Categories
My Links
Генерална
РТС БЕОГРАД- Писмо на ТВ ?
jovansolajic | 14 Април, 2010 13:00

ЗА ГЕН.ДИРЕКТОРА РТС, Г-НА ТИЈАНИЋА,

ПОШТОВАНИ ГЕН.ДИРЕКТОРЕ,

У НАЈНОВИЈОЈ СЕРИЈИ СИНИШЕ КОВАЧЕВИЋА НА ВАШОЈ ТВ ПИШЕТЕ ЛАТИНИЦОМ.

ПО НОВОМ УСТАВУ, У ОБАВЕЗИ СТЕ ДА ПИШЕТЕ ИСКЉУЧИВО ЋИРИЛИЦОМ, У ПРОТИВНОМ КРШИТЕ УСТАВ, ОДНОСНО РАДИТЕ НЕЗАКОНИТО. А, ИМАТЕ ЈОШ ДОСТА ЛАТИНИЦЕ И У ДРУГИМ ЕМИСИЈАМА. ПА ВИ СТЕ ДРЖАВНА ТВ И ЈЕДИНО ОД ВАС ОЧЕКУЈЕМО ДА ПРИМЕЊУЈЕТЕ И НЕГУЈЕТЕ НАШЕ ТРАДИЦИОНАЛНО ПИСМО. ОД ПРИВАТНИХ ТО НЕ МОЖЕМО ДА ОЧЕКУЈЕМО НИТИ ОД ЊИХ МОЖЕМО ТО ДА ТРАЖИМО.

НАПОМИЊЕМ ДА УРЕДНО ПЛАЋАМ ПРЕТПЛАТУ И ТО ЗА ДВА МОЈА ЕЛ.БРОЈИЛА И ПЛУС ЗА ЈОШ ЈЕДНО БРОЈИЛО НА ДРУГО ИМЕ- ИЗ ХУМАНИТАРНИХ РАЗЛОГА.

МНОГО ПОЗДРАВА.

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК, УЛ. ВЛАДАНА ШИЋЕВИЋА 19

Ово писмо сам написао 6. октобра 2008. год.

 #
Државна лутрија србије- опет о примени писма ?
jovansolajic | 14 Април, 2010 12:51

ЗА ДИРЕКТОРА ТИЈАНУ АНЂЕЛИЋ- ЛИЧНО

ПОШТОВАНИ ДИРЕКТОРЕ,

ЈУТРОС, У ЧАЧКУ, У ВАШЕМ ОБЈЕКТУ, ПРЕДАО САМ ЛОТО. И ШТА САМ ВИДЕО? СВЕ ВАМ ЈЕ ИСПИСАНО ЛАТИНИЦОМ, САМО НА КАНТИ ЗА ОТПАТКЕ ПИШЕ ЋИРИЛИЦОМ - КАНТА ЗА ОТПАТКЕ.

МОЖЕ НЕКО ПОМИСЛИТИ ДА СЕ СПРДАТЕ СА НАРОДОМ , ДРЖАВОМ И УСТАВОМ НАШЕ ДРЖАВЕ. ПА, ВИ СЕ ЗОВЕТЕ ДРЖАВНА ....., А СВЕ СТЕ ИСПИСАЛИ ЛАТИНИЦОМ. КАКО ЈЕ МОГУЋЕ, ДА И ПОСЛЕ 3. ГОДИНЕ ОД ДОНОШЕЊА НОВОГ УСТАВА, ВИ ПРЕНЕБРЕГАВАТЕ УСТАВНУ ОБАВЕЗУ, ДА КАО ДРЖАВНА ИНСТИТУЦИЈА СТЕ У ОБАВЕЗИ ДА ПРИМЕЊУЈЕТЕ ЧЛ. 10 УСТАВА И ДА , НАПРОТИВ, ИСКЉУЧИВО ПРИМЕЊУЈЕТЕ ПИСМО ЋИРИЛИЦУ.

ВИШЕ ПУТА САМ ВАМ СЕ ОБРАЋАО СА ОВИМ ПИТАЊЕМ. ЗАСЛУЖУЈЕМ ДА МИ БАР ОДГОВОРИТЕ, ЈЕР САМ МОЖДА У ЗАБЛУДИ, ДА ВИ НИСТЕ ДРЖАВНО ПРЕДУЗЕЋЕ И ДА МОЖЕТЕ ДА РАДИТЕ ПО СВОМ НАХОЂЕЊУ.

АЛИ, И НЕКА ЈЕ ТАКО, ЗАШТО САМО ЋИРИЛИЦА НА КАНТИ ЗА ОТПАТКЕ. РАЧУНАМ, ДА НЕЋУ БИТИ У СИТУАЦИЈИ ДА СЕ ОБРАЋАМ ШИРОЈ ЈАВНОСТИ ИЛИ НАДЛЕЖНИМ ОРГАНИМА, ДА ЋЕ ТЕ ВИ ИПАК ПОШТОВАТИ УСТАВ ДРЖАВЕ У КОЈОЈ ЖИВИТЕ И РАДИТЕ.

 МНОГО ВАС ПОЗДРАВЉАМ

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК, УЛ. ВЛАДАНА ШИЋЕВИЋА 19, ТЕЛ. 032/ 367-322.

Ово писмо сам написао 18. децембра 2009. год.

До данас нисам добио одговор.

 #
Државна лутрија Србије - По четврти пут у вези примене писма ?
jovansolajic | 14 Април, 2010 12:43

ЗА ГЕНЕРАЛНОГ ДИРЕКТОРА

Г-НЕ ГЕН. ДИРЕКТОРЕ,

ПИШЕМ ВАМ ПО ЧЕТВРТИ ПУТ, У ВЕЗИ ПРИМЕНЕ ПИСМА У ВАШОЈ УСТАНОВИ.

