Categories
My Links
Генерална
Градоначелник Београда и дир. ГСП Београд. Зашто на " Шпанцима" латиница и туђ језик ?
jovansolajic | 29 Децембар, 2011 13:23

ЗА ГРАДОНАЧЕЛНИКА ГРАДА БЕОГРАДА И ЗА ДИРЕКТОРА ГСП БЕОГРАД

Поштована господо,

У данашњој ПОЛИТИЦИ, у рубрици "Међу нама" , Бранко Косић из Београда пише: "Латиница у шпанцу". И ја сам вам о латиници у "шпанцу" писао. Поново вам пишем.

1. Зашто латиница и зашто то није исправљено,

2. Зашто боје трамваја нису поређане каква је и застава наше државе,

3. Зашто се читају и чују речи, које нису уобичајене у српском већ у језику суседних држава, као што су : стајалиште, крижање, преседање, итд.

Питам вас , цењени градоначелниче Београда. Да ли ће те наредити да се горе поменути пропусти исправе и да ли ће те предузети одређене мере против одговорних лица у ГСП и у Управи за саобраћај града Београда.

Питам се - да ли је могуће - да се овакви трамваји приме од испоручиоца и да ли је могуће да је одговорно лице пустило у саобраћај ова возила. Какав смо ми то народ. Да све дозвољавамо. Зар су нам на одговорним функцијама тако неодговорни људи. Без знања, реда, одговорности, да не набрајам даље. Па зар наш наручилац није написао - нацртао испоручиоцу - произвођачу - шта и како треба да напише и којим језиком треба да говори и пише. Ако нам је Хашки суд наметнуо хрватски или босански језик и то за суђење нашим Србима, зашто је наш језик и писмо скрајнут и када смо ми у апслутној предности - ми купујемо трамваје и можемо да захтевамо да буду произведени уз поштовање свих правила , закона и Устава наше земље.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
ЈП ПТТ СРБИЈА Београд - Зашто на поштанским маркама латинично писмо ? Тражим одговор !
jovansolajic | 28 Децембар, 2011 12:04

ЈП ПТТ СРБИЈА БЕОГРАД ЗА ГЕН.ДИРЕКТОРА И ПРЕДСЕДНИКА УПРАВНОГ ОДБОРА - ЛИЧНО

Поштована господо,

У јучерашњој ПОЛИТИЦИ објавили сте издавање пригодних поштанских марака од 22.- динара.

Лепо, честитам.

Међутим, имам једну озбиљну примедбу. Зашто марке штампате уз примену латиничног писма ?

Интересује ме, по којем пропису примењујете латинично писмо - који је то пропис који је старији и од нашег Устава - у којем је прописано у чл. 10 - да је у Србији у службеној употреби српски језик и писмо ћирилица.

Да ли је могуће - да и после 5. година од доношења новог Устава нисте нашли за сходно да почнете да га примењујете?!

Молим вас, одговорите ми.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Министарство унутрашњих послова. Зашто нема крив.гоњења против лица за нестале предмете Брозових?
jovansolajic | 24 Децембар, 2011 12:49

ЗА МИНИСТРА УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА - ЛИЧНО

Поштовани г - не Дачићу,

Укратко, зашто нема поступка у кривичном гоњењу лица - одговорних за нестанак предмета из заоставштине некадашњег председника СФРЈ - Јосипа Броза - Тита.

Било да се ради о предметима који треба да наследи држава Србија , или пак Брозови наследници. Предмети нису могли да испаре. Постоје било какви писани трагови о којим се предметима ради, вероватно и Инвентари. Онај који је дао некоме предмете и онај који је наредио издавање предмета и онај који узете предмете није вратио морају да буду кривично гоњени.

Или су они који су приграбили нестале предмете политичка и друга друштвена олигархија - па су као такви можда посебно заштићени - можда је таквима све дозвољено - па и да узурпирају друштвену и туђу имовину. Свашта је могуће. Да ли је то баш тако - интересује ме.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Народна банка Србије - Гувернер. Зашто на новчаници од 2000.- динара писмо латиница ?
jovansolajic | 24 Децембар, 2011 12:18

ЗА ГУВЕРНЕРА НАРОДНЕ БАНКЕ СРБИЈЕ - ДЕЈАНА ШОШКИЋА - ЛИЧНО

Поштовани г - не,

У данашњој Политици, објављена је слика - на којој ви држите у руци нову новчаницу од 2000.- динара. Лепо, честитам.

Међутим, на овој новчаници, видим и латинично писмо. Интерсује ме, као грађанина, којим је то законом и сл. предвиђена употреба латиничног писма на новчаницама, обзиром да је у чл. 10 Устава прописано да је у Србији у службеној употреби српски језик и писмо ћирилица.

