Categories
My Links
Генерална
Друже Тито ми ти се кунемо...., пише на Споменику изгин. ратни. од Првог срп. устан. до Другог св. ра.
jovansolajic | 01 Децембар, 2010 12:22

ДРУЖЕ ТИТО МИ ТИ СЕ КУНЕМО ........ ПИШЕ НА СПОМЕНИКУ ИЗГИНУЛИМ РАТНИЦИМА ОД ПРВОГ СРПСКОГ УСТАНКА ДО ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА.

Била је прослава Дана борца - 4. јула 1989. године на Атеничком врелу - извору Атеничке реке испод саме планине Јелице код Чачка. Присуствујем прослави - члан сам Савеза бораца НОР -а.

Пре неку годину, на месту Врела изграђен је Споменик ратницима изгинулим - почев у Првом српском устанку све до изгинулим ратницима у Другом светском рату. На споменику су и имена двојице из моје фамилије: Будиммира Шолајића / 1891 - ? /, који је погинуо у Првом светском рату, брата од стрица мога оца Иванка и Јеврема Шолајића / 1907 - 1943 / , мога брата од стрица - сина чиче Радомира / 1885 - 1976 /, закланог од стране четника 1943. године, оба из села Кулиноваца код Чачка.

И пренеразио сам се. На средишњем делу споменика исписана парола ." Друже Тито ми ти се кунемо........"

Главни за изградњу споменика био је Димитрије - Дико Јањић / 1926 - ? /, председник СУБНОР - а општине Чачак, родом из села Атенице, носилац Паризанске споменице 1941 године.

Записао у својим Забелешкама дана 4. јула 1989. године.

Јован Шолајић, Чачак, дана 1. децембра 2010. године.

 #
Енвалд Леонид, Рус рођен у Кијеву, сестричина му је Марина Влади - чувена француска глумица.
jovansolajic | 01 Децембар, 2010 11:01

ЕНВАЛД ЛЕОНИД, РУС РОЂЕН У КИЈЕВУ, СЕСТРИЧИНА МУ ЈЕ МАРИНА ВЛАДИ - ЧУВЕНА ФРАНЦУСКА ГЛУМИЦА.

Леонид Енвалд, Рус рођен у Кијеву 1904. године. Октобарска револуција га је затекла у средњој школи. Са породицом, која се у путу била погубила, пребегао у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца. У Београду завршио студије Машинског факултета 1931. године. После Другог светског рата радио је са мном у истом војном предузећу - "Боба Милетић" у Чачку. Пензионисан је као професор Више техничке школе у Чачку.

Леонид је био ожењен са Косаром , професором историје , ваљда и географије и математике. Била је професор у Женској гимназији у Чачку. Нису имали деце. Косара је била изузетно лепа жена. Брачни пар Енвалд био је веома привржен једно другоме. Косара је знала да свако јутро, и ако болесна - када већ није радила, да мужа прати на посао. Леонид је био веома тих и повучен човек. Имао се утисак да " мрава није могао да згази".

Леонид је имао од фамилије - сестру која је имала 3. ћерке. Једна од сестричина била је позната филмска дива Марина Влади, која је живела у Француској. Још једна сестричина била је филмска глумица, али не тако позната као што је била Марина Влади.

Леонид Енвалд умро је и сахрањен на Чачанском гробљу 19. јануара 1989. године. На сахрани није била Марина Влади, нешто ју је спречило, мада га је посећивала у Чачку, обилазећи га болесног. Присуствовао сам сахрани.

Енвалдови су живели у кући преко пута кафане "Цар Лазар" , у ул. Др. Драгише Мишовића у Чачку. Кућа је срушена.

Забележио из Забелешки од 19.јануара 1989. године.

Јован Шолајић, Чачак, дана 1. децембра 2010. године.

 #