Categories
My Links
Генерална

« Председник владе Реп. Србије. Зашто држ. функц. имају веће плате и од председ. Владе и председ.Реп. | Покр.секрет. за образовање..., Др Золтан Јегеш - лично. Да ли децу нац. мањ. образовати на матер.јез. »

Министарство економије и регионалног развоја - Зашто ваше агенције АОФИ и СИЕПА пишу латиницом?
jovansolajic | 16 Август, 2011 12:11

ЗА МИНИСТРА ЕКОНОМИЈЕ И РЕГИОНАЛНОГ РАЗВОЈА - ЛИЧНО

Поштовани г - не министре,

Замолио бих вас да прочитате доле наведену преписку са АОФИ и да дате ваш суд о мојој примедби.

Ако је АОФИ државна агенција, поготову ако директно или индиректно користи буџетска средства, моје је мишљење да као државна институцја, мора у општењу да пише на српском језику и на ћирилици.

Ко ће, г - не министре, да пише ћирилицом - уставом прописану у службеној употреби, ако неће државна агенција.

Уосталом, ви морате натерати сваку институцију која користи државне атрибуте да пише на ћирилици - уместо на латиници. Не може институција да носи перје и атрибуте државе а да не пише на службеном језику.

Молим за одговор. Бићу вам веома захвалан.

П.С. И ваша Агенција СИЕПА, која терети буџет државе за преко 500 милијарди динара, пише искључиво латиницом. Писао сам и њима, али они не хају. Раде како им се хоће. Ко, да простите, ферма Устав - раде како им се наврне.

Из овога се види, г - не министре да нема никакве контроле ресорних министарства над својим агенцијама и фругим државним институцијама.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак, дана 16. августа 2011. године.

Поштовани Браниславе,

У праву сте. Нисте државна установа и самим тим немате обавезу да пишете државним писмом - ћирилицом. Али, ви се ипак бавите државничким пословима, ако сам добро разумео. И друго, обзиром да радите у држави Србији, зар вам није ближе писмо прописано у Уставу, него ли писмо које Устав не познаје.

За општење са иностранством каква вам је воља. Можете да пишете на коме хоћете писму и језику. Ако сте могли да бирате : ћирилица или латиница - зашто не изабрасте традиционално писмо српскога народа, већ писмо које - уосталом наш Устав не познаје.

Надам се да ће ускоро бити донет Закон о службеној употреби језика и писама, који ће и вашу организацију обавезати да дате предност ћириличном писму. Наше писмо је најсавршеније писмо у свету.Запамтите, наше писмо једнога дана биће светски БРЕНД - како се то код сада назива - хтели ви и не хтели.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

 From: AOFI To: jovanso@open.telekom.rs Sent: Thursday, May 19, 2011 2:44 PM Subject:

 FW:

Zašto pišete samo latinicom ?

Poštovani,

Zahvaljujemo Vam na lepim željama. U vezi sa Vašom primedbom povodom korišćenja latiničnog pisma, obaveštavamo Vas da Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije a.d. nije ni javna agencija ni državni organ, već zatvoreno akcionarsko društvo. Takođe, njoj nisu poverena nikakva javna ovlašćenja. Njen položaj uređen je Zakonom o privrednim društvima, kao opštim propisom, i Zakonom o Agenciji za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije, ako posebnim. Shodno tome, na Agenciju se ne odnosi Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisama, te ona nema ni obavezu da u obavljanju svoje delatnosti upotrebljava ćirilično pismo.

S poštovanjem,

Branislav Đošić šef Odeljenja za pravne poslove Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije a.d. Bulevar Zorana Đinđića 121, 11070 Novi Beograd tel.: +381 11 22 05 764 fax.: +381 11 31 18 016 e-mail: branislav.djosic@aofi.rs From: ?????? ??????? [mailto:jovanso@open.telekom.rs] Sent: 06 April 2011 11:43 To: AOFI Subject:

Zašto pišete samo latinicom ?

АГЕНЦИЈА ЗА ОСИГУРАЊЕ И ФИНАНСИРАЊЕ ИЗВОЗА УЖИЦЕ - ЗА ДИРЕКТОРА АГЕНЦИЈЕ - ЛИЧНО

Поштовани директоре,

Прво, честитам вам на новом столовању и желим вам пун успех у будућем раду.

Само једно ми се не допада. На фасади ваше канцеларије у Ужицу стоји скраћеница ваше институције - АОФИ - написана и то само латиницом. Предпостављам да сте Владина агенција и као такви морали би сте да пишете на српском језику и ћирилицом / чл.10 Устава/, а и на другим језицима и писму, ако је то предвиђено Законом о службеној употреби језика и писама - са предношћу писања на српском језику и на ћириличном писму/ чл.10 Закона/.

Ћирилицом морате да пишете, упротивном не поштујете Устав, а и на латиничном писму ако је то предвиђено поменутим законом. А, и да нисте владина институција, није ми јасно, како је могуће да се бавите државничким пословима а да не пишете на државном писму те исте државе, Невероватно је .

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА. __________ Information from ESET NOD32 Antivirus, version of virus signature database 6134 (20110519) __________ The message was checked by ESET NOD32 Antivirus. http://www.eset.com

 #
User Comments
(no subject) [Reply]
atkins | 16 Август, 2011 17:43

Bas njega briga za ustav on zeli samo novac i karijeru

atkins [Reply]
jovansolajic | 17 Август, 2011 11:07

Хвала. Јован Ш.

Add Comment
Додај коментар

Запамти ме