Categories
My Links
Генерална
Савез филателиста Србије . Зашто на плакату "Београдфила 1" латиница уместо ћирилице ?
jovansolajic | 18 Октобар, 2011 10:35

САВЕЗ ФИЛАТЕЛИСТА СРБИЈЕ - ПРЕДСЕДНИКУ САВЕЗА - ЛИЧНО

Поштовани председниче,

Поздрављам и честитам отварање филателистчке изложбе " Београдфила 1".

Међутим, имам једну замерку. Зашто сте плакат изложбе написали латиницом. Можда нисте јавна установа, у смислу закона, али делате као јавна институција, можда и део новца добијате из буџета, па сте, самим тим, у законској обавези да , по чл. 10. Устава пишете ћирилицом - обавезно, а и на другим језицима и писмима , сходно закону.

Ако је то урађено због странаца - опет сте погрешили. Странци ионако не знају српски - због и за њих могли сте да напишете и на енглеском језику - али испод или десно од текста исписаног на српском језику и ћирилицом.

Побогу, поштујте свој Устав, поштујте нашу традицију. Колико поштујете себе толико ће вас и други поштовати и обратно.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА..

 #
Председник Владе Војводине. Зашто је табла канц. у Бриселу написана на српском језику латиницом ?
jovansolajic | 11 Октобар, 2011 12:30

ПРЕДСЕДНИКУ ВЛАДЕ АП ВОЈВОДИНЕ НОВИ САД - ЛИЧНО

 Поштовани председниче Владе Војводине,

Зашто не поштујете Устав наше државе - на табли ваше отворенe канцеларије у Бриселу - текст на српском језику сте написали латиничним писмом.

По чл. 10 Устава морате да пишете на српском језику ћирилицом, а и на другим језицима и писмом, сходно закону.

Вероватно да то није случајно. Ви у властима Војводине, прво ће те да избаците ћирилицу из употребе - да би сте се разликовали и дистанцирали од Централне Србије. Корак по корак, па ће те се отцепити, наставиће те круњење српског националног бића. Прогласиће те и војвођанску нацију. Ако су могли: Македонци, Муслимани, Црногорци, зашто не и Војвођани, а како је кренуло имаћемо и санџаклијску нацију. Док су се други уједињавали: Италијани, Немци, из нашег комшилука - Хрвати , Срби су неуморни у неслози и разједињавању. Хрвати ујединише: Славонију, Далмацију, Истру и Хрватску и све становнике католичке вере са простора Југославије прогласише Хрватима па и Србе католичке вере, Срби сами себе изделише - само ради славољубља и краљевских тронова.

Дубоко је срамотно да се упорно одвајате од Централне Србије, да сваким даном добијате све више власти - нико вас не може зауставити - чим су вам једном попустили тражиће те нове и нове ингеренције власти, нема заустављања тог процеса, јер Републичка власт држи се само захваљујући вашој потпори. Они вама све више и више власти, а ви њима не дате да пропадну. Шта је то него уцена.

Цео процес одвајања Војводине од Србије, много ме подсећа на Устав из 1974. године. Ви из Војводине управљате целом Србијом, а ми из Централне Србије не управљамо Војводином. То је крајње недемократски и противустано.

Боже, да ли видиш шта се дешава. Зашто дозвољаваш да се Војводина одваја од матице Србије, и ако у тој Војводини већинско становништво је српске националности - где живи преко 75% Срба. Аутономија Срба од српске државе. Невероватно! У Румуније живи преко 2. милиона Мађара па немају никакву аутономију.

Господине председниче, сепаратизам је и интензивно " бетонирање" војвођанских њива прве класе. Сваки град у Војводини је издвојио по неколико стотина хектара за индустријске зоне.

Ви можете све. У чл. 26, ставу 2, Статута Војводине, увели сте за српски језик латинично писмо - противно Уставу државе Србије. Дезавусали сте Устав. Зато није ни чудо , да је у државним институцијама у Војводини ћирилица скоро сасвим потиснута. Имате случајеве где сте табле места написали на мађарском језику, а не и на српском, па чак ни на вашој латиници. Зашто у Војводини српски језик на латиници, ако су већ код вас у службеној употреби језици свих националних мањина, скоро сви на латиници. Дали сте лепу прилику сепаратистима и србомрсцима да ћирилицу потпуно избаце из употребе. Уместо да утемељите ћирилчно писмо ви га напротив избацујете из употребе.

