Categories
My Links
Генерална
Политика - Гл.и одг.уредник. Зашто ПОЛТИКА употребљава термин Ужа Србија?
jovansolajic | 03 Фебруар, 2012 12:42
----- Original Message ----- From: JOVAN SOLAJIC To: ???????? - ????????? ??????? Sent: Friday, February 03, 2012 12:33 PM Subject: Zašto Politika i dalje upotrebljava termin " Uža Srbija" ЗА ГЛАВНОГ И ОДГОВОРНОГ УРЕДНИКА - ЛИЧНО Поштовани господине, У данашњој Политици, на стр.10, ваш извештач Д.Ј.С. употребљава термин " Ужа Србија". Зашто ? Колико знам, не постоји таква одредница у територијалној подели наше државе. Постоји само Србија и регије у Србији - када треба поближе дати неке информације о: привреди, становништву, метереологији, итд., као: Војводина, Западна Србија, Источна Србија, Јужна Србија, Шумадија и Централна Србија. Никако, Ужа Србија, већ Централна Србија -поштовани гл. и одговорни уредниче. С поштовањем, Јован Шолајић, Чачак Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.  #
ЈП "Градац" Чачак, Семафор у ул.Др.Д.Мишовића се налази у Чачку, у гр.нас.Кул.поље, а не у Атеници
jovansolajic | 03 Фебруар, 2012 12:11

ЗА ДИРЕКТОРА Ј.П. ГРАДАЦ ЧАЧАК, ОДНОСНО ЗА ОДГОВОРНО ЛИЦЕ

Поштовани,

У данашњем Чачанском гласу написана је информација "...да су замењени уређаји на семафору на једној раскрсници у Атеници".

Морам да вас исправим - да се семафор у ул. Др.Драгише Мишовића код О.Ш. "Свети Сава" налази у Чачку, у градском насељу Кулиновачко Поље, у М.З."Свети Сава" у К.О. Чачак, а не у Атеници - како ви кажете и пишете.

Невероватно је да ваши одговорни чиновници то не знају. Бар ви морате знати где се који јавни објекат налази.

Морам да вас подсетим , да се у градском насељу Кулиновачко Поље налазе и следећи објекти: касарне, Градска болница, Обданиште, О.Ш. "Свети Сава", црква Огњена Марија, хала Младост, хала Колос...

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Политика.Гл.и одг.уредник. Због чега Политика није обележила 90 - ти рођендан Добрице Ћосића ?
jovansolajic | 01 Фебруар, 2012 11:04

ГЛАВНОМ И ОДГОВОРНОМ УРЕДНИКУ - ЛИЧНО

Поштовани господине,

Добрица Ћосић, наш највећи живи књижевник, један од најзнаменитијих српских писаца уопште, напунио је 90. година живота 29, децембра 2011.године.

Зашто, цењена, Политика не написа ни једну реч о овом јубилеју? Ако је и нешто згрешио / ако је згрешио/ Политици, ипак, нисте смели ускратити вашим читаоцима, неки пригодан напис о животу и раду овог великог писца.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Чачански глас - Гл.и одг.уредник. Црква Огњене Марије не налази се у Атеници већ у Чачку.
jovansolajic | 28 Јануар, 2012 11:43

ЗА ГЛАВНОГ И ОДГОВОРНОГ УРЕДНИКА.

Поштована Гордана,

У јучерашњем издању Чачанског гласа, ваш извештач З.Л.С., пише да је црква Огњене Марије из Атенице.

На жалост, морам да вам кажем да се црква Огњене Марије налази у Чачку, а не у Атеници. Налази се у граду Чачку, у градском насељу које се зове Кулиновачко поље, у М.З."Свети Сава", К.О. Чачак.

Проветите моју тврдњу: у Урбанистичком заводу града Чачка, у Катастарској управи, у Црквеној општини, погледајте у грађевинску, или употребну дозволу за изградњу поменуте цркве.

