Categories
My Links
Генерална
Министарство спољних послова- на којем писму су исписане табле иностраних представништава ?
jovansolajic | 09 Април, 2010 13:20
ЗА ГОСПОДИНА МИНИСТРА И ДРЖАВНОГ СЕКРЕТАРА,
ПОШТОВАНИ,
ТАБЛЕ СТРАНИХ ПРЕДСТАВНИШТАВА / АМБАСАДА/ ИСПИСАНА СУ И  НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ И ЛАТИНИЧНИМ ПИСМОМ. ВЕРОВАТНО СУ И НАШЕ ТАБЛЕ У ИНОСТРАНСТВУ ИСПИСАНЕ И НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ И ЛАТИНИЧНИМ ПИСМОМ. АКО ЈЕ ТАКО, ОНДА ЈЕ ПРЕКРШЕН ЧЛ. 10 УСТАВА РЕПУБЛИКЕ. А, ОНДА ТО НИЈЕ У РЕДУ И ПРОТИВЗАКОНИТО ЈЕ.
МОЛИМ ВАС ДА ЛИ САМ У ПРАВУ, ДА МИ ОДГОВОРИТЕ.
МНОГО ВАМ ХВАЛА УНАПРЕД.
ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК, УЛ. ВЛАДАНА ШИЋЕВИЋА 19
Ово писмо је написано 11. јануара 2010. год.
Одговор нисам до данас добио.
 #
Mинистарство просвете- Писмо у школама и универзитетима ?
jovansolajic | 09 Април, 2010 12:24

ЗА ГОСПОДИНА МИНИСТРА ДР ЖАРКА ОБРАДОВИЋА,

ПОШТОВАНИ МИНИСТРЕ,

ПИСМО У ШКОЛАМА И НА УНИВЕРЗИТЕТИМА?

ПРИМЕТИО САМ ДА СУ ТАБЛЕ НА ШКОЛАМА У ИСТОЧНОЈ СРБИЈИ И НА УНИВЕРЗИТЕТУ У НОВОМ ПАЗАРУ И ДРУГДЕ НАПИСАНЕ ЛАТИНИЧНИМ ПИСМОМ.

ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ ДА СЕ ДРЖАВНИ ОРГАНИ ИЗ ПРОСВЕТЕ НЕ ПРИДРЖАВАЈУ УСТАВА И ТО ИЗ ОБЛАСТИ ЈЕЗИКА И ПИСМА! ШТА ДА ОЧЕКУЈЕТЕ ОД ГРАЂАНА, АКО ДРЖАВА ДАЈЕ ТАКАВ ПРИМЕР. НАЈБОЉИ ЗАКОНИ АКО СЕ СТРИКТНО НЕ ПРИМЕЊУЈУ НЕ ВРЕДЕ НИШТА И ОБРАТНО.

МОГУ ДА ЗАМИСЛИМ КАКВО ЈЕ ОБРАЗОВАЊЕ ДЕЦЕ МАЊИНА. ДА ЛИ УОПШТЕ УЧЕ И КОЛИКО СРПСКИ ЈЕЗИК, СРПСКО ПИСМО И ИСТОРИЈУ СРБИЈЕ? АКО ХОЋЕШ ДА СЕ ЗАПОСЛИШ У ДРУГОЈ ДРЖАВИ МОРАШ ДА ПОЛОЖИШ ЊИХОВ ЈЕЗИК И ИСТОРИЈУ. А, ДА ЛИ НАШ ДРЖАВЉАНИН ИЗ МАЊИНА МОРА ДА ЗНА СРПСКИ ЈЕЗИК И ИСТОРИЈУ? КО ЈЕ НАШ ДРЖАВЉАНИН И ЖИВИ У НАШОЈ ДРЖАВИ, ПРЕ СВЕГА, МОРА ДА ПОШТУЈЕ УСТАВ, ЈЕЗИК, ПИСМО И ЗНАМЕЊА НАШЕ ДРЖАВЕ ЧЕСТО ВИДИМО НА НЕКИМ МАНИФЕСТАЦИЈАМА ЗАСТАВЕ ДРУГИХ ДРЖАВА!

НАМА СЕ ДОГАЂАЈУ НЕВЕРОВАТНЕ СТВАРИ. ДА ТРАНСПАРЕНТ О ВУКОМОМ САБОРУ У ТРШИЋУ НАПИШУ ЛАТИНИЧНИМ ПИСМОМ! АКО ДРЖАВА УЧЕСТВУЈЕ И ПОМАЖЕ У НЕКИМ МАНИФЕСТАЦИЈАМА СВА ПИСАНИЈА МОРАЈУ ДА БУДУ ИСПИСАНА НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ И НА ЋИРИЛИЦИ.

ПИСАО САМ ВАМ ОВО СА ДОБРИМ НАМЕРАМА, АЛИ АКО СЛУЧАЈНО НИСАМ У ПРАВУ, ЗАМОЛИО БИХ ВАС ДА МИ ОДГОВОРИТЕ

ПРИМИТЕ ПОЗДРАВ.