Запамтите - српска ћирилица је највећи и најоригиналнији српски бренд. Наша ћирилица нас идентификује у свету и по њој смо препознатљиви. Да ли знате, да у западном свету, све што је штампано на српском језику латиницом сврставају у хрватску баштину, а на нашој ћирилици у српску баштину. Па, видите колики је значај наше ћирилице.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак.

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Председник Републике и Српска асоцијација менаџера. Зашто САМИТ 100 на српском језику латиницом?
jovansolajic | 08 Октобар, 2011 13:00

ПРЕДСЕДНИКУ РЕПУБЛИКЕ,

Поштовани председниче,

Прослеђујем ово писмо и вашој личности - да знате како ове појаве види обичан грађанин Србије и да некоме ко је најодговорнији у државној управи озбиљно замерите а и да сноси неку одговорност и последице.

Зашто се у нашој држави не поштује одредба Устава о језику и писму? Само примера ради - зашто на табли Државног универзитета у Новом Пазару а и у свим ресорима државне управе у Санџаку мање - више све је написано на латиници. По Уставу државна управа мора да пише на српском језику и ћирилицом, а и на другим језицима и писмима, па и у Санџаку.

У Војводини на неким путоказима и таблама насеља пише само на мађарском језику, па много личи као да се налазите у Мађарској !

Чудимо се што сепаратиси Војводине и Санџака све више и више подебљавају граничне административне и друге замишљене линије . Не треба да нас чуди. Јер, када буду избацили ћирилицу из употребе, биће и завршен процес сепаратизма.

Дозволили смо да Срби и Бошњаци и Муслимани у Санџаку говоре потпуно истим језиком, а да Срби се изјашњавају да говоре српским језиком, а ови други да говоре бошњачкин језиком. Испада, да Бошњаци и Муслимани живе у Србији , а да не говоре српским језиком. Свашта..

По начелима нашега Устава и по логици ствари онај ноји не говори српски језик и не пише ћирилицом не може да се запосли у државној управи.

Жале се неки грађани из Санџака на обрасце за попис становништва што су написани на српском језику и ћирилицом. И нико да јавно саопшти да је у нашој држави у службеној употреби српски језик и ћирилично писмо, а да је попис посао државе.

Зар је могуће, да у 21. веку, неко живи у држави Србији и да је њен држављанин , а да не зна језик и писмо те државе.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

СРПСКА АСОЦИЈАЦИЈА МЕНАЏЕРА БЕОГРАД

Поздрављам вашу конференцију одржану у Аранђеловцу.

Међутим, једно ми засметало. Зашто амблем САМИТА написан на српском језику нисте написали ћирилицом. Написали сте на енглеском језику што доликује, али што не написасте на српском језику на писму тога језика? Није ваљда да се стидите свога писма. Како ће да схвате присутни, ако знају да је у нашем Уставу прописан у службеној употреби српски језик и ћирилично писмо - а ви га игноришете. Могу погрешно да схвате , поготову, они који су забранили ћирилицу на својим просторима.

Наш идентитет представља и наша ћирилица - поред: кајмака, сувих шљива и ракије шљивовице.

Људи, поштујте себе и свој народ. Што мање поштујете себе све ће вас више презирати и ниподношавати.

Овај скуп је, пре свега, састанак највиших државних руководилаца ових земаља, ту је и наш Председник државе, затим, можда сте и добили неки динар из државног буџета за организацију овога скупа, па сте тиме били и у законској обавези да поштујете Устав у вези примене писма.

Воља вам је, можете да пишете на свим могућим језицима и писмима, али морате прво - све што пишете да напишете на српском језику и на ћириличном писму и то као првог у рангу.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо послао сам и председнику Републике.