Управо, зар је могуће и да постоји некакав пропис или закон који дезавуише и да је старији од Устава. Хвала Богу, код нас је нормално - да је све могуће, па и ово.

Ако је могуће - да нам је инфлација висока и да истовремено динар јача у односу на ЕВРО, зашто се не би погрешило о једно слово Устава - који руководиоци НБС нису успели ни да прочитају ни за 6. година од када је нови Устав донет - па по инерцији из ранијег периода пресликавају неке делове са новчаница издатим у неким ранијим периодима. Како друкчије разумети овакав пропуст.

Молио бих вас , поштовани гувернеру, да ми одговорите како је дошло до тога да на поменутој новчаници употребите и писмо латиницу и какве мере ће те предузети.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Политика - Гл. и одг.уредник. Зашто је додатак БИГ БИЗНИС на латиници ?
jovansolajic | 22 Децембар, 2011 11:57

ЗА ГЛАВНОГ И ОДГОВОРНОГ УРЕДНИКА - ДРАГАНА БУЈОШЕВИЋА - ЛИЧНО

Поштовани г - не,

У данашњем броју вашег цењеног листа штампан је и додатак - БИГ БИЗНИС.

Питам, који су разлози, да овај додатак штампате на латиници и тако покварите визуелну слику вашег листа. Мало - мало, па вам на по целој страни, изађу текстови латиницом писани. Замолите оглашиваче и остале да текстове пишу на нашем и вашем традиционалном писму - а назив оглашивача само да буде у оригиналу.

Ја, ваш лист и још неколико ваших издања купујем по традицији - десетинама година уназад. Прво, јер их сматрам прворазредним а и из разлога што их штампате на ћириличном писму. Ако будете све више и више одступали од традиције, вероватно да ћу морати да се определим за неке конкурентске новине - што не бих желео.

Зашто побогу - да ако је реч о бизнису да то треба да се штампа на српском језику латиницом - коју узгред наш Устав не познаје - као да привредници Србије не треба да знају државно писмо. Ако стварно не знају онда их треба натерати да га науче.

Ваша кућа треба да буде пример - како треба чувати традицију . Знајте, ћирилица је питање чистоте српскога језика. Само оне публикације које су одштампане на српском језику на српској ћирилици сматрају се у свету српском културном баштином, а на латиници баштином Хрвата - тако то види Америка и остали свет на западу - што треба да имате у виду.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
ПРВА СРПСКА ТВ. Зашто не пишете ћирилицом ?
jovansolajic | 12 Децембар, 2011 15:12

ПРВА СРПСКА ТВ - ДИРЕКТОРУ - ЛИЧНО

Поштовани директоре,

Гледам ваш ТВ програм. Имате и лепих емисија.

Међутим, смета ми, што вашу ТВ називате Првом српском ТВ, а , углавном пишете латиничним писмом, а не ћирилицом - српским писмом. Зовете се српском ТВ и то чак да сте " Прва српска ТВ", а не пишете писмом српског језика - ћирилицом.

Интересантно је - да је за време Југославије - писмо ћирилица било бар у равноправном положају са латиницом, а сада у Србији када је Уставом прописано да је у јавној употреби само писмо ћирилица, наше ТВ па и ваша ТВ, углавном пишете латиницом.

Господо, нема нам спаса - очигледно - ако радимо све контра затирању нашег идентитета, ако не поштујемо историју и традицију, и ако се недисциплинујемо.

Ако су нам медији прљави у језику и писму, ако нам је језик пун страних речи и израза, онда не треба да нас чуди прљавштина : на улицама и тротоарима, на фасадама кућа,, у речним коритима, на степеништима, у парковима, итд. Зато, господо - дајте пример народу своме - дајте пример чистоте у језику и писму свога народа - дисциплинујте се.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
РТС Београд - За дир.Тијанића - Зашто у емисији " ЈА ИМАМ ТАЛЕНАТ" текстови на латиници?
jovansolajic | 12 Децембар, 2011 12:09

РТС - ЗА ГЕНЕРАЛНОГ ДИРЕКТОРА - ЛИЧНО

Поштовани Александре Тијанићу,

На вашем Првом програму ТВ врти се емисија " ЈА ИМАМ ТАЛЕНАТ". Гледам је - није лоша.

Међутим, смета ми што текстове пишете латиничним писмом. Као јавна установа, или како ви стално истичите - као јавни сервис, у обавези сте, по чл. 10 Устава, да пишете ћирилицом.

Ако, комерцијалне ТВ не можемо да убедимо или натерамо да пишу ћирилицом, вас би требало научити да не кршите Устав. Али, како? Ми - грађани смо у обавези да вам плаћамо ТВ претплату по некаквом законском пропису, а ви нисте у обавези да се придржавате чак ни Устава. Морате признати то је непојмљиво.

