Categories
My Links
Генерална

« Председник Републике и Српска асоцијација менаџера. Зашто САМИТ 100 на српском језику латиницом? | Гувернер НБ СРБИЈЕ /и пред. Владе и "ПОЛИТИЦИ"/. Питање каматних стопа на штедњу грађана ? »

Председник Владе Војводине. Зашто је табла канц. у Бриселу написана на српском језику латиницом ?
jovansolajic | 11 Октобар, 2011 12:30

ПРЕДСЕДНИКУ ВЛАДЕ АП ВОЈВОДИНЕ НОВИ САД - ЛИЧНО

 Поштовани председниче Владе Војводине,

Зашто не поштујете Устав наше државе - на табли ваше отворенe канцеларије у Бриселу - текст на српском језику сте написали латиничним писмом.

По чл. 10 Устава морате да пишете на српском језику ћирилицом, а и на другим језицима и писмом, сходно закону.

Вероватно да то није случајно. Ви у властима Војводине, прво ће те да избаците ћирилицу из употребе - да би сте се разликовали и дистанцирали од Централне Србије. Корак по корак, па ће те се отцепити, наставиће те круњење српског националног бића. Прогласиће те и војвођанску нацију. Ако су могли: Македонци, Муслимани, Црногорци, зашто не и Војвођани, а како је кренуло имаћемо и санџаклијску нацију. Док су се други уједињавали: Италијани, Немци, из нашег комшилука - Хрвати , Срби су неуморни у неслози и разједињавању. Хрвати ујединише: Славонију, Далмацију, Истру и Хрватску и све становнике католичке вере са простора Југославије прогласише Хрватима па и Србе католичке вере, Срби сами себе изделише - само ради славољубља и краљевских тронова.

Дубоко је срамотно да се упорно одвајате од Централне Србије, да сваким даном добијате све више власти - нико вас не може зауставити - чим су вам једном попустили тражиће те нове и нове ингеренције власти, нема заустављања тог процеса, јер Републичка власт држи се само захваљујући вашој потпори. Они вама све више и више власти, а ви њима не дате да пропадну. Шта је то него уцена.

Цео процес одвајања Војводине од Србије, много ме подсећа на Устав из 1974. године. Ви из Војводине управљате целом Србијом, а ми из Централне Србије не управљамо Војводином. То је крајње недемократски и противустано.

Боже, да ли видиш шта се дешава. Зашто дозвољаваш да се Војводина одваја од матице Србије, и ако у тој Војводини већинско становништво је српске националности - где живи преко 75% Срба. Аутономија Срба од српске државе. Невероватно! У Румуније живи преко 2. милиона Мађара па немају никакву аутономију.

Господине председниче, сепаратизам је и интензивно " бетонирање" војвођанских њива прве класе. Сваки град у Војводини је издвојио по неколико стотина хектара за индустријске зоне.

Ви можете све. У чл. 26, ставу 2, Статута Војводине, увели сте за српски језик латинично писмо - противно Уставу државе Србије. Дезавусали сте Устав. Зато није ни чудо , да је у државним институцијама у Војводини ћирилица скоро сасвим потиснута. Имате случајеве где сте табле места написали на мађарском језику, а не и на српском, па чак ни на вашој латиници. Зашто у Војводини српски језик на латиници, ако су већ код вас у службеној употреби језици свих националних мањина, скоро сви на латиници. Дали сте лепу прилику сепаратистима и србомрсцима да ћирилицу потпуно избаце из употребе. Уместо да утемељите ћирилчно писмо ви га напротив избацујете из употребе.

Запамтите - српска ћирилица је највећи и најоригиналнији српски бренд. Наша ћирилица нас идентификује у свету и по њој смо препознатљиви. Да ли знате, да у западном свету, све што је штампано на српском језику латиницом сврставају у хрватску баштину, а на нашој ћирилици у српску баштину. Па, видите колики је значај наше ћирилице.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак.

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Add Comment
Додај коментар

Запамти ме