЈЕ ТО ПОТРЕБНО ДА ПИШЕТЕ ЛАТИНИЦОМ. СРПСКИ НАРОД У БИХ И НА КОСОВУ, А И ДРУГДЕ БИЈЕ БИТКУ ДА САЧУВА СВОЈ ИДЕНТИТЕТ, А МИ У СРБИЈИ НЕ ХАЈЕМО ЗА ТО. НАМА ЈЕ СВЕЈЕДНО И КОД НАС МОЖЕ ДА РАДИ КО ШТА ХОЋЕ. АКО У УСТАВУ ПИШЕ ДА ЈЕ У СРБИЈИ У ЈАВНОЈ УПОТРЕБИ ОБАВЕЗНО ПИСМО ЋИРИЛИЦА- ДА ЛИ ТО ЗА ВАС ЗНАЧИ ДА ТО ПИСМО ИМА ПРЕДНОСТ У ОДНОСУ НА ЛАТИНИЦУ, АКО ВЕЋ НИЈЕ ОБАВЕЗУЈУЋЕ. ИМА СЕ УТИСАК, ДА ЈЕ ОВО ПИТАЊЕ ПРЕПУШТЕНО СТИХИЈИ ИЛИ ВОЉИ ЧИНОВНИКА И ФИРМОПИСАЦА. А, АКО ЈЕ ТО ТАКО ОНДА ЈЕ НАОПАКО?!

ОЧЕКУЈЕМ ДА НАТПИСЕ ЗАМЕНИТЕ НАШИМ ПИСМОМ.

МОЈА ПРИМЕДБА ЈЕ СА ДОБРОМ НАМЕРОМ

ПРИМИТЕ ПОЗДРАВ,

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, 32000 - ЧАЧАК, ВЛАДАНА ШИЋЕВИЋА 19 

Ово писмо сам написао 12. марта 2008. год,

Моја молба до данас није прхваћена.

 #
Железнице Србије - Зашто на локомотиви пише ЖЕЛЕЗНИЦЕ СРБИЈЕ ЛАТИНИЦОМ ?
jovansolajic | 16 Април, 2010 12:03

За директора Српске железнице

Поштовани г-не директоре,

У данашњој ПОЛИТИЦИ приказана је слика локомотиве на којој стоји натпис ЖЕЛЕЗНИЦЕ СРБИЈЕ исписан латиницом.

Ваше предузеће је јавно, хоћу рећи државно, а и локомотива је јавно добро, те у складу са чл. 10 Устава, текст је морао бити исписан ћирилицом и то само тим писмом. Према томе, прекршили сте Устав.

Упозоравам вас на ту чињеницу.

Много поздрава,

Јован Шолајић, Чачак, ул. Вл. Шићевића 19

 #
«Претходни   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14  Следећи»