Categories
My Links
Генерална

« Политика - Редакција. Зашто данашњи Спец.додатак није штампан ћирилицом? | Србијагас Нови Сад. Зашто пишете латиницом ? »

Министарство пољ., трг.,шум. и вод.. Зашто на декларацијама и упутствима за српски језик латиница?
jovansolajic | 26 Октобар, 2011 11:45

ЗА МИНИСТРА ПОЉ.,ТРГ.,ШУМ. и ВОДОПРИВРЕДЕ - ЛИЧНО

Поштовани г - не министре,

Купио сам ТВ стране производње - мислим да је корејански. На екрану - за подешавање пита се на којем језику желите информацију. И шта видим? За " бугарски" и "македонски" упитник је на бугарској и македонској ћирилици, а за "српски" латиница. И упутство је за српски језик штампано латиницом.

И на свој другој увозној роби исти случај. Нису странци самовољно за српски језик применили латинично писмо које Устав и српски језик не познају - узгред речено, већ им је неко из Србије дао таква упутства за рад.

Зашто Министарство трговине не пропише и обавеже увознике да за српски језик примењују српску ћирилицу, а не латиницу. Много ми смета, када на етикети или упутству видим македонску ћирилицу, а за српски латиницу.

Зар није ближа ћирилица за Србе него ли латиница, Поготову, што је Уставом прописана српска ћирилица у јавној употреби.

Дозволили сте, господине министре, да наше фабрике лекова и увозници лекова, пишу сада искључиво латиницом - а некада су писали на оба писма. Апсурдно је, да када је у Уставу писало да су оба писма равноправна писало се и ћирилицом, а данас када је Уставом прописана само ћирилица, фирме је потпуно игноришу.

Ако у неким делокрузима рада и постоји дилема да ли ћирилица или латиница - такви морају дати предност ћирилици. Ћирилица, ваљда има предност, јер је већински народ у Србији српски народ, и што је Уставом ћирилица прописана у службеној употреби - Устав и српски језик не познају латинично писмо.

Пропишите, наредите, не дозволите јавашлук у пословању - никоме.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Add Comment