Молим вас, престаните да територију градског насеља Кулиновачко поље, односно градску М.З."Свети Сава" називате Атеница.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Електродистрибуција Чачак - Директ. Што вас не поменуше поводом 100- те год. ХЕ Моравица у Ивањици
jovansolajic | 20 Децембар, 2011 11:49

ЗА ДИРЕКТОРА ЕЛЕКТРОДИСТРИБУЦИЈЕ ЧАЧАК

Поштовани директоре,

Читам у данашњој Политици, у рубрици "Филателија" , чланак поводом 100 - годишњице ХЕ "Моравица" у Ивањици.

У чланку не поменуше Електродистрибуцију Чачак, која је - колико ми је познато финансирала адаптацију и реконструкцију ХЕ са око 120. милиона динара.

Ваљда је инвеститор заслужио, ако ништа више, бар да му се име помене. Колика незахвалност и нетактичност!

Ваш човек је дао податке новинару - па би га требало приупитати - због чега је игнорисао најбитнију чињеницу - онога ко је дао новац. Морао би, било како, да одговара за пропуштено. Да не будем самоуверен -да не грешим душу, можда је новинар намерно или ненамерно изоставио име инвеститора.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Министарство спољних послова. Зашто ваше министар. не заступа интересе својих грађана у иностран.?
jovansolajic | 17 Децембар, 2011 13:48

ЗА МИНИСТРА СПОЉНИХ ПОСЛОВА - Г - НА ВУКА ЈЕРЕМИЋА - ЛИЧНО

Поштовани г -не министре, Имам утисак да ваше министарство недовољно заступа интересе наших грађана у иностранству. Примера, за моју тврдњу, има много. Указаћу вам само на следеће:

1. СЛОВЕНАЧКЕ ПЕНЗИЈЕ.

Држављани Србије, који су право на делимичну или пензију у целости остварили у Словенији чекају већ двадесет година да остваре то право. Истина - занемарљиво мали број то право је остварило. Ти осигураници - пензионери - наши грађани трпе велику материјалну штету. И држава Србија, израчунао сам да ће да изгуби преко једну милијарду ЕВРА - колико је за ових двадесет година исплатила аконтација из нашег буџета и колико би требало да њени осигураници добију на име разлике до пуног износа утврђене пензије. Ко је могао и ко је одлучио у нашој држави да држави Словенији опрости и задњи динар / ЕВРО/ за сва потраживања - досадашња и будућа за пензије наших држављана /живих и умрлих/ остварених на терет Пензијског фонда државе Словеније. И друго, просто је неверовантно да српске власти не воде борбу да њени грађани остваре право на разлику већ исплаћених пензија до износа по решењу пенз.фонда Словениоје и већ исплаћених аконтација на терет пенз. фонда Србије

2. ИМОВИНА ИЗБЕГЛИЦА - СРБА ИЗ ХРВАТСКЕ.

Срби - избеглице из Хрватске вапију да им се врати имовина - остављена на територији Хрватске, као и сва друга материјална и нематеријална права стечена у тој држави. Нема се утисак да наша држава ишта ради да од Хрватске међунардно захтева да ови Срби та права и остваре. Ради се о огромној имовини - која се процењује на више десетина милијарди ЕВРА. И у ранијим временима у свету - преселење становништва плаћано је између држава. А, ово преселење - изведено на силу - прогоном - има још већу тежину - и зар држава - Србија неће или је немоћна да уради нешто више него ли што чини. Ствари стоје у месту, а Хрватску примају у Европску унију. Хрватска нема спор са суседима / Србијом/ и оберучке је примају у своје окриље, а Србију не примају ни за кандидата - јер имамо спор са непризнатом државом Косовом. Значи, да лежи зец у томе - што ми немамо спор са Хрватском. Или, смо ми држава другога реда а Хрватска првога реда пред међународном заједницом.