ВАША УСТАНОВА СЕ ЧАК И ЗОВЕ ДРЖАВНА, А ИСЉУЧИВО ПРИМЕЊУЈЕТЕ ЛАТИНИЧНО ПИСМО. Г-НЕ ДИРЕКТОРЕ. ПО УСТАВУ НАШЕ ДРЖАВЕ У ОБАВЕИ СТЕ ДА ПИШЕТЕ ЋИРИЛИЦОМ / ЧЛАН 10 УСТАВА/ ВИ, ЧАК ПИШЕТЕ ИСКЉУЧИВО ЛАТИНИЦОМ. ШТО ЗНАЧИ ДА СЕ РУГАТЕ И УСТАВУ И НАРОДУ. Г-НЕ ДИРЕКТОРЕ. НИСАМ РАД ДА СЕ ОБРАЋАМ НАДЛЕЖНИМ ДРЖ.ОРГАНИМА И СУДУ, ЗБОГ КРШЕЊА МОЈИХ УСТАВНИХ ПРАВА. АЛИ, УКОЛИКО И ДАЉЕ БУДЕТЕ КРШИЛИ УСТАВ БИЋУ НА ТО ПРИНУЂЕН. .

С ПОШТОВАЊЕМ,

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК

Ово писмо је написано 9. септембра 2009. год.

 #
Државна лутрија Србије - опет, примена писма у вашој установи ?
jovansolajic | 14 Април, 2010 12:34

ГЕНЕРАЛНОМ ДИРЕКТОРУ ЛУТРИЈЕ

Г-НЕ ДИРЕКТОРЕ,

ПОНОВО ВАМ ПИШЕМ У ВЕЗИ ПРИМЕНЕ ПИСМА У ВАШОЈ УСТАНОВИ.

ПО НОВОМ УСТАВУ , КАО ЈАВНО ПРЕДУЗЕЋЕ, У ОБАВЕЗИ СТЕ ДА ПРИМЕЊУЈЕТЕ ПИСМО ЋИРИЛИЦА, И ТО ИСКЉУЧИВО ЋИРИЛИЦУ. А ВИ НАПРОТИВ, ПИШЕТЕ ИСКЉУЧИВО ЛАТИНИЦОМ И ТО САМО ЛАТИНИЦОМ. ПО ПРЕДХОДНОМ УСТАВУ ТО ЈЕ МОЖДА И МОГЛО, ЈЕР СУ ТА ДВА ПИСМА БИЛА ИЗЈЕДНАЧЕНА. МЕЂУТИМ, ПО НОВОМ УСТАВУ ВИ КАО ЈАВНО ПРЕДУЗЕЋЕ МОЖЕТЕ ПРИМЕНИТИ И ЛАТИНИЦУ САМО АКО ЈЕ ТО ЗАКОНОМ ПРЕДВИЂЕНО. А, ВИ СЕ ЈОШ И ЗОВЕТЕ " ДРЖАВНА ЛУТРИЈА ". ВИ СЕ ЗНАЧИ РУГАТЕ СКУПШТИНИ И ВЛАДИ А НАРОЧИТО СВОМЕ НАРОДУ.

НЕМА ШТА , СВАКА ЧАСТ НЕКА ВАМ ЈЕ.

С ПОШТОВАЊЕМ,

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК

Ово писмо је написано 9.септембра 2009. год.

 #
Државна лутрија Србије- Поново о питању писма у вашој установи
jovansolajic | 14 Април, 2010 12:25

ДИРЕКТОРУ ДРЖАВНЕ ЛУТРИЈЕ СРБИЈЕ ЛИЧНО

ПОШТОВАНИ ДИРЕКТОРЕ,

ПОНОВО СЕ ОБРАЋАМ ЛИЧНО ДИРЕКТОРУ.

ВАША ДРЖАВНА ИНСТИТУЦИЈА, БАР ТАКО ВАМ ПИШЕ У ИМЕНУ УСТАНОВЕ, ИСКЉУЧИВО ПРИМЕЊУЈЕ ПИСМО ЛАТИНИЦУ. МЕЂУТИМ, У УСТАВУ ПИШЕ ДА СУ ЈАВНЕ УСТАНОВЕ И ПРЕДУЗЕЋА У ОБАВЕЗИ ДА ПРИМЕЊУЈУ ПИСМО ЋИРИЛИЦА. ВИ ДИРЕКТОРЕ КРШИТЕ УСТАВ, ПА МОЖЕТЕ ДА СНОСИТЕ НЕЖЕЉЕНЕ ПОСЛЕДИЦЕ. ПИСМО ЛАТИНИЦА МОЖЕ ДА СЕ ПРИМЕНИ САМО ПАРАЛЕЛНО ПОРЕД ЋИРИЛИЦЕ, ЗНАЧИ ОБАВЕЗНО И ЈЕДНО И ДРУГО, И ТО САМО АКО ЈЕ ТО ЗАКОНОМ ПРОПИСАНО

ПИШЕМ ВАМ ДОБРОНАМЕРНО.

ПОЗДРАВ,

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, 32000-ЧАЧАК, УЛ. ВЛАДАНА ШИЋЕВИЋА 19

Ово писмо је написано 8.маја 2008. год. 

 #
Државна лутрија Србије - Зашто пишете искључиво латиницом, то је противуставно ?
jovansolajic | 13 Април, 2010 14:06

ПОШТОВАНИ ДИРЕКТОРЕ,

ВАША УСТАНОВА У ЈАВНОМ НАСТУПУ И НА ДОКУМЕНТИМА ПРИМЕЊУЈЕ ИСКЉУЧИВО ПИСМО ЛАТИНИЦУ.

КАО ЈАВНА ИЛИ ДРЖАВНА ИНСТИТУЦИЈА У ОБАВЕЗИ СТЕ, ПРЕМА УСТАВУ НАШЕ ДРЖАВЕ, ДА ПИШЕТЕ ЋИРИЛИЦОМ. А, У НАЈГОРЕМ СЛУЧАЈУ ТРЕБА ДА ПИШЕТЕ И ЋИРИЛИЦОМ ДА БИ ВЕЋИНСКИ НАРОД БИО КОЛИКО- ТОЛИКО РАВНОПРАВАН. 

