Categories
My Links
Генерална
Сулејман Угљанин,министар без портфеља - Све сте исписали латиницом противно Уставу наше државе.
jovansolajic | 22 Март, 2011 11:39

ЗА СУЛЕЈМАНА УГЉАНИНА, МИНИСТРА БЕЗ ПОРТФЕЉА - ЛИЧНО

Поштовани г - не министре.

По други пут вам се обраћам у вези примене писма у вашем министарству. Синоћ на РТС приказан је некакав програм вашег министарства за развој неразвијених општина у Србији. И све што смо видели на екрану да је написано - написано је латиницом.

Напротив, требало је све да пише ћириличним писмом.

У чл.10 Устава прописано је да је у Србији у јавној употреби српски језик и писмо ћирилица.

Невероватно је, да једно министарство нити његов министар, не знају на којем писму морају да пишу. Ако министарство крши Устав, шта онда да очекујемо од нижих органа и организација која припадају јавном сектору.

С поштовањем,

 Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање - Зашто пишете латиницом ?
jovansolajic | 21 Март, 2011 13:16

ЗА ДИРЕКТОРА РЕПУБЛИЧКОГ ФОНДА ЗА ПЕНЗИЈСКО И ИНВАЛИДСКО ОСИГУРАЊЕ - ЛИЧНО.

Поштовани директоре,

У једној од емисија на РТС, рекламирате услове за бањска лечења одређених категорија пензионера на терет вашега фонда. Лепо и честитам.

Међутим, једно није у реду. Обрасце за подношење захтева одштапали сте латиницом.

Не могу да верујем, да једна тако моћна и велика државна институција, не зна да по новом Уставу, који је донет пре 4,5 године, мора да пише све ћирилицом. Наравно, и латиницом али само у случајевима предвиђеним по одредбама Закона о службеној употреби језика и писама.

Лице, које је дало налог да се образац одштампа на положају је и сигурно га држава добро плаћа, па постављам питање : како је могуће да не зна на шта га Устав обавезује. А, и директор фонда сноси велику одговорност. Директор је морао да нареди како треба писати - на коме писму - сагласно новом Уставу. Није мала грешка да државни орган и после толико година крши Устав.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак.

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ- у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
ЈП "Градац" Чачак. Зашто сте решење о накнади за грађ.земљиште за 2011. годину написали латиницом?
jovansolajic | 12 Март, 2011 12:23

ЗА ДИРЕКТОРА ЈП "ГРАДАЦ" ЧАЧАК - ЛИЧНО

Поштовани директоре,

Добио сам Решење за накнаду за коришњење грађевинског земљишта за 2011. годину.

И ово решење, као и предходна, написано је латиничним писмом, и ако је већ пета година како је донет нови Устав, по коме сте у обасвези да пишете на ћириличном писму. Просто човек да не поверује. Да ни после толико година, јавно предузеће се не придржава Устава.

У Чачку завладала нека епидемија: Јуче читамо да чачански полицајац пише пријаву латиницом, да судија за прекршаје пише решење о одређивању затвора грађанину који је прекршио саобраћајно правило латиницом, сада и ЈП "Градац" исто.

Јавно предузеће не би смело да крши ни било каква правила понашања у односима са грађанима и јавношћу а камоли Устав.

С поштовањем.

Јован Шолајић, Чачак, дана 12. марта 2011. године.

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА:

 #
Железнице Србије - Табла на железничкој станици Батајница није правилно постављена.
jovansolajic | 11 Март, 2011 11:31

ЗА ГЕНЕРАЛНОГ ДИРЕКТОРА ЖЕЛЕЗНИЦА СРБИЈЕ - ЛИЧНО

Поштовани г- не директоре,

У данашњој "ПОЛИТИЦИ" изашла је слика ваше станице Батајница. На слици се види и табла поменуте станице, исписане на оба писма.

Међутим, табла није правилно постављена. Управо, табла на ћирилици треба да стоји лево а на латиници десно, односно обрнуто.

У чл. 10 Закона о службеној употреби језика и писама пише: " Кад се у складу са одредбама овог закона текст исписује и латиничним писмом, текст на латиничном писму исписује се после текста на ћириличном писму, испод или десно од њега" Казне су велике за непридржање Устава и поменутог закона.