3. ВРАЋАЊЕ ИМОВИНЕ ПОТОМЦИМА ДИНАСТИЈЕ КАРАЂОРЂЕВИЋА У : ЦРНОЈ ГОРИ, МАКЕДОНИЈИ И СЛОВЕНИЈИ:

Ако су потомцима Карађорђевића, од државе Србије, призната сва грађанска права, онда Србија мора да штити и интересе Карађорђевића - као својих грађана. Нисам информисан - да је држава Србија од било кога суседа од поменутих држава тражила да се спор са враћањем имовине Карађорђевићима реши на задовољство и праведност захтева. Ми ћемо да вратимо имовину конфисковану лицима припадницима окупаторске Мађарске, а демократске: Словенија , Македонија и Црна Гора, не морају да врате конфисковану имовину породици Карађорђевића - која је скинута са државничког трона силом прилика - у револуционарном заносу нових светских збивања.

4. ВРАЋАЊЕ ИМОВИНЕ ОД ХРВАТСКЕ - ГРАЂАНИМА И ПРАВНИМ СУБЈЕКТИМА ИЗ СРБИЈЕ.

Многа одмаралишта, хотели и сл. у Далмацији у власништву су предузећа из Србије. Исто тако, и многи грађани Србије имају своје куће и другу имовину у Далмацији и у другим деловима Хрватске. Питање - шта је држава Србија учинила да се и ово питање реши. Наравно и реципрочно - да се Хрватској врати иста имовина на територији Србије. Није ово мала ствар - ради се о имовини веома велике вредности.

Г - не министре. Ваше министарство и нарочито ви лично - такав јавни утисак се стиче - много труда сте улагали на темама : непризнавања Косова и нашег пријема у ЕУ. Резултате знамо. Међутим, на горе наведеним питањима а и у осталим сличним, нисте урадили скоро ништа - бар такав је општи утисак. Ако сматрате да то није тачно, молим вас оповргнути ми моје тврдње - бићу вам захвалан.

Грађанима и свету много се прича - да Србија има добре односе са свим бившим републикама СФРЈ, а да скоро ништа није урађено на остваривању природних права грађана Србије и избеглица у Србији - која су постала проблем распадом бивше наше државе. Да су комшијске државе биле у нашем положају - до сада би нас сатерале у мишију рупу - цео свет би нас нападао, не бисмо могли ни привирити у било каквим светским форумима. То је ваш пораз - да толико избеглица и толико пензионера , ни после 20. година, није решило ни основна материјална права грађанина. Зар смо ми држава - Србија стварно држава другога реда. Краљевина Србија и Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца и Краљевина Југославија имале су дипломатију високог међународног признања. Зашто, није данас тако?

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Политика - Међу нама- Касно смо се сетили да развој почива на великим компанијама - на индустрији ?
jovansolajic | 14 Децембар, 2011 14:51

ЗА РУБРИКУ " МЕЂУ НАМА"

Поштовани уредниче,

Молим да објавите следеће:

КАСНО СМО СЕ СЕТИЛИ ДА ЕКОНОМИЈА И ОПШТИ РАЗВОЈ ЗАВИСЕ ОД ВЕЛИКИХ КОМПАНИЈА И ОД ВЕЛИКИХ ПРЕДУЗЕЋА.

Председник Борис Тадић у Крагујевцу рече : " ....да је државу немогуће индустријализовати без привлачења великих компанија....."

Касно смо се сетили, г - не председниче. Овај народ је, одмах после тара, изграђивао тешку индустрију - борећи се са многим тешкоћама, гулио је жуту проју, градећи гиганте, као што су: Иво лола Рибар у Железнику, Магнохром и да не набрајам даље.

Дође нова власт и сву ту тешку индустрију уништи, прокламујући - да нам је прави пут у будућност развој мале привреде. А, познато је - и онима који нису економски образовани - да је стварање малих предузећа у строгој зависности од великих предузећа . Нема гиганата - нема мале привреде. Били смо толико наивни, а можда је и корупција учинила своје, да позатварамо наше фабрике и да нађемо безвезну рачуницу да све увозимо - као да поседујемо ризницу злата одакле би тај увоз плаћали.

Какав апсурд. Наш Срболек из Београда је затарабљен - нека се питају истражни органи - откуда то- и сада на тржишту немамо лек НИТРОГЛИЦЕРИН, већ га увозимо из Хрватске, по четири пута већој цени. Каква смо ми држава да не можемо да организујемо производњу овог производа у коме смо можда лидери, па о чему ми да причамо.