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ,32000-ЧАЧАК, УЛ. ВЛАДАНА ШИЋЕВИЋА 19

Ово писмо је написано 27. августа 2008. год.

Нисам никада добио одговор.

 #
Министарство унутр. послова- Кабинет министра- за Светлану Тратар
jovansolajic | 09 Април, 2010 11:54

МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА

КАБИНЕТ МИНИСТРА

ЗА СВЕТЛАНУ ТРАТАР

ПОШТОВАНА СВЕТЛАНА,

ДОБИО САМ ВАШЕ ПИСМО ОД 28.12.2009 ГОДИНЕ, КОЈИМ МЕ УВЕРАВАТЕ ДА СУ ПИСМО НА НОВИМ С. ТАБЛИЦАМА И УСТАВ УСАГЛАШЕНИ.

СМАТРАМ ДА НИСТЕ У ПРАВУ. У ДРУГОМ СТАВУ ЧЛАНА 10 УСТАВА ПИШЕ: "СЛУЖБЕНА УПОТРЕБА ДРУГИХ ЈЕЗИКА И ПИСАМА УРЕЂУЈЕ СЕ ЗАКОНОМ, НА ОСНОВУ УСТАВА". ВИ СЕ НЕ ПОЗИВАТЕ, КОЈИМ ЈЕ ТО ЗАКОНОМ ПРОПИСАНО / НАРАВНО, ПОСЛЕ ДОНОШЕЊА УСТАВА 2006 ГОДИНЕ/ ДА СЕ ТАБЛИЦЕ ШТАМПАЈУ ЛАТИНИЧНИМ ПИСМОМ. НИКАКВЕ КОНВЕНЦИЈЕ НИТИ ПРАВИЛА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ НЕ МОГУ БИТИ СТАРИЈА ОД НАШЕГА УСТАВА. САМО ДА ВАС ПОДСЕТИМ ДА СУ ТАБЛИЦЕ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ И ЦЕЛОЈ Б И Х УРАЂЕНЕ, БЕЗ УПОТРЕБЕ ЛАТИНИЦЕ. А Б И Х ЈЕ ЧАК ПОД ПРОТЕКТОРАТОМ .

ПРЕМА ТОМЕ, ТАБЛИЦЕ СЕ МОГУ ШТАМПАТИ И БЕЗ УПОТРЕБЕ ЛАТИНИЦЕ И ШТО ЈЕ НАЈБИТНИЈЕ НЕ БИ СЕ ПОВРЕДИЛЕ УСТАВНЕ ОДРЕДБЕ. АЛИ, ЧИЊЕНИЦА ЈЕ ДА ЈЕ И У ВАШЕМ РЕСОРУ МНОГО ЛАТИНИЦЕ, ЧАК СУ СКОРО НАБАВЉЕНА ВАТРОГАСНА ВОЗИЛА НА КОЈИМА ЈЕ ПРИМЕЊЕНА ЛАТИНИЦА, ЈЕДИНО АКО МЕ ОЧИ НЕ ВАРАЈУ.

 МОЛИМ ВАС СА ОВИМ УПОЗНАЈТЕ Г- НА МИНИСТРА.

МНОГО ВАМ ХВАЛА НА ПОШТОВАЊУ МОЈЕ ЛИЧНОСТИ- КАО ГРАЂАНИНА.

ПОЗДРАВ

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК, УЛ. ВЛАДАНА ШИЋЕВИЋА 19

Ово писмо је написано 11. јануара 2010 год.

 #
Министарство унутр.послова- Управа за зај.послове-За
jovansolajic | 09 Април, 2010 11:48
ЗА ГОСПОДИНА МИНИСТРА И ДРЖАВНОГ СЕКРЕТАРА, ПОШТОВАНИ, ТАБЛЕ СТРАНИХ ПРЕДСТАВНИШТАВА / АМБАСАДА/ ИСПИСАНА СУ И НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ И ЛАТИНИЧНИМ ПИСМОМ. ВЕРОВАТНО СУ И НАШЕ ТАБЛЕ У ИНОСТРАНСТВУ ИСПИСАНЕ И НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ И ЛАТИНИЧНИМ ПИСМОМ. АКО ЈЕ ТАКО, ОНДА ЈЕ ПРЕКРШЕН ЧЛ. 10 УСТАВА РЕПУБЛИКЕ. А, ОНДА ТО НИЈЕ У РЕДУ И ПРОТИВЗАКОНИТО ЈЕ. МОЛИМ ВАС ДА ЛИ САМ У ПРАВУ, ДА МИ ОДГОВОРИТЕ. МНОГО ВАМ ХВАЛА УНАПРЕД. ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК, УЛ. ВЛАДАНА ШИЋЕВИЋА 19  #
Mинистру унутр. послова- Писмо латиница на будућим саобраћајним таблицама
jovansolajic | 09 Април, 2010 11:37

