Categories
My Links
Генерална
Председнику владе- Примедбе на рад Агенције за приватизацију
jovansolajic | 12 Април, 2010 12:19

ЗА ПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ

ПОШТОВАНИ Г-НЕ ПРЕДСЕДНИЧЕ ВЛАДЕ,

ОД АГЕНЦИЈЕ ЗА ПРИВАТИЗАЦИЈУ ДОБИО САМ ПОТВРДУ О УПИСУ У ЕВИДЕНЦИЈУ ЗАПОСЛЕНИХ И БИВШИХ ЗАПОСЛЕНИХ, НА КОЈОЈ ТРИ СТВАРИ НИСУ У РЕДУ И ТО:

1. НА ДОКУМЕНТУ НЕМА АМБЛЕМА ДРЖАВЕ СРБИЈЕ,

2. НЕМА БРОЈА ПОД КОЈИМ ЈЕ ОВАЈ ДОКУМЕНАТ ЗАВЕДЕН И ДАТУМА ИЗДАВАЊА ПОТВРДЕ,

3. НИЈЕ ПРИМЕРЕНО ДА СЕ ДИРЕКТОР АГЕНЦИЈЕ ПОТПИСУЈЕ ПРВО СА ПРЕЗИМЕНОМ ПА ИМЕНОМ И ЛАТИНИЦОМ.

С ПОЗДРАВОМ И ПУНО ПОШТОВАЊА.

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК, УЛ. ВЛАДАНА ШИЋЕВИЋА 19

Ово писмо сам написао 17. јуна 2009. год. 

 #
Mинистарству културе- Питање наступа г-на Димитријевића у емисији " Можда да - можда не"
jovansolajic | 09 Април, 2010 12:53

ЗА ГОСПОДИНА МИНИСТРА НЕБОЈШУ БРАДИЋА,

Г-НЕ МИНИСТРЕ,

ОБРАЋАМ ВАМ СЕ ПОВОДОМ НАСТУПА ПОМ.МИНИСТРА ДИМИТРИЈЕВИЋА У ЕМИСИЈИ " МОЖДА ДА - МОЖДА НЕ", ОД 22 ОВ.МЕСЕЦА НА РТС 1.

НИЈЕ ПРИМЕРЕНО, ДА ВИСОКИ ДРЖАВНИ ЧИНОВНИК ПОТЕНЦИРА ЗАШТО У БЕОГРАДУ НАЗИВИ УЛИЦА НИСУ ИСПИСАНИ И ЛАТИНИЧНИМ ПИСМОМ, И АКО НИЈЕ БИЛА ТА ТЕМА У РАЗГОВОРУ.

ЗАР ЈЕ МОГУЋЕ, ДА ПОМОЋНИК МИНИСТРА И ТО КУЛТУРЕ, НЕ ЗНА ШТА ПИШЕ У УСТАВУ НАШЕ ДРЖАВЕ, У ЧЛАНУ 10- ДА ЈЕ У ДРЖАВИ У ЈАВНОЈ УПОТРЕБИ СРПСКИ ЈЕЗИК И ПИСМО ЋИРИЛИЦА!?

ГОСПОДИНЕ МИНИСТРЕ, У БЕОГРАДУ И СВУГДЕ У ДРЖАВИ, БЕЗ МАЛО, САМО СУ НАМ УЛИЦЕ ИСПИСАНЕ ЋИРИЛИЦОМ, А СВЕ ОСТАЛО ЛАТИНИЦОМ. И ОН УМЕСТО ДА ПОТЕНЦИРА ТОТАЛНО ЗАПОСТАВЉАЊЕ ЋИРИЛИЦЕ, И СТРОГУ ПРИМЕНУ УСТАВА, ОН НАПРОТИВ ТРАЖИ ДА ЋИРИЛИЦУ ТАКО РЕЋИ УКИНЕМО.

ПИТАН, ШТА ЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРЕДУЗЕЛО У ВЕЗИ УМАЊИВАЊА СРПСКИХ ЖРТАВА У ЈАСЕНОВЦУ ОД СТРАНЕ ХРВАТСКЕ-ОДГОВАРА ДА НИКО НИЈЕ ТРАЖИО ДА СЕ ТО ПИТАЊЕ ПОТЕНЦИРА- У ТОМ СМИСЛУ. И НА СВА ДРУГА ПИТАЊА ГОВОРИО ЈЕ КАО ДА МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ НЕМА НИКАКВЕ ИНИЦИЈАТИВЕ У РАДУ, ВЕЋ ДА ОБАВЉА ПОСЛОВЕ НА НЕЧИЈЕ ЗАХТЕВЕ.

ПОЗНАТО ЈЕ ДА НЕВЛАДИНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ, У СВАКОЈ ПРИЛИЦИ, БЛАТЕ СРПСКИ НАРОД И СРБИЈУ КАО ДРЖАВУ. АЛИ, НИСМО ОЧЕКИВАЛИ ДА ЈЕ ПОМОЋНИК МИНИСТРА КУЛТУРЕ БИО ЖЕШЋИ ОД ГОСПОЂЕ ИЗ НЕКЕ НЕВЛАДИНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ У ПОМЕНУТОЈ ЕМИСИЈИ. ПОМОЋНИК МИНИСТРА МОЖЕ ДА ИМА СВОЈЕ ПРИВАТНО МИШЉЕЊЕ О СВАКОМ ДРУШТВЕНОМ И ПОЛИТИЧКОМ ПИТАЊУ. АЛИ, КАДА НАСТУПА КАО ДРЖАВНИ ЗВАНИЧНИК, ОН МОЖЕ ДА ИЗНОСИ САМО СТАВОВЕ ДРЖАВЕ И ДА ТРАЖИ И ДА ПОТЕЦИРА ДА СЕ ПОШТУЈУ УСТАВ И ЗАКОНИ ДРЖАВЕ.

И ЈОШ НЕШТО. НИЈЕ ПРИМЕРЕНО, ДА ПОМОЋНИК МИНИСТРА, У ЈАВНОМ НАСТУПУ НА ТВ, СЕДИ СА РЗДРЉЕНОМ КОШУЉОМ БЕЗ КРАВАТЕ. ЗАР НАМ ОН ДАЈЕ ЛЕП ПРИМЕР О ТОМЕ КАКО ТРЕБА ДА СЕ ПОНАШАМО.

ОЧЕКУЈЕМ, ДА СЕ НЕШТО СЛИЧНО НЕЋЕ ПОНОВИТИ И ОЧЕКУЈЕМ ДА ЋЕ ПОМЕНУТИ ПОМ. МИНИСТРА СНОСИТИ ПОСЛЕДИЦЕ.

 ПОЗДРАВ.

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК

Oво писмо је написано 23. априла 2009. године.

Одговор сам добио сутра дан, који следи.

 #
Mинистарство финансија- Питање пореза на камате на штедне улоге грађана ?
jovansolajic | 09 Април, 2010 12:40

ЗА МИН.ФИНАНСИЈА

ПОШТОВАНИ МИНИСТРЕ,

ПИТАЊЕ: ПОРЕЗ НА КАМАТЕ НА ШТЕДЊУ ГРАЂАНА.

МОЈ ПРЕДЛОГ ЈЕ :

1.ДА СЕ ПОРЕЗ НА КАМАТЕ НА ШТЕДЊУ ГРАЂАНА, ЗА ЗАКЉУЧЕНЕ АРАНЖМАНЕ ПОСЛЕ СТУПАЊА ОВИХ ИЗМЕНА , НЕ ОБРАЧУНАВА ОД ПРВОГ ДАНА.

