Categories
My Links
Генерална

« Председник Републике Србије. Закони о путевима и железницама у преносу својине Војводини неуставни. | Председник Владе Војводине. Зашто је табла канц. у Бриселу написана на српском језику латиницом ? »

Председник Републике и Српска асоцијација менаџера. Зашто САМИТ 100 на српском језику латиницом?
jovansolajic | 08 Октобар, 2011 13:00

ПРЕДСЕДНИКУ РЕПУБЛИКЕ,

Поштовани председниче,

Прослеђујем ово писмо и вашој личности - да знате како ове појаве види обичан грађанин Србије и да некоме ко је најодговорнији у државној управи озбиљно замерите а и да сноси неку одговорност и последице.

Зашто се у нашој држави не поштује одредба Устава о језику и писму? Само примера ради - зашто на табли Државног универзитета у Новом Пазару а и у свим ресорима државне управе у Санџаку мање - више све је написано на латиници. По Уставу државна управа мора да пише на српском језику и ћирилицом, а и на другим језицима и писмима, па и у Санџаку.

У Војводини на неким путоказима и таблама насеља пише само на мађарском језику, па много личи као да се налазите у Мађарској !

Чудимо се што сепаратиси Војводине и Санџака све више и више подебљавају граничне административне и друге замишљене линије . Не треба да нас чуди. Јер, када буду избацили ћирилицу из употребе, биће и завршен процес сепаратизма.

Дозволили смо да Срби и Бошњаци и Муслимани у Санџаку говоре потпуно истим језиком, а да Срби се изјашњавају да говоре српским језиком, а ови други да говоре бошњачкин језиком. Испада, да Бошњаци и Муслимани живе у Србији , а да не говоре српским језиком. Свашта..

По начелима нашега Устава и по логици ствари онај ноји не говори српски језик и не пише ћирилицом не може да се запосли у државној управи.

Жале се неки грађани из Санџака на обрасце за попис становништва што су написани на српском језику и ћирилицом. И нико да јавно саопшти да је у нашој држави у службеној употреби српски језик и ћирилично писмо, а да је попис посао државе.

Зар је могуће, да у 21. веку, неко живи у држави Србији и да је њен држављанин , а да не зна језик и писмо те државе.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

СРПСКА АСОЦИЈАЦИЈА МЕНАЏЕРА БЕОГРАД

Поздрављам вашу конференцију одржану у Аранђеловцу.

Међутим, једно ми засметало. Зашто амблем САМИТА написан на српском језику нисте написали ћирилицом. Написали сте на енглеском језику што доликује, али што не написасте на српском језику на писму тога језика? Није ваљда да се стидите свога писма. Како ће да схвате присутни, ако знају да је у нашем Уставу прописан у службеној употреби српски језик и ћирилично писмо - а ви га игноришете. Могу погрешно да схвате , поготову, они који су забранили ћирилицу на својим просторима.

Наш идентитет представља и наша ћирилица - поред: кајмака, сувих шљива и ракије шљивовице.

Људи, поштујте себе и свој народ. Што мање поштујете себе све ће вас више презирати и ниподношавати.

Овај скуп је, пре свега, састанак највиших државних руководилаца ових земаља, ту је и наш Председник државе, затим, можда сте и добили неки динар из државног буџета за организацију овога скупа, па сте тиме били и у законској обавези да поштујете Устав у вези примене писма.

Воља вам је, можете да пишете на свим могућим језицима и писмима, али морате прво - све што пишете да напишете на српском језику и на ћириличном писму и то као првог у рангу.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо послао сам и председнику Републике.

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Add Comment
Додај коментар

Запамти ме