ЗА ГОСПОДИНА МИНИСТРА ИВИЦУ ДАЧИЋА,

ПОШТОВАНИ Г- НЕ МИНИСТРЕ,

У ЈУЧЕРАШЊОЈ " ПОЛИТИЦИ " ИЗАШАО ЈЕ ЧЛАНАК У ВЕЗИ ИЗРАДЕ НОВИХ САОБРАЋАЈНИХ ТАБЛИЦА. КОЛИКО СЕ ДАЛО ВИДЕТИ, ТАБЛИЦЕ ЋЕ СЕ ШТАМПАТИ УЗ ПРИМЕНУ ЛАТИНИЦЕ

ДА ЛИ ЈЕ ПРИМЕНА ПИСМА ЛАТИНИЦЕ ЗАКОНИТА, ОБЗИРОМ ДА У ЧЛАНУ 10 УСТАВА ПИШЕ ДА ЈЕ У СРБИЈИ У ЈАВНОЈ УПОТРЕБИ СРПСКИ ЈЕЗИК И ПИСМО ЋИРИЛИЦА.

БИЛО БИ ВЕОМА НЕУГОДНО ДА СЕ УТВРДИ ДА СУ ТАКВЕ ТАБЛИЦЕ УРАЂЕНЕ УЗ КРШЕЊЕ УСТАВА.

ПИШЕМ ВАМ СА ПОТПУНО ДОБРИМ НАМЕРАМА. И ИЗВИЊАВАМ СЕ ШТО САМ ВАМ УЗЕО ДРАГОЦЕНО ВРЕМЕ

С ПОШТОВАЊЕМ.

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК, УЛ. ВЛАДАНА ШИЋЕВИЋА 19.

Писмо је написано 11. децембра 2009. год.

 #
Mинисстру унутр. послова, латиница на новим панцир прслуцима
jovansolajic | 09 Април, 2010 11:01

ЗА МИНИСТРА УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА, Г-НА ДАЧИЋА,

 ПОШТОВАНИ Г-НЕ МИНИСТРЕ,

У ДАНАШЊОЈ " ПОЛИТИЦИ" ОБЈАВЉЕНА ЈЕ СЛИКА, НА КОЈОЈ ЈЕ ПОЛИЦАЈАЦ СА ПАНЦИР ПРСЛУКОМ НА КОМЕ ПИШЕ " ПОЛИЦИЈА НОВИ САД" ЛАТИНИЦОМ ИСПИСАНО.

РАНИЈЕ САМ ВАМ ПИСАО У ВЕЗИ ЛАТИНИЦЕ НА АУТОМОБИЛИМА И НА УНИФОРМАМА, НА ШТА СТЕ ОДГОВОРИЛИ ДА СЕ РАДИ О СТАРИМ ЗАЛИХАМА И ДА СЕ ЗА НОВЕ НАРУЏБЕ ПРИМЕЊУЈЕ ЋИРИЛИЧНО ПИСМО- СХОДНО НОВОМ УСТАВУ. МЕЂУТИМ, НИЈЕ ТАКО. ЛЕПО ПИШЕ У ПОДНАСЛОВУ СЛИКЕ " ... С НОВИМ ПАНЦИР ПРСЛУКОМ". А И ОНАЈ КОЈИ ВАМ ЈЕ ПОКЛОНИО ПАНЦИР ПРСЛУКЕ ЈЕ ДРЖАВНА ИНСТИТУЦИЈА, ПА ЈЕ МОРАО ДА СЕ ПРИДРЖАВА УСТАВА, ИЛИ МОЖДА МИСЛИ, ДА СЕ НА ЊЕГА УСТАВ НЕ ОДНОСИ.

МНОГО САМ РАЗОЧАРАН КАО ГРАЂАНИН. ПОЛИЦИЈА ЈЕ ЈЕДАН ОД ГЛАВНИХ СТОЖЕРА ВЛАСТИ, ЈЕДАН ОД ГЛАВНИХ ЧУВАРА ПОРЕТКА, А ИСПАДА ДА СЕ НЕ ПРИДРЖАВА УСТАВА. УСТАВ, ОСНОВНИ ЗАКОН ДРЖАВЕ, ТРЕБА ДА БУДЕ СВЕТО. АКО ЈЕ У УСТАВУ НАПИСАНО ДА ЈЕ ЋИРИЛИЦА ДРЖАВНО ПИСМО, ТО ЗНАЧИ ДА СЕ, ПРЕ СВИХ, ДРЖАВНИ ОРГАНИ МОРАЈУ ТОГА ДА СЕ СТРОГО ПРИДРЖАВАЈУ.

ЈА ВАМ СЕ МНОГО ИЗВИЊАВАМ, MOЖДА САМ ВАМ ДОСАДАН, АЛИ ЈЕ БОЉЕ И ПРИСТОЈНИЈЕ ОВАКО, НЕГО ЛИ, ДА ОВО ИЗНОСИМ У ЈАВНОСТ.

 МНОГО ПОЗДРАВА.

 ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, 32000-ЧАЧАК, УЛ. ВЛАДАНА ШИЋЕВИЋА 19

Ово писмо је написано 17. августа 2009. год.

На ово писмо нисам добио одговор.

 #
Mинистру унутр. послова, писмо на новим рег. таблицама ?
jovansolajic | 09 Април, 2010 10:49

МИНИСТРУ УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА Г-НУ ДАЧИЋУ,

ПОШТОВАНИ Г-НЕ МИНИСТРЕ, У ДАНАШЊОЈ ПОЛИТИЦИ ИЗАШАО ЈЕ НАПИС О ИЗГЛЕДУ БУДУЋИХ РЕГИСТАРСКИХ ТАБЛИЦА. НА РЕГИСТАРСКИМ ТАБЛИЦАМА ПРИМЕЊЕНО ЈЕ ПИСМО ЛАТИНИЦА, А У ПРАВИЛНИКУ.... СУ ПРЕДВИЂЕНА И СЛОВА КОЈИХ НЕМА У НАШОЈ АЗБУЦИ. /Y, W/

У УСТАВУ НАШЕ ДРЖАВЕ ПИШЕ ДА ЈЕ У ЈАВНОЈ УПОТРЕБИ СРПСКИ ЈЕЗИК И ПИСМО ЋИРИЛИЦА, КАО И ПИСМО ЛАТИНИЦА САМО УКОЛИКО ЈЕ ТО ПРОПИСАНО ЗАКОНОМ. ПРЕМА ТОМЕ, ДРЖАВНИ ОРГАН НЕ МОЖЕ ДА ПРАВИЛНИКОМ ПРОПИШЕ УПОТРЕБУ ЛАТИНИЦЕ. НАПОМИЊЕМ ДА НА ТАБЛИЦАМА ДРЖАВЕ БУГАРСКЕ И БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ И ДРУГИХ ЈЕ ПРИМЕЊЕНА ЋИРИЛИЦА .

АКО ОВАКО ОСТАНЕ ПРЕКРШИЋЕТЕ УСТАВ, А УСТАВ ВЕЋ УВЕЛИКО КРШИТЕ ЈЕР ВАМ НА ОДЕЋИ ПОЛИЦАЈАЦА И НА СЛУЖБЕНИМ ДРЖАВНИМ АУТОМОБИЛИМА ПИШЕ ЛАТИНИЦОМ. / НИЈЕ ДОБАР ПРИМЕР ЗА ОСТАЛЕ - ЗА ЈАВАНА ПРЕДУЗЕЋА КОЈА СЕ УОПШТЕ НЕ ПРИДРЖАВАЈУ ТЕ ВАЖНЕ ОДРЕДБЕ УСТАВА /.

МНОГО ВАМ ХВАЛА ШТО СТЕ НАШЛИ ВРЕМЕНА И ТРУДА ДА ОВО ПРОЧИТАТЕ. УКОЛИКО НИСАМ У ПРАВУ, МОЛИМ ДА МИ ОДГОВОРИТЕ.

ВЕРУЈТЕ МИ У ДОБРЕ НАМЕРЕ. ПОЗДРАВ,

Ј. ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК

Ово писмо је написано 7. августа 2008. год.

 #
Министру унутр. послова, у вези писма на пол. аутом. и униформама
jovansolajic | 09 Април, 2010 10:35
----- Original Message -----
From: Solajic
To: MUPRS@ MUP.SR.GOV.YU
Sent: Friday, December 14, 2007 2:55 PM
Subject: ??????? ????? ? ????????