2.ДА СЕ ПОРЕЗ ОБРАЧУНАВА ЗА СВЕ ШТЕДНЕ УЛОГЕ ДО 31.12.2008. А ОД 1.ЈАНУАРА 2009. ДА СЕ НЕ ОБРАЧУНАВА,

3.ДА СЕ ЗА ЗАКЉУЧЕНЕ ПОСЛОВЕ НА ДАН СВЕТСКОГ ДАНА ШТЕДЊЕ- 31.10.2008. ПОРЕЗ О ЦЕЛОСТИ НЕ ОБРАЧУНАВА, ОД ПРВОГ ДАНА.

4.ДА СЕ ПОРЕЗ НЕ ОБРАЧУНАВА ЗА ЦЕЛУ 2008 ГОДИНУ ОБРАЗЛОЖЕЊЕ: СТИМУЛАТИВНО ЋЕ ДА ДЕЛУЈУ ПРЕДЛОЗИ ПОД 1 И 3, ПА БИ ИХ ТРЕБАЛО ОБАВЕЗНО ПРИМЕНИТИ, А У НАЈГОРЕМ СЛУЧАЈУ ПОД 2. КОЛИКО МИ ЈЕ ПОЗНАТО, НАЈВИШЕ ДЕВИЗНИХ УЛОГА ЈЕ УГОВОРЕНО НА ДАН СВЕТСКОГ ДАНА ШТЕДЊЕ, ПА УКОЛИКО СЕ НАПЛАТА ПОРЕЗА ИЗВРШИ ЗА ЦЕЛИ ПЕРИОД ОД ГОДИНУ ДАНА ШТЕДИШЕ НЕЋЕ ИМАТИ НИКАКВОГ ИНТЕРЕСА. ДОЋИЋЕ ДО ПОВЛАЧЕЊА ОГРОМНИХ СРЕДСТАВА. ГРАЂАНИ БИ ОНДА ЧЕКАЛИ 1. ЈАНУАР 2009. ЈЕР У ТОМ СЛУЧАЈУ НЕЋЕ ПЛАТИТИ ПОРЕЗ.

НЕ ТРЕБА ДА ПИШЕМ НАШИРОКО. РАЗУМЕЋЕТЕ СВАКАКО ШТА САМ ХТЕО ДА ВАМ ПРЕДЛОЖИМ.

ЈОШ САМО ДА ВАМ КАЖЕМ И СЛЕДЕЋЕ: ДИНАРСКА ШТЕДЊА ГРАЂАНА, ПОГОТОВУ ШТЕДЊА ПО ВИЂЕЊУ СЕ НЕ ИСПЛАТИ. ЈА И СУПРУГА ПРИМАМО ПЕНЗИЈУ НА ШТЕДНУ КЊИЖИЦУ, ОДНОСНО НА ТЕК.РАЧУН КОД БАНКЕ. НА ШТЕДЊИ УВЕК ИМАМО БАР ЈЕДНУ ЦЕЛУ ПЕНЗИЈУ, А НА КРАЈУ БАНКА НАМА ВИШЕ НАПЛАТИ ЗА ОДРЖАВАЊЕ НЕГО ЛИ ШТО ДОБИЈЕМО КАМАТЕ.

ЗНАЧИ, МИ ПЛАЋАМО БАНЦИ ШТО НАМ ДРЖИ НОВАЦ! А, КОЛИКО МИ ЈЕ ПОЗНАТО ПРИВРЕДА ЈЕДНЕ ЗЕМЉЕ СЕ ФИНАНСИРА ИЗ ЗДРАВИХ ИЗВОРА-ОДНОСНО ИЗ ШТЕДНИХ УЛОГА ГРАЂАНА. ИЗМЕНИТЕ ПРОПИСЕ И У ОВОЈ ОБЛАСТИ.

МНОГО ХВАЛА.

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, 32000-ЧАЧАК, ВЛАДАНА ШИЋЕВИЋА 19

Писмо је написано 23. октобра 2008. год.

 #
Политика -Међу нама-Да ли наш школски систем обезбеђује знање српског језика свим грађанима ?
jovansolajic | 08 Април, 2010 11:45

ЗА РУБРИКУ " МЕЂУ НАМА "

ПОШТОВАНИ УРЕДНИЧЕ, МОЛИМ ДА У ВАШОЈ РУБРИЦИ ОБЈАВИТЕ СЛЕДЕЋЕ:

ДА ЛИ НАШ ШКОЛСКИ СИСТЕМ ОБЕЗБЕЂУЈЕ ЗНАЊЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА СВИМ ГРАЂАНИМА? ПРЕ НЕКОЛИКО ДАНА ПРОЧИТАО САМ У ВАШЕМ ЛИСТУ, ДА УСЕЉЕНИК У ВЕЛИКУ БРИТАНИЈУ МОЖЕ ДА ДОБИЈЕ ДРЖАВЉАНСТВО, ИЗМЕЂУ ОСТАЛИХ УСЛОВА, УКОЛИКО ПОЛОЖИ ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК.

ПИТАМ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, ДА ЛИ ЈЕ НАШЕМ ГРАЂАНИНУ КОЈИ ПРИПАДА НЕКОЈ ОД НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА, КРОЗ ШКОЛОВАЊЕ ОБЕЗБЕЂЕНО ЗНАЊЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА, ЈЕР СУ ОНИ АУТОМАТСКИ ДРЖАВЉАНИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ- ПО РОЂЕЊУ.МНОГО СЕ ГОВОРИ, ДА ЈЕ НАЦИОНАЛНИМ МАЊИНАМА ОБЕЗБЕЂЕНО ШКОЛОВАЊЕ НА МАТЕРЊЕМ ЈЕЗИКУ ( ОСНОВНО, СРЕДЊЕ, ПА И ФАКУЛТЕТСКО), А ДА ЛИ ЈЕ ТО ДОВОЉНО. ДА ЛИ ЈЕ НЕОПХОДНО, ДА И ГРАЂАНИ НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА, ЗНАЈУ И ЈЕЗИК ДРЖАВЕ СРБИЈЕ. СМАТРАМ ДА СУ ХЕНДИКЕПИРАНИ УКОЛИКО НЕ ЗНАЈУ ДРЖАВНИ ЈЕЗИК ДРЖАВЕ У КОЈОЈ ЖИВЕ И РАДЕ. ПРЕДПОСТАВЉАМ ДА ЗА РАД У ДРЖАВНОЈ УПРАВИ И У ЈАВНИМ УСТАНОВАМА И ПРЕДУЗЕЋИМА, ЈЕ НЕОХОДНО И ЗНАЊЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА, ПА ЈЕ ОВО ПИТАЊЕ ВЕОМА ЗНАЧАЈНО СА АСПЕКТА РАВНОПРАВНОСТИ СВИХ ГРАЂАНА НАШЕГА ДРУШТВА.

ПРИМИТЕ ПОЗДРАВ.

ДОЗВОЉАВАМ РЕДАКЦИЈУ ТЕКСТА, С ТИМ ДА НЕ МЕЊАТЕ СМИСАО.

ХВАЛА.

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК

Овај текст је написан 12. августа 2009 год.

Политика овај чланак није никада објавила.