И још једно, г - директоре - Што вам се фирма зове Железнице Србије, зар није прикладније : Српске железнице. Интересује ме, како се зову железнице: Словеније, Хрватске, БиХ, Црне Горе, Македоније ....

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак, дана 11.3.2011. године.

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Политика - Међу нама.Када грађ.крши закон буде кажњен, а држ. служб. по истој ствари крши Устав....
jovansolajic | 10 Март, 2011 12:57

ЗА РУБРИКУ "МЕЂУ НАМА"

Поштовани уредниче, молим да објавите следеће.

Када грађанин крши закон или уредбу буде кажњен, а државни службеник који по истој ствари крши Устав - никоме ништа.

У данашњој " Политици", ваш дописник из Чачка г -ин Гвозден Оташевић, обавештава јавност, да је грађанин Ацо Ђенадић, кажњен са 5.000.- динара због погрешног паркирања.

Грађанин Ацо Ђенадић није одбио да плати казну, већ је захтевао да му полицајац записник попуни на на ћириличном писму

Пошто овај грађанин није платио казну добио је решење од Прекршајног суда у Чачку, да му се новчана казна замењује са 5 дана затвора. Али, решење је написано на латиници, мада је предходна пресуда истог суда написана на ћирилици.

Грађанин Ацо Ђенадић одлежаће 5 дана у Окружном затвору у Чачку. Он ће лежати у затвору зато што је направио прекршај што је паркирао аутомобил на недозвољеном месту. Треба да је то у реду. Међутим, ипак није у реду зато што су државни службеници : полицајац који је сачинио Записник и судија који је написао решење о претварању новчане казне у казну затвора морали да акта напишу ћирилицом, упротивном она морају бити ништавна.

Члан 10 Устава обавезује државне органе и јавне установе и јавна предузећа да пишу на српском језику и на српској ћирилици и то по аутоматизму - значи и без захтева странке. А, Закон о службеној употреби језика и писама регулисао је да грађанин несрпске националности има право да тражи да му се акта пишу на матерњем језику и на писму латиница.

Значи, у држави Србији, по Уставу и поменутом закону, државни органи морају да пишу ћирилицом и то по аутоматизму, а на латиници само ако то странка изричито захтева. А, у овом случају је то наопако - државни органи пишу по аутомазизму латиницом, с тим што на захтев странке неће да пишу ћирилицом. Стварно, то је невероватно.

Ако су пред законом сви грађани једнаки , у овом случају грађанин који је прекршио закон и грађанин који у име државе спроводи закон, док се год не исправе противзаконите грешке у поступку, извршење санкција према грађанину морало би да сачека док се мањкавости у поступку не отклоне. Ако то није тако, грађанин ће морати да лежи у затвору и ако је 100% у праву, а накнадна сатисфакција не може се ничим компензирати - јер затвор - је затвор.

Сада се поставља и питање: да ли ће полицајац бити новчано или другачије кажњен што није писао записник ћирилицом , такође и судија Прекршајног суда у Чачку.- што је решење о претварању новчане казне у затвор написао на латиници. Још, овом судији се мора узети у отежавајућу околност што је ово решење написао на латиници а предходно на ћирилици , што је очигледно била намера да се грађанин још више баци под ноге - да му се покаже да власт може да ради како јој се прохте.

Можда ће се овај полицајац и судија правдати да нису знали за Устав и закон - што је вероватно и могуће. Није ни чудо, јер сви државни органи и јавна предузећа и установе крше Устав у погледу писма и то "на велико", и ако је прошло 4. године од доношења новога Устава., Онда би неки орган или суд требао да позове на одговорност и све руководиоце државне управе ова два ресора све до министара. .

С поштовањем.

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

Ово писмо објавила је ПОЛИТИКА у броју од 14. марта 2011. године.

 #
Београдски КБЦ -Директору - власнику. Зашто пишете само на латиници.
jovansolajic | 03 Март, 2011 11:16

ЗА ДИРЕКТОРА / ВЛАСНИКА/ БЕОГРАДСКОГ КБЦ - А - ЛИЧНО

Поштовани директоре / власниче/.

Честитам вам на постигнутим резултатима и желим вам све најбоље у даљем раду.

