Categories
My Links
Генерална
ЧАЧАНСКИ ГЛАС. ГЛ.УРЕДНИК- Зашто не поклањате књиге писане и ћирилицом?
jovansolajic | 28 Фебруар, 2014 13:43
ЧАЧАНСКИ ГЛАС - ЗА ГЛАВНОГ И ОДГ.УРЕДНИКА
 
ПОШТОВАНА ГОРДАНА,
 
Поздрављам вашу акцију "ПОКЛОН КЊИГЕ". Међутим, зашто поклањате књиге искључиво штампане латиничним писмом. Да ли то код вас постоји нека забрана за књиге писане на српском језику ћирилицом.
Далеко ћемо да догурамо ако нам издавачи не знају које писмо у Србији има првенство и у неку руку је обавезујуће.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 #
МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА. ЗА МИНИСТРА. ЗАШТО И ДАЉЕ ПИШЕТЕ ЛАТИНИЧНИМ ПИСМОМ?
jovansolajic | 28 Фебруар, 2014 13:04
Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА - ЗА МИНИСТРА ЛИЧНО

 

Поштована министарко,

 

У данашњој Политици изашла је слика из Ниша, а  на слици табла на којој пише: КЛИНИЧКИ ЦЕНТАР НИШ, итд, написано на српском језику латиничним писмом. Мање - више у свим вашим установама преовлађује латинично писмо, нарочито у Војводини, Санџаку, Источној Србији.

Питам вас директно : да ли Ви и ваше министарство, као и све ваше установе знају да су по чл. 10 Устава Републике Србије, у обавези да пишу обавезно на првом месту на српском језику и ћирилицом, а и на другим језицима и писмима ако је то одређенем законом прописано. Зашто питам? Зато, што је прошло 8 година од доношења новог устава, а ви се још њега не придржавате.

И да знате. О чему да причамо и чему да се надамо ако нам државне институције крше Устав. Закони, а нарочито Устав мора да важи за све, посебно за Владу и све њене институције.Како мислите да уђемо у ЕУ, а не можемо да се натерамо и научимо којим писмом морамо да пишемо.

Има се утисак да код вас влада самовоља - или утисак да пишете писмом које мустре случајно у свом гепеку аутомобила понесе фирмописац. Блесаво јесте, али тако је.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак.

Ово писмо објавио сам на своме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
РТС БЕОГРАД - Зашто сте књигу "БЕОГРАД - ВЕЧИТИ ГРАД" штампали латиницом?
jovansolajic | 10 Фебруар, 2014 10:19

 

 


 

РАДИО ТЕЛЕВИЗИЈА СРБИЈЕ

 

ЗА ГЕНЕРАЛНОГ ДИРЕКТОРА И ПРЕДСЕДНУКА УПРАВНОГ ОДБОРА

 

 

ПОШТОВАНА ГОСПОДО,

 

ИЗДАЛИ СТЕ КЊИГУ " БЕОГРАД - ВЕЧИТИ ГРАД". ЧЕСТИТАМ, ЛЕПА КЊИГА.  МЕЂУТИМ, СМЕТА МИ ШТО ЈЕ ШТАМПАНА ЛАТИНИЧНИМ ПИСМОМ. ИСТОРИЈА БЕОГРАДА ГЛАВНОГ ГРАДА - ПРЕСТОНИЦА СРБИЈЕ И  СВИХ СРБА, ПА ШТАМПАНА ЛАТИНИЦОМ.

АКО СЕ ПОДПИСУЈЕТЕ КАО ИЗДАВАЧ, ОНДА - КАО ЈАВНО ПРЕДУЗЕЋЕ, ПРЕМА ЧЛАНУ 10 УСТАВА, У ОБАВЕЗИ СТЕ ДА ПИШЕТЕ НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ И ЋИРИЛИЧНИМ ПИСМОМ. ПИТАМ ВАС - КАКО СТЕ ПРЕНЕБЕГЛИ ТУ ЧИЊЕНИЦУ ? ДА НЕКАКО И ОПРОСТИМО ПРОСТИЈИМА - НПР ПАРКИНГ СЕРВИСУ ШТО ПИШУ НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ ЛАТИНИЦОМ, АЛИ ВАМА - ВИСОКО ОБРАЗОВНОЈ УСТАНОВИ  ТО СЕ НЕ МОЖЕ ОПРОСТИТИ.