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
ЋИРИЛИЦА. Министарство пољопривреде. Зашто пишете латиницом?
jovansolajic | 22 Септембар, 2011 11:28

МИНИСТРУ ПОЉОПРИВРЕДЕ - ЛИЧНО

Поштовани министре,

Шаљем и вама ово писмо, да би сте знали како вам раде службе вашег министарства. Ни толико не знају, већ крше Устав своје државе. Није лепо. Ми обични смртници треба да се угледамо на Владу, а изгледа да немамо на кога.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

ЗА МИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ - ЈЕДИНИЦА ЗА ИМПЛЕМЕНТАЦИЈУ ПРОЈЕКТА

Поштовани,

У данашњој ПОЛИТИЦИ изашли су ваши огласи, који су написани латиничним писмом.

Шта нам се све догађа, можда ви и не знате да сте по чл. 10 Устава у стриктној обавези да пиштете на српском језику и на ћириличном писму. Није лепо, да министарство крши Устав.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
ЋИРИЛИЦА."ПРАВАДОЛ" Клинички центар србије и Мин. здравља. Зашто пишете латиницом
jovansolajic | 22 Септембар, 2011 10:48

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА - ЗА МИНИСТРА - ЛИЧНО

Поштовани министре,

Шаљем вам писмо које сам упутио Клиничком центру Србије Београд - на знање.

Уједно, да вам кажем, да све ваше установе мање -више се не придржавају чл. 10 Устава - да морају све што пишу да напишу прво на српском језику и ћирилицом.

 Нарочито је то изражено у Војводини и у Санџаку - у подручјима потенцијалних сепаратистичких покрета - што је веома опасно по територијални интегритет наше државе.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

КЛИНИЧКИ ЦЕНТАР СРБИЈЕ - БЕОГРАД

ЗАШТО ПИШЕТЕ ЛАТИНИЦОМ ?

Поздрављам напоре у борби против корупције у вашој установи.

Међутим, зашто не пишете ћирилицом, на шта вас обавезује чл.10 Устава.

У реклами лек "ПРАВАДОЛ" - на кутији, употребили сте латинично писмо. Ко зна, можда ви и не знате којим писмом морате да пишете -и да ли је у вашој установи уопште заступљена ћирилiца. Свашта се код нас дешава!.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - У - Размишљања једног ЧАЧАНИНА

 #
ЋИРИЛИЦА - ЈКП ГРАДСКЕ ПИЈАЦЕ БГД и ГРАД.ГРАДА БГД. Зашто пишете латиницом као јавно пред.?
jovansolajic | 20 Септембар, 2011 10:39

ЗА ГРАДОНАЧЕЛНИКА ГРАДА БЕОГРАДА - ЛИЧНО,

Прослеђујем ово писмо и вама.

Да видите како ваши органи и организације не поштују Устав своје државе.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

ЗА ДИРЕКТОРА ЈКП ГРАДСКЕ ПИЈАЦЕ БЕОГРАД - ЛИЧНО

Поштовани директоре,

У данашњој Политици изашао је ваш оглас написан латиницом.

Зашто латиницом, ако сте по Уставу /чл.10/ у обавези, као јавно предузеће, да пишете ћирилицом. Вероватно, да и у осталим случајевима пишете латиницом уместо ћирилицом. Није лепо, а и кажњиво је / ваљда / ако неко крши Устав своје земље. Или се осећате толико моћни да можете да радите како вам је воља.

Господине директоре, како мислите да нас други народи и државе поштују, ако ми сами себе не поштујемо. Светиње народа и државе су : застава, грб и химна, а уз њих језик и писмо. Светиње мора да поштује свака друштвена институција и појединац - грађанин - па и странци на територији државе у којој обитавају.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
ЋИРИЛИЦА - МИН.ОМЛ. И СП. и ГРАД. ГРАДА БЕОГРАДА.Зашто на отв. аутобусу "ШАМПИОНИ" латиниц.
jovansolajic | 20 Септембар, 2011 09:59

ГРАДОНАЧЕЛНИКУ ГРАДА БЕОГРАДА - ЛИЧНО

Поштовани градоначелниче,

И вама честитам на успеху наших одбојкаша, као и на изванредном дочеку, који сте приредили у њихову част - испред Скупштине града Београда.

Али, и вама шаљем ово писмо - јер сте можда ви одговорни за организацију дочека , па и за писање латиницом на отвореном аутобусу.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

ЗА МИНИСТРА ОМЛАДИНЕ И СПОРТА - ЛИЧНО

Поштована,

Прво, и вама честитам на феноменалном успеху наших одбојкаша, који су освојили златну медаљу на Европском првенству у Бечу.