ЗА ГОСПОДИНА МИНИСТРА ЈОЧИЋА
ПОШТОВАНИ ГОСПОДИНЕ МИНИСТРЕ,
НА ЛЕЂИМА ПОЛИЦИЈКИХ УНИФОРМИ И НА ПОЛИЦИЈСКИМ АУТОМОБИЛИМА ИСПИСАНА ЈЕ РЕЧ " ПОЛИЦИЈА" ЛАТИНИЦОМ-ПРЕТЕЖНО
У УСТАВУ ПИШЕ ДА ЈЕ У ЈАВНОЈ УПОТРЕБИ.ПИСМО ЋИРИЛИЦА,А ПИСМО ЛАТИНИЦА САМО АКО ЈЕ ТО ЗАКОНОМ ПРОПИСАНО
БУГАРСКА ЈЕ И У ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ ПА ИМ ИПАК НА КОЛИМА ПИШЕ ПОЛИЦИЈА ЋИРИЛИЧНИМ ПИСМОМ.
ВЕРУЈТЕ ДА ВАМ ДОБРОНАМЕРНО ПИШЕМ. ПАРА ОЧИ ДА НА СВАКОМ КОРАКУ  - У СУСРЕТУ СА ОРГАНИМА ЈЕДНЕ ОД НАЈЈАЧИХ ДРЖАВНИХ ИНСТИТУЦИЈА, ПИСМО ЛАТИНИЦА.  ИСПАДА ДА СЕ ТАКО ЈАКА ДРЖАВНА ИНСТИТУЦИЈА НЕ ПРИДРЖАВА УСТАВА-НЕ ДАЈ БОЖЕ! УКОЛИКО НИСАМ У ПРАВУ МОЛИМ  ВАС НЕКА  МЕ ВАША СЛУЖБА О ТОМЕ ОБАВЕСТИ.
ЈЕДНА  СУГЕСТИЈА. ВЕРОВАТНО ДА ЋЕМО МОРАТИ ДА МЕЊАМО РЕГИСТАРСКЕ ТАБЛИЦЕ НА АУТОМОБИЛИМА. МОДЕРНО ЈЕ И ЕВРОПСКИ,  ДА РЕГИСТАРСКИ БРОЈЕВИ БУДУ КОМБИНАЦИЈА СЛОВА И БРОЈЕВА. У  КОМБИНАЦИЈУ УЗМИТЕ СЛОВА КОЈА СУ ИСТА У ОБА ПИСМА,КАО ШТО ЈЕ ТО УРАДИЛА ДРЖАВА БИХ. ДА БИ СЕ РАЗЛИКОВАЛИ ОД ТАБЛИЦА БИХ -НА ТАБЛИЦИ НЕКА БУДУ 2 ИЛИ 3 СЛОВА.НПР. 33-АВЕ-44 ИЛИ 55-333-ТМО, ИТД,ИТСЛ.
ХВАЛА НА РАЗУМЕВАЊУ И ХВАЛА УНАПРЕД.
С ПОШТОЦАЊЕМ,
ЈОВАН ШОЛАЈИЋ,32000-ЧАЧАК,ВЛАДАНА ШИЋЕВИЋА 19,ТЕЛ/ФАКС:032/367-322
ХВАЛА НА РАЗУМЕВАЊУ И ХВАЛА УНАПРЕД.
 #
Политика - Међу нама- Потискивање нашег писма и језика у региону ?
jovansolajic | 08 Април, 2010 12:56

 (Даље)  #

ПОЛИТИКА-Због чега нису штампали моје примедбе на абецедни редослед Београдске берзе ?
jovansolajic | 08 Април, 2010 11:59
ЗА РУБРИКУ МЕЂУ НАМА ПОШТОВАНИ УРЕДНИЧЕ, ДАНА 8.12.2009. ГОДИНЕ, ПОСЛАО САМ ВАМ ПИСМО, У КОЈЕМ УКАЗУЈЕМ НА НЕДОСЛЕДНОСТ , ОДНОСНО ГРЕШКУ - ДА ПОЛИТИКА У РУБРИЦИ ЕКОНОМИЈ ТАБЕЛУ БЕОГРАДСКЕ БЕРЗЕ ШТАМПА ЋИРИЛИЦОМ / ШТО ЈЕ ПРАВИЛНО /, А РЕДОСЛЕД АБЕЦЕДНИМ РЕДОМ / ШТО ЈЕ НЕПРАВИЛНО / НЕРАДО СЕ ПРИЗНАЈУ ГРЕШКЕ. АЛИ, ЈА САМ БИО УВЕРЕН, ДА ТО НИЈЕ СЛУЧАЈ СА ПОЛИТИКОМ ПОЛИТИКА ЈЕ ЗНАЛА ДА ОБЈАВИ И КРИТИКЕ НА СВОЈ РАЧУН. У ОВОМЕ ЈЕ НАЈГОРЕ, ШТО ПОЛИТИКА И НАДАЉЕ ТАБЕЛУ ШТАМПА ПО СТАРОМ. ДА ЛИ МОЖЕТЕ ДА МИ ОДГОВОРИТЕ, ИЗ КОЈИХ РАЗЛОГА НИСТЕ ШТАМПАЛИ МОЈЕ ПИСМО. ИЗУЗЕТНО БИХ ВАС ЗАМОЛИО. ХВАЛА УНАПРЕД. С ПОШТОВАЊЕМ. ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК Овај текст је написан 11.децембра 2009. год. Нисам добио одговор.  #
Политика - Међу нама - Jeзик, писмо и мобилна телефонија ?
jovansolajic | 07 Април, 2010 13:06

ЗА РУБРИКУ " МЕЂУ НАМА "

ЈЕЗИК, ПИСМО И МОБИЛНА ТЕЛЕФОНИЈА " СУМРАК ЋИРИЛИЦЕ", 4. 3., 12. 3 .

У АПАРАТИМА МОБИЛНЕ ТЕЛЕФОНИЈЕ, У МЕНИЈУ ЗА ПРИМЕНУ ЈЕЗИКА, ЗА СРБИЈУ ЈЕ ПРЕДВИЂЕНА " ОШИШАНА " ХРВАТСКА ЛАТИНИЦА, А ЗА БУГАРСКУ И МАКЕДОНИЈУ ЊИХОВА ЋИРИЛИЧНА ПИСМА. И ТЕЛЕФОНСКИ ИМЕНИЦИ СУ ОДШТАМПАНИ УЗ ПРИМЕНУ ХРВАТСКЕ АБЕЦЕДЕ. РАЧУНИ ТЕЛЕКОМА ИСПИСАНИ СУ, ИСТО ТАКО, ЛАТИНИЦОМ.