 #
Политика -+ Међу нама - Зашто хеклери за војску из увоза ?
jovansolajic | 08 Април, 2010 11:25
ЗА РУБРИКУ "МЕЂУ НАМА" Поштовани уредниче, Молим да у вашој рубрици одштампате следеће: У данашњем броју "ПОЛИТИКЕ" изашао је чланак: Најсавременији "ХЕКЛЕРИ" за Војску Србије. Невероватно ! Зар, нашој војсци, само још то недостаје. Мора да буде наоружана баш са најсавременијим пушкама ? Наше пушке не би биле добре за , недај боже, да нас одбране од непријатеља. Имамо познату и признату Фабрику оружја у Крагујевцу, која производи исто тако најсавременије пешадиско наоружање, а ми хоћемо да имамо пушке још убојитије. Наши радници немају посла, а ми увозимо оружје- за које треба дати девизе..Што је народски речено дупло голо. Или, народ нема хлеба а народске вође народу поручују да једе колаче. Војска мора да дели судбину свога народа. Величина и опрема војске треба да буде на нивоу друштвеног производа, управо на нивоу стандарда грађана. Наш друштвени производ је далеко-далеко испод држава са којима хоћемо да се такмичимо. Много поздрава. Текст можете да редигујете без права промене суштине. Јован Шолајић, Чачак  #
Политика - Међу нама - Да ли већа аутономија Војводини ?
jovansolajic | 07 Април, 2010 12:43

ЗА РУБРИКУ МЕЂУ НАМА

ПОШТОВАНИ УРЕДНИЧЕ,

МОЛИМ ВАС ДА У ВАШОЈ РУБРИЦИ ОБЈАВИТЕ СЛЕДЕЋЕ: ВОЈВОДИНА И АУТОНОМИЈА. ПОСТАВЉАМ ПИТАЊЕ СВИМ ГРАЂАНИМА И РУКОВОДСТВУ НАШЕ ДРЖАВЕ, ПРЕ СВЕГА НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ.

ПРВО, ДА ЛИ РАДИ РАВНОПРАВНОСТИ ГРАЂАНА, СВИ У ОВОЈ ДРЖАВИ ТРЕБА ДА УЖИВАЈУ НЕКА ПОСЕБНА ПРАВА НА НИВОУ АУТОНОМИЈЕ ИЛИ ТО ПРАВО ТРЕБА ДА ИМАЈУ САМО НЕКИ ГРАЂАНИ, У ОВОМ СЛУЧАЈУ ГРАЂАНИ ВОЈВОДИНЕ. ВОЈВОДИНА, ИМА НЕКЕ СПЕЦИФИЧНОСТИ У ОДНОСУ НА ОСТАЛИ ДЕО СРБИЈЕ. АЛИ, ЗАР И ТАЈ ОСТАЛИ ДЕО СРБИЈЕ, АУТОМАТСКИ, НЕМА НЕКЕ СПЕЦИФИЧНОСТИ У ОДНОСУ НА ВОЈВОДИНУ? ЗНАЧИ, И НАМА ОСТАЛИМА ТРЕБА ОБЕЗБЕДИТИ И ТАЈ НИВО ВЛАСТИ- ДА МИ НЕ БИ БИЛИ У НЕРАВНОПРАВНОМ ПОЛОЖАЈУ СА ГРАЂАНИМА ВОЈВОДИНЕ. ЗНАЧИ, ПО ТОМ КРИТЕРИЈУМУ, ТРЕБАЛИ БИ ОВУ НАШУ ДРЖАВУ ДА ИСЦЕПКАМО НА ДОСТА НЕКАКВИХ ПОКРАЈИНА: БЕОГРАД, ЗАПАДНУ СРБИЈУ, ШУМАДИЈУ, РАШКУ, ИСТОЧНУ СРБИЈУ, ИТД. ЗАР СУ СЕ ВОЈВОЂАНИ ТОЛИКО ГОДИНА БОРИЛИ ДА СЕ УЈЕДИНЕ СА МАТИЦОМ СРБИЈОМ- ШТО СУ И УРАДИЛИ 1918 ГОДИНЕ, А НЕКИ САДА ПОШТО-ПОТО ХОЋЕ ДА ТО ПОНИШТЕ. КОЛИКО БИ НАС ТО ТЕК КОШТАЛО. МАЛО НАМ ЈЕ НА ПЛАТНОМ СПИСКУ ОКО 30000 ЧИНОВНИКА У РЕПУБЛИЧКИМ ОРГАНИМА

ДРУГО. ПОСТАВЉА СЕ ПИТАЊЕ РАВНОПРАВНОСТИ ТРОШЕЊА СРЕДСТАВА, УПРАВО БУЏЕТА ДРЖАВЕ СРБИЈЕ? АКО ГРАЂАНИ ВОЈВОДИНЕ ДОБИЈАЈУ ИЗ БУЏЕТА РЕПУБЛИКЕ СРЕДСТВА У СВОЈ БУЏЕТ( 7%), ПОСТАВЉА СЕ ПИТАЊЕ ЗБОГ ЧЕГА ОСТАЛИ ГРАЂАНИ НЕ ОСТВАРУЈУ ТА ПРАВА. ТО ЗНАЧИ , ДА СУ ГРАЂАНИ ЦЕНТРАЛНЕ СРБИЈЕ У НЕРАВНОПРАВНОМ ПОЛОЖАЈУ У ОДНОСУ НА ГРАЂАНЕ ВОЈВОДИНЕ ДРЖАВНО РУКУОВОДСТВО ЈЕ НАПРАВИЛО ПРЕСЕДАН. УЧИНИЛИ СУ, РАДИ МИРА У КУЋИ, УСТУПАК, И У БУЏЕТ СУ УНЕЛИ ОВИХ 7%.ЧИМ ПОПУСТИШ ЈЕДНОМ, ЗАХТЕВИМА НЕМА КРАЈА.

ТРЕЋЕ. АУТОНОМИЈА НЕ МОЖЕ И НЕ СМЕ ДОБИТИ НИ ЈЕДАН АТРИБУТ ДРЖАВНОСТИ.

НА КРАЈУ, ЗАР НАМА СРБИМА НИЈЕ БИЛО ДОСТА ШТО СМО БИЛИ ТАОЦИ У КРАЉЕВИНИ СРБА, ХРВАТА И СЛОВЕНАЦА, КРАЉЕВИНИ ЈУГОСЛАВИЈИ, СФРЈ, ТАОЦИ У ДРЖАВИ СРБИЈА И ЦРНА ГОРА, ВЕЋ ДА БУДЕМО И ДАЉЕ ТАОЦИ И ТО ПРЕМА НАШЕМ НАРОДУ У ВОЈВОДИНИ. ТАКВЕ СМО СРЕЋЕ ДА У ВОЈВОДИНИ МОЖДА И НЕЋЕ У БУДУЋНОСТИ ЖИВЕТИ СРБИ ВЕЋ НЕКАКВИ ВОЈВОЂАНИ. НЕКА СЕ НАСТАВИ ПРОЦЕС. И ЦРНА ГОРА ВИШЕ НИЈЕ СРПСКА ДРЖАВА И АКО СУ НЕКЕ ОД СРПСКИХ ПОКРАЈИНА ПОСТАЛЕ ДРЖАВЕ И ТАМО НЕ ЖИВЕ СРБИ ВЕЋ НЕКИ ДРУГИ НАРОДИ.. НАРОД БИ ТРЕБАО ДА СЕ ИЗЈАСНИ У КАКВОЈ ДРЖАВИ ЖЕЛИ ДА ЖИВИ. А НЕ ДА О ТОМЕ ОДЛУЧУЈУ ЉУДИ КОЈИ СУ САМО ЗАСЛЕПЉЕНИ ВЛАШЋУ И СВЕ ВЕЋОМ И ВЕЋОМ ВЛАШЋУ. ДОЗВОЉАВАМ РЕДИГОВАЊЕ, БЕЗ ПРАВА НА ПРОМЕНУ СУШТИНЕ.

ПОЗДРАВ. ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК

Текст је писан 30. јануара 2009. год.

ПОЛИТИКА ОВАЈ ЧЛАНАК НИЈЕ ОБЈАВИЛАПОЛИТИКА ОВАЈ ЧЛАНАК НИЈЕ НИКАДА ОБЈАВИЛА.