Ипак имам једну примедбу. У данашњој "Политици" видео сам импресивну слику ваше клинике. Делује убедљиво. Али, смета ми што сте фирму , усред Београда, исписали латиницом и то само латиницом.

Ћирилица је у нашој земљи државно писмо и као такво заслужује бар једнак третман са латиницом - ако не налазите да ћирилица као таква заслужује предност. Није логично, и да не употребљавам тешке речи - јер ће те разумети и без њих - што не дадосте бар једнак третман ћирилици и не написасте назив фирме и на државном писму.

Слова наше ћирилице су нешто најлепше што се може видети. Верујте ми, назив фирме на ћирилици улепшаће фасаду ваше клинике, лепше него ли било какви украси.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
ТАНЈУГ Београд. Зашто пишете искључиво латиничним писмом ?!
jovansolajic | 22 Фебруар, 2011 12:24

ЗА ДИРЕКТОРА ТАНЈУГ -а - ЛИЧНО

Поштовани директоре,

У вези примене писма у вашој установи већ сам вам писао 2008. године. Поново вам се обраћам.

Као државна - јавна установа, према чл. 10 Устава, који је донет још 2006. године, у обавези сте да пишете на српском језику и на ћириличном писму. А, према одредбама Закона о службеној употреби језика и писама, можете да пишете и на другим језицима и писмима, ако је то у поменутом закону предвиђено, али само после исписаног текста на српском језику и на ћирилици.

Значи, ваша табла фирме , ваше агенцијске вести и све остало за јавну и интерну употребу морају бити писане на српском језику и ћирилицом а и на другим писмима и језицима како је то законом прописано.

Невероватно је, да Србија као самостална држава постоји већ двадестетак година и да је нови Устав донет још пре 5. година, а да ТАНЈУГ ради као да се ништа није догодило. Много инертности и самовоље у вашем раду. За жаљење је, господине директоре.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Мемедовић Јован, Честитам вам на емисијама, али зашто пишете искључиво латиницом ?!
jovansolajic | 22 Фебруар, 2011 11:52

ЗА ЈОВАНА МЕМЕДОВИЋА, ЛИЧНО

Поштовани г- не Јоване,

Гледам ваше прилоге - емисије на РТС. Изузетно то радите, честитам вам. Само тако наставите.

Међутим, једно ми смета и то много. Зашто искључиво пишете латиницом. Поготову, ако ваше емисије финансира државна РТС. Према чл. 10 Устава, РТС као јавна установа је у обавези да пише ћириличним писмом и то искључиво.

Према одредбама Закона о службеној употреби језика и писама може да се пише и латиничним писмом и то само ако је поменутим законом предвиђено и то после писаног текста на српском језику и на ћирилици.

Предпостављам, и да нема законске и уставне обавезе, требали би сте да пишете и ћирилицом - писмом традиције Срба у земљи Србији.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Аеродром "Никола Тесла" Београд, За ген.дир. Радосављевића. Зашто кршите Устав због писма ?
jovansolajic | 07 Фебруар, 2011 12:31

ЗА ГЕНЕРАЛНОГ ДИРЕКТОРА - ПРОФ.ДР. ВЕЛИМИРА РАДОСАВЉЕВИЋА - ЛИЧНО

Поштовани директоре,

Синоћ на РТС приказаше ваш и наш аеродром " НИКОЛА ТЕСЛА" у Београду.

Приметно је да је на аеродрому скоро све исписано на латиници.

Подсећам вас, г - не директоре, да сте као јавно предузеће у обавези да пишете на српском језику и на ћириличном писму / чл. 10. Устава/.

А, Законом о службеној употреби језика и писама је, прописано у којим случајевима може да се пише на другом језику и другом писму. Али, само после написаног текста на ћириличном писму.

Значи, према Уставу и поменутом закону, морате да пишете на српском језику и ћирилицом, а и на другом језику и писму, ако је то прописано на основу поменутог закона.