Питам се, да ли вас неко контролише и да ли ви неком у овој држави полажете рачуна за свој рад. Вероватно, да се понашате као "слободан стрелац", чим ви перманентно кршите чак и највиши законски акт ове државе - УСТАВ.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Аеродром "Никола Тесла" Београд. Зашто ваши текстови на српском језику латиницом уместо ћирилицом?
jovansolajic | 28 Новембар, 2011 10:42
----- Original Message -----
From: JOVAN SOLAJIC
To: ???????? " ?????? ?????" ???????
Sent: Monday, November 28, 2011 10:33 AM
Subject: Zašto ne pišete ćirilicom?

ЗА ГЕН.ДИР. ПРОф. ДР. ВЕЛИМИРА РАДОСАВЉЕВИЋА - ЛИЧНО
Поштовани ген. директоре,
Опет вам се обраћам у вези примене писма у вашем  јавном предузећу. Већ сам вам о овом питању писао  7. фебруара 2011.године. Управо, у данашњој Политици изашла је слика вашег аеродрома - на којој се види - да сте текстове на српском језику исписали латиничним писмом. А, нисте написали ћирилицом - на шта вас важећи Устав наше државе обавезује - донет пре пуних 5. година. Ни после толико година нисте нашли за обавезу да поступите по Уставу.
Просто је  невероватно - да тако реномирана државна установа не поштује Устав. Зар смо дотле дошли да ни Устав не поштујемо - како ли је тек стање у примени обичних законских клаузула које су на снази.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 #
Градоначелник Београда. Зашто ГСП крши Устав - штампа легитимације латиницом ?
jovansolajic | 17 Новембар, 2011 11:27
ЗА ГРАДОНАЧЕЛНИКА БЕОГРАДА - ДРАГАНА ЂИЛАСА -ЛИЧНО
Поштовани градоначелниче Београда,
У "Политици", у рубрици "Међу нама", од 16.нвембра т.г., под насловом " Едукација едукатора", Бранко Деспотовић, између осталог,пише:
......" Госпођа: Зашто су нове легитимације на латиници?
Службеница: То не зависи од мене.
Госпођа: Ми имамо право да такве легитимације не примамо.
Службеница: Госпођо, хоћете ли ово узети или не ?
Госпођа, снуждено и постиђено, узима исправу.
Ко су ти моћни људи који одлучују о чистоти нашег језика и о српској ћирилици?"
И ја питам - ко је тај моћни човек који је одлучио да легитимације за вожњу у ГСП штампа латиницом, противно Уставу и које мере ће предузети градоначелник - као послодавац и надређени ГСП. Да ли ће легитимације штампане латиницом бити повучене, хоће ли директор ГСП платити штету нанету ГСП и градском буџету и хоће ли директор ГСП бити смењен или колико кажњен.
Искрено, ја рачунам да градоначелник неће лако прећи преко неопростиве грешке овога директора.
Мени сте до сада остављали одличан утисак снажног и бескомпромисног борца за ред и законитост у раду .
Много бих вам био захвалан, када би сте ми одговорили, шта ће те предузети против неодговорног понашања овог директора.
Унапред захвалан.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 #
Министарство здравља. Зашто ваше установе не пишу ћирилицом?
jovansolajic | 29 Октобар, 2011 14:09

ЗА МИНИСТРА ЗДРАВЉА - ЛИЧНО

Поштовани министре,

Питам, како је могуће, да и после пуних 5. година од доношења новог Устава, којим је прописана, у чл. 10, службена употреба српског језика и ћириличног писма, да ваше установе: домови здравља, здравствене станице, болнице, клинике, па и у вашем министарству, мање - више не пишете ћирилицом већ латиницом. Добијам од вашег министарства, од вашег службеника Тине Аничић, писмо написано латиницом. Текстови са рачунара у болницама и домовима здравља и дан - данас пишу се латиницом. Не бих да вам дајем примере - много их је.

Веома је сиптоматично и опасно да се у подручјима која су наклоњена сепаратизму / Војводина, Санџак, Источна Србија, југ Србије/, у вашим установама пише углавном или искључиво латиницом уместо ћирилицом.

Господине министре, ваше установе морају да пишу на српском језику и ћириличним писмом, а и на другим језицима и писмом ако је то законом прописано.

Господине министре, зар ово питање није јединствено решено од стране вашег министарства и спроведено ни после 5. година од дана доношења новог Устава. Има се утисак, што је апсурдно, да је ово питање препуштено стихији - да зависи од непосредних учесника у писању - од фирмописаца и сличних. Свашта.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛЧОГ - у - Размишљања< једног ЧАЧАНИНА.

 #
Србијагас Нови Сад. Зашто пишете латиницом ?
jovansolajic | 27 Октобар, 2011 10:30

ЗА ДИРЕКТОРА СРБИЈАГАСА - ЛИЧНО

Поштовани директоре,

Добио сам од ваше фирме писмо у којем ме обавештавате о новој цени гаса.