МИ НЕ МОЖЕМО ДА ТРАЖИМО ОД ПОЈЕДИНИЦА-ВЛАСНИКА ФИРМИ, ОД МНОГИХ ПОЛУПИСМЕНИХ ЉУДИ, ДА ПИШУ НАШИМ ПИСМОМ, АЛИ ОД ИНСТИТУЦИЈА ОД ОПШТЕГ ИНТЕРЕСА-ХОЋУ РЕЋИ ОД ДРЖАВНИХ ИНСТИТУЦИЈА ТО МОЖЕМО.

 ПРИМИТЕ ПУНО ПОЗДРАВА,

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ,32000-ЧАЧАК,ВЛАДАНА ШИЋЕВИЋА 19

Ово писмо је написано 14.децембра 2007. год.

 #
Републички греодетски завод- Писмо латиница у огласу ?
jovansolajic | 13 Април, 2010 13:55

ЗА ДИРЕКТОРА ГЕОДЕТСКОГ ЗАВОДА

ПОШТОВАНИ Г- НЕ ДИРЕКТОРЕ, У ДАНАШЊОЈ "ПОЛИТИЦИ" ОБЈАВИЛИ СТЕ ОГЛАС ПИСАН ЛАТИНИЦОМ.

КАО ДРЖАВНУ УСТАНОВУ УСТАВ ВАС ОБАВЕЗУЈЕ ДА ИСКЉУЧИВО ПИШЕТЕ ЋИРИЛИЦОМ. МОГУ ДА РАЗУМЕМ, ШТО ЈЕ ТАБЛА ФРИЗЕРСКЕ РАДЊЕ У НЕКОМ СЕЛУ НАПИСАНА ЛАТИНИЦОМ, ЈЕР СЕ РАДИ О ПОЛУПИСМЕНИМ ЉУДИМА КОЈИ МОЖДА И НЕ ЗНАЈУ ОБА ПИСМА, АЛИ ЈЕ ЗА ДРЖАВНУ УСТАНОВУ ТО НЕСХВАТЉИВО. МОЖДА ЈЕ У ПИТАЊУ ТРАЉАВОСТ ИЛИ АЉКАВОСТ, ИЛИ НЕШТО ТРЕЋЕ

НИЈЕ ЛЕПО ДА СЕ ДРЖАВНА УСТАНОВА НЕ ПРИДРЖАВА УСТАВА, ДАЈЕТЕ ЛОШ ПРИМЕР. 

ПИШЕМ ВАМ СА ДОБРИМ НАМЕРАМА.

ПОЗДРАВ.

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК, УЛ. ВЛАДАНА ШИЋЕВИЋА 19

Ово писмо је написано 1. априла 2010. год.

 

 #
Државна ревизорска институција- Писмо у амблему институције ?
jovansolajic | 13 Април, 2010 13:44

ЗА РУКОВОДИОЦА ДРЖАВНЕ РЕВИЗОРСКЕ ИНСТИТУЦИЈЕ

ПОШТОВАНИ РУКОВОДИОЧЕ,

У "ПОЛИТИЦИ" ОД 13. МАРТА ОБЈАВИЛИ СТЕ КОНКУРС ЗА ДИЗАЈН ВИЗУЕЛНОГ ИДЕНТИТЕТА (ЛОГОА) ДРЖАВНЕ РЕВИЗОРСКЕ ИНСТИТУЦИЈЕ.

У УСЛОВИМА КОНКУРСА ПИШЕ- ДА УЧЕСНИЦИ КОНКУРСА ТРЕБА ДА УРАДЕ И ВАРИЈАНТУ НА ЛАТИНИЧНОМ ПИСМУ.

АКО У ЧЛАНУ 10 ВАЖЕЋЕГ УСТАВА ДРЖАВЕ СРБИЈЕ ПИШЕ ДА ЈЕ У СЛУЖБЕНОЈ УПОТРЕБИ СРПСКИ ЈЕЗИК И ЋИРИЛИЧНО ПИСМО. КАКО ЈЕ МОГУЋЕ, ДА ВАША УСТАНОВА ТРАЖИ ЛАТИНИЦУ У СВОМ АМБЛЕМУ. А, СЛУЖБЕНА УПОТРЕБА ДРУГИХ ЈЕЗИКА И ПИСАМА УРЕЂУЈЕ СЕ ЗАКОНОМ, НА ОСНОВУ УСТАВА / СТАВ 2 /. УСТАВ ЈЕ ДОНЕТ 2006 ГОДИНЕ, А ЗАКОН НА КОЈИ СЕ ПОЗИВАТЕ ЈЕ ИЗ 2005. ГОДИНЕ. ПРЕМА ТОМЕ, ИЛИ ТРЕБА ДА ПРИМЕНИТЕ ИСКЉУЧИВО ПИСМО ЋИРИЛИЦУ, ИЛИ ДА ПРЕДХОДНО ИЗМЕНИТЕ ЗАКОН, УПРАВО ДА УСКЛАДИТЕ ЗАКОН СА УСТАВОМ. ПОШТО ЈЕ УСТАВ СТАРИЈИ ОД ЗАКОНА, ОНДА МОРАТЕ ПРИМЕЊИВАТИ ИСКЉУЧИВО ПИСМО ЋИРИЛИЦУ. У ПРОТИВНОМ КРШИТЕ УСТАВ. А, ТО НЕ БИ БИЛО ПРИМЕРЕНО ДА СЕ ДРЖАВНА ИНСТИТУЦИЈА НЕ ПРИДРЖАВА УСТАВА. 

ИЗВИЊАВАМ СЕ ШТО САМ ВАМ УЗЕО МАЛО ВРЕМЕНА.

С ПОШТОВАЊЕМ,

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК, УЛ. ВЛАДАНА ШИЋЕВИЋА 19

Ово писмо је написано 15. марта 2010. год.