МАЛО - МАЛО ПА ВАМ СЕ У НЕКОЈ ЕМИСИЈИ ПОЈАВЉУЈЕ СРПСКИ ЈЕЗИК И ЛАТИНИЦА. ДА ЛИ ТО КОД ВАС СВАК ПИШЕ КАКО МУ СЕ ХОЋЕ; ИЛИ МОЖДА И НЕ ЗНАЈУ  КАКО МОРАЈУ..

ПИТАМ СЕ ДА ЛИ ТРЕБА ДА ПЛАЋАМО ДРЖАВНУ ТВ.

ДОСТА НАМ ЈЕ ЛАТИНИЦЕ НА ПРИВАТНИМ ТВ. КОД ЊИХ ЈЕ ЋИРИЛИЦА ЗАБРАЊЕНО ПИСМО. ПО ТОМЕ СЕ ВИДИ КАКВА СМО ДРЖАВА. ДА 90% МЕДИЈА НЕ ПИШЕ НА ПИСМУ КОЈЕ ЈЕ УСТАВОМ ПРОПИСАНО КАО ДРЖАВНО. СВАШТА!

С ПОШТОВАЊЕМ,

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК

ОВО ПИСМО ОБЈАВИО САМ НА  МОМЕ  БЛОГУ - РАЗМИШЉАЊА ЈЕДНОГ ЧАЧАНИНА.

 

 

 #
ТВ ПИНК БЕОГРАД - ЗА Г-НА МИТРОВИЋА. Зашто сте из употребе избацили ћирилицу ?
jovansolajic | 15 Мај, 2013 12:58
ЗА ВЛАСНИКА МИТРОВИЋА и ОДГОВОРНОГ УРЕДНИКА - ЛИЧНО
 
Поштовани г -не Митровићу,
 
До пре неколико дана могли смо на вашој ТВ да видимо српску ћирилицу. Серију "Мала невеста" титловали сте ћирилицом, и наједапут прешли сте и њу да титлујете латиницом. Зашто, за име Божије. Очекивали смо да ће те  све више писати ћириличним писмом,  а оно контра - укинусте је начисто.
Много ми смета - да тако реномирана ТВ не пише писмом које је Уставом прописано да је у слжбеној употреби у држави Србији. Значи, код вас је све контра.  У време када је у службеној употреби била и ћирилица и латиница - ћирилице је било колико - толико, а од када Уставом регулисасмо да је само ћирилично писмо  службени језик, ви контра ви је начисто избацисте из употребе,
Да знате, онај ко не поштује своје особности, неће га поштовати ни пријатељ ни непријатељ.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово псимо објавио сам на моме БЛОГУ - Размишљања једног ЧАЧАНИНА;
 #
Министтарство здравља - министру лично. Зашто вам установе пишу латиничним писмом.
jovansolajic | 21 Март, 2013 12:25
 ЗА МИНИСТРА ЗДРАВЉА - ЛИЧНО
 
Поштована госпођо,
 
У данашњој Политици на првој страни стоји слика табле на којој је написана иниституција из надлежности вашег министарства - ГРАДСКИ ЗАВОД ЗА ПЛУЋНЕ БОЛЕСТИ И ТУБЕРКУЛОЗУ - написана латиницом.
Зар је могуће - да и после 7 година од доношења новог Устава, ваше установе уместо ћирилицом пишу латиницом, и ако у чл. 10 Устава пише: да је у Србији у службеној употреби српски језик и писмо ћирилица.
Нису они једини. У свакој вашој установи је чак мање ћирилице од латинице. То је , најблаже речено, јавашлук и крајња безобзирност,
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак.
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 
 #
НИН - ЗА ДИРЕКТОРА.Штета што ће нагр.роман Гатал. бити сврстан у хрват.култ.баштину, због латинице.
jovansolajic | 24 Јануар, 2013 13:04
ЗА ГЕНЕР.ДИРЕКТОРА ЈЕЛЕНУ ДРАКУЛИЋ - ПЕТРОВИЋ - ЛИЧНО.
 