 #
Политика -+ Међу нама - Maђаризација Старих Моравица, Одговор на чланак "Закључивање на даљину"
jovansolajic | 07 Април, 2010 12:27

ЗА РУБРИКУ " МЕЂУ НАМА ".
ПОШТОВАНИ УРЕДНИЧЕ, МОЛИМ ВАС  ДА ОБЈАВИТЕ СЛЕДЕЋЕ, КАО ОДГОВОР НА ПИСАЊЕ БРУНА ЗГАГА , ПОД НАСЛОВОМ "ЗАКЉУЧИВАЊЕ НА ДАЉИНУ " У РУБРИЦИ " МЕЂУ НАМА" ОД 24.11.2008 ГОД.
ЗАКЉУЧИВАЊЕ НА ДАЉИНУ.
Г-ИН БРУНО ЗГАГА ИЗ БЕЛЕ ЦРКВЕ, У ДАНАШЊОЈ "ПОЛИТИЦИ" , У ОВОЈ РУБРИЦИ, ПОД НАСЛОВОМ " ЗАКЉУЧИВАЊЕ НА ДАЉИНУ " СТАВЉА ПРИМЕДБЕ НА МОЈЕ ПИСАЊЕ ОД 20-ОГ ОВОГ МЕСЕЦА.
ЈА САМ У ПОМЕНУТОМ ЧЛАНКУ ПИСАО О НЕПОШТОВАЊУ УСТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, У ВЕЗИ ПРИМЕНЕ У ЈАВНОЈ УПОТРЕБИ ЈЕЗИКА И ПИСМА У НАШОЈ ДРЖАВИ . ПРОЗВАО САМ ОДГОВОРНЕ ЗАШТО СЕ КРШИ УСТАВ И ЗАКОН. ПОВОД ЈЕ БИО ПИСАЊЕ Г-НА КОПРИВИЦЕ У " ПОЛИТИЦИ" ОД 19-ОГ ОВОГ МЕСЕЦА,  ПОД НАСЛОВОМ " МАЂАРИЗАЦИЈА СТАРИХ МОРАВИЦА". А НЕ  ДА САМ ТО ПРОЧИТАО У НЕКИМ НОВИНАМА- КАКО ПИШЕ Г-ИН ЗГАГО. ПРЕПОРУЧУЈЕМ Г-НУ ЗГАГИ ДА ПРОЧИТА
 ПОМЕНУТО ПИСАЊЕ Г-НА КОПРИВИЦЕ, А НЕ ДА ПРОИЗВОЉНО ПИШЕ, ЧАК И ДА ПОНИЖАВА ДА ЈА НЕ ЗНАМ ДА СУ САОБРАЋАЈНИ ЗНАЦИ ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ.У ПОМЕНУТОМ ЧЛАНКУ ПИШЕ ДА СУ СВИ НАЗИВИ УЛИЦА МАЂАРИЗОВАНИ, И ИСПИСАНИ ЛАТИНИЦОМ, ДА 30 ЂАКА СРПСКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ МОРАЈУ ДА ПУТУЈУ У СУСЕДНО МЕСТО ДА БИ ПОХАЂАЛИ НАСТАВУ НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ, ДА ДЕЦА МАЂАРСКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ НЕ ЗНАЈУ СРПСКИ ЈЕЗИК, ДА И ДЕЦА КОЈА  НИСУ МАЂАРСКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ НЕ ГОВОРЕ СРПСКИ ЈЕЗИК, ИТД.
МОЈ КОМЕНТАР НА ПИСАЊЕ Г-НА КОПРИВИЦЕ ЈЕ - КАКВО ЈЕ ТО НАШЕ ШКОЛСТВО АКО ДЕЦА НЕСРПСКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ НЕ ЗНАЈУ СРПСКИ ЈЕЗИК, КАКО ДА ТА ДЕЦА СУТРА ЖИВЕ И РАДЕ У ДРЖАВИ СРБИЈИ А ДА НЕ ЗНАЈУ ЈЕЗИК ТЕ ДРЖАВЕ И ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ ДА СРБИН У МАЂАРСКОЈ ЖИВИ И РАДИ А ДА НЕ ЗНА МАЂАРСКИ ЈЕЗИК.
У ВЕЗИ МОЈЕГ ПИСАЊА О РУМУНИЗАЦИЈИ СРПСКИХ ИМЕНА У РУМУНИЈИ, ПОВОД ЈЕ БИЛО ЈЕДНО ПИСАЊЕ У " ПОЛИТИЦИ" - ДА СЕ У РУМУНИЈИ СИСТЕМАТСКИ ВРШИ РУМУНИЗАЦИЈА СРПСКИХ ПРЕЗИМЕНА, АЛИ НА ЖАЛОСТ, ТАЈ БРОЈ ЛИСТА САМ САТАРИО, ПА НЕ МОГУ ДА ГА ЦИТИРАМ.
А ШТО СЕ ТИЧЕ ФУДБАЛЕРА- РАДИ СЕ О ЧУВЕНОМ ФУДБАЛЕРУ БЕЛОДЕДИЋУ, СРБИНУ ИЗ РУМУНИЈЕ, И  НЕКАДАШЊЕМ ФУДБАЛЕРУ  ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ, КОМЕ ЈЕ НА ДРЕСУ У ТИМУ РУМУНСКЕ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ ПИСАЛО БЕЛОДЕДИЋИ. ПА ЗАР ОВО НИЈЕ НАСИЛНА РУМУНИЗАЦИЈА. ПОСТАВИО САМ ПИТАЊЕ ДА ЛИ ПОСТОЈИ РЕЦИПРОЦИТЕТ И ШТА НАША ДРЖАВА ПРЕДУЗИМА ДА ОВЕ ПОЈАВЕ СПРЕЧИ.
НА КРАЈУ, Г-НЕ ЗГАГО, ТРЕБА ДА ЗНАТЕ ДА СЕ У НАШОЈ ДРЖАВИ МОРАЈУ ПОШТОВАТИ УСТАВ И ЗАКОНИ, КОЈИ ПРОПИСУЈУ ОБАВЕЗНУ ПРИМЕНУ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И ЋИРИЛИЧНОГ ПИСМА У ЈАВНОЈ УПОТРЕБИ. ПА ТАМАН ДА У ТОМ МЕСТУ ЖИВИ И СВИХ 100% ГРАЂАНА НЕСРПСКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ. И, ТРЕБА ДА РАЗМИСЛИТЕ ДА ЛИ ЈЕ ДОБРО ДА НОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ НЕСРПСКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ НЕ ЗНАЈУ СРПСКИ ЈЕЗИК- ЈЕЗИК ДРЖАВЕ У КОЈОЈ  ТА ДЕЦА ЖИВЕ.
ПОЗДРАВ.
ДОЗВОЉАМА РЕДАКЦИЈУ ТЕКСТА БЕЗ ПРАВА ПРОМЕНЕ СУШТИНЕ.
ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК
Текст је писан 24..новембра 2008. год.
ПОЛИТИКА ЈЕ ОВАЈ ЧЛАНАК ОБЈАВИЛА 26. НОВЕМБРА 2008.ГОД.
 #
Политика - Међу нама - Maђаризација Старих Моравица !
jovansolajic | 07 Април, 2010 10:59

ЗА РУБРИКУ МЕЂУ НАМА

МОЛИМ ДА У ВАШЕМ ЦЕЊЕНОМ ЛИСТУ ОБЈАВИТЕ СЛЕДЕЋЕ.

 

МАЂАРИЗАЦИЈА СТАРИХ МОРАВИЦА .

У ДАНАШЊЕМ БРОЈУ ВАШЕГ ЛИСТА ЧИТАМ О МАЂАРИЗАЦИЈИ СТАРИХ МОРАВИЦА. ЗАР ЈЕ МОГУЋЕ, ДА СЕ ГРАЂАНИН, КОЈИ ПРИПАДА ВЕЋИНСКОМ НАРОДУ У СВОЈОЈ ДРЖАВИ, ОСЕЋА КАО ДА ЖИВИ У НЕКОЈ ДРУГОЈ ДРЖАВИ!