 #
Политика-Међу нама-Потискивање нашег писма и језика у региону
jovansolajic | 13 Април, 2010 12:44

ЗА РУБРИКУ " МЕЂУ НАМА "

ПОШТОВАНИ УРЕДНИЧЕ,

МОЛИМ ДА У ВАШОЈ РУБРИЦИ ОБЈАВИТЕ СЛЕДЕЋЕ :

ПОТИСКИВАЊЕ НАШЕГ ПИСМА И ЈЕЗИКА У РЕГИОН .

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ БОРИС ТАДИЋ, ИСТАКАО ЈЕ ЈЕ ЈУЧЕ У БЕОГРАДУ, У РАЗГОВОРУ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА НАЦИОНАЛНИХ САВЕЗА СРБА ИЗ РЕГИОНА, " ДА ИМА ДРЖАВА ГДЕ СУ НАШЕ ПИСМО И ЈЕЗИК ПОТИСКИВАНИ" , ДОДАВШИ ДА ЋЕ СЕ СРБИЈА У ОТВОРЕНОМ ДИЈАЛОГУ БОРИТИ ЗА ТА ПРАВА НАШИХ СУНАРОДНИКА.

ЛЕПО ЈЕ ШТО СЕ ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ БОРИС ТАДИЋ И ДРЖАВА СРБИЈА БРИНУ ЗА ПРАВА СРБА НА СВОЈЕ ПИСМО И ЈЕЗИК И ДА ЋЕ У ТОМ ПРАВЦУ ПРЕДУЗИМАТИ ОДГОВАРАЈУЋЕ МЕРЕ. МЕЂУТИМ, ДРЖАВА СРБИЈА, МАТИЦА СВИХ СРБА, ДАЈЕ ЛОШ ПРИМЕР БАШ ПО ПИТАЊУ УСТАВНЕ ОДРЕДБЕ О ПРИМЕНИ ПИСМА И ЈЕЗИКА. У ПРИМЕНИ ПИСМА НЕ ПРИДРЖАВАЈУ СЕ НИ ДРЖАВНИ ОРГАНИ, ДРЖАВНЕ УСТАНОВЕ И ИНСТИТУЦИЈЕ, ЈАВНА ОДНОСНО ДРЖАВНА ПРЕДУЗЕЋА.

НА СВАКОМ КОРАКУ КРШИ СЕ ОДРЕДБА УСТАВА У ПРИМЕНИ ПИСМА ЋИРИЛИЦЕ У ЈАВНОЈ УПОТРЕБИ. НЕМА РЕСОРНОГ МИНИСТАРСТВА И ЊИХОВИХ УСТАНОВА У КОЈИМА СЕ НЕ КРШИ УСТАВНА ОДРЕДБА О ПРИМЕНИ ПИСМА.

НА ТАБЛАМА АМБАСАДА И ДРУГИХ СТРАНИХ ДРЖАВНИХ ИНСТИТУЦИЈА ПРИМЕЊЕНО ЈЕ ЛАТИНИЧНО ПИСМО. ВЕРОВАТНО ЈЕ И НА НАШИМ ТАБЛАМА АМБАСАДА У ИНОСТРАНСТВУ НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ ПРИМЕЊЕНО ПИСМО ЛАТИНИЦА НА ЕТИКЕТАМА , УПУТСТВИМА И ДРУГОЈ ДОКУМЕНТАЦИЈИ УВЕЗЕНЕ РОБЕ, ЗА СРБИЈУ ПРИМЕЊЕНО ЈЕ ЛАТИНИЧНО ПИСМО, А ПРИМЕРА РАДИ ЗА МАКЕДОНИЈУ И БУГАРСКУ ЋИРИЛИЦА.

ИМА ДРЖАВНИХ ИНСТИТУЦИЈА КОЈЕ ПРИМЕЊУЈУ ИСКЉУЧИВО ЛАТИНИЧНО ПИСМО, КАО НА ПРИМЕР ДРЖАВНА ЛУТРИЈА СРБИЈЕ. ДРЖАВА ДОТИРА РАЗНЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ, ПРЕ СВЕГА КУЛТУРНЕ, А ОРГАНИЗАТОРИ СВЕ ИСПИШУ ЛАТИНИЦОМ АКО ДРЖАВА СТВАРНО ХОЋЕ ДА ЗАШТИТИ И ОЧУВА СРПСКИ ЈЕЗИК И ЋИРИЛИЧНО ПИСМО, МОРА СЕ ПОСТАВИТИ ПИТАЊЕ, ДА ЛИ ДРЖАВА ТРЕБА ДА ПАРТИЦИПИРА ТРОШКОВЕ У ИЗДАВАЊУ СВИХ ПУБЛИКАЦИЈА НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ УЗ ПРИМЕНУ ЛАТИНИЦЕ.

НЕ МОЖЕ ДРЖАВА ДА ЗАШТИТИ СВОЈ ЈЕЗИК И ПИСМО АКО ОСНУЈЕ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ ПАЗАРУ И НА ТАБЛИ ДРЖАВНИ УНИВЕРЗИТЕТ НАПИШЕ ЛАТИНИЦОМ. ДРЖАВА, ОДНОСНО НАРОД, УЛОЖЕ ОГРОМНА СРЕДСТВА У ИЗГРАДЊУ БЕОГРАДСКЕ АРЕНЕ, А ТАБЛА ФИРМЕ ЈЕ НАПИСАНА ЛАТИНИЦОМ. ТЕЛЕКОМ ПРОДАЈЕ ТЕЛЕФОНЕ, У КОЈИМА ЈЕ СВО ПИСАНИЈЕ ЗА СРБИЈУ ИСПИСАНО ЛАТИНИЦОМ, А ЗА МАКЕДОНИЈУ И БУГАРСКУ ЋИРИЛИЦОМ.