Поштована г - ђо
 
И ове године доделили сте Нинову награду за роман написан на српском језику, али штампан латиницом. Штета за вашу кућу, за поштованога писца Гаталицу, штета за нашу државу и нашу културну баштину. Самим тим што је штампана на латиници, ова књига у културној западној хемисвери биће уписана у хрватску баштину. Они - на Западу су се определили - да све оно што буде одштампано латиничним писмом на југо језицима сматраће да се ради о хрватској културној баштини.
Вама није стало да ваш награђени роман се назове српским романом нити вам је стало да станете на пут  непрекидног затирања ћирилице - српског писма и српске традиције. Свака друга држава - да се налази у нашем положају, условила би правило да за награду долазе о обзир само романи писани на српском језику и на ћириличном писму- писму које је по Уставу у службеној и јавној употреби у Србији.
Размислите добро о овоме што сам вам написао и шта сам хтео са овим да кажем.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 
 #
ЖЕЛЕЗНИЦЕ СРБИЈЕ. ДИРЕКЦИЈА ЗА ПРЕВОЗ. Зашто пишете латиницом?
jovansolajic | 24 Јануар, 2013 12:20
ЖЕЛЕЗНИЦЕ СРБИЈЕ - ДИРЕКЦИЈА ЗА ПРЕВОЗ - НА ЛИЧНОСТ РУКОВОДИОЦА
 
 
Поштовани господине,
 
У данашњој Политици изашао је ваш оглас написан латиничним писмом и на енглеском језику. Зашто латиничним писмом? Зар вам није познато да као јавно предузеће сте по чл. 10 важећег Устава обавезни да пишезте ћириличним писмом. Значи - ви кршите Устав своје земље. За ово неко треба да одговара пред законом и то "дебело".
Потпиани Никола Тојагић сигурно има високи положај и високу плату а не зна којим писмом треба да пише његова институција. Најодговорнији је директор ове дирекције, а највише ген.директор Српских железница.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 #
Министарство здрвља Београд. За министра. Зашто КБЦ " Бежанијска коса" пише латиницом?I
jovansolajic | 23 Јануар, 2013 11:49
ЗА МИНИСТРА ЗДРАВЉА - ЛИЧНО
 
Поштована г - ђо Славице,
 
У данашњем броју Политике, у рубрици "Београд" изашао је чланак о КБЦ "Бежанијска коса". Све је за похвалу, али:
Зашто је на слици  табла изнад улаза у Операциони блок исписана латиничним писмом. Да ли ова ваша установа зна да је у обавези да пише на српском језику и ћириличним писмом. Тако пише у нашем Уставу, у чл.10, који је донет давне 2006 године. Таква вам је ситуација диљем наше државе- у свим вашим установама. Више је латинице него ли ћирилице. Питам вас, да ли ваше установе знају за ову уставну обавезу - уопште. Како ли тек изгледа примена многих општих обавезујућих аката у здравству, ако се дозвољава вашим установама да ни мање ни више крше Устав земље  у којој живе и раде. Онда не треба да нас чуди велика корупција у здравству. Рецепти су одштампани ћирилицом, а лекар компјутерски уноси податке латиницом, или обратно. Здравство па нема реда, незамисливо је то за мене. Морате натерати установе и лекаре и руководиоце да се строго придржавају Устава, закона и других прописа. Реда мора да буде.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак.
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА:
 #
ПРВА СРПСКА ТВ. Примедбе на рад И.Ивановића и зашто не пишете ћжирилицом?
jovansolajic | 15 Децембар, 2012 18:22
ПРВА СРПСКА ТВ БЕОГРАД /ЗА ДИРЕКТОРА И ГЛАВНОГ И ОДГОВОРНОГ УРЕДНИКА - ЛИЧНО/ Гледалац сам и ваше ТВ. Али, имам две -три примедбе: 1.Ваш Иван Ивановић, у својим емисијама, много употребљава вулгарних речи и непристојних - да је питање -да ли његове емисије истовремено могу да гледају две или више генерација у породици, 2. Исти Иван не говори чистим јасним изразом - разговетно да га тешко можемо да разумемо шта је рекао - једном речју " смандрља" задње слогове и читаве речи да их не можемо разумети. Он је водитељ и као такав мора говорити разговетним чистим српским језиком - да се свака реч може разумети, 3. Ако већ пледира да у своје емисије зове и лица о којима овај народ има негативно или контраверзно мишљење, или се ради о лицима која могу, обзиром на положај у друштву или у свету да говоре, благо речено, непристојно о догађајима из прошлости или о нашој држави или народу - да буде активни саговорник и да одговори на очигледне увреде и прекрајање историје - какав је био случај са Стипом Месићем.Много је ружно - да гост вређа народ на чијопј ТВ говори, а да водитељ се чак на такве испаде смејуљи.. То не сме да се догађа. Нико нема право да јавно опањкава нашу државу, наш народ и нашег Председника и друге државне руководиоце и то на нашој ТВ. 4. Претенциозно сте себе назвали Првом српском ТВ а пишете латиничним писмом. За вас ништа не значи - што у овој држави живи већиски српски народ и што у Уставу пише да је у Србији у службеној употреби српски језик и писмо ћирилица. Ако је до права вашег да бирате којим писмом треба да пишете, питам - па које би то писмо требало да има предност , у овој држави, да ли ћитрилица или латиница. Једном речју, не одговара вам да се зовете Прва српска ТВ, а да пишете латиницом. Апсурдно је - да не пишете "државним писмом". Размислите о овоме. Иначе, желим вам пуно успеха. С поштовањем, Јован Шолајић, Чачак  #
ГРАДОНАЧЕЛНИК БЕОГРАДА. Зашто плакати и огл. о култ. и др, приредбама се угл. штампају латиницом?
jovansolajic | 31 Октобар, 2012 11:16
Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4