Међутим, имам једну озбиљну примедбу. Зашто сте латиницом написали транспарент " ШАМПИОНИ" на отвореном аутобусу. Зар, за вас не важи уставна одредба по којој је у Србији у службеној употреби српски језик и писмо ћирилица. Зар је могуће, да министарство и њен министар крше Устав ?!

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
ЋИРИЛИЦА и Српски ПЕН центар. Вида Огњеновић. Зашто пишете на српском језику латиницом ?
jovansolajic | 14 Септембар, 2011 12:00

ПРЕДСЕДНИКУ СРПСКОГ ПЕН ЦЕНТРА Г - ЂИ ВИДИ ОГЊЕНОВИЋ - ЛИЧНО,

Поштована г - ђо,

Прво, честитам вам на одржавању 77. међународног конгреса ПЕН - а у Београду.

Међутим, имам једну замерку. Зашто сте плакате и паное за конгрес написали на српском језику латиницом. и на енглеском .

Зашто на српском језику нисте написали ћирилицом. У имену придев вам је српски, у чл. 10 Устава пише да је у службеној употреби српски језик и писмо ћирилица, вероватно и да користите нека средства из буџета, па сте били у обавези, а и примерено је било да свету покажете нашу аутентичност - наше изузетно лепо писмо - српску ћирилицу - већ пишете на писму које наш Устав, чак, и не познаје.

Не могу да поверујем да се стидите српске ћирилице. Ако ви, наша авангарда - наша културна перјаница, не штитите наше писмо и наш језик, ко ће онда. Па и да немате никакву законску обавезу, зар не бисте ви требали да будете осталима пример - позитиван , а не негативан пример.

На крају, да знате, бићете цењенији ако сте своји, као друштво и као појединац.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак.

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
ЋИРИЛИЦА и Министарство за европске интегр./ и пред. Владе и пред. Реп./ Зашто пишете латиницом ?
jovansolajic | 10 Септембар, 2011 11:19

ПРЕДСЕДНИКУ РЕПУБЛИКЕ Г - НУ БОРИСУ ТАДИЋУ.

Поштовани председниче Републике,

И вама шаљем ово писмо.

Да знате, да је претерала дара меру. Влада, апсолутно крши одредбу Устава о језику и писму.

Како да протумачимо: што државни органи у Рашкој области, односно Санџаку, пишу на српском језику латиницом, да у три општине на југу Србије пишу само на албанском језику, а у Војводини у местима са мађарском већином само на мађарском језику, па се има утисак као да сте у Албанији односно Мађарској. Или, да установе које у називу имају придев " државни", као што су Државна лутрија Србије или Државни универзитет Нови Пазар, и да не набрајам више, пишу искључиво латиницом.

Предузмите нешто, док не буде касно .

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

ПРЕДСЕДНИКУ ВЛАДЕ - ЛИЧНО,

 Поштовани председниче Владе,

Шаљем вам ово писмо, са жељом да нам се овакве ствари више не дешавају.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

 МИНИСТАРСТВО ЗА ЕВРОПСКЕ ИНТЕГРАЦИЈЕ - ЗА ПОТПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ И МИНИСТРА БОЖИДАРА ЂЕЛИЋА - ЛИЧНО.

Поштовани г - не Ђелићу,

Честитам вам на организованом скупу у Београду - " ФОРУМ СРБИЈА - ЕУ"

Међутим, имам једну озбиљну примедбу. На свим паноима, или како се то зове, у простору где се одржава Форум, текстове сте написали на српском језику латиницом и на енглеском језику. Зашто на српском језику латиницом? Ваљда вам је познато, да државни органи у Србији морају да пишу на српском језику и ћирилицом, јер је по чл. 10 Устава у службеној употреби српски језик и ћирилично писмо.

Невероватно је, г - не подпредседниче владе, да министар и Влада не знају шта пише у Уставу своје државе, и то после 5. година од доношења истога. Зар је могуће да Влада директно крши Устав! Ваљда је Влада по Уставу једина одговорна пред Скупштином и народом за стриктну примену Устава и спровођење закона.

