Categories
My Links
Генерална
Македонија одлучила да не одржава гробља изгинулих српских ратника - 1989. године.
jovansolajic | 07 Децембар, 2010 13:44

МАКЕДОНИЈА ОДЛУЧИЛА ДА НЕ ОДРЖАВА ГРОБЉА ИЗГИНУЛИХ СРПСКИХ РАТНИКА - 1989. ГОДИНЕ

" ПОЛИТИКА " од 17. новембра 1989. године је објавила - да су званичници те републике донели одлуку да не одржавају гробља изгинулих српских ратника. Ратника - Срба, који су изгинули у Првом балканском рату 1912. године, у чувеној Кумановској бици и другде и изгинулих српских ратника у Првом светском рату.

Српска војска је - да се зна , 1912. године, после петовековног ропства ослободила тај простор од Турака. Српска војска ослободила је српски народ у земљи која се звала Јужна Србија. Рођени Срби за време турске владавине имали су српска имена и презимена. у турским тефтерима тако су уписивани. Грађани Јужне Србије, били су Срби све до 1948. године, а од тада се зову Македонцима и живе у Републици Македонији. Тада Срби добише презимена са завршетцима уместо " ић"у "ски", "ов" или "ев" - силом или милом. Ко није прихватао промену презимена и националности био је прогањан, или је губио неке повластице или права.

Какав је то преображај. Петстотина година беху Срби и наједанпут постадоше Македонци и то сада љути противници Срба из матице земље. Ако су се 1948. године одрекли српства, логичан је след ствари - да ослободиоце прогласе ПОРОБЉИВАЧИМА, како стоји у образложењу поменуте одлуке. Срби су 1912. године поробили Македонце , али авај нису могли да их поробе, јер тада тамо нису ни живели Македонци. Срби су у том рату истерали поробљиваче Турке, а ослободили су Србе.

Донели су и одлуку да неће да одржавају и гробља изгинулих српских ратника у Првом светском рату. Изгинулих Срба на Кајмакчалану и другде широм данашње Македоније. Кажу - јер је Србија водила ИМПЕРИЈАЛИСТИЧКИ рат. Да се човек прекрсти петом - да је малена Србија водила империјалистички рат. Па у том рату изгибоше многи са територије Македоније у строју Вардарске дивизије - истина то су тада били Срби - и ако су им били очеви и дедови - кажњавају и непосредне претке - јер како их није било срамота да буду Срби.

И цар Душан, чија је престоница била Скопље, био ОКУПАТОР садашње Македоније. Тако деца у Македонији изучавају у историји. У овој одлуци не помињу се гробља из периода средњовековне Србије. Није имало и потребе, јер су гробља из тог перода поробљивачи Турци уништили.

Каква бесмислица - својатају чистокрвног Грка Александра Македонског , а све што подсећа на српског цара Душана , који је столовао у Скољу затрли су. Зашто ? Зато да их не подсећа на своје порекло. Истина, можда би више волели да су пореклом Грци него ли што јесу били Срби пореклом.

Комунисти Јосипа Броза Тита, по угледу на Бољшевике радили су на томе да униште као "хегемонију" српског народа - цепкајући део по део српске територије и претварајући део Срба у неке нове нације. После Другог светског рата део Срба постадоше Македонцима, Црногорцима, Срби католичке вере постадоше Хрвати, Срби исламснке вероисповести постадоше Муслимани сада Бошњаци. Како се точак окреће имаћемо и Војвођане, Санџаклије, или како ће се већ звати.

Војводина се 1918. године присајединила Краљевини Србији. Ипак су комунисти после Другог светског рата Барању и део Срема издвојили и дали Републици Хрватској, цео срез Лепосавић Косову, део југо - западне Србије - БИХ - простор који је био у саставу кнежевине Србије од Карађорђа и Кнеза Милоша. Само да би Србија била што мања и да би Срба било што мањи број.

Није цивилизацијски да држава Македонија не одржава гробља изгинулих ратника Срба у поменута два рата. Оба рата Србија је водила против сила које су те ратове изгубиле, управо Србија је била на страни победника. Ако они сматрају да нисмо никакав род, оно комшијски би требали да се односе боље, за рад будућег живота наших народа.

Не могу да се помирим са њиховом глупошћу - Да им је пречи туђи Александар Македонски од свога Цара Душана.

Записао у својим Забелешкама - 17. новембра 1989. године.

Јован Шолајић, Чачак, дана 7. децембра 2010. године.

 #