На крају, ако је све у иностранству јефтиније, и онда државо увозите све и свашта, а шта да ми радимо. Нема рада - нема хлеба. Организујте државу да сви према својим способностима раде и нека од таквога рада живе. Никаква је то организација једнога друштва да пола способних грађана ради, а да она друга половина не ради и да та половина ипак живи на грбачи оних који раде и на друге начине.

Значи, остајем нам да поново градимо тешку и другу индустрију.

Палицу увозничког лобија треба да предате извозницима.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

Ово писмо објавила је Политика   у броју од 20. децембра 2011. године.

 #
Политика - Међу нама - Зашто би већа аутономија Војводине помогла Србији у развоју ?
jovansolajic | 14 Децембар, 2011 14:00

ЗА РУБРИКУ "МЕЂУ НАМА"

Поштовани уредниче, Молим, да у вашој рубрици, објавите следеће:

ДА ЛИ ВОЈВОДИНА ДА ПОМОГНЕ СРБИЈИ - КАКО КАЖЕ Г - ИН ШАНДОР ЕГЕРЕШИ.

Поводом две године од проглашења Статута АПВојводине, председник Скупштине АПВ, г - ин Шандор Егереши, дао је изјаву, у којој између осталог каже: " ... да Војводина .... добије могућност да се развија као модеран европски регион и да помогне Србији да се трансформише у модерну, европску, децентрализовану и регионализовану државу".

Није у реду и није лепо, чак није ни пристојно, да Војводина буде та која ће да Србију унапреди. Ваљда треба Србија да омогући Војводини а и осталом делу Србије развој.

Ништа необично. Војводина је нешто изнад и јаче од Србије - она већ има нека права која је представљају као државу.. И институционално је изнад државе Србије.

Примера ради - у чл. 10 Устава Републике Србије пише да је у Србији у службеној употреби српски језик и ћирилично писмо, а у Статуту Војводине, у чл.26, став 2. прописује се употреба и латиничног писма српског језика. И, ником ништа.

Питам само нашу јавност - зашто српски народ не може да се уједини - већ се само дели и парча. У 19 веку ујединише се немачке државице и створише јаку Немачку, италијанске државице и створише целовиту Италију, Хрватска је јединствена држава и ако је историјски састављена од више покрајина: Хрватске, Славоније, Далмације и Истре, а ми се делимо у 21. веку. У Индији постоје републике, или како се већ зову, које имају и по 175. милиона становника, немају аутономије, а брзим корацима се развијају, одавно већ имају и атомску бомбу. Колико ми је познато, у Румунији живи преко 2. милиона Мађара - и немају засебну аутономију, а Румунија је у ЕУ. Истовремено, ЕУ од Србије захтева давање све веће аутономије Војводини. Нешто ту није у реду. Значи, да аутономаши из Војводине директно врше притисак на ЕУ да од Србије тражи све више и више. ЕУ нас кажњава уз добру припомоћ наших кадрова из Војводине - који изгледа да су незасити власти.

А, у Војводини живи око 75% Срба и та област има аутономију - засебност у односу на остали Српски народ у Србији. Није логично. Испада , да се Срби од Срба деле и раздајају. Зашто војвођански политичари траже све више ингеренција у управљању покрајином.

У Војводини живи око 2. милиона становника, а у остатку Србије, који се зове Централна Србија, живи близу 6. милиона грађана. Како то да Војвођанима треба и имају још један ниво власти, а остатку Срба и других то не треба. Будите мало стрпљивији, немојте журити.

Инсистирајте на републичким органима да се са регионализацијом Војводине регионализује и остатак Србије - ако већ сматрате да ће нам и тај ниво бирократије донети бољитак. Неће нам донети бољитак. Добар пример сте ви у Војводини. И ако сте добили аутономију од - да се тако изразим од рођења - и ви имате неразвијене општине и то природно богата Војводина . Фали нам много тога у политици равномерног развоја свих крајева државе, али о томе другом приликом.