НА КРАЈУ, ЗАМОЛИО БИХ ПРЕДСЕДНИКА ДРЖАВЕ БОРИСА ТАДИЋА, ДА НАРЕДИ ВЛАДИ ДА ПРЕДУЗМЕ СВЕ МЕРЕ ДА СЕ У ДРЖАВНИМ ИНСТИТУЦИЈАМА ИСКЉУЧИВО ПРИМЕЊУЈЕ ПИСМО ЋИРИЛИЦА И СРПСКИ ЈЕЗИК, ШТО ЈЕ ОБАВЕЗА ИЗ ЧЛ.10 НАШЕГА УСТАВА. ТО ЋЕ БИТИ ПРИМЕР И ОСЛОНАЦ СВИМА ОСТАЛИМА, ПА СЕ МОЖЕМО НАДАТИ ДА ЋЕ СРБИ У ОКОЛНИМ ДРЖАВАМА ДА СЕ ИЗБОРЕ ЗА ОДРЖАЊЕ СВОГА ИДЕНТИТЕТА ДОЗВОЉАВАМ ДА ИЗВРШИТЕ РЕДАКЦИЈУ ТЕКСТА, БЕЗ ПРАВА ДА МЕЊАТЕ СУШТИНУ. МНОГО ПОЗДРАВА.

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК

Овај текст је писан 25. децембра 2009. год.

Овај чланак Политика није објавилa.

ОВАЈ ЧЛАНАК ЈЕ ПОСЛАТ И ПРЕДСЕДНИКУ РЕПУБЛИКЕ ДАНА 11. ЈАНУАРА 2010. ГОД.

 #
УСТАВНИ СУД Републике Србије- Уставност писма на саобраћајним таблицама
jovansolajic | 12 Април, 2010 12:57

JOВАН ШОЛАЈИЋ

32000-ЧАЧАК

УЛ.ВЛАДАНА ШИЋЕВИЋА 19

ТЕЛ7ФАКС: 032/367-322

УСТАВНИ СУД РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Б Е О Г Р А Д

ПРЕДМЕТ:ПРИМЕНА ПИСМА НА САОБР.ТАБЛИЦАМА

У ДНЕВНОЈ ШТАМПИ ЈЕ ВИШЕ ПУТА ОБЈАВЉЕН ИЗГЛЕД БУДУЋЕ САОБРАЋАЈНЕ ТАБЛИЦЕ. НА ТАБЛИЦАМА ЈЕ ПРИМЕЊЕНО ПИСМО ЛАТИНИЦА И НЕКА СЛОВА КОЈИХ НЕМА НИ У НАШОЈ ЛАТИНИЦИ.

МОЛИМ ЗА ОЦЕНУ УСТАВНОСТИ НА ПРОПИС /КОЈИ НИСАМ УСПЕО ДА ПРОНАЂЕМ-ПОДРАЗУМЕВАМ ДА ЋЕ ТЕ ВИ УСТАНОВИТИ О КОМЕ СЕ ПРОПИСУ РАДИ/ КОЈИМ ЈЕ ПРОПИСАНА ИЗРАДА САОБРАЋАЈНЕ ТАБЛИЦЕ УЗ ПРИМЕНУ ПИСМА ЛАТИНИЦА, ПРОТИВНО ЧЛ. 10 УСТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ.

МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА ИМАЛО ЈЕ МОГУЋНОСТИ ДА УДОВОЉИ МЕЂУНАРОДНИМ ЗАХТЕВИМА ДА НА ТАБЛИЦЕ НЕ СТАВЉА ТИПИЧНА ЋИРИЛИЧНА СЛОВА , ВЕЋ САМО ОНА КОЈА СУ ИСТОВЕТНА У ОБА ПИСМА, КАО НПР. СЛОВА: А, Е, О, Т, ИТД., КАО ШТО ЈЕ ТО УРАЂЕНО У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ.

НА ПРИМЕР ТАБЛИЦА ЈЕ МОГЛА ДА ИЗГЛЕДА: SRB СА ГРБОМ, ЗАТИМ БРОЈ ОКРУГА, НПР ЗА МОРАВИЧКИ ОКРУГ БР.17, ЗАТИМ КОМБИНАЦИЈА СЛОВА ААО И НА КРАЈУ БР. ОО1 /SRB-17-ААО-001 /. НАПОМИЊЕМ ДА МОЖЕ ДА СЕ ИЗБЕГНЕ И ОЗНАКА ДРЖАВЕ /SRB/, ДА СЕ ЗАТО КОРИСТИ ПОСЕБНА НАЛЕПНИЦА ЗА ПУТ У ИНОСТРАНСТВО, КАКО ЈЕ ДО САДА ЧИЊЕНО.

У ЧАЧКУ, 27.02.2009.

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ

 #
Председник владе реп. Србије- УСТАВ и примена ПИСМА
jovansolajic | 12 Април, 2010 11:58

ПРЕДСЕДНИКУ ВЛАДЕ

ПОШТОВАНИ Г-НЕ ПРЕДСЕДНИЧЕ

У УСТАВУ НАШЕ ДРЖАВЕ ПИШЕ ДА ЈЕ У ЈАВНОЈ УПОТРЕБИ СРПСКИ ЈЕЗИК И ПИСМО ЋИРИЛИЦА. МЕЂУТИМ, НИШТА НИЈЕ УРАЂЕНО ДА ТАКО И БУДЕ. У ДРЖАВНИМ УСТАНОВАМА / ЗДРАВСТВО, ПРОСВЕТА, УНУТРАШЊИ ПОСЛОВИ, НАУКА, ИТД./, У ЈАВНИМ ПРЕДУЗЕЋИМА / НИС, ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА, ТЕЛЕКОМ, ИТД./

ВИШЕ ЈЕ ЛАТИНИЦЕ НЕГО ЋИРИЛИЦЕ- НЕГДЕ СЕ ПРИМЕЊУЈЕ ИСКЉУЧИВО ЛАТИНИЦА.У ДРЖАВНОЈ ЛУТРИЈИ /ЈОШ ПИШЕ ДА ЈЕ ДРЖАВНА/ СВЕ ЈЕ ИСПИСАНО ЛАТИНИЦОМ, ЋИРИЛИЦЕ НЕМА НИ ЗА ЛЕК. У ИСТОЧНОЈ СРБИЈИ НА ТАБЛАМА ШКОЛА ЈЕ ПИСМО ЛАТИНИЦА. ДРЖАВА ОСНУЈЕ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ ПАЗАРУ И СВЕ ШТО ЈЕ НАПИСАНО-НАПИСАНО ЈЕ ЛАТИНИЦОМ. АРЕНУ ЈЕ ДРЖАВА ИЗГРАДИЛА, ХОЋУ РЕЋИ ОВАЈ ГУРАВИ НАРОД- СТОЈИ НА ЊОЈ ТАБЛА ИСПИСАНА И ТО САМО НА ЛАТИНИЦИ. ДРЖАВА ПЛАЋА ДА СЕ ОДРЖЕ РАЗНЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ , А СВЕ БУДЕ ИСПИСАНО ЛАТИНИЦОМ, ИТД, ИТД.