Поштовани г-не градоначелниче,

Питам:По Београду, скоро сви огласи и плакати, о културним , фискултурним и другим приредбама, штампани су латиницом.Да ли власт у Београду може да стане на пут овој ружној појави - поготову, што се све те приредбе скоро употпуности или делимично финансирају из неког државног буџета. Не може неко да користи паре из буџета а да не пише на писму и језику који је у службеној употреби у Србији, односно на српском језику и на ћириличном писму.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 

 

 #
ТВ ГАЛАКСИЈА 32 ЧАЧАК. Зашто на вашој ТВ преовлађује латинично писмо?
jovansolajic | 26 Октобар, 2012 12:34
ЗА ДИРЕКТОРА И ГЛАВНОГ И ОДГОВОРНОГ УРЕДНИКА - ЛИЧНО
 
Поштоани г- не Петровићу,
 
Радо гледам вашу ТВ. Међутим, смета ми што преовлађују текстови писани латиничним писмом. Зашто ? Чачак и чачански крај, колико ми је познато, је најсрпскији крај у Србији. Зашто не пишете ћириличним писмом - писмом које је , по Уставу, у службеној употреби у Србији. Гледам и Краљевачке ТВ и треба да им се честита. Све пишу на лепо,м српском језику и ћирилицом.
Чачанској ТВ не пристаје латиница. Немојте да дајете лош пример.
Хвала на разумевању.
С поштовањем,
Јован Шолајић, ЧАЧАК
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ- у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 #
ПОЛИТИКА - МЕЂУ НАМА . Како да заштитимо ћирилицу од нестајања?
jovansolajic | 10 Септембар, 2012 11:43
Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4

МИНИСТАРУ КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА - ЛИЧНО

 

Поштомани г - не министре,

 

Шаљем и вама ово писмо на знање.

С поштовањем,

 

Јован Шолајић, Чачак

 

ПРЕДСЕДНИКУ ВЛАДЕ - ЛИЧНО,

 

Поштовани господине,

 

Шаљем и вама ово писмо , на знање.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак 

 

ЗА РУБРИКУ МЕЂУ НАМА

 

Поштовани уредниче, молим да у вашој рубрици, објавите следећи чланак:

 

КАКО ДА ЗАШТИТИМО ЋИРИЛИЦУ ОД НЕСТАЈАЊА.

 

Наше традиционално писмо и по Уставу писмо у службеној употреби у Србији - српску ћирилицу може да спасе од нестајања, пре свих, држава - односно ВЛАСТ.

Власт, односно Влада, одговорна је што се и у државним установама не поштује одредба чл. 10 Устава о службеној употреби српског језика и ћириличног писма. Сведоци смо да се у свим министарстима и њима подређених установа и јавним предузећима, у великом обиму, уместо ћириличног писма за српски језик, у употреби је латиница: спољни послови, унутрашњи послови, просвета, здравље, саобраћај, култура,финансије, итд.