У НАШЕМ УСТАВУ ПИШЕ ДА ЈЕ У ДРЖАВИ СРБИЈИ У ЈАВНОЈ УПОТРЕБИ СРПСКИ ЈЕЗИК И ПИСМО ЋИРИЛИЦА, А ДА СЕ ЗАКОНОМ- КОЈИ ДОНОСИ СКУПШТИНА СРБИЈЕ, МОЖЕ ПРОПИСАТИ И УПОТРЕБА ДРУГИХ ЈЕЗИКА И ПИСАМА, КАО ДРУГИХ ПО РЕДУ.

КАКО ЈЕ МОГУЋЕ И КО ЈЕ ДОЗВОЛИО ДА СЕ НА ЈАВНИМ МЕСТИМА-НА ТАБЛАМА НАЗИВА УЛИЦА, ПИШЕ САМО НА МАЂАРСКОМ ЈЕЗИКУ? ЗАШТО ЈЕ КОД НАС ТОЛИКО НЕПОШТОВАЊЕ УСТАВА И ЗАКОНА И ТО ОД СТРАНЕ ДРЖАВНИХ ОРГАНА. ШТА ПРЕДУЗИМА ВЛАДА И ЊЕНИ ОРГАНИ НА СПРОВОЂЕЊУ УСТАВА И ЗАКОНА, БАР У СВОМЕ ДЕЛОКРУГУ. ТОЛИКО ПУТА ЈЕ ПИСАНО У ВАШЕМ ЛИСТУ О КРШЕЊУ УСТАВА У ПРИМЕНИ ЈЕЗИКА И ПИСМА ОД СТРАНЕ ДРЖАВНИХ ОРГАНА . МЕЂУТИМ, НИКО ЗА ТО И НЕ ХАЈЕ, НЕ ПРИМЕЋУЈЕ СЕ ДА ЈЕ НЕШТО УРАЂЕНО.

ДРУГО ПИТАЊЕ? ЗАР ЈЕ НОРМАЛНО, ДА ДЕЦА ВЕЋИНСКОГ НАРОДА НЕ МОГУ ДА ИДУ У ШКОЛУ У СВОМ МЕСТУ, ЈЕР СЕ НЕ ДРЖИ НАСТАВА НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ. И , КАКВО ЈЕ ТО ШКОЛСТВО, ДА ДЕЦА МАЂАРСКЕ НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ, НЕ УЧЕ СРПСКИ ЈЕЗИК, ОДРАСТУ А НЕ ЗНАЈУ ЈЕЗИК ДРЖАВЕ У КОЈОЈ ЖИВЕ. ЗАР ВЛАСТИ И РОДИТЕЉИ ДОБРО МИСЛЕ ТОЈ ДЕЦИ. ГДЕ ОНИ СУТРА ТРЕБА ДА ЖИВЕ И РАДЕ?

ТРЕЋЕ. ДА ЛИ НАША ДРЖАВА ВОДИ РАЧУНА О РЕЦИПРОЦИТЕТУ. ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ ДА СРБИН У МАЂАРСКОЈ МОЖЕ ДА ЖИВИ И ДА РАДИ А ДА НЕ ЗНА МАЂАРСКИ ЈЕЗИК? НАРАВНО НИЈЕ МОГУЋЕ. А ЗАШТО ТО КОД НАС МОЖЕ? ПРЕ НЕКИ ДАН ЧИТАЛИ СМО У НОВИНАМА ДА СЕ У РУМУНИЈИ ВРШИ МАСОВНА РУМУНИЗАЦИЈА СРПСКИХ ИМЕНА И ПРЕЗИМЕНА И ДА ЈЕ ТАМО СРБА СВЕ МАЊЕ. НИСАМ ЧУО ДА ЈЕ ДРЖАВА НЕШТО ПРЕДУЗЕЛА, КАДА ЈЕ НА ЛЕЂИМА ЈЕДНОГ СРБИНА ФУДБАЛЕРА У РУМУНСКОЈ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈИ ЊЕГОВО ПРЕЗИМЕ РУМУНИЗИРАНО.

ИСПАДА, ДА СЕ НАМА СВАШТА ДОГАЂА. МИ СВЕ ДОЗВОЉАВАМО, ПА СЕ ОНДА ЧУДИМО ШТА ТО БИ, МИ У СТВАРИ САМИ СЕБЕ НЕ ПОШТУЈЕМО. РАДНИЦИ СРБИЈЕ СУ 1963 ГОДИНЕ , ПОСЛЕ ЗЕМЉОТРЕСА У СКОПЉУ, ДВЕ ГОДИНЕ ОД ПЛАТА ДАВАЛИ ЗА ОБНОВУ И ИЗГРАДЊУ НОВОГА СКОПЉА. А, ИСТОВРЕМЕНО У ШКОЛСКИМ УЏБЕНИЦИМА У МАКЕДОНИЈИ, ДЕЦА СУ УЧИЛА ДА ЈЕ СРПСКИ ЦАР ДУШАН БИО ОКУПАТОР ЊИХОВЕ ДРЖАВЕ И НИЗ ДРУГИХ ГЛУПОСТИ.

САМО СЕ ПИТАМ ДОКЛЕ ЋЕ ОВО ТРАЈАТИ. ДА ЛИ ЋЕ СЕ СКУПШТИНА И ВЛАДА ПОЧЕТИ БАВИТИ ЖИВОТУ И РАДУ ГРАЂАНА, ИЛИ ЋЕ СЕ БАВИТИ САМИ СОБОМ.

КРАЈЊЕ ЈЕ ВРЕМЕ ДА НАРОД ПОЧНЕ ДИРЕКТНО ДА БИРА СВОЈЕ ПРЕДСТАВНИКЕ У ВЛАСТИ, А НЕ ДА БИРАМО СТРАНКЕ.

TЕКСТ МОЖЕТЕ ДА РЕДИГУЈЕТЕ,БЕЗ ПРОМЕНЕ СУШТИНЕ.

ХВАЛА УНАПРЕД.

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК

Текст писан 19. новембра 2008. год.

Чланак објавила Поилтика, 20.новембра 2008. год.

 #
Политика - Међу нама - На који начин су нестале слике из амбасада Југославије ?
jovansolajic | 06 Април, 2010 11:00

ЗА РУБРИКУ МЕЂУ НАМА

ПОШТОВАНИ УРЕДНИЧЕ, МОЛИМ ДА У ВАШОЈ РУБРИЦИ ОБЈАВИТЕ СЛЕДЕЋЕ.

НА КОЈИ НАЧИН СУ НЕСТАЛЕ СЛИКЕ ИЗ АМБАСАДА ЈУГОСЛАВИЈЕ

У ЈУЧЕРАШЊОМ БРОЈУ ВАШИХ НОВИНА ОБЈАВИЛИ СТЕ ИНТЕРВЈУ СА Г-НОМ НИКОЛОМ КУСОВЦЕМ, КУСТОСОМ НАРОДНОГ МУЗЕЈА У БЕОГРАДУ. НА ПИТАЊE: НА КОЈИ НАЧИН СУ НЕСТАЛЕ СЛИКЕ ИЗ АМБАСАДА ЈУГОСЛАВИЈЕ; ОДГОВОРИО ЈЕ У СМИСЛУ ДА СУ СВЕ СЛИКЕ И УМЕТНИЧКЕ ВРЕДНОСТИ У АМБАСАДИ У РИМУ НЕСТАЛЕ, И ДА ЈЕ ТАДА АМБАСАДАР БИО СРБИН ИЗ БОСНЕ.