Лепо, честитам.

Међутим, једно ми се не свиђа. Писмо је написано латиницом, а ваша фирма као јавно предузеће, мора да пише ћириличним писмом - по чл. 10 Устава Републике Србије.

Шта да кажем на ово?

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Министарство пољ., трг.,шум. и вод.. Зашто на декларацијама и упутствима за српски језик латиница?
jovansolajic | 26 Октобар, 2011 11:45

ЗА МИНИСТРА ПОЉ.,ТРГ.,ШУМ. и ВОДОПРИВРЕДЕ - ЛИЧНО

Поштовани г - не министре,

Купио сам ТВ стране производње - мислим да је корејански. На екрану - за подешавање пита се на којем језику желите информацију. И шта видим? За " бугарски" и "македонски" упитник је на бугарској и македонској ћирилици, а за "српски" латиница. И упутство је за српски језик штампано латиницом.

И на свој другој увозној роби исти случај. Нису странци самовољно за српски језик применили латинично писмо које Устав и српски језик не познају - узгред речено, већ им је неко из Србије дао таква упутства за рад.

Зашто Министарство трговине не пропише и обавеже увознике да за српски језик примењују српску ћирилицу, а не латиницу. Много ми смета, када на етикети или упутству видим македонску ћирилицу, а за српски латиницу.

Зар није ближа ћирилица за Србе него ли латиница, Поготову, што је Уставом прописана српска ћирилица у јавној употреби.

Дозволили сте, господине министре, да наше фабрике лекова и увозници лекова, пишу сада искључиво латиницом - а некада су писали на оба писма. Апсурдно је, да када је у Уставу писало да су оба писма равноправна писало се и ћирилицом, а данас када је Уставом прописана само ћирилица, фирме је потпуно игноришу.

Ако у неким делокрузима рада и постоји дилема да ли ћирилица или латиница - такви морају дати предност ћирилици. Ћирилица, ваљда има предност, јер је већински народ у Србији српски народ, и што је Уставом ћирилица прописана у службеној употреби - Устав и српски језик не познају латинично писмо.

Пропишите, наредите, не дозволите јавашлук у пословању - никоме.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Политика - Редакција. Зашто данашњи Спец.додатак није штампан ћирилицом?
jovansolajic | 26 Октобар, 2011 10:25

ПОШТОВАНИ,

Питам, само, зашто данашњи Специјални додатак није штампан на писму вашег листа, односно на званичном писму државе Србије - на ћирилици ?

Аустријанци би свакако испоштовали вашу сугестију да је ње било. Ко зна, можда се наше званично писмо не поштује од странаца и у случајевима њене обавезности - па није ни чудо за ово дешавање.

Господо, мало више самопоштовања.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Министарство одбране - Министар Шутановац - Зашто пишете латиницом ?
jovansolajic | 25 Октобар, 2011 11:09

ЗА МИНИСТРА ОДБРАНЕ - ЛИЧНО

Пошзтовани г -не Шутановац,

Табла Базе " Стефан Немања" на Кипру, написана је на српском језику латиницом.

По Уставу, у обавези сте да пишете ћирилицом. Таблу сте требали да напишете на српском језику ћирилицом, а и на енглеском језику.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Директор Управе за игре на срећу при Мин.Фин. Зашто Државна лутрија Србије пише латиницом?
jovansolajic | 25 Октобар, 2011 10:44

ЗА ДИРЕКТОРА УПРАВЕ ЗА ИГРЕ НА СРЕЋУ, ПРИ МИНИСТАРСТВУ ФИНАНСИЈА - ЛИЧНО

Поштовани г -не Вуловићу,

Питам, зашто ваша установа - Државна лутрија Србије пише искључиво латиницом. Они се чак и зову државном институцијом, а крше Устав наше земље.

Више пута сам сам се обраћао директору Државне лутрије са питањем, зашто и после 5. година од доношења новог Устава и даље пишу латиничним писмом.

Као јавна установа или предузеће морају да пишу ћирилицом - по чл. 10 Устава Србије.

Симтоматично је - да је после моје примедбе - да у једној њиховој просторији у Чачку све што је требало написати написано је латиницом, изузев што је на канти за отпатке била ћирилица. Мало касније видео сам да те канте нема, али да је и даље све на латиници.

Питам вас, ко је тај у овој држави, ко треба да се брине о Уставу и законима, ако то није Влада и њена министарства ? Да ли то значи - да Устав постоји због народа и јавности, а да државна бирократија ради како хоће и по свом нахођењу. Морате господо, да радите по Уставу, или да одступите. Не може чиновник да буде старији од Устава и закона. Или, неко сматра да може.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
«Претходни   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14  Следећи»