ПИТАМ СЕ, ДА ЛИ ОДГОВОРАН ЧОВЕК У ТЕЛЕКОМУ ЗНА ДА КРШИ УСТАВ СВОЈЕ ДРЖАВЕ. ДА ЛИ ОН ЗНА ДА ЈЕ У ОБАВЕЗИ ДА ПРИМЕЊУЈЕ СРПСКИ ЈЕЗИК И ПИСМО СРПСКЕ ЋИРИЛИЦЕ. АКО ОН ТО НЕ ЗНА, ИЛИ НЕ ЖЕЛИ ДА ЗНА, ЗАР У НАШОЈ ДРЖАВИ НЕ ПОСТОЈИ НАДЛЕЖНИ ОРГАН КОЈИ ТРЕБА ДА ГА ОПОМЕНЕ И ДА ГА НАТЕРА ДА СЕ ПРИДРЖАВА УСТАВА.

АЛИ, НИСУ ОНИ ЈЕДИНИ. НИ ЈЕДНО МИНИСТАРСТВО, ЈАВНА УСТАНОВА И ЈАВНО ПРЕДУЗЕЋЕ СЕ НЕ ПРИДРЖАВАЈУ СЛОВА УСТАВА У ПРИМЕНИ ПИСМА. АКО СЕ ВЛАДА НЕ ПРИДРЖАВА УСТАВА, ОНДА НИЈЕ НИ ЧУДО ШТО СЕ УСТАВА НЕ ПРИДРЖАВАЈУ ПОДРЕЂЕНЕ УСТАНОВЕ И ЈАВНА ПРЕДУЗЕЋА.

С ПОШТОВАЊЕМ.

ИМАТЕ ПРАВО ДА РЕДИГУЈЕТЕ ТЕКСТ, АЛИ ДА МУ НЕ МЕЊАТЕ СУШТИНУ.

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК.

Текст је писан 13. марта 2009. год.

ПОЛИТИКА НИКАДА НИЈЕ ОБЈАВИЛА ЧЛАНАК.

 #
Политика - Међу нама - Да ли ће ћирилица постати изборни предмет ?
jovansolajic | 06 Април, 2010 13:34

ЗА РУБРУКУ МЕЂУ НАМА

ПОШТОВАНИ УРЕДНИЧЕ,

МОЛИМ ВАС ДА У ВАШОЈ РУБРИЦИ ОБЈАВИТЕ СЛЕДЕЋЕ:

У УСТАВУ СРБИЈЕ ПИШЕ ДА ЈЕ У ЈАВНОЈ УПОТРЕБИ У СРБИЈИ СРПСКИ ЈЕЗИК И ПИСМО ЋИРИЛИЦА. ТО ЗНАЧИ, ДА СУ ДРЖАВНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ, СКУПШТИНА, ВЛАДА , МИНИСТАРСТВА, ДРЖАВНИ КОМИТЕТИ И УСТАНОВЕ-СВЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ КОЈЕ СЕ ФИНАНСИРАЈУ ИЗ БУЏЕТА, ЈАВНА ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ, ДУЖНИ ДА У СВИМ ОБЛИЦИМА ПРИМЕЊУЈУ ПИСМО ЋИРИЛИЦУ.

МЕЂУТИМ, НИЈЕ ТАКО. НА СВАКОМ КОРАКУ ВИДИМО И ЧИТАМО ИСПИСАНЕ РАЗНЕ ТЕКСТОВЕ ЛАТИНИЦОМ И ТО САМО ЛАТИНИЦОМ.

КАО ПРВО, И У САЛИ ПРЕДСЕДНИШТВА ВЛАДЕ, ТЕКСТ " ВЛАДА " ЈЕ НАПИСАН ЛАТИНИЦОМ. У УСТАНОВАМА СВИХ МИНИСТАРСТАВА СКОРО СВЕ ЈЕ НАПИСАНО ЛАТИНИЦОМ. ТАБЛА НА АРЕНИ, ТАБЛА НА ДРЖАВНОМ УНИВЕРЗИТЕТУ У НОВОМ ПАЗАРУ, У ДРЖАВНОЈ ЛУТРИЈИ СРБИЈЕ СВЕ ЈЕ НАПИСАНО ЛАТИНИЦОМ, ИТД.ИТД.

