Categories
My Links
Генерална

« Благојевић Благоје,/1925 - 1989/, прип. четн. покрета, амнест. после обј. Амнестије, без дана затвора | Друже Тито ми ти се кунемо...., пише на Споменику изгин. ратни. од Првог срп. устан. до Другог св. ра. »

Енвалд Леонид, Рус рођен у Кијеву, сестричина му је Марина Влади - чувена француска глумица.
jovansolajic | 01 Децембар, 2010 11:01

ЕНВАЛД ЛЕОНИД, РУС РОЂЕН У КИЈЕВУ, СЕСТРИЧИНА МУ ЈЕ МАРИНА ВЛАДИ - ЧУВЕНА ФРАНЦУСКА ГЛУМИЦА.

Леонид Енвалд, Рус рођен у Кијеву 1904. године. Октобарска револуција га је затекла у средњој школи. Са породицом, која се у путу била погубила, пребегао у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца. У Београду завршио студије Машинског факултета 1931. године. После Другог светског рата радио је са мном у истом војном предузећу - "Боба Милетић" у Чачку. Пензионисан је као професор Више техничке школе у Чачку.

Леонид је био ожењен са Косаром , професором историје , ваљда и географије и математике. Била је професор у Женској гимназији у Чачку. Нису имали деце. Косара је била изузетно лепа жена. Брачни пар Енвалд био је веома привржен једно другоме. Косара је знала да свако јутро, и ако болесна - када већ није радила, да мужа прати на посао. Леонид је био веома тих и повучен човек. Имао се утисак да " мрава није могао да згази".

Леонид је имао од фамилије - сестру која је имала 3. ћерке. Једна од сестричина била је позната филмска дива Марина Влади, која је живела у Француској. Још једна сестричина била је филмска глумица, али не тако позната као што је била Марина Влади.

Леонид Енвалд умро је и сахрањен на Чачанском гробљу 19. јануара 1989. године. На сахрани није била Марина Влади, нешто ју је спречило, мада га је посећивала у Чачку, обилазећи га болесног. Присуствовао сам сахрани.

Енвалдови су живели у кући преко пута кафане "Цар Лазар" , у ул. Др. Драгише Мишовића у Чачку. Кућа је срушена.

Забележио из Забелешки од 19.јануара 1989. године.

Јован Шолајић, Чачак, дана 1. децембра 2010. године.

 #
Add Comment
Додај коментар

Запамти ме