Шта значи ваша крилатица бржег развоја Војводине. Другим речима значи - да Војводина треба да се развија брже од остатка државе. То нема никакве логике и то је цинизам своје врсте. Нигде у свету, ни у једном систему, се не прокламује да се посебно развија најразвијенија област. Ваљда, по свим овоземаљским правилима, држава се мора организовати да се брже развијају неразвијенији крајеви, а не развијенији. Али, код нас и то је могуће. Ми обични људи, знамо у ком грму лежи зец. У нас влада Влада састављена од вишестраначке - танке коалиције, па вам је лако - вама из Војводине - да вршите притисак за добијање све већих уступака и за све више власти. Све док не стигнете до нивоа из 1974. године, ако нисте већ дотле стигли, а можда и престигли - г - не Шандоре Егереши. Питам се, на крају, ко ће сутра да сноси одговорност те аутономашке погубне политике која се води - која цепа државу - уместо да је уједињује..

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА:

 #
О.Ш. " СВЕТИ САВА" ЧАЧАК. Прљавштину око школе да чисте ђаци школе.
jovansolajic | 07 Децембар, 2011 13:13

ОСНОВНА ШКОЛА "СВЕТИ САВА" ЧАЧАК

ДИРЕКТОРУ ШКОЛЕ - ЛИЧНО

Поштовани директоре,

На све стране ваше школе - на раздаљини до 100 па и 200 метара - природа је покривена отпацима од најлонских кеса и флаша. Околни травњаци покривени су су толиким отпадом да се трава и не види. И, сви објекти тржног центра исцртани су графитима.

Ништа друго не може да ми падне на памет - већ да су ђаци ваше школе актери те прљавштине.

Предлажем вам, да сваких седам дана организујете акцију , да ђаци сакупљају горе наведене отпатке - све док им се не досади - да их научите да тако не треба да раде. Такође, да периодично наредите скупљање новца за кречење фасада околних зграда.

Научите или натерајте ђаке да кесе и флаше бацају у контејнер који им се налази " пред носем" - а не где им падне на памет.

Научите ђаке да чувају благодети наше богате природе. Свуда нам поред улица и сокака стоје бачене најлонске кесе и пласитичне флаше и још какав отпад. Научите ђаке да они то не смеју и не треба да раде и да утичу на одрасле чланове свога домаћинства да се и они боље понашају према природној средини у којој живе.

Пре Другог светског рата, ми - ђаци те школе морали смо да одржавамо чистоћу у дворишту школе , около школе није било потребно јер је све било у најбољем реду. Плевили смо траву у калдрмисаном дворишту школе. Травке једне није смело да бу де у калдрми .

Много је прљавштине око ваше школе. Није примерено једној васпитној установи. Немојте дозволити да интервенише Комунална полиција.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Чачански глас - Гл.и одг.уредник. Опет ваш спортски новинар пише да се хала Младост налази у Атеници
jovansolajic | 19 Новембар, 2011 10:06

ЗА ГЛАВНОГ И ОДГОВОРНОГ УРЕДНИКА - ЛИЧНО

Поштована,

У последњем броју Чачанског гласа, ваш спортски новинар и даље пише - да се спортска хала "Младост" налази у Атеници !

Питам само, до када ће то тако трајати. И, да ли код вас у фирми постоји некакав систем у раду?

С поштовањем.

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Политика - Међу нама - Да ли у државним институцијама има МОНОПОЛА ?
jovansolajic | 15 Новембар, 2011 11:07

ЗА РУБРИКУ " МЕЂУ НАМА"

Поштовани уредниче молим да у вашој рубрици објавите следеће:

ДА ЛИ У ДРЖАВНИМ ИНСТИТУЦИЈАМА ИМА МОНОПОЛА ?

На РТС чусмо речи нашег гувернера, г-на Шошкића - да је истина да су њихове плате - његова око 683.000.- динара, а његових помоћника од 400.000.- до 600.000.- динара. И даље, да су им плате ниже од плата у региону и шире и да не добијају новац из буџета државе. И још што је интересантно рече да своје раднике морају да плате добро, упротивном кадрови би их напустили.

Цењени гувернер то рече и оста жив.