ОНДА, АКО СЕ ДРЖАВА И ЊЕНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ НЕ ПРИДРЖАВАЈУ УСТАВА, ОНДА НЕ ТРЕБА ДА НАС ЧУДИ ШТО ЈЕ ЛАТИНИЦА ПОТПУНМО ИСТИСНУЛА НАШЕ ПИСМО. ТЕЛЕНОР ЈЕ НА НАШОЈ МОБИЛНОЈ ТЕЛЕФОНИЈИ ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК УПОТРЕБИО ЛАТИНИЧНО ПИСМО, А ЋИРИЛИЦУ ЗА МАКЕДОНИЈУ И БУГАРСКУ . КО ТРЕБА ДА ИХ ОПОМЕНЕ ДА СЕ НЕ ПРИДРЖАВАЈУ УСТАВА.ОВАКВИХ ПРИМЕРА ЈЕ МНОГО.ТАБЛЕ СТРАНИХ АМБАСАДА И УСТАНОВА ИСПИСАНЕ СУ ЛАТИНИЧНИМ ПИСМОМ. ВЕРОВАТНО ДА СУ И ТАБЛЕ НАШИХ АМБАСАДА И ДРЖАВНИХ ИНСТИТУЦИЈА У ИНОСТРАНСТВУ, ОСИМ НА ЈЕЗИКУ ДОТИЧНЕ ДРЖАВЕ НАПИСАНЕ ЛАТИНИЧНИМ ПИСМОМ. ДА ЛИ ЈЕ ТО ПО УСТАВУ? АКО НЕКО МИСЛИ ДА СУ ОВО СИТНИЦЕ ГРДНО СЕ ВАРА. МНОГО СИТНИЦА У ЖИВОТУ СТВАРАЈУ ВЕЛИКЕ ПРОБЛЕМЕ.ЧОВЕК ПАДА НА СИТНИЦАМА. АКО ДРЖАВА ПРОПИСУЈЕ ЗАКОН, ЊЕНА СНАГА СЕ САМО МЕРИ ПО ДОСЛЕДНОЈ И БРЗОЈ ЊЕГОВОЈ ПРИМЕНИ. У ПРОТИВНОМ, НАМА ГРАЂАНИМА ДАЈЕ ЛОШ ПРИМЕР.

МОЛИМ ВАС ОДРЕДИТЕ САМИ НАСЛОВ И ИМАТЕ ПРАВО ДА ИЗВРШИТЕ ПОТРЕБНУ РЕДАКЦИЈУ ТЕКСТА, АЛИ БЕЗ ПРАВА ПРОМЕНЕ СУШТИНЕ.

МНОГО ВАМ ХВАЛА.

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК

Текст је написан 21. октобра 2008. год.

 Политика овај текст никад није објавила.

 #
Политика - Међу нама - Писмо на таблама дипл. представништава /латиница /
jovansolajic | 06 Април, 2010 13:10

ЗА РУБРИКУ " МЕЂУ НАМА "

ПОШТОВАНИ УРЕДНИЧЕ,

МОЛИМ ДА У ВАШОЈ РУБРИЦИ ОБЈАВИТЕ СЛЕДЕЋЕ:

ПИСМО НА ТАБЛАМА СТРАНИХ ДИПЛОМАТСКИХ ПРЕДСТАВНИШТАВА И У УПОТРЕБИ У ЈАВНИМ УСТАНОВАМА.

НОВИМ УСТАВОМ ЈЕ ПРОПИСАНО ДА ЈЕ У ДРЖАВИ СРБИЈИ СЛУЖБЕНИ ЈЕЗИК СРПСКИ И ПИСМО ЋИРИЛИЦА. МЕЂУТИМ, И ПОСЛЕ ТОЛИКО ВРЕМЕНА ОД ДОНОШЕЊА НОВОГ УСТАВА, НА ТАБЛАМА СТРАНИХ ДИПЛОМАТСКИХ ПРЕДСТАВНИШТАВА НАЗИВИ СУ ИСПИСАНИ ЛАТИНИЦОМ. МЕЂУТИМ, НИШТА БОЉА СИТУАЦИЈА НИЈЕ НИ У НАШИМ ИНСТИТУЦИЈАМА. И ДАЉЕ, У ДРЖАВНИМ И ЈАВНИМ УСТАНОВАМА И ЈАВНИМ ПРЕДУЗЕЋИМА, МАЊЕ-ВИШЕ ПИШУ ЛАТИНИЦОМ, У ПОНЕКИМА И ТО САМО ЛАТИНИЦОМ.

КОЛИКО НАШОЈ БИРОКРАТИЈИ ТРЕБА ВРЕМЕНА ДА ПРИМЕНИ УСТАВ? ИЛИ ЗА ТО НИКО И НЕ ХАЈЕ. ИМА НА ПРИМЕР И УСТАНОВА КОЈЕ У СВОМ НАЗИВУ ИМАЈУ И " ДРЖАВНИ ", КАО ШТО ЈЕ ДРЖАВНА ЛУТРИЈА ИЛИ ДРЖАВНИ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ ПАЗАРУ, А СВЕ ПИШУ ЛАТИНИЦОМ . ЗАШТО ОДГОВОРНИ НОСИОЦИ ДРЖАВНИХ И ЈАВНИХ ФУНКЦИЈА НИСУ , ОДМАХ ПО ДОНОШЕЊУ НОВОГ УСТАВА, ПРЕДУЗЕЛИ ОДГОВАРАЈУЋЕ МЕРЕ ЗА ПРИМЕНУ ЗАКОНСКИХ ОДРЕДБИ У ПРИМЕНИ ОБАВЕЗУЈУЋЕГ ПИСМА.