Даље, требало би прописати, да сви корисници буџетских средстава, у било којем проценту и износу, не само буџета Републике већ и покрајинског и градова и општина, да су у обавези да примењују одредбу о службеној употреби српског језика и ћириличног писма. Све институције у држави које на непосредан или посредан начин из буџета добијају новац узет од народа кроз порезе, доприносе и таксе,итд. морају да се обавежу да морају да пишу на српском језику уз примену ћирилице.

Публикације / новине, књиге, ТВ, РАДИО, итд/ не би требало да буду дотиране из било којег буџета, уколико у њиховом јавном општењу за српски језик не примењују ћирилицу. Поставља се питање - да ли је у реду - да публикација штампана на српском језику латиницом, би требало да буде награђивана на било који начин из неког буџета државе. Зашто се, врло често, публиковање и сл. уз примену енглеског језика, српска верзија објављује латиницом. Наравно, све ово уз велико уважавање и пуну равноправност, употребе и језика и писама националних мањина, у срединама где исте живе.

Било би и интересантно да Политика објави чланак са фотографијама - како изгледају табле страних представништава у нашој земљи и како изгледају табле наших представништава у иностранству. Које ли је писмо примењено за верзију на српском језику. Ако није на српској ћирилици, онда није сасвим у реду. И зашто је то тако , да ли треба неко да одговара за тако нешто.

 

Једном речју: треба стимулисати употребу ћирилице, а дестимулисати латиницу у српском језику.

На крају постављам питање Влади - зашто ни после скоро пуних 7. година од доношења новог Устава, није спровела у дело одредбу чл. 10 Устава - о службеној употреби српског језика и ћириличног писма. Какве мере ће Влада предузети против одговорних државних чиновника који крше Устав.

 

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак.

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Ратмишљања једног ЧАЧАНИНА.

 

 #
МЕТАЛАЦ Горњи Милановац .Зашто на новом стадиону латиница а не ћирилица?
jovansolajic | 21 Август, 2012 11:19
ЗА ГЕНЕРАЛНОГ ДИРЕКТОРА МЕТАЛЦА - ЛИЧНО,
 
Поштовани г - не,
 
У јучерашњој Политици објављена је слика новог стадиона Металца.
 
Прво, честитам вам - предпостављам да је ваша фирма била главни финансијер изградње овог велелепног стадиона.
Али, имам једну замерку. Зашто сте на трибинама исписали МЕАТАЛАЦ латиничним писмом. У српском језику и у Уставу пише да уз српски језик примењује се писмо - српска ћирилица.
Шаљете слику у свет из срца Шумадије и Србије, али на писму које не одговара српском идентитету.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак.
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА:
 #
ПОЛИТИКА - Међу нама - Да ли подједнако заштитити ћирилицу и латиницу у српском језику ?
jovansolajic | 21 Август, 2012 10:48
ЗА РУБРИКУ "МЕЂУ НАМА"
 
Поштовани уредниче молим да објавите следеће.
 