Много је непримерено да Влада крши Устав и то на веома осетљивом питању - питању националног идентитета.

Онда није ни чудо - да се Устава скоро нико не придржава, јер ако Влада то може, зашто не би и остали.

Не знам, како се подписујете. Да ли ћирилицом или латиницом. Не би ме чудило и да се потписујете латиницом, један ваш колега министар - српкиња, на званичним дипломама написане ћирилицом, пуним именом и презименом потписала се латиницом.

Г - не подпредседниче Владе, ако ми дате одговор објавићу га, а ако не - објавићу исто тако -.да га нисте дали.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак.

Ово писмо послаћу и председнику Владе и председнику Републике.

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Председник општине Бујановац и Министар за инфр.и ен.Зашто табла у Бујановцу латиницом на срп.јез.?
jovansolajic | 05 Септембар, 2011 12:18

ЗА МИНИСТРА ЗА ИНФРАСТРУКТУРУ И ЕНЕРГЕТИКУ - ЛИЧНО.

Поштовани г- не министре,

Шаљем и вама ово писмо, на знање, можда сте ви надлежни за ово.

И узгред да вам кажем, да сам у штампи видео табле на путевима , на којима је име места написано само на мађарском језику. Има се утисак као да се то место не налази у Србији већ у Мађарској. Не бих о овоме коментарисао, просудите и сами, што то значи.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

ЗА ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ БУЈАНОВАЦ - ЛИЧНО.

Поштовани г - не председниче,

Зашто је табла на уласку у ваш град написана на српском језику латиницом ?

У данашњој "Политици", на првој страни, стоји слика Бујановца и на њој табла на којој је написано место Бујановац на српском језику латиницом.

Познато вам је, да је у држави Србији у службенопј употреби српски језик и писмо ћирилица / чл.10 Устава/, а текстови се пишу и на другим језицима и писму сходно чл. 10 Закона о службеној употреби језика и писама.

Према, томе, у обавези сте, да све што пишете, као орган државе, морате да пишете на српском језику ћирилицом и на албанском језику - наравно -" после текста на ћириличном писму, испод или десно од њега".

Извињавам се што вам пишем на српском језику и ћирилицом, верујте - да знам албански - написао бих вам и на том језику. А, поштено речено, не могу ни да помислим да председник општине не зна језик и писмо своје државе.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Министарство спољних послова и председник Владе / на зн./. Зашто пишете латиницом, а не ћирилицом ?
jovansolajic | 05 Септембар, 2011 11:12

ПРЕДСЕДНИКУ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ - БЕОГРАД

Поштовани председниче,

 И вама шаљем ово писмо.

Ваш министар спољних послова крши Устав.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

МИНИСТРУ СПОЉНИХ ПОСЛОВА -ЛИЧНО

Поштовани г - не министре,

Зашто пишете на српском језику латиницом ?.

Синоћ, на РТС, објавили сте , да ће данас и сутра бити одржана конференција несврстаних земаља у Београду.

Лепо, честитам вам, и желим вам да конференција употпуности успе.

Међутим, једно вам не ваља. Паное о Конференцији исписали сте на српском језику латиницом и на енглеском језику.

Какву поруку шаљете присутним делегатима и свету. Не придржавате се свога Устава. Цео свет зна за српску ћирилицу. Наша ћирилица је лепо препознатљиво писмо у свету.

Г - не министре, свакако вам је познато, да сте у стриктној обавези да пишете на српском језику и ћирилицом / чл.10 Устава/ и на другим језицима и писмима сходно закону.

И узгред, интересује ме, да ли су табле наших представништава / државних/ у иностранству и табле страних представништава у нашој земљи / ове прве са правом првенства/ написане на српском језику и ћирилицом, или на латиници. Ако нису, онда и не чуди - ви значи генерално се не придржавате Устава своје земље. То је најблаже речено противуставно и незаконито, да не употребим неку оштрију квалификацију.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Градоначелник града Београда и директор ГСП "Београд". Зашто на трамвајима "Шпанац" латиница ?
jovansolajic | 29 Август, 2011 10:48

ГРАДОНАЧЕЛНИКУ ГРАДА БЕОГРАДА И ДИРЕКТОРУ ГСП "БЕОГРАД"

Поштована господо,

Честитам вам пуштање у саобраћај првог " Шпанског" трамваја.

