Categories
My Links
Генерална

« ТАНЈУГ БГД. Зашто ваша установа не примењује - за српски језик - ћирилично писмо ? | ТЕЛЕКОМ СРБИЈА. Зашто , и даље, пишете латинчним писмом? »

РТС БЕОГРАД - Тијанић и пред.упр.одбора. Зашто латиница у емисији на РТС 2?
jovansolajic | 06 Април, 2012 11:29
ЗА ГЕН.ДИРЕКТОРА РТС и ПРЕДСЕДНИКА УПРАВНОГ ОДБОРА РТС - ЛИЧНО
 
 
Поштовани,
 
Синоћ, у 20 часова, на вашој РТС 2, приказали сте емисију : " ПОКАЖИ СВИМА ! КОЛИКО СИ ЛУД ЗА НАУКОМ"-. Лепо, честитам.
 
Међутим, имам озбиљну замерку. Зашто су текстови написани на српском језику латиничним писмом. Зар вашу установу, не обавезује чл.10 Устава наше државе - да као јавна установа морате да пишете ћирилицом. И многе друге емисије су на латиници. Ваш Јован Мемедовић снима емисије уз примену , искључиво, латиничног писма за српски језик - примера ради.
 
Ако не можемо да натерамо нити да одобровољимо приватне ТВ станице да пишу службеним традиционалним писмом Срба, зашто вашу кућу опомињати и терати на то, када сте по Уставу у обавези да пишете на српском језику ћириличним писмом, управо српском азбуком.
Имам утисак, да у вашој установи влада непринципијелност, јавашлук и да не употребим још неку тежу квалификацију.
 
Језик и писмо су строге уставне норме и морају бити светиња за једну државну инстиуцију каква је РТС.  Ту не може бити било каквог изговора.
Држава нам је наметнула закон по коме  плаћамо за ваш рад, а питам се, да ли та иста Држава вас контролише шта и како радите. Или вам се може. Да ли ваши радници и сарадници знају да морају да пишу ћирилицом, или они по инерцији и даље пишу како им је воља. Шест година је прошло од доношења новог Устава, а ви још нисте нашли за сходно да га примењујете. Колико година вам је  још потребно, побогу !
 
Јавни сервис сте, како себе називате, а кршите Устав. Лош пример дајете овом народу.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА. 
 #
Add Comment
Додај коментар

Запамти ме