Ништа што рече цењени гувернер нију у реду:

- Плате гувернера и свих службеника Народне банке , у крајњем, исплаћују се из друштвеног производа, према томе, морају да буду у оквирима економских прилика и у некој пропорцији са платама радника који стварају тај доходак,

- Плате гувернера и вице гувернера морају да буду ниже од плата председника Државе, председника Владе и председника Народне скупштине. У државној хијерархији мора да постоји ред. Народна банка је државна установа и мора бити сврстана и у платама по хијерархији државне управе. Не може, нижи по хијерархији да има већу плату од старијег од себе. Ако то бива, онда је то анархија.

- Плате гувернера и свих службеника Народне банке не терете буџет државе, али терете друштвени производ радника;

- Вероватно да је упоређење плата Народне банке Србије са платама у региону за вас повољно, али требали сте да упоредите и просечне плате у региону - не само простим упоређењем плата израчунатих у ЕВРИМА, већ са куповном моћи наше просечне плате и просечне плате региона, где би била елиминисана прецењена - очигледна - вредност динара;

- Зашто се плашите да ће вас напустити добри кадрови. Фала богу, да и код нас постоји установа из које би бегали кадрови. Напротив, чињеница је да су нам се кадрови у државним установама закантанчили - јер хтели не хтели нема сигурнијег и слађег хлеба од државне службе. Камо среће да су вам плате ниже па да вас неки и напусте, многи би се - веома стручни и млади кадрови жељни посла и хлеба упослили и не би тешкога срца напустили своју земљу. Бирократизација установе и друштва може се ублажити и одливом кадрова.

Плате гувернера и вицегувернера и осталих државних слуђбеника у Народној банци представљају класичан вид МОНОПОЛА. Немају конкуренцију на тржишту, према томе, ако нису уоквирени у неке законске норме, постају монополисти. И испитивање плата код Народне банке , а и код других државних установа и предузећа, мора да буде на дневном реду код државне институције за спречавање монопола у нашем друштву / Предпостављам да ће ово писмо да прочита неко из ове институције/.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Министарство унутрашњих послова - Министар. Зашто Спомен плоча у Н.Саду није инвент.написана ?
jovansolajic | 14 Новембар, 2011 12:23

ЗА МИНИСТРА УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА - ЛИЧНО

Поштовани министре,

Честитам вам што сте поставили мермерну плочу у Полицијској управи у Новом Саду, са именима 25. погинулих полицајаца на дужности.

Али, дати живот на дужности је највеће људско жртвовање и за породицу ненадокнадив губитак. Испиасали сте само њихова имена и презимена. Просто, да не може простије.

Требали сте , поред написаног да напишете и најосновније податке: година рођења, место пребивалишта или службе, чин, место и датум или годину погибије и сл. Затим, требали сте њихова имена поређати по азбучном реду и по годинама погибије. Верујте, они су заслужили и више од овога што сам вам ја изрекао.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.к

 #
Политика - Међу Нама - Нисмо сви једнаки пред Пореском управом?
jovansolajic | 01 Новембар, 2011 12:39

ЗА РУБРИКУ "МЕЂУ НАМА"

Поштовани уредниче

Молим да објавите следеће:

НИСМО СВИ ЈЕДНАКИ ПРЕД ПОРЕСКОМ УПРАВОМ.

У вези писања у вашој рубрици, господина Велимира Остојића, о новим доказима против Карића, да је 2000. године купио стан у вредности од 4, 3 милиона динара, а да је имао пријављене приходе у тој години у износу од свега 541.000.- динара, додао бих још и следеће..

Многе естрадне и све друге звезде, па и политичке звезде и звезде у актуелној власти, имају капиталну имовину и друге материјалне вредности - које и стоструко превазилазе пријављене приходе пореским властима - на које су плаћени порези и доприноси држави. Па, нисмо чули да је у бар једном случају покренута истрага - из којих то средстава звезде су купиле имајућу имовину.