Желим вама и свим грађанима Србије лепу вожњу.

Али, имам две примедбе:

1. Изабрали сте лепе боје трамваја - боје наше заставе. Али, зашто их нисте поређали - како су и на застави поређане, и

2. Зашто текстове на трамвајима сте написали латиницом. Устав Србије, чл. 10., обавезује вас, да пишете обавезно на српском језику и ћирилицом, а и на другим језицима и писмима, сходно чл. 10 Закона о службеној употреби језика и писама, али само после исписаног текста на ћириличном писму, испод или десно од њега.

Значи, као јавно предузеће, и то велико државно предузеће, нисте изволели поштовати Устав своје земље, већ га еклатантно кршите.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак.

Ово писмо објавио сам и на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Министарство економије и регионалног развоја - Зашто ваше агенције АОФИ и СИЕПА пишу латиницом?
jovansolajic | 16 Август, 2011 12:11

ЗА МИНИСТРА ЕКОНОМИЈЕ И РЕГИОНАЛНОГ РАЗВОЈА - ЛИЧНО

Поштовани г - не министре,

Замолио бих вас да прочитате доле наведену преписку са АОФИ и да дате ваш суд о мојој примедби.

Ако је АОФИ државна агенција, поготову ако директно или индиректно користи буџетска средства, моје је мишљење да као државна институцја, мора у општењу да пише на српском језику и на ћирилици.

Ко ће, г - не министре, да пише ћирилицом - уставом прописану у службеној употреби, ако неће државна агенција.

Уосталом, ви морате натерати сваку институцију која користи државне атрибуте да пише на ћирилици - уместо на латиници. Не може институција да носи перје и атрибуте државе а да не пише на службеном језику.

Молим за одговор. Бићу вам веома захвалан.

П.С. И ваша Агенција СИЕПА, која терети буџет државе за преко 500 милијарди динара, пише искључиво латиницом. Писао сам и њима, али они не хају. Раде како им се хоће. Ко, да простите, ферма Устав - раде како им се наврне.

Из овога се види, г - не министре да нема никакве контроле ресорних министарства над својим агенцијама и фругим државним институцијама.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак, дана 16. августа 2011. године.

Поштовани Браниславе,

У праву сте. Нисте државна установа и самим тим немате обавезу да пишете државним писмом - ћирилицом. Али, ви се ипак бавите државничким пословима, ако сам добро разумео. И друго, обзиром да радите у држави Србији, зар вам није ближе писмо прописано у Уставу, него ли писмо које Устав не познаје.

За општење са иностранством каква вам је воља. Можете да пишете на коме хоћете писму и језику. Ако сте могли да бирате : ћирилица или латиница - зашто не изабрасте традиционално писмо српскога народа, већ писмо које - уосталом наш Устав не познаје.

Надам се да ће ускоро бити донет Закон о службеној употреби језика и писама, који ће и вашу организацију обавезати да дате предност ћириличном писму. Наше писмо је најсавршеније писмо у свету.Запамтите, наше писмо једнога дана биће светски БРЕНД - како се то код сада назива - хтели ви и не хтели.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

 From: AOFI To: jovanso@open.telekom.rs Sent: Thursday, May 19, 2011 2:44 PM Subject:

 FW:

Zašto pišete samo latinicom ?

Poštovani,

Zahvaljujemo Vam na lepim željama. U vezi sa Vašom primedbom povodom korišćenja latiničnog pisma, obaveštavamo Vas da Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije a.d. nije ni javna agencija ni državni organ, već zatvoreno akcionarsko društvo. Takođe, njoj nisu poverena nikakva javna ovlašćenja. Njen položaj uređen je Zakonom o privrednim društvima, kao opštim propisom, i Zakonom o Agenciji za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije, ako posebnim. Shodno tome, na Agenciju se ne odnosi Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisama, te ona nema ni obavezu da u obavljanju svoje delatnosti upotrebljava ćirilično pismo.