Поштовани директоре, вероватно да делите моје мишљење - да није лепо - да државно предузеће крши и не поштује Устав своје државе.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Агенција за страна улагања - СИЈЕПА. Зашто пишете латиницом и зашто не дајете рачуницу отв.рад.мес.
jovansolajic | 01 Фебруар, 2011 13:09

ЗА ДИРЕКТОРА АГЕНЦИЈЕ - ЛИЧНО

Поштовани директоре,

Јуче, на РТС, обавестили сте јавност да наша држава исплаћује страном инвеститору, у бившем НИТЕКС - у Нишу, за свако радно место, по 9.000.- ЕВРА и да ће нам се тај новац вратити кроз уплату пореза и доприноса на исплаћене плате тих радника који буду запослени. Лепо. Честитам.

Међутим, имам две примедбе:

1. И овога пута, као и у свим другим приликама, никада нисте дали бар оквирну рачуницу ефеката оваквог улагања, не апстрахујући значај самог акта упошљавања радника. Реците грађанима, колико наша држава даје страном инвеститору да отвори једно радно место - укупно у ефективи и у натури: колико даје у готову и колико још даје у виду опраштања од разно разних обавеза - које други инвеститори морају да плате ради отпочињења делатности : за уређење гр. земљишта, разних такса итд. И на крају, , под некаквом предпоставком просечно очекиване плате свих упослених радника, колико ће бити потребно година или месеци да нам се врати уложени новац .

И , да ли имамо некакву гаранцију, да ће страни инвеститор морати да одржава ниво производње све време и да ли има неку обавезу да нас не напусти када му се прохте. Многи домаћи и страни инвеститори су нас добро изманипулисали.

2. Пишете латиничним писмом. Вас Устав обавезује да пишете на српском језику и на писму ћирилица / чл. 10 /. И Законом о службеној употреби језика и писама прописано је да морате да пишете ћириличним писмом. На другом језику или писму можете да пишете само како је предвиђено поменутим законом, али увек и само после исписаног текста на ћирилици.

Није лепо ни поучно да се државни орган не придржава Устава и закона. Невероватно је - да државни орган крши Устав и закон.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак, дана 1. фебруара 2011. године.

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Политика - Међу нама - МУП- а Србије - Ипак енглеска слова на саоб.таблицама нису законита.
jovansolajic | 28 Јануар, 2011 12:47
ЗА РУБРИКУ " МЕЂУ НАМА"
Поштовани уредниче,
Молим да у вашој рубрици објавите следеће:
НОВЕ ТАБЛИЦЕ СА СРПСКИМ И ЕНГЛЕСКИМ СЛОВИМА.
У данашњој " ПОЛИТИЦИ " објављено је тумачење МУП - а, да  употреба енглеских слова на новим саобраћајним таблицама није у супротности са одредбама Закона о службеној употреби језика и писама. Кажу да је употреба енглеских слова " практична ". Али господо, није уставна нити законита. 
Не бих се сложио са поменутим тумачењем. У поменутом закону није прописано да се може писати и енглеским или неким другим словима, словима којих нема у нашем језику.
Није таксативно прописано ни употреба латиничног писма, а камоли енглеских слова.
Нове таблице су урађене и противно чл. 10 Устава, у којем је прописано да је у службеној употреби у Србији српски језик и писмо ћирилица.
МУП - а је дао тумачење да је некадашња Југославија потписник некакве конвенције по којој таблице треба да буду исписане латиницом. Али, пошто је Устав најстарији од свих аката, требало је Устав изменити или таблице урадити без употребе латиничних слова, као што је то урађено у Босни и Херцеговини.Једно од ово двоје.
Значи, нити у Уставу ни у поменутом закону није предвиђено да се таблице ураде са употребом латиничног писма, поготову не са употребом енглеских слова.
Питам се - да ли је то могуће - да се државни органи  не придржавају Устава и закона. ?!
С поштовањем.
Јован Шолајић, Чачак
П.С. Дозвољавам да извршите редакцију текста.
Послато и Министарству унутрашњих послова Републике Србије.
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 #
КБЦ " Бежанијска коса " Београд - За директора Ковчин Владимира, Зашто пишете латиницом ?
jovansolajic | 27 Јануар, 2011 12:27

КБЦ " БЕЖАНИЈСКА КОСА " БЕОГРАД ЗА КОВЧИН ВЛАДИМИРА, ДИРЕКТОРА,

Поштовани директоре,

 На једној нашој ТВ видео сам слику ваше установе. На улазу  ваше зграде стоји табла са називом ваше установе написана на латиници.

