Categories
My Links
Генерална
Ивановић Петар, дипл. економиста из Чачка, сећање на доброг сарадника и пријатеља
jovansolajic | 14 Децембар, 2010 14:02

ИВАНОВИЋ ПЕТАР, ДИПЛ. ЕКОНОМИСТА ИЗ ЧАЧКА, СЕЋАЊЕ НА ДОБРОГ САРАДНИКА И ПРИЈАТЕЉА.

Петар Ивановић, дипл. економиста из Чачка, умро је 10 - ог , а сахрањен 11. маја 1991. године на Чачанском гробљу. Рођен је у Чачку 1933. године.

Петар је био дугогодишњи ген. директор Фабрике хартије у Чачку. Пре тога радио је у ТРЗ -у у Чачку, у својству Шефа финансијског књиговодства, а ја сам му био непосредни руководилац као - Начелник финансијског сектора у ТРЗ - у.

У месецу марту неке године, вероватно шестдесетих или почетком седамдесетих година прошлога века Перо је градио кућу- породичну. Тада је био службеник ТРЗ - а у Чачку. 

Месец март, провејавају снежне пахуљице, пољана , брисан простор, радници су копали јарак за темеље куће, прохладно. Перо прославља почетак радова. Поред јарка, склепан сто од неких кочева и дасака, чаршав. На столу тек извађено из пекаре младо печено јагње. Ту је и балон од 10. литара одличног мушког црног домаћег вина. Са све радницима, нас неколицина - које је Перо позвао на обележавање почетка радова. Кум Перов је ашчија. Изузетно спретан млад човек.

Ми гладни, с посла смо се упутили на ово славље. Прозебли. Свак је својим ножем секао комаде које је желео. Стојећи поједосмо цело јагње, не оста ни грама, и пописмо свих 10. литара одличног мушког вина. Незаборавно је било.

Иначе, ја сам предложио Пера за ген. директора Фабрике хартије. Мене су тражили да то будем - одбио сам - предложивши Пера, јер је он имао веће и такве амбиције, а ја не.

Перо се 3. пута женио. Иза себе оставио је ћерку Бранкицу, др. ветеринарске медицине из првог брака, унука Добривоја, зета и супругу Добрилу.

Пред сам крај живота Перо је отишао у инвалидску пензију - имао је некакав тромб - опасан по живот - колико се сећам.

Записао у својим Забелешкама дана 11. маја 1991. године.

Јован Шолајић Чачак, дана 14. децембра 2010. године.

 #
Сахрана Душана Затежића на Горњем љубићском гробљу код Чачка.
jovansolajic | 14 Децембар, 2010 13:12

САХРАНА ДУШАНА ЗАТЕЖИЋА НА ГОРЊЕМ ЉУБИЋСКОМ ГРОБЉУ КОД ЧАЧКА.

Дана 23. априла 1991. године сахрањен је, на Горњем љубићском гробљу код Чачка, Душан Затежић, варилац "Јанка Лисјака" из Београда, рођеног 1962. године у Љубићу, старог свега 29. година, а већ са 11. година пуног радног стажа.

Сахрани присуствујемо и ми : супруга ми Емилија, Ја - Јован Шолајић, свастика ми Бранка и њен муж Петар Парезановић, сви из Чачка.

Покојни Душан утопиио се у језеру Међувршје, када се чамац преврнуо и од њих петоро колико их је било у чамцу, двоје се утопило.

До дна душе гануле су ме речи супруге покојног Душана :" ЕВО ТИ ДУШАНЕ НОВЕ ЧАРАПЕ, КАДА СИ ОТИШАО БИО СИ У ПОЦЕПАНИМ, ЈЕР БОЉЕ НИСИ ИМАО". Сви присутни, а било нас је на стотине, су јецали. Оставио је иза себе. супругу и две мале девојчице. Много потресно.

Покојни Душан одрастао је у кући сиромашних родитеља. Покојном Драгомиру, оцу пок. Душана, моја супруга Емилија и њена сестра Бранка, док је био жив, давале су своје имање у Љубићу на обраду бесплатно.

Записао у својим Забелешкама дана 23. априла 1991. године.

Јован Шолајић, Чачак, дана 14. децембра 2010. године.

 #