Categories
My Links
Генерална

« Да ли је у Србији потребан превод са српског на босански језик | Машинско - саобраћајна школа Чачак и Министар просвете Бгд.Зашто електронски дневник на латиници? »

НИН Београд. Спаић Небојша, гл. и одг. уредник НИН -а, каже да је у Србији угрожена латиница !
jovansolajic | 26 Јануар, 2012 12:18

ЗА ЈЕЛЕНУ ДРАКУЛИЋ - ПЕТРОВИЋ, ДИРЕКТОРА НИН- А -ЛИЧНО

Поштована г - ђо,

У синоћној емисији " ПИРАМИДА", на Првој ТВ, ваш главни и одговорни уредник, г - ин Небојша Спаић, између осталих непримерености, да не употребим оштрију реч, рече следеће:

1. Шта то тражи ПУПС - Кркобабић - ћирилицу за српски језик за слање МС порука - само ћирилица па ћирилица. Зашто, када је у Србији угрожена латиница. Рече и оста жив. Он, као да је слеп.

Он, значи не зна - да је по нашем Уставу у Србији у службеној употреби српски језик и ћирилично писмо. Значи, да све државне институције. установе , јавна предузећа, морају да све пишу на српском језику и на ћирилици. А, чињенице говоре да није тако - да многе установе пишу искључиво латиницом - напротив. И шта тек рећи, за нашу уличну иконографију, за нашу штампу, издавачку делатност - књиге, ТВ, етикете на трговачкој роби, лековима и да не набрајам. Не можемо да се препознамо - нигде нашег службеног и традиционалног писма - писма - по којем смо у свету препознатљиви - већ само - сама латиница и енглески језик

2. Да нема ништа против да у Србију дође Анђелина Џоли, на промоцију њеног филма . у којем здушно блати Србију и српски народ.

Можда поменути Спаић има право да се придружи блаћењу своје државе и свога народа, али нема смисла да то ради човек на тако одговорном радном месту у тако реномираном недељнику.

3. Слаже се са потписницима јавне петиције који одобравају изјаву књижевника , саветника Кривокапића, који жали што није употребљен експлозив у Бањалуци и да је против смењивања управника Народне библиотеке Србије. Много непромишљено и да не кажем будаласто.

Може Спаић да се бори за слободу говора и може да има нешто против Председника своје државе, али не може да подржава тероризам. Ово је, чак, за кривично гоњење. Подписници петиције и они који их подржавају , побркали су лончиће. Измешали су бабе и жабе.

Јадна је та држава и тај народ у којој се толерише претња тероризмом против Председника државе. Председник државе - док је председник мора бити поштован и уважаван достојанствено од свих грађана. Он не сме бити омоаловажаван, а камо ли да се толерише претња тероризмом.

И све остало што је говорио није било примерено, па није ни чудо што је добио свега 6% гласова гледалаца.

Надам се да ће ово писмо стићи на адресу директора. Надам се да ћу добити некакав одговор.

Очекујем да ће те ово писмо одшампати у вашем недељнику НИН - као писмо читалаца.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак.

Ово писмо објавио сам у моме БЛОГ - у Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 

 #
Add Comment
Додај коментар

Запамти ме