Међутим, у чл. 10 Устава Републике Србије пише да је у Србији у службеној употреби српски језик и писмо ћирилица. А, у Закону о службеној употреби језика и писама пише, да  све што пишете мора бити написано на српском језику и ћирилицом, а и на другом језику и писму ако је то поменутим законом прописано.

Значи,  ваша установа, благо речено, крши Устав.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак, дана 27. јануара 2011. године.

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.к

 #
ЈКП Паркинг сервис Чачак - Зашто су табле на паркинзима исписане само на латиници ?
jovansolajic | 20 Јануар, 2011 12:09

ЗА ЈКП "ПАРКИНГ СЕРВИС" ЧАЧАК 

ЗА ДИРЕКТОРА - ЛИЧНО 

Поштовани директоре, 

Приметно је , да сте у Чачку на паркинг просторима, све написали на латиници.

Скрећем вам пажњу, да сте по најновијем Уставу , који је донет 2006. године, у обавези да пишете ћирилицом / чл. 10 Устава/.

Према одредбама Закона о службеној употреби језика и писама, ако је прописано, поред исписаног текста на ћирилици можете написати текст и на латиници.

Господине, није лепо ни упутно не придржавати се Устава државе у којој делате и живите.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у- Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
ЈКП Водовод Чачак - Зашто и даље пишете латиничним писмом ?
jovansolajic | 19 Јануар, 2011 11:41

ЗА ДИРЕКТОРА ЈКП "ВОДОВОД" ЧАЧАК, Г- НА ПАНТОВИЋА, ЛИЧНО

Поштовани г - не Пантовићу,

По други пут вам се обраћам у вези примене писма и језика у вашем предузећу.

И овога пута добио сам ваш рачун за утрошену воду, који је одштампан и попуњен на латиничном писму. Нови Устав је донет пре више од 4. године, а ви још нисте нашли за сходно да примените једну од основних одредаба Устава - да пишете на ћириличном писму / чл. 10 Устава/.

Према одредбама Закона о службеној употреби језика и писама, у обавези сте да пишете ћирилицом, а и латиницом само ако је то законом предвиђено и то само поред већ исписаног текста на ћирилици. / чл. 10 Закона/.

Много споро реагујемо, много споро реагујемо на промене. Зашто је то тако. Казнена политика је блага, а и колико је и има не примењује се. Зато нам је све климаво у друштву. Закони се примењују само на гуравом обичном грађанину, а сви други су на неки начин заштићени. До када ће то тако да траје - питам се ?

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Министарство унутрашњих послова - Примена писма на јавним документима - личним исправама.
jovansolajic | 14 Јануар, 2011 13:04

ЗА МИНИСТРА УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА - ЛИЧНО

Поштовани г- не министре,

У данашњој " Политици" прочитао сам, какве је све муке имао грађанин Владислав Грујић, из Београда, да добије пасош написан на ћириличном писму. Да ли је ово могуће, господине министре.

У чл. 10 Устава пише да је у Србији у службеној употреби српски језик и ћирилично писмо. А, у одредбама Закона о службеној употреби језика и писама је прописано да грађанин који припада националној мањини може да тражи да му се лична документа напишу на писму латиница.

То значи, грађанину мора бити написана лична исправа ћириличним писмом по аутоматизму, а само на лични захтев уколико припада једној од националних мањина на језику и писму дотичне националне мањине.

Господине министре, можда није ни чудо, што основни органи МУП - а не знају шта пише у Уставу и закону, ако на оделима и аутомобилима МУП - а има много латинице. И нове саобраћајне таблице урађене су у супротности са постојећим Уставом. Босна и Херцеговина је држава под протекторатом , па је урадила саобраћајне таблице без употребе латинице.

Није у реду да државни органи дају лош пример нама грађанима - да државни органи не поштују ни основне одредбе Устава - највишег правног акта.

Нас грађане интересује, какве дисциплинске или друге мере ће бити предузете против одговорног лица у случају пасоша поменутог Владислава Грујића - који се у својој држави морао да се бори да добије јавну исправу на своме писму - ћирилицом - као да је припадник српске националне мањине у земљи Србији.

Замолио бих вас - г -не министре, ако је икако могуће, да дате одговор мени или јавно, у вези овог инцидента.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
«Претходни   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14  Следећи»