S poštovanjem,

Branislav Đošić šef Odeljenja za pravne poslove Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije a.d. Bulevar Zorana Đinđića 121, 11070 Novi Beograd tel.: +381 11 22 05 764 fax.: +381 11 31 18 016 e-mail: branislav.djosic@aofi.rs From: ?????? ??????? [mailto:jovanso@open.telekom.rs] Sent: 06 April 2011 11:43 To: AOFI Subject:

Zašto pišete samo latinicom ?

АГЕНЦИЈА ЗА ОСИГУРАЊЕ И ФИНАНСИРАЊЕ ИЗВОЗА УЖИЦЕ - ЗА ДИРЕКТОРА АГЕНЦИЈЕ - ЛИЧНО

Поштовани директоре,

Прво, честитам вам на новом столовању и желим вам пун успех у будућем раду.

Само једно ми се не допада. На фасади ваше канцеларије у Ужицу стоји скраћеница ваше институције - АОФИ - написана и то само латиницом. Предпостављам да сте Владина агенција и као такви морали би сте да пишете на српском језику и ћирилицом / чл.10 Устава/, а и на другим језицима и писму, ако је то предвиђено Законом о службеној употреби језика и писама - са предношћу писања на српском језику и на ћириличном писму/ чл.10 Закона/.

Ћирилицом морате да пишете, упротивном не поштујете Устав, а и на латиничном писму ако је то предвиђено поменутим законом. А, и да нисте владина институција, није ми јасно, како је могуће да се бавите државничким пословима а да не пишете на државном писму те исте државе, Невероватно је .

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА. __________ Information from ESET NOD32 Antivirus, version of virus signature database 6134 (20110519) __________ The message was checked by ESET NOD32 Antivirus. http://www.eset.com

 #
УНИЦЕФ за Србију Београд. Зашто пишете латиницом ?
jovansolajic | 13 Август, 2011 11:24

Поштована господо,

На РТС Београд приказујете позив / рекламу/ за помоћ угроженој деци од глади. Лепо, хумано. Поздрављам.

Међутим, једно ми смета.

Зашто не пишете на службеном писму Републике Србије - на ћирилици, већ латиницом. Није примерено. И ваша табла фирме у вашем седишту у Београду требала би да буде написана на српском језику ћирилицом и изворно на енглеском језику, никако другачије.

Истина, наш Устав вас не обавезује, али вас обавезује гостопримство државе у којој обитавате и радите. По логици ствари ако пишете на српском језику онда то треба да чините на писму ћирилица - јер српски језик познаје само српску ћирилицу. Српско - хрватски језик познавао је оба писма, али је он укинут. Хрватски језик не познаје ћирилицу, нити српски језик познаје латиницу. Не могу да замислим, како би изгледало да у Загребу на хрватском језику пишете ћирилицом.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак.

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ -у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Београдска шетња - Политика - Спектар - Ј.Стевановић. Зашто су текстови написани латиницом ?
jovansolajic | 28 Јул, 2011 12:38

БЕОГРАДСКА ШЕТЊА - Ј.СТЕВАНОВИЋ - ЗАШТО СУ ТЕКСТОВИ ИСПИСАНИ ЛАТИНИЦОМ И ТО САМО ЛАТИНИЦОМ ? 

У данашњој ПОЛИТИЦИ објављен је ваш чланак : " У музеј без карте". Лепо, честитам.

Међутим, једно ми смета. Зашто сте текстове на фотографијама написали латиницом. Изнад слике Српског парламента латиницом је написано " Виртуелна интерактивна презентација. Дом Народне скупштине".

Зар, за вас није обавезујуће  - по природи саме ствари - да пишете на српском језику и писмом ћирилица - на писму у Уставу прописаном за јавну употребу , односно на писму већинског народа који у овој држави живи.

Никако ми се не слаже. На слици најпрепознатљивији симбол државности државе Србије, у којој је Уставом прописана ћирилица, а текст на латиници - коју закон у српском језику и не препознје. За странце сте могли да текстове напишете на енглеском и другим језицима / у фусноти или на месту испод текста на српском језику и ћириличним писмом./.

Основни приступ за излазак у јавност треба да вам буде - да све што радите - да радите за добро и потребе свога народа и државе, а потом да задовољите и потребе за ширу употребу , односнио ван граница своје државе.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
«Претходни   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14  Следећи»