 ДАЉЕ, НАША ДРЖАВА И НАША ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ У ОБАВЕЗИ СУ ДА У ИНОСТРАНСТВУ ТАБЛЕ ИСПИШУ И НА ЈЕЗИКУ ДОТИЧНЕ ДРЖАВЕ. ЗАШТО СЕ ТО НЕ ЗАХТЕВА И КОД НАС??

У ПРЕДЛОГУ ЈЕ ДА СЕ НОВЕ САОБРАЋАЈНЕ ТАБЛИЦЕ ИСПИШУ ПИСМОМ ЛАТИНИЦА, КАД ВЕЋ МОЖЕ И ДА СЕ НА ЛЕЂИМА ПОЛИЦАЈАЦА И НА ПОЛИЦИЈСКИМ АУТОМОБИЛИМА ПИШЕ ЛАТИНИЦОМ. А РУСИЈА, БУГАРСКА- КОЈА ЈЕ У ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ, ЗАТИМ БИХ ПИШУ ЋИРИЛИЦОМ. ЗДРАВСТВО ДОБИЈЕ САНИТЕТСКА ВОЗИЛА НА ПОКЛОН-РАЗУМЕМ ШТО ЈЕ ПОКЛОНОДАВАЦ ИСПИСАН ИЗВОРНО, АЛИ НЕ РАЗУМЕМ ЗАШТО ЈЕ НАЗИВ НАШИХ УСТАНОВА ИСПИСАН ЛАТИНИЦОМ. ДРЖАВА ЋЕ ДА ДА ВЕЛИКЕ ПАРЕ ДА СЕ ОДРЖИ ЕВРОСОНГ И УНИВЕРЗИЈАДА, АЛИ СВЕ ЋЕ БИТИ ИСПИСАНО ЛАТИНИЦОМ-ПА ПОБОГУ ЗАШТО НЕ ПОКАЖЕМО НАШУ АУТЕНТИЧНОСТ. НАШЕ САВРШЕНО ПИСМО, КОЈЕ МОЖЕ ДА ПРЕДСТАВЉА НАШ СРПСКИ ЈЕДИНСТВЕНИ БРЕНД. ИЛИ СЕ МОЖДА СТИДИМО.

ИМАМ УТИСАК ДА ОДГОВОРНИ ЉУДИ: ОД МИНИСТАРА ПА НА ДОЛЕ НЕ ЗНАЈУ ИЛИ НЕЋЕ ДА ЗНАЈУ ШТА ИМ ЈЕ ЧИНИТИ, ИЛИ ЈЕ ТО ПРЕПУШТЕНО СТИХИЈИ- МАЛТЕ НЕ ЉУДИМА КОЈИ ПИШУ ТАБЛЕ,НАЗИВЕ,УПУТСТВА,/ФИРМОПИСЦИМА И ШТАМПАРИМА/ ИТД,ИТД. ДА ЗНАТЕ , ДА ЈЕ ЈЕДНЕ ГОДИНЕ У ТРШИЋУ ЗА ОДРЖАВАЊЕ САБОРА " ВУКОВ САБОР" БИО ИСПИСАН ЛАТИНИЦОМ. СТВАРНО, ЦЕЛИ СВЕТ ТРЕБА ДА НАМ СЕ СМЕЈЕ.

АГЕНЦИЈИ ЗА ПРИВРЕДНЕ РЕГИСТРЕ ДОСТАВИТЕ ДОКУМЕНТАЦИЈУ ИСПИСАНУ ЋИРИЛИЦОМ, А ОНИ ВАМА НАЗИВ ПРЕДУЗЕЋА НАПИШУ ЛАТИНИЦОМ. ПА, ОНДА НИЈЕ НИ ЧУДО, ШТО НАМ ГРАДОВИ ЛИЧЕ НА ИНОСТРАНСТВО.

МОЖДА СУ ЗА НЕКОГА ОВО СИТНИЦЕ. ВЕРУЈТЕ ДА НИСУ. ВИШЕ СИТНИЦА НАПРАВИ ВЕЛИКИ ПРОБЛЕМ У ПОРОДИЦИ И ДРУШТВУ КАО ЦЕЛИНИ. КАДА ДРЖАВА ДОНЕСЕ ЗАКОН, КАО ПРВО, МОРА ДА ГА ПРВА ПРИМЕНИ, ПА ТЕК ДА ТРАЖИ ОД НАРОДА ДА СЕ ТОГ ЗАКОНА ПРИДРЖАВА. У ПРОТИВНОМ, НИШТА ОД ТОГ ЗАКОНА, НИТИ ОД АУТОРИТЕТА ВЛАСТИ.

 ТЕШКО МИ ЈЕ , АЛИ МОРАМ И ОВО ДА ВАМ КАЖЕМ. ПОСЕДУЈЕМ ФАКСИМИЛ ОТПУСНЕ ЛИСТЕ ЗА ПОВРАТАК ИЗ ЗАРОБЉЕНИШТВА ИЗ НЕМАЧКЕ, НАШЕГ ВОЈНИ КА, КОЈА ЈЕ ОСИМ НА НЕМАЧКОМ ЈЕЗИКУ ИСПИСАНА И НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ И ЋИРИЛИЦОМ И ТО ШТАМПАНИ И ПИСАНИ ТЕКСТ ОТПУСНЕ ЛИСТЕ.!!!

