Categories
My Links
Генерална

« Политика - Међу нама- Да ли је могуће да ће Влада да опрости Словенији 20 -то год. пензије наших грађ. | Митровић Милентије, зв. " Ћуран ", односно " Миле струја ", стругао дрва мужу напаствоване жене. »

Бугарчић Војин, дипл.инг агрономије, погинуо на путу да изјави саучешће умрлог рођака.
jovansolajic | 22 Децембар, 2010 11:29

БУГАРЧИЋ ВОЈИН, ДИПЛ. ИНГ. АГРОНОМИЈЕ, ПОГИНУО НА ПУТУ ДА ИЗЈАВИ САУЧЕШЋЕ ПОРОДИЦИ УМРЛОГ РОЂАКА.

 Војин Бугарчић / 1920 - 21. 2. 1992 /, из Чачка, рођен у селу Кулиновцима надомак Чачка погинуо је у саобраћајној несрећи у ул. Др. Драгише Мишовића близу Чачанске болнице 21. фебруара 1992. године. Војин је пошао да изјави саучешће породици  умрлог рођака Милана - Мићка Перовића / 1924 - 20. 2. 1992 /. Војин је паркирао кола на тротоар, са супругом Десом кренуо преко улице, / преко пута је кућа покојног Мићка/  подлети под неки ауто и на лицу места погине, а супруга му Деса бива тешко повређена - ауто ју је бацио читавих 30. метара.

Покојни Војин је био познати и признати стручњак за воћарство. И потиче из познате породице  која је била пионир у унапређењу пољопривреде у овом делу Србије.. У њиховој старој кући стоји неколико диплома од владара Србије - Обреновића и Карађорђевића, за постигните резултате у пољопривреди.Војин је имао угледно имање - гајио је јагоде и крушке - углавном. Показивао ми је крушку калуђерку која је рађала и 1100 кгр крушака. Просечан принос по стаблу достизао је и 700. кгр. Крушке је, углавном, испоручивао фирмама у Ријеци.

Војин је био дуго година Директор Воћарског института у Чачку, био је предавач на Агрономском факултету у Чачку. Војин је био и народни посланик у Скупштини Републике Србије.

Војин је пре Другог светског рата започео студије права на Београдском универзитету, а после рата завршио агрономију.

Војину су три рођена брата убијена 1945. године од стране четника.

Војин је за време рата био интерниран у Немачку.

Војин је мени, у лето 1945. године, доделио коњички карабин, као најмлађем у том строју / 1929. годиште/, ваљда су ме и позвали - а ја се одазвао - пошто сам већ био борац у рату. Карабин је био као " шећер", чини ми се да сам из њега испалио хиљаде метака / наравно без ефеката /. Са овим карабином сам спавао у кревету - са метком у цеви - све до две - три године после рата.

Војин је мојој фамилији  међу првима понудио и продао прве саднице малина  из Института - чувену сорту Виламет - са којом смо остваривали рекордне приносе.

Велика је штета што је погинуо - још је био пун снаге - био је  добре физичке конституције  - изузетно виталан за своје године.

Записао из својих Забелешки дана 21. фебруара 1992. године и по сећању.

Јован Шолајић, Чачак, дана 22. децембра 2010. године.

 #
Add Comment
Додај коментар

Запамти ме