ПИТАМ МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА СРБИЈЕ, ШТА ЈЕ ПРЕДУЗЕЛО ОНДАШЊЕ МИНИСТАРСТВО ДА СЕ СЛИКЕ И ДРУГО ВРАТЕ НА СВОЈЕ МЕСТО, ОДНОСНО КОЈЕ СУ МЕРЕ ПРЕДУЗЕТЕ ПРОТИВ АМБАСАДОРА, ОДНОСНО ОДГОВОРНОГ ЛИЦА У АМБАСАДИ У РИМУ ТЕ 1991 ГОДИНЕ. АМБАСАДЕ И СВЕ ШТО ЈЕ У ЊИМА СУ ВЛАСНИШТВО ДРЖАВЕ И ДРЖАВНА СУ СВОЈИНА. ЗА ИМОВИНУ У АМБАСАДАМА ПОСТОЈЕ ИНВЕНТАРИ И ПО ПОЗИТИВНИМ ПРОПИСИМА ИНВЕНТАРИСАЊЕ СЕ МОРА ОБАВИТИ БАР ЈЕДНОМ ГОДИШЊЕ.

ШТА БИВА КАДА СЕ ИНВЕНТАРОМ УТВРДЕ МАЊКОВИ ИМОВИНЕ?

ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ ДА МОГУ ДА НЕСТАНУ ПРЕДМЕТИ ОГРОМНЕ ВРЕДНОСТИ, А ДА НИКО НЕ ОДГОВАРА ЗА ТО И ДА СЕ ДРЖАВИ НЕ НАДОКНАДИ УКРАДЕНА ИМОВИНА. КАДА ЗНАМО ДА СУ ПРОПИСИ ЗА УТВРЂЕНЕ МАЊКОВЕ ИМОВИНЕ ВЕОМА РИГОРОЗНИ И ДА СЕ РАЧУНОПОЛАГАЧИ ПОЗИВАЈУ НА ОДГОВОРНОСТ И ЗА НАЈМАЊЕ ВРЕДНОСТИ МАЊКОВА.

МИ ГРАЂАНИ ЋЕМО ДА СТЕКНЕМО ВРЛО ЛОШЕ МИШЉЕЊЕ О ДРЖАВНОЈ УПРАВИ.

МАЛО-МАЛО ПА ПРОЧИТАМО У НОВИНАМА ДА У НЕКОМ МУЗЕЈУ ИЛИ У НЕКОМ ДВОРУ НЕДОСТАЈУ НЕКИ ПРЕДМЕТИ, ДА НЕКИ МИНИСТАР НИЈЕ ВРАТИО СТАН,ИТД.ИТД. ВЛАДА ВАЉДА КОНТРОЛИШЕ РАД СВИХ ДРЖАВНИХ ОРГАНА, СПРОВОЂЕЊЕ УСТАВА И ЗАКОНА ПА БИ ОНА ТРЕБАЛА ДА ДАЈЕ ОДГОВОРЕ НА ОВА И СЛИЧНА ПИТАЊА. ДОЗВОЉАВАМ ДА ИЗВРШТЕ РЕДАКЦИЈУ ТЕКСТА, А ДА МУ НЕ МЕЊАТЕ СМИСАО.

ХВАЛА УНАПРЕД.

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ,

ЧАЧАК

Текст је писан 15.септембра 2008. год.

Политика је објавила овај чланак.

 #
Политика - Међу нама - Kуда са Војвођанским статутом ?
jovansolajic | 05 Април, 2010 11:45

ЗА РУБРИКУ " МЕЂУ НАМА "

ПОШТОВАНИ УРЕДНИЧЕ, МОЛИМ ДА У ВАШОЈ РУБРИЦИ, ОБЈАВИТЕ СЛЕДЕЋЕ:

КУДА СА ВОЈВОЂАНСКИМ СТАТУТОМ.

У ДАНАШЊЕМ БРОЈУ ВАШИХ НОВИНА, СА ГОРЊИМ НАСЛОВОМ, ОБЈАВИЛИ СТЕ ЧЛАНАК РАДИВОЈА СТЕПАНОВА ИЗ НОВОГ САДА. ЗАР ЈЕ МОГУЋЕ, ДА ВИСОКИ ИНТЕЛЕКТУАЛАЦ , БАР СЕ РАДИ О ПРОФЕСОРУ ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА, ДА КАЖЕ ТАКВУ БЕСМИСЛИЦУ- ДА ЈЕ ЗБОГ ЦЕНТРАЛИЗАЦИЈЕ СРБИЈА ОДГУРНУЛА ИЗ ЗАЈЕДНИЦЕ ЦРНУ ГОРУ И КОСОВО. ТО, ПО ЊЕМУ ЗНАЧИ, ДА ЋЕ СРБИЈА ДА ИЗГУБИ И ВОЈВОДИНУ, АКО СЕ МИ ГРАЂАНИ ОСТАТКА СРБИЈЕ " НЕ ПРИЗОВЕМО ПАМЕТИ"..

ПИТАМ ГОСПОДИНА СТЕПАНОВА, КАКО ОН ЗАМИШЉА ДА ЋЕ СРБИЈА ДА ИЗГУБИ ВОЈВОДИНУ. КАКО МОЖЕ ДА СРБИЈА ИЗГУБИ СРПСКУ ВОЈВОДИНУ.

ВОЈВОДИНА ЈЕ СРБИЈА.

ОН БИ ДА СЕ СТАТУТОМ ДА ШТО ВИШЕ АТРИБУТА ДРЖАВНОСТИ, И ДА СЕ ТАКО БЕЗ ВЕЋИХ ПРОБЛЕМА ОМОГУЋИ СЕПАРАТИСТИМА У ВОЈВОДИНИ, ДА СРПСКУ ДРЖАВУ ПОЦЕПАЈУ . ЗАР НАМ НИЈЕ ДОСТА, ШТО ДОБАР ДЕО НАШЕГА НАРОДА ЖИВИ ВАН МАТИЦЕ ЗЕМЉЕ- У ХРВАТСКОЈ, БИХ, ЦРНОЈ ГОРИ, МАКЕДОНИЈИ, ИТД.

НЕДВОИСМИСЛЕНО, ВОЈВОДИНА САМОМ АУТОНОМИЈОМ, ИМА ВЕЋА ПРАВА И У ПРИВИЛИГОВАНОМ ЈЕ ПОЛОЖАЈУ СА НАРОДОМ У ОСТАТКУ ДРЖАВЕ СРБИЈЕ. АЛИ , ИСПАДА ДА ТО НИЈЕ ДОВОЉНО. АКО СВАКА ВЛАСТ СЛУЖИ НАРОДУ, ОНДА СЕ ПИТАМ, ДА ЛИ ЈЕ ПОШТЕНО ДА НАРОД У ВОЈВОДИНИ ВЕЋ ИМА НЕКА ПОСЕБНА ПРАВА ДОДЕЉЕНОМ ИМ АУТОНОМИЈОМ, ШТО НАРОД У ОСТАТКУ СРБИЈЕ НЕМА.

МЕЂУТИМ, ПОЛИТИЧАРИ ВОЈВОДИНЕ, ЗА СЕБЕ ТРАЖЕ СВЕ ВИШЕ И ВИШЕ.

АУТОНОМИЈОМ, ТРЕБА ОБЕЗБЕДИТИ ПРАВА ГРАЂАНА ИЗ ОБЛАСТИ ПРОСВЕТЕ И КУЛТУРЕ- ПРВЕНСТВЕНО. А ОБЛАСТ ПОЛИТИЧКОГ СИСТЕМА И ЕКОНОМИЈЕ ТРЕБА УРЕДИТИ ЈЕДИНСТВЕНО ЗА ЦЕЛУ ТЕРИТОРИЈУ.