Многе ове звезде поред огромних богастава која поседују, имају сталне и повремене приходе, и поврх свега од ове државе примају националну пензију - поврх своје зарађене пензије, у износу од 50.000.- динара месечно. Какав апсурд ? Грађанин није платио држави порез на велики део прихода, а држава таквоме свакога месеца уредно исплаћује по 50.000.- динара. И, када се све сабере и одузме, сиромашни слој становништва сноси терет ненаплаћених пореза и плус и издатак за националне пензије.

Можда ова материја није законски регулисана. Ако није , зашто се не пропише, да се код сваке куповине капиталних добара већих вредности, од стране пореских власти врши "укрштање прихода и расхода", и да се за део прихода .- средстава за које купац не може да докаже да је држави платио порез - да порез плати - по накнадно донетом решењу.

Прво, да грађанин се обавеже да плати порез, па потом и да се покрене истрага, ако се сумња да је грађанин на недозвољен начин дошао да новца. Колико ми је познато, такву праксу има Француска.

Стално нам у буџету, и ако веома скромном, недостаје прихода, а на другој страни држава много не брине да наплати многе пореске и друге обавезе од грађана. И то од којег слоја грађана - од богатијих - што апсолутнп није у реду. Сиромах је морао да како - тако сагради себи кров над главом, у неурбанизованим приградским насељима, без основних комуналних услова и сада мора - како и треба - да легализује ту градњу и да у буџет плати некакву цркавицу.

А, богати, који су покуповали фабрике, изградили виле, возе се у скупим аутомобилима, и јахтама су поштеђени. Ми грађани, имамо утисак - да се истерује некава имовинска правда и законитост само у случајевима политичких противника. Нема ни једног случаја пореске утаје какву преноси ТАНЈУГ за Карића - за грађане из реда партија на власти и онима који су , по било ком основу, ту уз власт.

С Поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
О.Ш." СВЕТИ САВА " ЧАЧАК , Ваша О.Ш. се налази у градском насељу Кулиновачко поље а не у Атеници.
jovansolajic | 21 Октобар, 2011 14:28

ОСНОВНА ШКОЛА "СВЕТИ САВА" ЧАЧАК - ДИРЕКТОРУ ШКОЛЕ - ЛИЧНО

Поштовани директоре,

Читам на вашем порталу, да се ваша О.Ш. "СВЕТИ САВА" налази на територији приградског насеља Атеница и да покрива територију М.З.: Кулиноваца, Атенице и "СВЕТИ САВА".

Да сте живи и здрави, поменута основна школа се налази у граду Чачку, а у градском насељу Кулиновачко поље . Никада та територија није била приградско насеље, поготову не приградско насеље Атеница. Некада, до 1968 или које године нисам баш сигуран, територија приградског насеља Атеница почињала је од десне обале Атеничке реке па према Краљеву, а приградско насеље Кулиновци било је изнад Т.С. 110/35 КВ ЧАЧАК 1 и пута који води за село Атеницу, а сада су оба приградска насеља градски атар града Чачка.

Молим вас, исправите податке у вашем порталу и престаните да се представљате да се налазите у Атеници.

Морате признати не може да се Чачак налази у Атеници, нити може да постоји насеље Атеница у Кулиновачком пољу.

Кулиновачко поље обухвата територију целога поља од ширег језгра града до Атеничке реке и до Западне Мораве, припада ужем градском подручју, тако пише у Плану града Чачка и тако пише у Катастру.

Према изнетом, немојте кривотворити топониме, на то немате право, они се само Законом могу променити, а не нечијом самовољом.

Запамтите, у Кулиновцима, ближе у Кулиновачком пољу, налазе се: обе касарне, Болница, Пошта Чачак бр. 4, ТЦ, Трафо станица 110/35 КВ ЧАЧАК 1, обе спортске хале, Обданиште, Задруга, печењара Ана и О.Ш. "СВЕТИ САВА".

С поштовањем, Јован Шолајић, Чачак / Ваш комшија и некадашњи предратни ђак те школе/.