УЧИНИМО БАР ТОЛИКО, ДА ПИСМО ЋИРИЛИЦУ ПРИМЕЊУЈУ БАР ОНИ КОЈИ ПО УСТАВУ ТО МОРАЈУ. А, АКО ТИ МИСЛЕ ДА НЕ МОРАЈУ, ОНДА НЕКА О ТОМЕ ИЗВЕСТЕ НАРОДНУ СКУПШТИНУ И ВЛАДУ, ПА НЕКА ОНИ ВИДЕ ШТА ЋЕ СА ТАКВИМА ДА РАДЕ.

ГРАД БЕОГРАД ТРЕБАО БИ ДА ДА ПРИМЕР. НОВИ ГРАДОНАЧЕЛНИК, Г-ИН ЂИЛАС, МОГАО БИ ДА ИЗМЕНИ ИЗГЛЕД ГРАДА БЕОГРАДА- ДА ИЗМЕНИ СТАЊЕ ПРЕКОМЕРНЕ УПОТРЕБЕ ЛАТИНИЦЕ И ДА ДА ПРИМЕР И СВИМ ОСТАЛИМА У УНУТРАШЊОСТИ СРБИЈЕ

ДОЗВОЉАВАМ ДА ИЗВРШИТЕ РЕДАКЦИЈУ, С ТИМ ДА НЕ МЕЊАТЕ СУШТИНУ ТЕКСТА.

ХВАЛА УНАПРЕД.

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК.

 

 

Текст написан 30. септембра 2008. год

ПОЛИТИКА НИЈЕ ШТАМПАЛА ОВАЈ ТЕКСТ.

 #
Железнице Србије- Писмо на железничкој станици Суботица исписано латиницом ?
jovansolajic | 05 Април, 2010 10:16

ЗА ГОСПОДИНА ЗОРАНА ПОПОВИЋА,

ПОШТОВАНИ ГОСПОДИНЕ, У ЈУЧЕРАШЊОЈ ПОЛИТИЦИ, НА СТРАНИ 14, СТОЈИ СЛИКА ЗГРАДЕ ЖЕЛЕЗНИЧКЕ СТАНИЦЕ У СУБОТИЦИ, НА КОЈОЈ ПИШЕ ЖЕЛЕЗНИЧКА СТАНИЦА НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ ЛАТИНИЦОМ И НА МАЂАРСКОМ ЈЕЗИКУ.

ЖЕЛЕЗНИЦЕ СУ ЈАВНО ДРЖАВНО ПРЕДУЗЕЋЕ И ПО ЧЛ. 10 УСТАВА, У ОБАВЕЗИ СУ, ДА ПИШУ НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ И НА ЋИРИЛИЧНОМ ПИСМУ, И НА ДРУГОМ ПИСМУ И ЈЕЗИКУ АКО ЈЕ ТО ПРОПИСАНО ЗАКОНОМ , А НА ОСНОВУ УСТАВА.

ПРЕМА ТОМЕ ВИ КРШИТЕ УСТАВ. ИЛИ МОЖДА СЕ СМАТРА ДА СУ ОНИ НЕШТО ПОСЕБНО У ДРЖАВИ, ПА СЕ НА ЊИХ УСТАВ ДРЖАВЕ НЕ ПРИМЕЊУЈЕ. ИЛИ СЕ МОЖДА ПРИПРЕМА СЦЕНАРИО СЕЦЕСИЈЕ.

МОЛИМ ВАС ОДГОВОРИТЕ МИ, КАО ГРАЂАНИН ХТЕО БИХ ДА ЗНАМ ДА ЛИ САМ ИЛИ НИСАМ У ПРАВУ.

ДВОУМИО САМ СЕ , ДА ЛИ ДА ПИШЕМ ОДМАХ У НОВИНЕ- ДА ВАС ЈАВНО ПРОЗОВЕМ, ПА САМ ИЗАБРАО ЛАКШУ ВАРИЈАНТУ, НАДАЈУЋИ СЕ ДА ЋЕ ТЕ ПРЕДУЗЕТИ ОДГОВАРАЈУЋЕ МЕРЕ,

МОЛИМ ВАС О ОВОМЕ ОБАВЕСТИТЕ И ГОСПОДИНА МИНИСТРА.

С ПОШТОВАЊЕМ,

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ,

ЧАЧАК, УЛ. ВЛАДАНА ШИЋЕВИЋА 19

Текст писан 24.фебруара 2010. год.

 #
ПИСМО ЋИРИЛИЦА У НОВИНАМА
jovansolajic | 23 Март, 2010 10:44
МИХАЛО ШОЛАЈИЋ  #
«Претходни   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14