" ДА ЛИ ДРЖАВА ТРЕБА ДА ШТИТИ ПОДЈЕДНАКО ЋИРИЛИЧНО И ЛАТИНИЧНО ПИСМО У СРПСКОМ ЈЕЗИКУ.
У данашњој Политици, Душко Прелевић, помиње и моје име, поводом мога чланка " Ћирилица мора да живи у држави".
У нашем Уставу, у чл. 10, пише да је у Србији у службеној употреби српски језик и писмо ћирилица. Устав сваке државе па и наше је светиња и закон над законима. О Уставу не може да се полемише, већ мора да се примењује беспоговорно.
Проблем је што ни држава , у свим својим институцијама, крши Устав. Државни органи и дан -данас и после 6. година од доношења важећег Устава, исти не примењује. Латиница и у њеној употреби скоро преовлађује. Које писмо је угрожено, ако нпр.  Државна лутрија Србије , ем има атрибут да је државна и 100% је у власништву државе, а све пише латиничним писмом. Које, онда, писмо треба држава да штити. да ли писмо латиницу или ћирилицу, ако у Уставу пише - то што пише.
А што се тиче идентитета и Прелевић заступа тезу да је то променљива категорија. Срж идентитета српскога народа је оригинална српска ћирилица и православна вера. Господин Прелевић, ништа мање, већ преврну ствари. Каже, да су бројни знаменити Срби били католици. Тачно је, али нису били католици већ су то накнадно постали прешавши из православља  у католичанство. А зашто? Зато, што су на то били принуђени из разно -разних разлога. Скоро увек је био у питању биолошки опстанак или јаке амбиције. Познати српски песник Петар Прерадовић, морао је да пређе из православне вере у католичку веру, јер је то био услов да добије чин генерала у аустроугарској војсци.Слично је и са Руђером Бошковићем и да не набрајам.
Али, део по део српскога рода, кроз историју, изгуби идентитет. Македонци су до 1948. године били Срби и писалои су на српској ћирилици, наравно више нису Срби,не пишу на српској ћирилици, чак нису ни потомци Срба. Цар Душан је био окупатар Македоније - они су замислите потомци Александра Македонског. Муслимани и Бошњаци до Другог светског рата изјашњавали су се као Срби исламске вероисповести, сада чак и не говоре српским језиком, већ неким страним - суседне државе. Срби католичке вере из Боке Которске ,после Другог светског рата, аутоматски постадоше Хрвати. Многи Срби , у време НДХ, су преведени силом у католичку веру и у Хрвате. Чак ни Црногорци нису више Срби,  не говоре нити пишу на српском јеику. Како се ствари одвијају и Срби из Војводине, неће више бити Срби већ некакви Војвођани.
Ако је ћирилица у неким бившим републикама СФРЈ законом забрањена и ако су за време последњих ратова све српске књиге поготову написане ћирилицом спаљене и ако на Западу све што је написано на српском језику али на латиници баштини као хрватско, које писмо треба законом заштити у Србији. Да ли ћирилицу или латиницу?
И да знате г- не Прелевићу, најобразованији Срби у свакодневној употреби пишу ћирилицом. Скоројевићи су  упропастили имиџ и идентитет српскога народа - они обавезно пишу латиницом.. 
На крају, држава мора законом да пропише, да све фирме, изузев страних, морају да пишу на српском језику и ћирилицом. Све што пишу на српском језику и ћирилицом, могу да напишу и на страном, уз првенство овог првог.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНа.
 #
ПОЛИТИКА - МЕЂУ НАМА. Ћирилица треба и мора да живи, осим у друштву, и у држави.
jovansolajic | 11 Август, 2012 11:10
ЗА РУБРИКУ " МЕЂУ НАМА"
 
Поштовани уредниче, молим да објавите следеће.
 
" ЋИРИЛИЦА ТРЕБА И МОРА ДА ЖИВИ, ОСИМ У ДРУШТВУ, И У ДРЖАВИ."
 
У вашој рубрици у данашњој Политици, објавили сте , чланак Владимира Павловића, преводиоца из Београда, под насловом:" Ћирилица живи, али у друштву".
Нисам очекивао да ће један интелектуалац / преводилац/ да стане на страну одбране латинице. Њему не сметају преовлађајући латинични натписи  и натписи на енглеском језику фирми у Кнез Михаиловој. Напротив, он очекује да ће се, новим Законом о службеној употреби језика и писама, регулисати и о употреби латинице у српском језику. Надам се да он то неће доживети. Устав је рекао да српски језик познаје само писмо ћирилицу.
Овај господин заговара, ни мање ни више већ да ћирилицу избацимо из употребе и да живи само "у друштву" како он то каже. Овај господин измисли да је" ИДЕНТИТЕТ ПРОМЕНЉИВА КАТЕГОРИЈА". Побогу! Ништа слично до сада нисам чуо. Наш народ је живео близу 5 векова под туђином и успео је да се одбрани и да сачува свој идентитет. А ви,  Павловићу, проповедате, и ако живимо у слободној држави и у цивилизованој Европи, да променимо идентитет - значи да  ћирилицу избацимо из употребе. Зар, за вас није поражавајуће, да нам само умрлице и споменике пишу ћирилицом. Ви идете на руку онима који су Србима као националној мањини у неким државама у окружењу забранили употребу ћирилице и који су у последњим ратовима све што је написано на српском језику а поготову ћирилцом све попалили.
На крају, да вам кажем г -не Павловићу, да писмо ћирилица , осим у друштву мора да живи и у држави. Држава мора да се побрине да   спречи даље одумирање ћирилице. Прво она мора да поштује Устав- да се у службеној употреби пише на српском језику и на ћирилици, а и да предузме још неке радикалније мере у друштву.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
Овај чланак објавила је ПОЛИТИКА у броју од 15. августа 2012. године.
 
 #
«Претходни   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14  Следећи»