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Гувернер НБ СРБИЈЕ /и пред. Владе и "ПОЛИТИЦИ"/. Питање каматних стопа на штедњу грађана ?
jovansolajic | 12 Октобар, 2011 11:55

ЗА РУБРИКУ " МЕЂУ НАМА"

Поштовани уредниче,

Шаљем и вама ово писмо. Можда можете да га објавите.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

МИНИСТРАСТВО ФИНАНСИЈА - ЗА МИНИСТРА И ПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ,

Поштовани председниче Владе,

Шаљем и вама ово писмо. Можда вам може послужити.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

ЗА ГУВЕРНЕРА НАРОДНЕ БАНКЕ СРБИЈЕ - ЛИЧНО

Поштовани гувернеру,

Саветујете, или наређујете, да банке у Србији не повећавају већ да смањују каматне стопе на штедњу грађана - циљајући, пре свега, на орочену девизну штедњу у време Светског дана штедње.

Колико ми је познато, у свету је штедња грађана капитал из кога се финансира привреда. Да ли то значи, да имамо довољно капитала за финансирање и развој наше привреде - када дестимулишете штедњу грађана. Значи, штедња је префорсирана, па је треба обуздавати.

Банке вапе за добрим инвеститорима и привредницима , мало их је , а капитала има. А, знате због чега је то тако. Зато, што вам је курс динара изнад било какве логике, увоз свега и свачега цвета / очигледно да економијом влада увознички лоби/, на домаћем тржишту наша привреда је неконкурентна а на иностраном нема шта да тражи, пре свега због прецењеног динара.

Банкарски сектор је најрентабилнија привредна грана код нас. Откуд се ви за њих секирате да ће повећавањем каматних стопа повећати и цену капитала. Уведите порез на екстра профит у банкарском сектору.

Наше банке, напротив, обесмислили су штедњу грађана. Преко 90% грађана подиже плате и пензије у целости, јер нема никакву рачуницу да новац, колико - толико, држи на штедњи. Банке грађанима плаћају на штедњу по виђењу 2% камате годишње, а комерцијалне кредите привреди пласирају са 2% камате месечно. Ја , у једној банци просечно свакога дана имам најмање 50.000.- динара на штедњи, ја банци платим 150.- динара за одржавање, а они мени испод 50.- динара камате. Значи, ја банци плаћам уместо они мени. То је, признаћете апсурд - најблаже речено.

Господине Шошкићу, промените нешто, јер ово како сада радите ништа не ваља. Напротив, ако нам треба капитала, дозволите банкама утакмицу у прикупљању штедње грађана. Према неким рачуницама, колико има девиза на штедњи толико има и у сламарицама грађана. Знате , лаички гледано, за капитал из извора штедње грађана - истина платите нешто већу камату, али зато не треба да се бринете за доспеле ануитете, камате - за које треба извести робе или се поново задуживати и то са ограниченим могућностима. Штедња је интерна ствар државе, а капитал добијен из иностранства има много већу тежину.

Наша индустрија је слабашна - тешко може да се бори са индустријама развијених земаља, па је треба штитити док не стане на ноге. Упротивном, позатвараћемо и то још оно мало фабрика које раде. Добар отац, када је синове осамостаљивао, помагао им је у прво време свесрдно - није их пуштао низ воду да их стихија однесе. Тако и држава, мора у фази развоја и борбе за светско тржиште наше индустрије и привреде у целини, да свим расположивим средствима помогне наше привреднике мерама које Влади и гувернеру стоје на располагању.

Системска решења треба да имају за циљ:

-Да сви - активни становници наше државе раде , односно привређују и од тога рада да живе,

-Уместо, што њих веома мало привређује - ради, а сви некако преживљавамо. Није праведно, на крају крајева, да један мали део становништва ради а да сви од тога рада ипак - како - тако живе.

-Радите на томе , да измислите систем у коме ће сви да раде и да сви од рада живе.

-Немојте форсирати конкурентност привреде пре свега - јер су нам производне снаге неразвијене - ми нисмо спремни ни за утакмицу у пољопривреди - и ако имамо неке природне предности, а камо ли у индустрији - имајте то у виду.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо послао сам "Политици" - за рубрику "Међу Нама".

Ово писмо сам послао и министру финансија.

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА:

Ово писмо ПОЛИТИКА је објавила у своме броју од 17. октобра 2011. године.

 #
«Претходни   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12  Следећи»