МОГАО БИХ Г-НЕ ПРЕДСЕДНИЧЕ ДА ВАМ ПИШЕМ ЈОШ ДУГО И ДУГО, АЛИ МИСЛИМ ДА ЈЕ И ОВО ДОВОЉНО.

ЗАМОЛИО БИХ, ДА ОВО ПИСМО ДОБИЈУ СВИ МИНИСТРИ И СВЕ ДРУГЕ ДРЖАВНЕ ОДГОВОРНЕ ЛИЧНОСТИ.

ЗНАЈТЕ ДА ВАМ ПИШЕМ ИЗ КРАЈЊЕ ДОБРИХ НАМЕРА. СТАНИТЕ НА ПУТ ОВИМ ПОЈАВАМА.

С ПОШТОВАЊЕМ, Ј. ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК

Ово писмо је написано 4. априла 2008. год. 

 #
Министарство финансија- Примена писма у Државној лутрији Србије
jovansolajic | 12 Април, 2010 11:47

ЗА МИНИСТРА ФИНАНСИЈА

ПОШТОВАНА Г-ЂО,

У ДРЖАВНОЈ ЛУТРИЈИ СРБИЈЕ У ПРИМЕНИ ЈЕ ИСКЉУЧИВО ПИСМО ЛАТИНИЦА. ИСТИНА, У ЧАЧКУ, У ЈЕДНОМ ЊИХОВОМ ОБЈЕКТУ, САМО НА КАНТИ ЗА ОТПАТКЕ ПРИМЕЊЕНА ЈЕ ЋИРИЛИЦА !!!!

ОВА ЈАВНА УСТАНОВА СЕ ЧАК И ЗОВЕ ДРЖАВНА А НЕ ПРИДРЖАВА СЕ УСТАВА. У ЧЛ. 10 УСТАВА ПИШЕ ДА ЈЕ У СЛУЖБЕНОЈ УПОТРЕБИ СРПСКИ ЈЕЗИК И ПИСМО ЋИРИЛИЦА. СМАТРАМ ДА ОВА УСТАНОВА МОРА ПРИМЕЊИВАТИ ПИСМО ЋИРИЛИЦУ, У ПРОТИВНОМ КРШИ УСТАВ.

УКОЛИКО НИСАМ У ПРАВУ, МОЛИМ ДА МИ ОДГОВОРИТЕ ОВИМ ПУТЕМ ИЛИ НА ДРУГИ НАЧИН. А, У КОЛИКО САМ У ПРАВУ, МОЛИМ ВАС ДА ИМ НАРЕДИТЕ ДА ПОСТУПАЈУ ПО УСТАВУ.

ПИШЕМ ВАМ, ЈЕР САМ ОБАВЕШТЕН ДА СУ ПОД ИНГЕРЕНЦИЈОМ ВАШЕГ МИНИСТАРСТВА. УНАПРЕД СЕ ЗАХВАЉУЈЕМ.

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК, УЛ.ВЛ. ШИЋЕВИЋА 19

 

Ово писма сам написао 17. марта 2010. год.

НА ОВО ПИСМО НИСАМ ДОБИО ОДГОВОР ДО ДАНАШЊЕГ ДАНА.

 #
Министарство здравља-Писмо на табли Горње Топонице
jovansolajic | 12 Април, 2010 11:35

ЗА ГОСПОДИНА МИНИСТРА

Г-НЕ МИНИСТРЕ,

У ДАНАШЊОЈ " ПОЛИТИЦИ " , НА СТРАНИ 13, НА СЛИЦИ ИЗ ГОРЊЕ ТОПОНИЦЕ, ТАБЛА ОВЕ УСТАНОВЕ ЈЕ ИСПИСАНА ЛАТИНИЦОМ. НИЈЕ ОВО ЈЕДИНИ СЛУЧАЈ. У ВАШИМ УСТАНОВАМА ЈЕ ЈАКО ПРИМЕТНО ДА ЈЕ ИЗМЕШАНО И ЈЕДНО И ДРУГО ПИСМО, У НЕКИМА ЈЕ ВИШЕ ЗАСТУПЉЕНА ЛАТИНИЦА ОД ЋИРИЛИЦЕ.

МЕЂУТИМ, У ЧЛ.10 УСТАВА ПИШЕ ДА ЈЕ У ЈАВНОЈ УПОТРЕБИ СРПСКИ ЈЕЗИК И ПИСМО ЋИРИЛИЦА, А ДРУГИ ЈЕЗИЦИ И ПИСМА УКОЛИКО СУ ПРОПИСАНИ ЗАКОНОМ А НА ОСНОВУ УСТАВА.

ЗНАЧИ, ВАШЕ МИНИСТАРСТВО СЕ НЕ ПРИДРЖАВА УСТАВА, УПРАВО ГА КРШИ. НИЈЕ У РЕДУ ДА СЕ ДРЖАВНА УСТАНОВА НЕ ПРИДРЖАВА УСТАВА. ДАЈЕТЕ ЛОШ ПРИМЕР НЕМАРА И НЕДИСЦИПЛИНЕ.

ИЗВИЊАВАМ СЕ ШТО САМ ВАМ УЗЕО ДРАГОЦЕНО ВРЕМЕ, АЛИ МОРАО САМ. ЗАХВАЉУЈЕМ СЕ.

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК, УЛ. ВЛАДАНА ШИЋЕВИЋА 19

Ово писмо је написано 26. фебруара 2010. год.

 

 

 #
Mинистарство за државну управу и лок. самоуправу- Примена писма у јавним установама
jovansolajic | 12 Април, 2010 11:17

ЗА МИНИСТРА ЗА ДРЖ. УПРАВУ И ЛОК. САМОУПРАВУ.