НЕ МОЖЕ ВОЈВОДИНА ДА ДОБИЈЕ НЕКИ ПОСТОТАК ИЗ БУЏЕТА РЕПУБЛИКЕ И ДРУГЕ СВОЈЕ ИЗВОРНЕ ПРИХОДЕ, А ДА ОСТАТАК СРБИЈЕ ТО НЕМА. АКО ЈЕ ТАКО, ТО ЈЕ ГРУБО КРШЕЊЕ УСТАВА ИЗ ДОМЕНА РАВНОПРАВНОСТИ ГРАЂАНА. НЕ МОЖЕ ВОЈВОДИНА ДА ИМА ГЛАВНИ ГРАД, АКАДЕМИЈУ НАУКА, И ДРУГЕ АТРИБУТЕ, А ДА ОСТАЛИ ДЕЛОВИ ИЛИ ОСТАТАК СРБИЈЕ ТО НЕМА. ЈЕДНОМ РЕЧЈУ, САМО УСТАНОВЉЕЊЕ АУТОНОМИЈЕ ЈЕДНОГ ДЕЛА ДРЖАВЕ ЈЕ АСИМЕТРИЧНО И КАО ТАКВО ЈЕ НЕОДРЖИВО.

ПОЛИТИЧАРИ ИЗ ВОЈВОДИНЕ СТАЛНО ИСТИЧУ ДА СТАТУТОМ ТРЕБА ДА СЕ ОМОГУЋИ ДА ОНИ САМОСТАЛНО И УЗ СВОЈЕ ИЗВОРНЕ ПРИХОДЕ БРЖЕ РАЗВИЈАЈУ СВОЈУ ЕКОНОМИЈУ. ЗАР ОНИ МИСЛЕ, ДА МИ ГРАЂАНИ У ОСТАТКУ СРБИЈЕ ТО НЕ ЖЕЛИМО.ВИ УПОРНО ТРАЖИТЕ ДА ДОБИЈЕТЕ НЕКА ПОСЕБНА ПРАВА У ОДНОСУ НА ГРАЂАНЕ ОСТАЛОГ ДЕЛА СРБИЈЕ. ВИ ЗНАЧИ, ХОЋЕТЕ ДА БУДЕТЕ ВИШЕ РАВНОПРАВНИ ОД НАС ОСТАКЛИХ ГРАЂАНА. ДА ЗНАТЕ ТО НЕЋЕ МОЋИ. УСТАВНИ СУД СРБИЈЕ МОРАЋЕ ДА КАЖЕ ЗАДЊУ РЕЧ. ХВАЛА. МОЖЕТЕ ДА ИЗВРШИТЕ РЕДАКЦИЈУ, БЕЗ ПРАВА ДА МЕЊАТЕ СМИСАО.

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК

Текст је написан 17. новембра 2009. год.

ЧЛАНАК НИКАД НИЈЕ ОБЈАВЉЕН У " ПОЛИТИЦИ"

 #
Политика - Међу нама - Окупација Подгорице од стране Српске војске !
jovansolajic | 05 Април, 2010 10:39
ЗА РУБРИКУ " МЕЂУ НАМА "
ПОШТОВАНИ УРЕДНИЧЕ,
МОЛИМ ДА У ВАШОЈ РУБРИЦИ, ОБЈАВИТЕ СЛЕДЕЋЕ:
ОКУПЦИЈА ПОДГОРИЦЕ ОД СТРАНЕ СРПСКЕ ВОЈСКЕ. ГЛЕДАО САМ ДРЖАВНУ ТЕЛЕВИЗИЈУ ЦРНЕ ГОРЕ - ТЕМА ПОДГОРИЦА.КОМЕНТАТОР ЕМИСИЈЕ КАЖЕ ДА ЈЕ 1918 ГОДИНЕ СРПСКА ВОЈСКА ОКУПИРАЛА ПОДГОРИЦУ. РЕЧЕ ОКУПИРАЛА И ОСТА ЖИВ. ЗНАЧИ, НИЈЕ ОСЛОБОДИЛА ОД ОКУПАТОРА АУСТРО-УГАРСКЕ И НЕМАЧКЕ, ВЕЋ ЈЕ ОКУПИРАЛА.  О ПРИСУТНОСТИ СРПСКОГА НАРОДА  У ПОДГОРИЦИ ГОВОРИ КАО О НЕКИМ УЉЕЗИМА И СЛИЧНО. НЕ РЕЧЕ  ДА ЈЕ СТЕВАН НЕМАЊА, СРПСКИ ВЛАДАР, РОЂЕН У ПОДГОРИЦИ И ДА ЈЕ У СРЕДЊЕМ ВЕКУ ПОДГОРИЦА БИЛА У СРПСКОЈ ДРЖАВИ..
ПИТАМ СЕ , ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ ДА ЦРНОГОРСКА ВЛАСТ, ДОЗВОЉАВА ДА СЕ ОВАКО ГОВОРИ О СРПСКОМ НАРОДУ. ИНТЕРЕСУЈЕ МЕ ДА ЛИ ЈЕ НАШЕ МИНИСТАРСТО СПОЉНИХ ПОСЛОВА УПУТИЛО ЗВАНИЧНИ ДЕМАРШ ЦРНОГОРСКОЈ ВЛАДИ. А АКО НИЈЕ, ДА КАЖУ ЗБОГ ЧЕГА ТО НЕ УРАДЕ. АКО ПРЕЛАЗИМО ПРЕКО ОВИХ УВРЕДА, ОДНОСИ ИЗМЕЂУ НАШИХ ДРЖАВА , УМЕСТО ДА СЕ ПОБОЉШАВАЈУ, ИЋИ ЋЕ СТРАНПУТИЦОМ.
ДОЗВОЉАВАМ ДА ИЗВРШИТЕ РЕДАКЦИЈУ, БЕЗ ПРАВА ПРОМЕНЕ СУШТИНЕ.
МНОГО ПОЗДРАВА,
ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК
Текст написан 24. децембра 2009. год.
НИКАД НИЈЕ ОБЈАВЉЕН У " ПОЛИТИЦИ "
 #
Политика - Међу нама - Босна претекла Србију ?
jovansolajic | 04 Април, 2010 12:33

ЗА РУБРИКУ "МЕЂУ НАМА"

МОЛИМ ВАС ДА ОБЈАВИТЕ СЛЕДЕЋЕ:

" БОСНА ПРЕТЕКЛА СРБИЈУ "

У ДАНАШЊОЈ "ПОЛИТИЦИ", ПОД НАСЛОВОМ "БОСНА ПРЕТЕКЛА СРБИЈУ", СА ПОТПИСОМ НОВИНАРА СВЕТЛАНЕ ВАСОВИЋ-МИСКИНЕ ИЗ ЉУБЉАНЕ, ГОВОРИ СЕ О ТОМЕ ДА ЈЕ БОСНА ПРЕТЕКЛА СРБИЈУ У ПРИМЕНИ ПРИВРЕМЕНОГ СПОРАЗУМА О ТРГОВИНИ СА ЕУ, ЈЕР СЕ ВЕЋ ПРИМЕЊУЈЕ ОД 1. ЈУЛА ТЕКУЋЕ ГОДИНЕ. У СЛУЧАЈУ СРБИЈЕ ХОЛАНДИЈА И БЕЛГИЈА СУ БЛОКИРАЛЕ ПРИМЕНУ СПОРАЗУМА, УПРАВО НЕМА ПРИМЕНЕ СПОРАЗУМА СВЕ ДОК СРБИЈА НЕ ПОСТИГНЕ ПУНУ САРАДЊУ СА ХАШКИМ ТРИБУНАЛОМ.

КАО ГРАЂАНИНУ, НИЈЕ МИ ЈАСНО, КАКО ЈЕ ДОШЛО ДО ТОГА ДА СЕ ОД СРБИЈЕ ТРАЖИ ДА ИСПОРУЧИ РАТКА МЛАДИЋА, А НЕ ОД БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ ОБЗИРОМ ДА ЈЕ ОН ДРЖАВЉАНИН ТЕ ДРЖАВЕ И ДА ЈЕ КОМАНДОВАО ВОЈСКОМ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ У ОПЕРАЦИЈИ "СРЕБРЕНИЦА"..

