Categories
My Links
Генерална

« Електровојводина / дир.Др. Тихомир Станић/. Зашто не пишете и ћириличним писмом, сходно Уставу. | Анџелина Џоли. Филм " У земљи крви и меда". Зашто није снимила грозно одсецање глава Срба? »

Кркобабић Милан, зам.град.Бгд - а. Поздрављам вашу борбу за српски језик и ћирилично писмо.
jovansolajic | 22 Фебруар, 2012 12:19
ЗА МИЛАНА КРКОБАБИЋА, ЗАМЕНИКА ГРАДОНАЧЕЛНИКА - ЛИЧНО
Поштовани Милане,
Честитам и поздрављам вашу борбу за очување српског језика и ћирилице. Само тако, и још жешће и практичније, наставите.
Београду вратите аутентичност - да буде препознатљив по својим карактеристика, по основном обележју - јединственом писму - ћирилици, по коме је у свету Србија и српски народ препознатљив.
Има шансе да се српски језик и ћирилица изборе за опстанак и напредак, као прво, ако натерате, све јавне установе и јавна предузећа  да морају у свему да пишу на српском језику и ћирилицом, сходно чл. 10 Устава. Било да су у вашој надлежности или да то тражите, пак, преко надређених државних органа.
Свака институција која добија новац из буџета мора да пише ћирилицом. Свака манифестација, која се финансира из буџета , мора да је исписана на српском језиклу и ћирилицом. Позоришта добијају дотације из буџета и јавне су установе а пишу латиницом.
Зашто табла Београдске  арене само на латиници. Градско саобраћајно предузеће Београд не придржава се Устава. Нови трамваји, итд. Један апсурд - Државна лутрија Србија, зове се још и државна и све што је написано је на латиници. Галеника је, пре доношења новог Устава, етикете и упутства  писала на оба писма, а данас само на латиници. Свашта.
По Уставу наше табле државних институција у иностранству морале би да буду написане на српском језику и ћирилицом и на страном језику дотичне државе, али исто тако, и табле страних представништава у нашој држави по истом принципу. Да ли је то тако. Не верујем.
Зашто Упутства, етикете, итд увезене робе за српски језик су написане латиницом, а за македонски , руски и бугарски ћирилицом - ако је по Уставу у Србији државно писмо ћирилица.
Интерсантно је, да и ако знамо да Запад - све што се издаје публикација  са ових простора латиницом сврстава у хрватску културну баштину, а само оно што се штампа ћирилицом у српску баштину, ми награђујемо  књижевна дела на српском језике штампана латиницом.
А, о чистоти и утирању нашег језика и да не говоримо. Називи фирми и реклама на улицама Београда, као да сте залутали у неки енглески град. На ТВ и средствима информисања, утркују се ко ће да употреби више страних речи - ваљда да се покажу колико су писмени. Треба неко да их званично опомене да то не чине. Још цар Душан је упозоравао да се не сме изгубити ни једна српска реч.
Значи, господине Кркобабићу, прво натерајте све који су по Уставу обавезни .да морају да пишу на српском језику и ћирилицом, а потом и остале. Није логично, да је државно писмо ћирилица, а све што пишемо за јавност, све што увозимо и све што извозимо пишемо на српском језику и непостојећем писму у српском језику - латиницом. Наопако је да неко  - ко мора да пише ћирилицом - напротив пиша латиницом.
Замолио бих вашу надлежну службу да ми потврди да ли је ово писмо вама уручено и да ли сте га прочитали.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 #
Add Comment
Додај коментар

Запамти ме