ПОШТОВАНИ Г- НЕ МИНИСТРЕ,

ПИШЕМ ВАМ У ВЕЗИ ПРИМЕНЕ ПИСМА У ЈАВНИМ УСТАНОВАМА И У ЈАВНИМ ПРЕДУЗЕЋИМА.

ЧИЊЕНИЦА ЈЕ ДА СЕ НИ ЈЕДНА ЈАВНА УСТАНОВА И ЈАВНО ПРЕДЗЕЋЕ НЕ ПРИДРЖАВАЈУ ЧЛ. 10 УСТАВА.

ЧАК, НЕКЕ УСТАНОВЕ И ПРЕДУЗЕЋА, ПИШУ ИСКЉУЧИВО ЛАТИНИЦОМ. ПРИМЕРА РАДИ ДРЖАВНА ЛУТРИЈА СРБИЈЕ, ТЕЛЕКОМ И ДА НЕ НАБРАЈАМ ВИШЕ. ДРЖАВНА ЛУТРИЈА СРБИЈЕ И ЗОВЕ СЕ ДРЖАВНА , А СВЕ ПИШЕ ЛАТИНИЦОМ. ПА , ОНИ СЕ РУГАЈУ УСТАВУ. КОМУНАЛНА ПРЕДУЗЕЋА УГЛАВНОМ ПИШУ ЛАТИНИЦОМ. РЕШЕЊА ЗА ГРАДСКО ГРАЂ. ЗЕМЉИШТЕ И ДРУГА СВЕ ЈЕ НАПИСАНО ЛАТИНИЦОМ. У КОЈУ ГОД ДРЖАВНУ И ЈАВНУ ИСНСТИТУЦИЈУ УЂЕТЕ НА СВЕ СТРАНЕ СВЕ ЈЕ ИСПИСАНО ЛАТИНИЦОМ. ТАКО ЈЕ У ПОЛИЦИЈИ, ЗДРАВСТВУ, ШКОЛСТВУ, ИТД.

ОТВОРИ СЕ ДРЖАВНИ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ ПАЗАРУ И НА ТАБЛИ ЈЕ ТО НАПИСАНО ЛАТИНИЦОМ. У РАШКОЈ ОБЛАСТИ, ИСТОЧНОЈ СРБИЈИ И У ВОЈВОДИНИ СКОРО СВЕ ЈЕ ИСПИСАН О ЛАТИНИЦОМ.

ТАБЛЕ СТРАНИХ ПРЕДСТАВНИШТАВА ИСПИСАНЕ СУ ЗА СРПСКУ ВАРИЈАНТУ ЛАТИНИЦОМ.

Г-НЕ МИНИСТРЕ ШТА ОВО ТРЕБА ДА ЗНАЧИ. НИЈЕ ВАЉДА ДА ЈЕ У НАШОЈ ДРЖАВИ ЗАВЛАДАО ТОЛИКИ ЈАВАШЛУК. НА КОГА МИ ГРАЂАНИ ТРЕБА ДА СЕ УГЛЕДАМО. САМО РЕД, РАД И ДИСЦИПЛИНА МОГУ ДА НАС ИЗБАВЕ ИЗ ОВАКВЕ СИТУАЦИЈЕ. Г-НЕ МИНИСТРЕ. АКО ВИ НИСТЕ НАДЛЕЖНИ ЗА ОВО О ЧЕМУ ВАМ ПИШЕМ, ДА ЛИ БИСТЕ БИЛИ ЉУБАЗНИ ДА МИ КАЖЕТЕ КО ЈЕ ТАЈ ШТО ЈЕ НАДЛЕЖАН.

МНОГО ПОЗДРАВА.

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК, УЛ. ВЛАДАНА ШИЋЕВИЋА 19

Овај текст је написан 28. јануара 2010. год.

ДО ДАНАС НИСАМ ДОБИО ОДГОВОР.

ОВО ПИСМО ЈЕ ПОСЛАТО И ПРЕДСЕДНИКУ ВЛАДЕ 28.јануара 2010. год.  #
Министарству здравља- Зашто је табла ваше Установе у Горњој Топоници исписана латиницом ?
jovansolajic | 10 Април, 2010 12:00

ЗА ГОСПОДИНА МИНИСТРА

Г-НЕ МИНИСТРЕ,

У ДАНАШЊОЈ " ПОЛИТИЦИ", НА СТРАНИ 13, НА СЛИЦИ ИЗ ГОРЊЕ ТОПОНИЦЕ ТАБЛА ОВЕ УСТАНОВЕ, ИСПИСАНА ЈЕ ЛАТИНИЦОМ. НИЈЕ ОВО ЈЕДИНИ СЛУЧАЈ. ПРИМЕТНО ЈЕ У ВАШИМ УСТАНОВАМА ДА ЈЕ ИЗМЕШАНО У УПОТРЕБИ И ЈЕДНО И ДРУГО ПИСМО, У НЕКИМА ВИШЕ ЈЕ ЗАСТУПЉЕНА ЛАТИНИЦА ОД ЋИРИЛИЦЕ.

МЕЂУТИМ, У ЧЛ. 10 УСТАВА ПИШЕ, ДА ЈЕ У ЈАВНОЈ УПОТРЕБИ СРПСКИ ЈЕЗИК И ПИСМО ЋИРИЛИЦА.

ЗНАЧИ, ДА СЕ ВАШЕ МИНИСТАРСТВО НЕ ПРИДРЖАВА УСТАВА, УПРАВО ГА КРШИ. НИЈЕ У РЕДУ ДА СЕ ВЛАСТ НЕ ПРИДРЖАВА УСТАВА. ДАЈЕТЕ ЛОШ ПРИМЕР НЕМАРА И НЕДИСЦИПЛИНЕ. ИЗВИЊАВАМ СЕ ШТО САМ ВАМ УЗЕО ДРАГОЦЕНО ВРЕМЕ, АЛИ МОРАО САМ.

ЗАХВАЉУЈЕМ СЕ.

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ,

ЧАЧАК, УЛ. ВЛАДАНА ШИЋЕВИЋА 19

 #
«Претходни   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14  Следећи»