ОЧИТО ДА ЈЕ СРБИЈА АНАТЕМИСАНА ОД СТРАНЕ ХОЛАНДИЈЕ. ТУ НЕМА НИКАКВИХ ПРИНЦИПА, ВЕЋ СЕ РАДИ О КАПРИЦУ И ОСВЕТОЉУБИВИМ НАМЕРАМА ДА СЕ СРБИЈИ НАПАКОСТИ. ЗАР СЕ ТИМЕ БАВИ ЈЕДНА ХОЛАНДИЈА, КОЈА БИ ТРЕБАЛА ДА ПРЕДСТАВЉА ПРИМЕР РАЗВИЈЕНЕ ДЕМОКРАТСКЕ ЗЕМЉЕ, ИЛИ ЈА ГРЕШИМ. ПОЛАЗИ СЕ ОД ПРЕДПОСТАВКЕ ДА СЕ РАТКО МЛАДИЋ КРИЈЕ У СРБИЈИ. ЗАШТО СЕ ОН НЕ БИ КРИО У СВОЈОЈ ДРЖАВИ, МЕЂУ СВОЈИМА.

ШТА БИ НАМ О ОВОМЕ МОГАО РЕЋИ МИНИСТАР СПОЉНИХ ПОСЛОВА И РЕСОРНИ МИНИСТАР ЗА САРАДЊУ СА ХАШКИМ ТРИБУНАЛОМ. МОЖЕТЕ ДА ИЗВРШИТЕ РЕДАКЦИЈУ БЕЗ МЕЊАЊА СУШТИНЕ ПИСМА.

ХВАЛА УНАПРЕД

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК

Текст је написан 16.09.2008.

 #
Политика - Међу нама - Положај остатка Србије у односу на Војводину ?
jovansolajic | 04 Април, 2010 12:12

ЗА РУБРИКУ " МЕЂУ НАМА"

ПОШТОВАНИ УРЕДНИЧЕ,

МОЛИМ ДА У ВАШОЈ РУБРИЦИ ОБЈАВИТЕ СЛЕДЕЋЕ:

СТАТУТ ВОЈВОДИНЕ И ПИТАЊЕ РАВНОПРАВНОСТИ ГРАЂАНА

ЈЕДНО ОД ОСНОВНИХ НАЧЕЛА НАШЕГА УСТАВА ЈЕ ДА СУ СВИ ГРАЂАНИ ДРЖАВЕ РАВНОПРАВНИ. ДА ЛИ СМО РАВНОПРАВНИ, АКО ГРАЂАНИ ВОЈВОДИНЕ ИМАЈУ ЧЕТИРИ , А ОСТАТАК СРБИЈЕ ТРИ НИВОА ВЛАСТИ . И ШТО ЈЕ НАЈБИТНИЈЕ, ОСТВАРИВАЊЕМ ШИРОКОГ СПЕКТРА ИЗВОРНИХ ПРИХОДА И САМОСТАЛНОГ ДЕЛОВАЊА , ГРАЂАНИ ВОЈВОДИНЕ ЋЕ БИТИ У ЈОШ ПОВОЉНИЈЕМ ПОЛОЖАЈУ ОД ГРАЂАНА ОСТАЛОГ ДЕЛА СРБИЈЕ. ПОЛИТИЧКИ ВРХ ВОЈВОДИНЕ И КОАЛИЦИЈА НА ВЛАСТИ СТАЛНО ИСТИЧУ И ТРАЖЕ ДА ИМ СЕ ДАЈУ СВЕ ВЕЋА ПРАВА, ЈЕР БИ СЕ ТАКО БРЖЕ РАЗВИЈАЛИ ЕКОНОМСКИ. ТА ПРАВА ВАЉДА СЛЕДУЈУ И ГРАЂАНИМА ОСТАЛОГ ДЕЛА СРБИЈЕ. УМЕСТО, ДА СЕ ОБЕЗБЕДИ БРЖИ РАЗВОЈ НЕДОВОЉНО РАЗВИЈЕНИХ РЕГИОНА, ПРЕКО СТАТУТА БРЖИ РАЗВОЈ СЕ ОМОГУЋУЈЕ НАЈРАЗВИЈЕНИЈЕМ ДЕЛУ РЕПУБЛИКЕ- ВОЈВОДИНИ.

И НЕ ЗАБОРАВИМО, ДА СУ ПИТАЊА СТАТУТА ОКО КОЈИХ СЕ ЛОМЕ КОПЉА, НА ИВИЦИ РЕГУЛАРНОСТИ, УПРАВО НЕСАГЛАСНА СА УСТАВОМ. И НА КРАЈУ ПОСТАВЉАМ ПИТАЊЕ ПОСЛАНИЦИМА И СКУПШТИНИ, КАО И УСТАВНОМ СУДУ СРБИЈЕ, ЗАШТО АУТОНОМИЈА ВОЈВОДИНИ ОД ОСТАТКА СРБИЈЕ, КАДА У ЊОЈ ЖИВИ ВЕЋИНСКИ СРПСКИ НАРОД. НА СУПРОТ, У СУСЕДНИМ ДРЖАВАМА ИМА РЕГИОНА У КОЈИМА ЖИВЕ НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ У ВЕЛИКОЈ ВЕЋИНИ, ПА НЕМАЈУ АУТОНОМИЈУ И ЈОШ СУ У ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ.

ТРЕБА ДА СЕ ПОДСЕТИМО, ДА ЈЕ НАРОДНА СКУПШТИНА ВОЈВОДИНЕ 1918 ГОДИНЕ ЈЕДНОГЛАСНО ИЗГЛАСАЛА ПРИСАЈЕДИЊЕЊЕ КРАЉЕВИНИ СРБИЈИ. ДА ЛИ СРПСКИ НАРОД КАО ВЕЋИНСКИ У ВОЈВОДИНИ ЖЕЛИ ДА СЕ ДЕЛИ ОД СВОГА НАРОДА. ГДЕ ТО ВОДИ? МНОГО МЕ ТО ПОДСЕЋА НА РАСПАД ЈУГОСЛАВИЈЕ И ЦЕПАЊЕ СРПСКОГ БИЋА НА ЦРНУ ГОРУ И СРБИЈУ.

НЕ ЗАБОРАВИМО ДА ПОЛИТИЧАРИМА НИКАДА НИЈЕ ДОСТА ВЛАСТИ. ШТО ИМ ВИШЕ ДАЈЕШ СВЕ ИМ СЕ ВИШЕ ТРАЖИ. И, КОЛАЧ ЈЕ ЈЕДАН. АКО ЈЕДНОМ ДАШ ВИШЕ ОНИ ДРУГИ ДОБИЋЕ ЗА ТОЛИКО МАЊЕ. НАЈГОРЕ ЈЕ ТО, ШТО ОНАЈ КОЈИ ВЕЋ ИМА ВИШЕ ТРАЖИ ДА ДОБИЈЕ ЈОШ, И ТО ТЕРЕТ СЛАБИЈЕГ.

С ПОШТОВАЊЕМ.

ДОЗВОЉАВАМ ДА РЕДИГУЈЕТЕ ТЕКСТ, БЕЗ ПРАВА НА ПРОМЕНУ СМИСЛА.

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК

Текст је написан дана 10.11.2009.

 #
Како написати први чланак на блогу
jovansolajic | 23 Март, 2010 10:44

У поље Наслов унети назив чланка.

Курсором кликнути у поље Текст.

Унети текст који желите да се прикаже у чланку.

На дну странице кликнути дугме Објави чланак.

Приказана је листа чланака који су објављени.

Ако желите да видите како изгледа чланак који сте написали, кликните у Администрацији зелену стрелицу поред назива блога.

Прва лекција је завршена.

 #
Честитамо!
jovansolajic | 18 Март, 2010 13:17
Уколико можете да прочитате овај чланак, успешно сте се регистровали на Blog.rs и можете почети са блоговањем.  #
«Претходни   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12